20-tuumainen LCD kuvankäsittelyyn

Mikä tahansa valokuvaukseen liittyvä oheislaite
halcyon
Viestit: 31
Liittynyt: Loka 02, 2003 10 : 45

Viesti Kirjoittaja halcyon »

Itse asiasssa lcd-näyttöjen viiveellä ei ole oikeastaan kovinkaan paljon tekemistä niiden pikseleiden reagointinopeuden kanssa. Tämä on osoitettu lukemattomissa mittauksissa.

Useimmat 12ms, 16ms ja 25ms viiveiset näytöt ovat oikeasti 8-45ms viiveisiä näyttöjä.

Kyse on siitä mitä mittaa ja miten.

Toiseksi, lcd-näyttöjen virkistystaajuuden ja kuvan mössöytymisen välillä ei ole kovin suurta merkitystä. Pikselin todellinen vasteaikai on se, mikä vaikuttaa.

Useimmat lcd-näytöt ajetaan 60Hz virkistystaajuudella nimellisestä näytön viiveestä huolimatta.

t. halcyon

PS Formacilta on tullut uusi 20" LCD, joka on suunnattu kuvankäsittelijöille. Forma Gallery Xtreme. En tosin olen nähnyt moisesta arvioita vielä, joten laadusta en osaa sanoa. Hinta on kuitenkin selkeästi Eizon parempia näyttöjä halvempi.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Rockford
Viestit: 7316
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Lcd 20"

Viesti Kirjoittaja Rockford »

jiiällä kirjoitti:Tässä vaiheessa valinta tuntuu oikealta. Monitorin takana on nyt melkoisesti tyhjää tilaa - pitänee miettiä mitä pöydälle pitää tehdä.
Tuo on tosiaan hauska homma tässä tilansäästössä, eli kun on tällainen iso nurkkapöytä johon mahtuu kivutta vaikka 21" CRT niin vaihtamalla CRT:n LCD:ksi saa kyllä pöydälle lisätilaa, mutta se tulee paikkaan jossa sitä ei voi juurikaan käyttää. Ehkä joku viherkasvi tms. sinne menisi, tosin tuskin sekään viihtyy pimeessä nurkassa.
adele
Viestit: 5117
Liittynyt: Kesä 01, 2003 23 : 09

Viesti Kirjoittaja adele »

halcyon kirjoitti:Itse asiasssa lcd-näyttöjen viiveellä ei ole oikeastaan kovinkaan paljon tekemistä niiden pikseleiden reagointinopeuden kanssa.
Juuri näin. Näyttöjen vasteajoista ei voi päätellä kuinka nopea näyttö tosielämässä on, vaikka mittaukset olisivat sinällään rehellisesti tehty.

Vasteaikamittauksissa mitataan aikaa pikselin värimuutosta 0-valkoisesta 255 mustaan tai päinvastoin. Ymmärtämätön voisi luulla, että tuo, mahdollisimman suuri muutos, on paras tapa mitata näytön nopeutta. Väärin. On harvinaista, että normaalikäytössä pikselin väri muuttuu mustasta valkoiseen. Useimmiten värimuutokset näytöllä ovat jotain ääripäiden välillä.

On mahdollista, että esimerkiksi mainostettu 8ms:n vasteaika voi nousta jopa 54ms:iin kun tehdään värimuutoksia pikselissä, jotka ovat muita kuin mustasta valkoiseen. Sitten ihmetellään miksi kuva häntii vaikka prosyyrissä luki toista.
”Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.”
jiiällä
Viestit: 435
Liittynyt: Tammi 11, 2003 21 : 02

20" lcd näyttö

Viesti Kirjoittaja jiiällä »

Kuten Rockford kirjoitti ollaan kalusteissa uuden tilanteen edessä. Aika paljon on niin kodeissa kuin toimistoissakin suosittu nurkkapöytää juuri crt-monitorien tilantarpeen mukaan. Kuinkahan kauan kestää, että kalusteiden tekijät ja ostajatkin huomaavat ettei nurkkapöytä olekaan enää "tarpeellinen". Monet nykyiset hienot/kalliit pöydät ovat muuttumassa jonkinlaisiksi kummajaisiksi.

