Lineaarisen työtilan käyttöönotto?

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
salmijor
Viestit: 30
Liittynyt: Touko 05, 2003 10 : 45
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Lineaarisen työtilan käyttöönotto?

Viesti Kirjoittaja salmijor »

"Eikös tuo tekemäsi "AIM RGB Pro = WideGamut D65 G1.00.ICM" ole juuri sellainen lineaarinen työtila? Onko se millä edellytyksillä käyttöönotettavissa"

Onkos tähän tullut vastausta? Jos on niin mistä tuon profiilin saa?

/hynes
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
pevelius
Viestit: 74
Liittynyt: Tammi 13, 2003 16 : 11

Viesti Kirjoittaja pevelius »

se on lineaarinen Timo Autiokarin tekemä profiili. Sen saa tästä: http://www.aim-dtp.net/aim/download/aim_profiles.zip

mm. edellytyksellä, että hyväksyt näytön rajoitukset (eli että et näe värejä totuudenmukaisina kalibroidulla näytöllä värihallitussa ohjelmassa), koska tuon profiilin gamut on niin laaja. Lisäksi sinun olisi syytä laittaa Photarista monitorisi mukainen desaturaatio päälle, jotta näkisit kuitenkin värien suhteet oikein.
En tässä selitä tarkemmin. Timon sivuilla http://www.aim-dtp.net/index.htm on kaikki tarvittava info. Vähemmillä tiedoilla voi mennä metsään.

Normaali käyttäjä ei tarvitse lineaarista työtilaa. Timon ohjeet koskevat enemmänkin rajoitetun väen highend-tarpeita. Harva graafisen alan yritys on siirtynyt lineaariseen touhuamiseen., enkä minä sitä suosittele kenellekkään ennenkuin gamma 2,2:n profiilit on saanut toimimaan moitteetta ja ymmärtää niiden mahdollisuudet ja rajoitukset.

Varmuuden vuoksi vielä loppukaneetti: "saa silti kokeilla". Ettei kukaan tällä kertaa näpäytä :)
Lukka
Viestit: 379
Liittynyt: Tammi 29, 2003 19 : 29
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lukka »

pevelius kirjoitti:se on lineaarinen Timo Autiokarin tekemä profiili. Sen saa tästä: http://www.aim-dtp.net/aim/download/aim_profiles.zip
Kas..olinkin juuri tulossa laittamaan tuota linkkiä -ennätit sitten..

Viime kesänä taisin kysellä tuosta T.A:n laajagamutisesta työtilasta.. Hän sitä minulle ansiokkaasti ja väsymättä jaksoi selvitellä. Eli tämä ko. threadin aihe taisi täällä ICC-foorumilla olla nimellä Gamma 1.0 -työtila tms.

Enpä ole hetkeäkään itse epäillyt tuon työtilan erinomaisuutta tai tai kyseenalaistanut sen toimivuutta.
Tuo on jopa helpottanut osaltaan työnkulun eri vaiheita. Esim. Levelsien osalta on voinut jättää kanavakohtaiset tumman/vaalean -pään leikkautumiskohtien käsinsäätämiset kokonaan. Jos aivan tarkkoja ollaan, niin leikkautumista tapahtuu 1/256 -osan verran, mutta käsittääkseni sitä saa hieman ollakin.

Omalla kohdallani (ja näytölläni) -tuolla työtilalla toimiminen on tuntunut varsin mukavalta ja nykyään aivan luonnolliselta tilalta.
Miksi tuohon sitten aikoinaan siirryin, enkä lähtenyt "venkoilemaan" ja rämpimään AdobeRGB-suossa -en osaa sanoa. Ehkä osaksi syynä tiedonhalu ja kaiken uudenlaisen oppiminen ja osaaminen.
Työnkulku toimii kuin ajatus ja on tuottanut niin IFI:n kuin Fotonetinkin profiileilla (myös sRGB) -erittäin hienoa jälkeä. Tähän tietenkin on vaikuttanut kunnolla ja vaivaa säästämättä tehty ruudun kalibrointi ja profilointi -maltillisesti tehtyä mustapisteensäätöä unohtamatta.

En pyri toimimaan ja kuulostamaan kumileimaisimena sanoessani että.. -kyllä tuo lineaarinen työtila on ehdottomasti suositeltava juttu. Itse en varmastikaan tule vaihtamaan suppeampi-gamutiseen työtilaan takaisin.

-Lukka-
pevelius
Viestit: 74
Liittynyt: Tammi 13, 2003 16 : 11

Viesti Kirjoittaja pevelius »

Juu T.A. jaksaa ihailtavasti selittää.

selvennykseksi vielä: Lineaarisuus ja iso gamut eivät liity toisiinsa. Lineaariprofiililla ei välttämättä ole suurta gamuttia. Suuren gamutin omaavat profiilit eivät välttämättä ole lineaarisia.

