Missä voi opiskella järjestelmäkameran käyttöä?

Kirjat/lehdet, näyttelyt, TV-ohjelmat, messut, kurssit, opiskelu ...
Vastaa Viestiin
huuhaa
Viestit: 12
Liittynyt: Marras 02, 2003 10 : 43

Missä voi opiskella järjestelmäkameran käyttöä?

Viesti Kirjoittaja huuhaa »

Ostin juuri elämäni ensimmäisen Canonin järjestelmädigikameran. Missä voisin opiskella kamerani käyttöä ja kuvien ottamista nyt kesällä? Haluaisin heti perehtyä järjestelmäkameran ominaisuuksiin ja päästä niitä hyödyntämään käytännössä. Entäs missä sitten voisi opiskella syksyllä? Asun Helsingissä, joten kuulen mielelläni hyvä kurssivinkkejä!

Kiitos etukäteen vastauksista!
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
jperala
Viestit: 3658
Liittynyt: Helmi 03, 2004 19 : 24
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jperala »

Voi olla klisee mutta, kamera käteen ja kokeilemaan ulos ja lisäksi joku perusopas valokuvauksesta. Siitä on hyvä lähteä. Kameraseuroissa saa varmaan myös ohjeita ja opastusta.
"Olen kuvannut eri kameroilla ihan itse"
https://www.flickr.com/photos/190197415 ... 568316264/
elmar
Viestit: 5095
Liittynyt: Marras 11, 2009 19 : 24

Viesti Kirjoittaja elmar »

Mikael K.
Viestit: 2567
Liittynyt: Helmi 23, 2005 16 : 25
Viesti:

Re: Missä voi opiskella järjestelmäkameran käyttöä?

Viesti Kirjoittaja Mikael K. »

huuhaa kirjoitti:Ostin juuri elämäni ensimmäisen Canonin järjestelmädigikameran. Missä voisin opiskella kamerani käyttöä ja kuvien ottamista nyt kesällä? Haluaisin heti perehtyä järjestelmäkameran ominaisuuksiin ja päästä niitä hyödyntämään käytännössä. Entäs missä sitten voisi opiskella syksyllä? Asun Helsingissä, joten kuulen mielelläni hyvä kurssivinkkejä!

Kiitos etukäteen vastauksista!
Paras tapa on hypätä ratikkaan ja mennä kirjastoon. Etsi sieltä mikä tahansa kirja, jossa kerrotaan järjestelmäkameran toiminnasta. Sillä ei ole merkitystä onko kyseessä vanha vai uusi kirja. Säädöt toimivat samalla tavoin. Etsit vain hyllyn Valokuvaus ja etsit sinulle sopivimman kirjan tai kirjat. Mm. Jussi Aaalto, John Freeman, John Hedgecoe ja Pekka Punkari ovat kirjoittaneet kysymyksiisi sopivia kirjoja. Jos haluat katsoa verkosta materiaaleja niin vilkaise digiFAQ.info -sivustoa. Sieltä löytyy myös kaipaamasi tieto. Lisäksi voit lukea kirjastossa Kamera -lehteä, Foto:a, Digikuvaa ja mitä kaikkia lehtiä niitä onkaan. Tietoa löytyy, kun vain kahlaat sitä lävitse.
Rekka-Timppa
Viestit: 1442
Liittynyt: Marras 28, 2008 5 : 49
Paikkakunta: HELSINKI
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rekka-Timppa »

Työväenopistot järjestävät myös kursseja, mielestäni kurssit ovat asiallisia ja ainakin jos hintaan vertaa niin on ihan kilpailukykyinen, kurssien hinnat vaihtelevat n. 15€- 30€ paikkeilla. Ja jos sattuu olemaan työtön niin hinnasta saa vielä puolet pois.

