mremonen kirjoitti:Lähinnä kommentoin sitä, kun minun kysymykseni käsitteli että pitäisikö näyttö kalibroida näytönohjaimen/ajurin vaihdon tai päivittämisen jälkeen. Ja siis kolmannesta postauksesta eteenpäin pohdittiin sitä, että kuinka usein pitää kalibroida ja mikä on kalibrointivalmistajien liiketoimintamalli. Alkuperäinen kysymys oli jo unohdettu.
Sanoisin, että ajuripäivityksen yhteydessä ei ole juuri koskaan tarvetta kalibroida uudelleen. Sen sijaan, jos näyttö on kiinni analogisessa liitännässä (VGA), niin on suotavaa kalibroida uudelleen näytönohjaimen vaihtuessa. Digitaalisen liitännän (DVI, HDMI, Displayport) tapauksessa en näe syytä suorittaa kalibrointia uudelleen näytönohjaimen vaihtuessa. Tietokoneen käynnistyksen yhteydessä näytönohjaimeen ladatun LUT:n perusteella tehdään suora muunnos arvosta x arvoon y, ja lopputuloksen ei pitäisi millään tavoin riippua näytönohjaimesta. Eli digitaalisella puolella signaalin pitäisi olla täysin sama näytönohjaimesta riippumatta, mutta analogisella puolella voi DAC:n lähdössä olla eroavaisuuksia eri näytönohjainten kesken.
Kalibrointitarve riippuu näyttöyksilöstä. Parhaiten saat sen selville, kun suoritat tarkistusmittauksia säännöllisin väliajoin ja kirjaat tulokset johonkin. Kun esim. mittauksen dE-arvot (
http://www.colorwiki.com/wiki/Delta_E:_ ... Difference) ovat nousseet merkittävästi alkuperäisestä kalibrointituloksesta, on aika suorittaa kalibrointi uudelleen. Kyllä niissä mittaustuloksissa aivan varmasti näkyy eroa tunnin, päivän, viikon tai kahden viikon jälkeen, mutta tärkeää on ymmärtää milloin juuri sen käyttämäsi ohjelman ja mittalaitteen antamissa mittaustuloksissa nähty ero on merkittävä ja vaatii toimenpiteitä.
Hattuvakioita heitellään viikoista, sekä kuukausista, ja sitten louhitaan foorumeilla siitä miksi se oma vakio on paras. Tottahan se on, ettei päivittäisestäkään kalibroinnista ole haittaa, mutta sitä mittalaitetta voi ja on syytä käyttää myös validointiin. Jos havaitaan, että näyttöyksilö on syytä kalibroida kuukauden välein, niin ei se kuukausi maagisesti muutu päiväksi kahden kalibrointikerran välillä ilman jonkun komponentin vikaantumista. Ja kun kalibroinneista on dataa tallessa, niin mahdollisiin muutoksiin osataan myös sopeutua.
Lisätään vielä, että huoneen valaistus on sitten täysin irrelevantti asia näytön kalibrointiprosessissa. Mittalaite mittaa näyttöä, eikä ympäristöä. On sitten oma häpeä, jos onnistuu tuhoamaan mittauksen ympäristöstä vuotaneella valolla.