Minä puolestani kyseenalaistan isogamuttisen lineaaritilan toimivuuden ihmisillä, jotka eivät ole sisäistäneet aiheen teoreettista puolta. Jos tekee hommia pelkästään "hauki on kala"-pohjalta, saattaa törmätä aikamoisiin hankaluuksiin, mikäli unohtaa jonkun työvaiheen välistä.
Yksityiskäytössä tietysti, kun yksi ja sama henkilö tekee kaiken, saa virheiden määrän minimoitua. Mutta lisää yhtälöön siippa, joka myös harrastaa valokuvausta (Armi ja muut pätevät poislukien :) ). Hän saa päähänsä tilata ystävälleen jotain vauvakuvia (joita olet jo vähän editoinut lineaaritilassa). Vaimo puhaltaa kansiollisen kuvia fotonettiin ja saa mustat kuvat takaisin. Kuka kärsii seuraukset? Toimiikohan homma jatkossa kitkattomasti kun yrität selittää lineaaritilan etuja ja toista kiinnostaa vain kivat kuvat?
(tämä ei ollut omasta elämästä, mutta *voisi*olla)

Työympäristössä taasen täytyisi kouluttaa jokainen työntekijä käyttämään lineaarista työtilaa. Sen jälkeen (kuten aina) osa unohtaa seuraavana päivänä asian ja palaa totuttuihin (vääriin ja ymmärtämättömiin) rutiineihin. Sen jälkeen painosta tulevat vedokset ovat sitten milloin mitäkin ja koko ajan saa olla valistamassa ja selittämässä asioita uudelleen. Ja aikaa ja rahaa palaa.

No, itse olen testannut T.A.:n profiileja ja käytän niitä silloin tällöin. Käyttäisin ehkä enemmänkin firman uuden skannerin kanssa, mutta ongelmana on jälleen muut. En viitsi vaihtaa joka kerta asetuksia ja skannata lineaaritilaan, koska seuraava skannaaja saa eteensä myrkkyä (jos en muista vaihtaa takaisin Adobe RGB:tä). Kun kukaan vanhemman polven väsääjä ei ainakaan meillä ole sisäistänyt lukuisista kursseista ja selityksistä huolimatta näitä asioita. Toki voisin kääntää kuvat skannauksen jälkeen taas lineaarikseksi, mutta siinäkin on vaarana unhoitus kääntää ne editoinnin jälkeen takaisin adobe rgb:hen. Tai sitten ne vaan jäävät 16 bittisiksi (tätä tapahtuu muutenkin alvariinsa ja senkin kanssa saa aina olla sinkoilemassa, kun "mää en saa tätä tiffiä pagemakeriin").

Suurin osa hyvistä digikuvista syntyy ilman lineaaritilaa. Se ei tee kuvaajasta/editoijasta yhtään parempaa. Tämän kun muistaa näitä juttuja pohdiskellessaan, niin on oikealla pohjalla.

Tämän suuntainen kirjoittelu siksi, että muuten täällä kaikki käyttävät lineaaritilaa, kun se "kuulemma on hyvä" ja joutuvat sen tähden vaikeuksiin ymmärtämättä yhtään mistä on milloinkin kyse. Mitenkään ketään väheksymättä. Olen nimittäin oppinut kantapään kautta, että näin se vaan menee.
Lukka
Viestit: 379
Liittynyt: Tammi 29, 2003 19 : 29
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lukka »

Moi pevelius!

Hyvähän se on selventää ja tarkentaa käsityksiä tuosta lineaarisesta työskentelystä. Se ei ole lainkaan pahasta.

Meitä on täällä niin monenlaista käyttäjää, ettei yhdenlaista käyttäjämuottia saa väkisinkään aikaan.
Tiedon-ja mielipiteidenvirta on valtava ja muokkaa käyttäjien tapoja joka tapauksessa suuntaan tai toiseen. Toinen nappaa tiedonjyvän tuolta ja toinen tuolta, kolmas on saanut hyviä vinkkejä ja neuvoja taas jostain muualta.

Itse kuulun varmastikin siihen kastiin, joka on kerännyt tiedonjyväset pitkin maailmaa ja rakentanut käsityksensä toimivista ja hyviksi havaituista työnkulkuvinkeistä.

En ole itse minkään paino- tai graafisen alan ammattilainen, joten tyydyn uskomaan hyviksi todettuja menetelmiä ja tapoja.
Uskoisin monella olevan käyttötavoissa ja metodeissaan tuo "hauki-on-kala" -mentaliteetti. Ne joilla ei ole varsinaista koulutusta alasta tai ei ole mahdollisuutta perehtyä kaikkeen mahdolliseen alaan liittyvään -taipuvat jossain määrin uskomaan kokeneimpien sanaan. Niinhän teemme oppaitakin lukiessamme.

Tekemällä, kokeilemalla, erehtymällä, onnistumalla...jne. -oppii varsin paljon, mutta uskoisin monen käyttävän "oikopolkuja" tekemällä asioita "suoraan" ns. oikein..(vaikka sellaista ei olekaan)

Omalla kohdallani en näe tarvetta epäillä ao. lineaarityötilan toimivuutta, vaikka en olekaan perehtynyt koulunpenkki-periaatteella siihen. Toki aiheesta olisi varmasti hyötyä tietää enemmänkin, mutta työnkulkuni on ilmeisesti niin simppeli ja "hanskassa", etten ole murehtinut sitä pitäisiköhän ensin tietää joitain tiettyjä asioita ennenkuin arvaan ottaa tätä käyttöön.

-Lukka-
pevelius
Viestit: 74
Liittynyt: Tammi 13, 2003 16 : 11

Viesti Kirjoittaja pevelius »

Moro Lukka

Näin se menee. Kaikilla tavoilla on hyviä ja huonoja puolia. Iloista puuhastelua!
Vastaa Viestiin