Kuvaaminen hämärässä tai pimeässä?

Aukot, sommittelu, salamat, akut jne.
jnok
Viestit: 40
Liittynyt: Maalis 09, 2003 19 : 18
Paikkakunta: Helsinki

Kuvaaminen hämärässä tai pimeässä?

Viesti Kirjoittaja jnok »

Olen ostamassa digikameraa..

Eniten askarruttaa mitä ominaisuuksia kamerassa tulee olla jotta sillä saisi hyviä kuvia hämärässä? Mitkä teknisiä tietoja tulee ottaa huomioon (F ? Shutter ? ISO ? ...)
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Aloita vaikka tästä:

http://www.saunalahti.fi/~otr/digifaq/5_hamara.html

Periaatteessa siis tarvitset optiikan jossa on suuri valovoima (pieni F-luku esim alle 2.8), ISO-herkkyys säädettävissä (esim 100-400), mutta kohinaa vähän myös suurilla ISO-luvuilla ja käytettävissä myös pitkät valotusajat (vähintään 1-15 sekuntia). Lisäksi kameran kuvanlaadun pitäisi pysyä kohtuullisena myös hämärässä kuvattaessa.

Jos haluat kuvata hämärämmissä sisätiloissa, niin erillinen salama mahdollistaa niiden valaisemisen luonnollisemmin. Tähän tarvitaan kamerassa ulkoisen salaman liitin.

Jalusta tulee olemaan ensimmäinen lisävarusteostos.
jiiällä
Viestit: 435
Liittynyt: Tammi 11, 2003 21 : 02

Yökuvaus

Viesti Kirjoittaja jiiällä »

Perusseikat
- herkkyysasetuksen, suljinajan ja aukon valinta käsin
- pitkät valotusajat (15 s tai pidemmät)
- valovoimainen objektiivi (f 2,0)
- kohinanpoistotoiminto
- jalusta (jossa talvikelillä piikit)
- kaukolaukaisin - varsinkin, jos kamerassa on suljintoiminto "B" eli suljin pysyy auki niin kauan kuin laukaisinta painetaan - itse kameran laukaisimen painaminen saattaa aiheuttaa tärinää
- kääntyvä lcd-näyttö helpottaa jalustalta kuvaamista
- lisävirtalähde, jos kamera kuluttaa paljon virtaa ja kuvataan kylmässä

Sitten tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Pimeässä ei etsimestä ole aina apua kuvan raajamisessa vaan ensimmäinen koekuva otetaan maksimiherkkyydellä ja kameran suuntaus tarkistetaan otetun kuvan perusteella. Kun koeotokset on saatu otettua ja rajaus kohdalleen otetaan lopullinen kuva oikeilla asetuksilla (joita pitää vielä ehkä varioida).

Valotusmittarit eivät toimi pimeässä, joten kaikki tapahtuu kokeilun ja oman harkinnan perusteella. Yhden onnistuneen lopullisen kuvan ottamiseen saattaa helposti tärvääntyä puolikin tuntia. Tarkennuskin saattaa osoittautua ongelmaksi. Etäisyysasetus "maisema" helpottaa, jos kohde on kaukana. Käsintarkennusta tarvitaan, jos (kun) automatiikka ei toimi.
Vastaa Viestiin