Lisäksi todellakin kirjastot ja niiden tarjoamat kirjat kannattaa höydyntää, ja sitten paljon kuvia ja sen jälkeen vielä enemmän kuvia ja sitten kun olet ottanut niitä kuvia niin ota ihmeessä vielä lisää niitä kuvia.
http://www.timoniemi.fi/

En koskaan häpeä ottamaani kuvaa vaan häpeän sitä mitä en ole ottanut.
TImo Niemi 2009
Mikael K.
Viestit: 2567
Liittynyt: Helmi 23, 2005 16 : 25
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael K. »

Rekka-Timppa kirjoitti:-- ja sitten paljon kuvia ja sen jälkeen vielä enemmän kuvia ja sitten kun olet ottanut niitä kuvia niin ota ihmeessä vielä lisää niitä kuvia.
Kuvia kannattaa verrata niihin kirjojen kuviin ja miettiä mikä menikään pieleen jos valotus tai jokin muu heittää. Pohdinnan ja uuden opettelun jälkeen sitten taas kokeilemaan ja uusi mietintäkierros. Lisälukemisena suosittelen kaikkia hyviä romaaneita. Ne avaavat mielikuvitusta ja kuvien näkemistä. Suosittelen myös laadukkaiden elokuvien katsomista valotus silmälläpitäen.
jtahola
Viestit: 81
Liittynyt: Elo 17, 2004 15 : 12

Viesti Kirjoittaja jtahola »

Öööh siis ei ihan sama asia valokuvaamisen opas ja kameran opas ... on toki hyvin paljon yhteistä mutta ittellä D700 ja kyllä nyt jonkinlaisia asetuksia on tehty kuvausta silmälläpitäen

mutta mutta

kamerassa niin monta asetusta, toimiikohan kaikki asetukset jokaisessa tilanteessa yhtä hyvin ... tuskin, eihän niitä muuten niin paljoo olis, ehkä ???

Pelkästä kameran käyttäjän käsikirjasta ei kaikki asiat ihan aukee ja jos lähtee kuvaileen Hedgecoen kirjan kanssa miten hyviä kuvia vois tulla niin ei taideta kertoo esim. mikä tarkennusmoodi monellako pisteellä tms olis hyvä missäkin tilanteessa. Ja silti joutuu ottaan kymmeniä kuvia joka kohteesta jotta edes pari olis kelvollisia, muutama kuva ja uudet, paras arvaus-asetukset joka kerralla.

Itsekkin kaipaisin opasta työkalun monipuoliseen käyttöön, siis kuvauksen ja jälkikäsittelyn oppaiden lisäksi.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

jtahola kirjoitti:kamerassa niin monta asetusta, toimiikohan kaikki asetukset jokaisessa tilanteessa yhtä hyvin ... tuskin, eihän niitä muuten niin paljoo olis, ehkä ???
Homma menee suunnilleen niin, että opaskirjaa ja ehkä jotain ihan perusopasta apuna käyttäen ensin löydetään niille namiskuukkeleille nimi ja joku käyttötarkoitus.

Sitten etsitään tekninen opas, Hedgecoe, Punkari, Rinne, Mäkelä/Suvanto, Koli tai joku vastaava ja opetellaan mitä ne säädöt tekee kuvalle.

Sitten tulee luova vaihe, koetetaan itse keksiä kuva-aiheen käsittely ja käyttää niitä opittuja juttuja tuottamaan se. Tässä kohtaa voisi olla hyvä katsoa niitä kuvakirjojen kuvia ja miettiä, miten ne on saatu aikaan.

Tämän jälkeen alkaa yleensä hiljalleen nähdä mielessään kuvattavat asiat, ja se että miten kuva tehdään. Yleensä alkaa myös muotoutua se, mitä itse haluaisi kuvata.

Tässä kohtaa voi olla hyvä ottaa toinen tekninen opas käteen, siitä aiheesta, mitä haluaa kuvata. Henkilökuvausta, studiokuvausta, strobismia, luontokuvia, arkkitehtuuria, maisemia, urheilua ja myös kuvankäsittelyä. Niistä löytää lisätekniikkaa, apuvälineitä ja ehkä ideoitakin. Näitä kirjoja on sitten jo paljon.

Ja taas sitten on vuorossa luova vaihe. Tätä vuorottelua jatkuu yleensä niin pitkälle kuin haluaa. Kirjan voi korvata kurssilla tai ihan vaan seuraavassa vaiheessa olevan kuvaajan kanssa juttelulla ja kuvaamisella.