Halcyon ja Adele pohtivat vasteaikoja. Eipä noilla ainakaan kuvan- ja tekstinkäsittelyssä yms. paljon käytännön merkitystä taida olla - elleivät arvot ole todella kehnoja (takavuosien malliin, vrt. esim. 90-luvun alun kannettavat).

Jatkuvan liikkeen videolla asia on merkittävämpi. Kokeilin ajaa tähän HP 2035 näyttööni suoraa kuvaa ja nauhalla olevaa materiaalia dv-kamerasta yc-signaalina sekä pc:ltä dvd-levyltä. Aika hyvin toimii. Tahallaan kameraa heiluttaessa huomaa ettei kuva pysy täysin terävänä, mutta en voi sanoa onko "ongelma" näytön vai kameran. Pieni epäterävyys liikkuvassa kuvassa on tosiasia - silti kuvan laatu ja värien toisto on yllättävän hyvä. Pc:ltä dvd-elokuvaa ajettaessa jälki on hyvää vaikka mustan jonkinlaisen harmauden huomaa. Lcd-näytön mattapinta häiriintyy huoneessa olevasta hajavalosta.

Katsoin 41 cm leveää kuvaa n. 55 cm työskentelyetäisyydeltä. Kuva on suhteessa aika iso, jos vertaa vaikka tv:n katseluun. Jotta tv:n kuva olisi kooltaan samassa suhteessa pitäisi sen olla esim. 3,3 m etäisyydeltä 2,4 m leveä. Ei ihme, että dvd-elokuvassa esiintyvä pieni kohina näkyi monitorissa vaikka sitä ei tv:n ruudulta juuri noteeraa. Sävyala pc:ltä tulevassa videossa ei ole ihan samanlainen kuin suoralla videosignaalilla - pitää kokeilla lisää.

Kuvataajuuden merkityksestä olisi vielä hyvä keskustella. En ajatellut vasteajan suhdetta taajuuteen, kuten oneironaut. Ajattelin näytönohjaimessa, kaapelissa ja monitorin elektroniikassa viilettävän signaalin taajuutta ja laadun heikentymistä. Muutama luku :
- 1280x1024 60 Hz = kaistavaatimus 118 Mhz
- 1280x1024 75 Hz = -"- 148 MHz
- 1280x1024 85 Hz = -"- 167 MHz
- 1600x1200 60 Hz = -"- 173 MHz
- 1600x1200 75 Hz = -"- 215 MHz
- 2048x1516 75 Hz = -"- 401 MHz

Kun signaali vaimentuu kaapelissa tai elektroniikka ei pysty sitä kunnolla käsittelemään alkaa kuvan terävyys heikentymään. On melko helppoa todeta, että ajamalla SXGA- tai UXGA kuvaa 85 Hz:llä 60Hz:n sijaan saa epäterävämmän kuvan (ellei koko ketju ohjain-johto-näyttö ole erittäin hyvä). Ilmiö koskee kaikkia näyttöjä ja myös projektoreita.

Vaimentuma ja kuvan pehmeneminen näkyy erityisesti auditorioissa, joissa saattaa olla 30 m piuhaa (jossa tulee väkisin vaimentumaa) ennen projektoria. Aika monille on jumittunut crt-lähtöinen ajatus, että suurempi kuvataajuus = parempi kuva. Onhan se crt-näytön kohdalla parempi kuvan välkkymättömyyyden vuoksi, mutta terävyyttä taajuuden korottaminen ei tuo.

Projektorit ja lcd-näytöt toimivat digitaalisesti kuvaa käsittelevinä laitteina "sisäisesti omalla taajuudellaan" eli tulosignaalin kuvataajuus ei vaikuta siihen mitä näyttö "varsinaisesti tekee".

