Kovalevyn osiointi

Jollei löydy muuta lokeroa, niin tänne. Aiheen on kuitenkin jotenkin liityttävä kuvaukseen.
mjalka
Viestit: 2768
Liittynyt: Tammi 20, 2004 18 : 07
Paikkakunta: Helsinki

Kovalevyn osiointi

Viesti Kirjoittaja mjalka »

Muistaako joku (ilmaista) ohjelmaa nimeltä, jolla saisin käytössä olevan kovalevyn osioitua. Levyllä on käyttis ym..

Ja tämä liittyy sen verran valokuvaukseen, että saan kuvani paremmin järjestykseen.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
sisa
Viestit: 12
Liittynyt: Tammi 09, 2003 19 : 47

Viesti Kirjoittaja sisa »

Ymmärsin niin, että levyllä olevat tiedot, kuten käyttöjärjestelmä tulisi säilyä. Windowssille löytyy muun muassa PartitionMagic, joka on kyllä kaupallinen. Toinen vaihtoehto ovat Linux-jakeluista löytyvät levytyökalut. Linuxin live-jakeluista, eli sellaisista, joista käyttöjärjestelmän voi käynnistää boottaamalla ko. live-cd:ltä ilman käyttöjärjestelmän asentamista, löytyy noita työkaluja. Suosituin live-distribuutio lienee Knoppix, itse suosittelisin kuitenkin helppokäyttöistä Mandrake Movea, josta löytyy helppokäyttöinen graafinen osiointityökalu DiskDrake. Nämä Linux-työkalut eivät tosin ainakaan aiemmin pystyneet muuttamaan NTFS-tiedostojärjestelmän mukaisia osioita muun kokoisiksi tiedot säilyttäen.(***) Tilanne voi olla toki jo muuttunut paremmaksi. Linux-asennuslevyjä (ISO-imageja) löytyy mm. www.linuxiso.org-osoitteesta. Toki Suomestakin löytyy peilipalvelimilta uudetkin imaget.

Jos vanhat tiedot saavat hävitä niin homma onnistunee jotenkin bootti-korpulla/cd:llä ja DOS:n FDISKillä. Jos kovalevy on vähänkin isompi, ja toki muutenkin, kannattaa käyttää valmistajien omia korpulta tai cd:ltä bootattavia merkkipohjaisia osiointi-, formatointi- ja diagnostiikkaohjelmia. Kuvauksia eri valmistajien ohjelmistoista ja linkkejä ohjelmiin löytyy osoitteesta http://tacktech.com/display.cfm?ttid=287.

Kannattaa toki ottaa varmuuskopiot kaikesta tärkeästä ennen kuin lähtee leikkimään osiointiohjelmien kanssa. Samaten pitää levy defragmentoida ensin, tosin monet ohjelmat tekevät sen automaattisesti osioiden kokoja muutettaessa. Joskus defraginkin avulla levyn voi saada lukukelvottomaan kuntoon, joten sama varmuuskopiohöpinä myös sen yhteyteen.

Edit:
(***) Alkoi kiinnostaa tuo tämänhetkinen tilanne NTFS:n suhteen, ja nähtävästi myös NTFS-levyosion koon muutos onnistuu nykyään myös open source -työkaluilla. Osoitteessa http://mlf.linux.rulez.org/mlf/ezaz/ntfsresize.html#example on tarkemmat ohjeet miten tuo tapahtuu. Vaatii myös Linux-boot-CD:n (SystemRescueCD) polttamista.
Wolfheart
Viestit: 398
Liittynyt: Syys 30, 2003 14 : 03
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Wolfheart »

Entäs sitten tämä: tarkoituksena olis lisätä uusi kiintolevy vanhan rinnalle. Nyt vaan mietityttää tämä 'aktiivisen osion merkintä', että pitääkö sitä tehdä kun käyttis kuitenkin ladataan siltä vanhalta kiintolevyltä?
^Nanook^
Viestit: 1080
Liittynyt: Loka 30, 2003 23 : 40
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ^Nanook^ »

Vain yksi aktiivinen osio voi olla kerrallaan. Eli teet kakkoslevystäsi kokonaan extended partition. Sille ei tarvitse määrittää primääristä partitiota lainkaan.
Vastaa Viestiin