Sumea kuva

Aukot, sommittelu, salamat, akut jne.
Demetrio
Viestit: 11
Liittynyt: Touko 29, 2003 15 : 19
Paikkakunta: Espoo

Sumea kuva

Viesti Kirjoittaja Demetrio »

Ajattelin tiedustella teiltä alan ammattilaisilta, kun itse vasta aloittelen kuvausharrastusta, että mikähän mahtaa olla syynä kuvien sumeuteen. Sumeus ilmeni juhannuskokkoa ja ihmisiä sen ympärillä kuvatessa n. puolenyön aikoihin. En muista missä automaattimoodissa kamerani (canon ps a70) silloin oli.
Sain nimittäin kameran juuri juhannuksen viettoon lähtiessäni ja mukana tuli vain saksankielinen manuaali, vaikka englanninkielinen oli luvattu. Eli opettelin kameran käyttöä aika kokeilupohjalta automaattisäädöillä.
Johtuneekohan sumeus kameran tärähtämisestä, hieman hämärää kun oli vai olisikohan syynä kokon aiheuttama "valoisuusero"? Ja voinko enää pelastaa noita kuvia elävien kirjoihin minkäänlaisella operaatiolla, esim. photoshopilla? Kiitokset vastannaille etukäteen.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Ari
Viestit: 800
Liittynyt: Tammi 10, 2003 7 : 26
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ari »

Tärähtäminen ja/tai tarkennus osunut jonnekin muualle, minne ei ollut tarkoitus.

Isolla aukolla valotusaika pysyisi lyhyempänä, mutta syväterävyys kärsii l. et saa tarkennuspisteen etu- ja taka-alan kohteita teräviksi.

Pienellä aukolla taas valotusaika pitenee l. eli tärähdysvaara kasvaa, mutta taas syväterävyys parempi.
Varsinkin hämärässä vaatii usein jalustaa ja että kohteet ovat liikkumatta valotuksen ajan.


Jälkikirjoitus:
En ole ammattilainen, vaikka vastasinkin ;)

-
* Canon EOS 1D Mark III *
* Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM *
* Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM *
* Ex: Canon EF 500mm f/4 L IS USM *
* http://photo.digitalfinland.net *
Hoki
Viestit: 47
Liittynyt: Heinä 03, 2003 20 : 15

Viesti Kirjoittaja Hoki »

Minäkään en ole ammattilainen, mutta kommentoinpa siltikin.

Tuo ongelma kuulostaa tutulta ja syykin on todennäköisesti tiedossa. Jos kamera on automaatilla, niin kuvan valoisuutta säädellään suurimmaksi osaksi valotusajalla. Jos on hämärää, niin kamera voi käyttää jopa puolen sekunnin valotusaikoja. Sellaisella valotusajalla juhannuksena kuva helposti tärähtää. :)

Vaikka digissä herkkyys on periaatteessa säädettävissä, niin käytännössä kenno on aina sama ja sen herkkyys vakio. Herkkyyttä lisätään sähköisillä vahvistuksilla, jotka taas tuovat lisää kohinaa kuviin. Filmikameroilla pystyy pelaamaan filmiherkkyyksillä, kun taas digeillä pelataan lähes ainoastaan suljinajoilla.
trombi
Viestit: 1137
Liittynyt: Helmi 27, 2003 10 : 57

Viesti Kirjoittaja trombi »

No kyllähän digeissä herkkyyttäkin (ISO) voi muuttaa, mutta ongelmana on sitten, että herkkyyttä lisättäessä kuvan kohina menee sietämättömäksi.
Hoki
Viestit: 47
Liittynyt: Heinä 03, 2003 20 : 15

Viesti Kirjoittaja Hoki »

Niin kuin sanoin, niin herkkyyttä voidaan teoriassa muuttaa, mutta se on lähinnä teoriaa. Kenno pysyy samana toisin kuin filmikameroissa. Filmiä vaihtamallahan "kenno" vaihtuu.

Siinä vaiheessa kun siirtyy filmikamerasta digiin, niin tuo asia voi olla vähän pettymys. Hämärässä ilman salamaa kuvatessa pitkät suljinajat on melkein ainoa vaihtoehto, jos haluaa edes kohtuullista laatua. ISO:n muuttaminen reilusti isommaksi kannattaa yleensä vasta siinä vaiheessa, kun pitkälläkään suljinajalla ei saa kunnon kuvaa. ISO:n muuttamisella saadaan yleensä jonkinlainen kuva, mutta laadun kustannuksella.
Vastaa Viestiin