Canonille on muuten Forsgårdin ja Kolarin kirja "Parempia kuvia", joka olisi varmaan aika sopiva ihan siihen ensimmäiseen opetteluun. Se käy läpi kameran namiskuukkelit, mutta kertoo enemmän siitä kuvan luomisestkin.


Jos muuten Helsingin seudulta pitää jotain koulutusta suositella, niin Vantaa Aikuisopistolla on varsin hyvä kurssitus monenlaisista valokuvausaiheista. Vielä toukokuussa olisi ollut lyhytkursseja, mutta kesällä ei. Alkusyksystä kannattaa kurkata listoja.
Mikael K.
Viestit: 2567
Liittynyt: Helmi 23, 2005 16 : 25
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael K. »

jtahola kirjoitti:Öööh siis ei ihan sama asia valokuvaamisen opas ja kameran opas ... on toki hyvin paljon yhteistä mutta ittellä D700 ja kyllä nyt jonkinlaisia asetuksia on tehty kuvausta silmälläpitäen

mutta mutta --
Olli R jo vastasikin varsin perusteellisesti. Kamerathan ovat täynnä ties mitä moodeja. Itse käytän kuitenkin vain kahta. Ensimmäinen on täysin manuaalinen moodi ja toinen aukon esivalintaan perustuva. Kamera saa päättää valotuksen tässä moodissa. Niillä selviää periaatteessa kaikesta kuvaamisesta. Valotustavaksi olen valinnut keskustapainotteisen mittauksen. Se toimii minulla jostakin syystä parhaiten.

Kuten huomaat - ei niitä valintoja ole kuitenkaan kuin vain muutama. Ajan myötä, kun hallitset tekniikan niin voit valita millainen tapa sopii sinulle parhaiten. Olennaista on se, että alat kuvaamaan etkä pelkää kameraa. Tekniikan saa kyllä varsin nopeasti haltuunsa.

Olennaisempaa kuin tekniikka kuvauksen kannalta on soveltaminen. Tekniikka on vain palvelija kuvien suhteen. Silti se on hyvä hallita, niin että se ei ole ideoiden rajoitteena. Alkukankeuksien jälkeen pääset varmasti sisälle kameran toimintaan ja kuvaamiseen.

Kirjat ovat siinä mielessä hyviä, että niissä olevat neuvot eivät karkaa minnekään. Minä teen monesti sillä tavalla, että opettelen jostakin kirjasta jonkin jutun ja sitten sovellan sitä. Kokeilen periaatteessa askel askelelta jonkin minulle uuden jutun ja vertaan omia kuviani samalla tekniikalla otettuihin kokeneempien ja parempien kuvaajien kuviin. Tietysti ero on pahimmillaan huikea mutta ainakin minulle se antaa jonkinlaisen päämäärän tai kilvoittelun kohteen.

Etsi kirjastosta vielä sellainen kirja kuin Pro Lightning Portraits, Roger Hicks and Frances Schultz. Siinä on varsin huikeita kuvia aivan yksinkertaisella tekniikalla toteutettuna. Seassa on tietysti myös jo järeämpää kalustoa vaativia kuviakin. Vaikka et ymmärtäisi sanaakaan englantia niin asetelmakuvat avaavat kuvissa käytetyn tekniikan. Joissakin kuvissa ei tarvita edes salamaa vaan niissä on käytetty heijastimia.

Tekniikan kehittyessä voikin sitten kuvata laajemmin sitä mitä mieleen juolahtaa. Joskus ihan satunnaisella kuvausreissulla saattaa syntyä jokin idea jostakin kohteesta ja se on pakko toteuttaa. Toteutus ei välttämättä tapahdu juuri sillä silmänräpäyksellä vaan valmisteluihin voi mennä aikaa. Toisinaan taas toteutus voi syntyä aivan samalla hetkellä.
JanHenKom
Viestit: 12
Liittynyt: Kesä 01, 2010 13 : 25
Paikkakunta: Helsinki

Valokuvausalan kursseja

Viesti Kirjoittaja JanHenKom »

Kameraseura ry järjestää paljon erilaisia kursseja, esim. kesällä:
http://www.kameraseura.fi/koulutus/kev% ... an-kurssit
Vastaa Viestiin