Mielenkiintoinen kysymys - missä voi kuvata, missä ei - näyttää ihmetyttävän kuvaajia tälläkin palstalla aina silloin tällöin.
Vastaus on yksi-, käytännön tulkinta moniselitteinen: julkisrauhan piirissä olevalla paikalla (tavaratalot, liikennevälineet, kaupat, ravintolat, urheilu- ja musiikkitapahtunat) voi kuvata rauhassa, kunhan ei riko paikalla olijoiden yksityisyyttä, ota esim. kasvokuvia, joiden ottaminen voi olla ristiriidassa julkisrauhan käsitteen kanssa.
Edellämainitusta poiketen: julkkiksesta voit ottaa esim. tavaratalossa kuvan aivan rauhassa. Julkisuuden henkilöiden yksityisyyden suoja on kapeampi kuin meillä taviksilla.
Mm. vantaalainen tavaratalo Jumbo on kieltänyt kuvauksen tavaratalon tiloissa. Kielto on perusteeton, mutta käytännössä vartijoilla on ohjeet tsekata valokuvaajat ja kysyä, onko lupa. Jos ei ole, heittävät niskoittelijat ulos. Samanlaisia perusteettomia kieltoja on ainakin RAY:n pelipaikoissa, joissakin erikoisvaateliikkeissä ja ravintoloissa.
Mikä on jutussa pointti? Se, että tarvitsemme käräjäoikeudesta ennakkotapauksia - luupäisiä kuvaajia, jotka ottavat kuvia kielloista huolimatta, tulevat poistetuksi esim. ravintolasta (tai Jumbosta) ja vievät asian käräjäoikeuteen. Käsittääkseni tällaista ennakotapausta ei vielä ole. (Itse yritin viedä kameran taannoin mm. AC/DC:n konserttiin, mutta järjestysmiehet äkkäsivät vehkeen. He voivat kieltää kameran tuomisen tilaisuuteen perustelemalla vaikkapa, että laite vaarantaa yleistä turvallisuutta - kameralla voi heittää esiintyjää!, jne., jne...)
Siis: julkisrauhan piirissä olevassa paikassa (jos kysymyksessä ei ole kutsuvierastilaisuus) saa kuvata. Auton sisällä olevia henkilöitä ei saa kuvata, kuten ei saa kuvata myöskään ilman lupaa talonsa pihalla aurinkoa ottavaa emäntää tai hahmoa asuntonsa ikkunassa.
Kertokaa, jos olette törmänneet kuvatessanne hankaluuksiin. Missä tämä tapahtui?
Kuten tekstin luonteesta saattaa päätellä, olen ammatiltani toimittaja ja törmännyt omituisiin kuvauskieltoihin sen verran usein, että olen pikku hiljaa kypsymässä vaiheeseen, jossa lähden hakemaan kielloille ennakkopäätöstä.
Olisi varsin kätevää käydä parivisiitillä esim. Jumbossa: toinen ottaa valokuvia, toinen videokuvaa sivummalla ja kun paikalle saapuu kaksi kaappia (lue: vartijaa (joille julkisrauhan käsite on perusteellisesta koulutuksesta johtuen luultavasti tuntematon)) ja nämä heivaavat kuvaajan(/t) ulos tavaratalosta, ei muuta kuin rikosilmoitus eteenpäin ja syyttäjä hommiin.
Suomen laki on tehty noudatettavaksi. Jos ravintoloitsija tai kauppakeskus haluaa kieltää kuvaamisen, se kyllä onnistuu muuttamalla ennen yleisölle avoimet tilat kutsuvierastiloiksi.
Jouko Kämäräinen, terhotie@kolumbus.fi
Missä saa kuvata, missä ei?
Mikä tahansa kuvaukseen liittyvä, häät, koulukuvaukset, tekijänoikeudet, kuvaajan/kuvattavan oikeudet jne. jne.
Palaa sivulle “Kuvaus yleinen”
Hyppää
- Digicamera.net
- ↳ Info ja Palaute
- ↳ Arkisto
- ↳ Vastaa kyselyihin ja äänestyksiin
- ↳ Arkisto
- Vapaasti
- ↳ Aloitteleva digikuvaaja kysyy
- ↳ Sana on melkein vapaa
- Digikuvaus ja Digikamerat
- ↳ Mobiilikuvaus
- ↳ Digikuvaus
- ↳ ***Videokuvaus***
- ↳ Värinhallinta, ICC-profiilit
- ↳ Canon
- ↳ Casio, Fuji
- ↳ Minolta, Olympus
- ↳ Nikon, Sony
- ↳ Muut merkit
- ↳ Järjestelmädigit Canon, edullisemmat mallit.
- ↳ Järjestelmädigit Nikon, edullisemmat mallit.
- ↳ Optiikka
- ↳ Järjestelmädigit
- ↳ Linkkejä kuviin ja gallerioihin
- Ohjelmat
- ↳ Kuvankäsittely
- ↳ Fotoalbumiohjelmat
- Yleinen
- ↳ DIY eli Tee-Se-Itse
- ↳ Ulkomailta ostaminen
- ↳ Kirjat, lehdet, tapahtumat, opiskelu, TV
- ↳ Kuvaus yleinen
- ↳ Mikä tahansa muu valokuvausaihe...
- Oheislaitteet
- ↳ Printterit, skannerit
- ↳ Muut
- Divari
- ↳ Myydään
- ↳ Ostetaan