Pöytäkoneeni jo vanhanmallinen Matrox-näytönohjain lupailee toistavansa jopa 2048x1516 / 75 Hz. Minulla ei ole sellaista näyttöä eikä piuhojakaan, joilla tuo 400 MHz kaistan vaativa signaali liikkuisi ja näkyisi ylipäätään - saati virheettä. Epäilen ettei korttini antama signaali ole käyttökelpoista tuolla resoluutiolla. Kun katsoo ohjainten teknisiä tietoja huomaakin, että uudemmille ja selvästi laadukkaammilla piireillä oleville ohjaimille luvataan tuo sama enimmäisresoluutio ja kuvataajuus.

HP:n monitorin teknisissä tiedoissa mainitaan "enimmäistarkkuus kuvapisteinä 202 MHz (VGA-lähde); 162 MHz (DVI-lähde)". Tiedoissa luvataan, että monitori ottaa vastaan analogisena 75 Hz signaalia. Digitaalisena sille kelpaa vain 60 Hz. Ei ole järkevää ajaa kuvaa 75 Hz:llä - monitorin taajuskaistahan ei riitä "mainospuhetoleransseillakaan" (luvattu 202 vs. tarvittava 215 MHz).

Näyttöjen kaapeleita, jakovahvistimia, valitsimia ym. valmistavan Extronin sivuilla on taustatietoa signaalien vaimentumisesta ja kaistavaatimuksista, ks.
http://www.extron.com/technology/archiv ... d=vidband3 ja Matroxin näytönohjainten vertailua http://www.matrox.com/mga/workstation/3 ... arison.cfm
halcyon
Viestit: 31
Liittynyt: Loka 02, 2003 10 : 45

Re: 20" lcd näyttö

Viesti Kirjoittaja halcyon »

jiiällä kirjoitti:Halcyon ja Adele pohtivat vasteaikoja. Eipä noilla ainakaan kuvan- ja tekstinkäsittelyssä yms. paljon käytännön merkitystä taida olla - elleivät arvot ole todella kehnoja (takavuosien malliin, vrt. esim. 90-luvun alun kannettavat).
Näinhän se on. Sitäpaitsi vasteaikojen laskiessa väriavaruus, katselukulma ja harmaasävytoisto heikkenevät.
Kun signaali vaimentuu kaapelissa tai elektroniikka ei pysty sitä kunnolla käsittelemään alkaa kuvan terävyys heikentymään.

Ilmiö koskee kaikkia näyttöjä ja myös projektoreita.
Tämähän on totta analogisignaloinnissa.

Digitaalisignaloinnissa (DVI-D) vaimeneminen ei aiheuta kuvan terävyyden heikkenemistä.

Ilmiö koskee siis näyttöjä, joiden signaalivastaanotto on analogipohjainen (ja syötettävä signaali analogista).
Projektorit ja lcd-näytöt toimivat digitaalisesti kuvaa käsittelevinä laitteina "sisäisesti omalla taajuudellaan" eli tulosignaalin kuvataajuus ei vaikuta siihen mitä näyttö "varsinaisesti tekee".
Ei aivan tarkkaa tuokaan. Osa digitaalisistakin näyttölaitteista osaa tietyn vaihteluvälin sisällä synkata sisään tulevan (digitaalisen) signaalin virkistystaajuuteen.

Parhaat kuluttajapuolen analoginäytöt toimivat n. 360 Mhz taajuuskaistalla.

Digitaalipuolella ongelmaksi tulee DVI:n digitaalisignaloinnin enimmäistkaistaleveys käytettävissä olevaa kanavamäärää kohden.

Käytännössä yksikanavaisella 1920x1080@60Hz on maksimi ja sekin tehdään säätämällä 'blankin interval' arvoa, joten näytön on pystyttävä ymmärtämään tämä.

Ongelmaksi tulevaisuudessa tulevat tuota resoluutiota isommat näytöt (kuten Applen 30" TFT LCD), joka tarvitsee kaksikanavaisen DVI-D-näytönohjaimen. Toistaiseksi niitä ei ole kaupan hyllyllä yleisesti saatavilla.

t. halcyon
Vastaa Viestiin