Kuvanvakaimen käyttö jalustalla ?

Canon 1300D, Canon 1200D, Canon 700D jne.
fotoman
Viestit: 45
Liittynyt: Heinä 20, 2004 22 : 12

Kuvanvakaimen käyttö jalustalla ?

Viesti Kirjoittaja fotoman »

Eli kysymys käytätkö kuvanvakainta kun objektiivi on kiinnitetty jalustaan. Luin Sigman (80-400 mm) objektiivin käyttöohjeesta jossa kiellettiin kuvanvakainen käyttö jos objektiivi on kiinni jalustassa. Ollettaisi pitkillä polttovälillä olevan hyötyä vakaimesta myös jalusta käytössä, koska hyvälläkin jalustalla esiintyy vapinaa. Onko käytännön kokemusta vakaimen käytöstä ?

t: ts
Viimeksi muokannut fotoman, Loka 01, 2004 8 : 03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
fangio
Viestit: 1834
Liittynyt: Loka 05, 2003 8 : 51

Viesti Kirjoittaja fangio »

Vakaimia on erilaisia. Jotkut tietääkseni olettava kamerassa aina olevan pientä vapinaa ja käyvät sitä kehittämään, mikäli vakaaja on päällä ja jalustassa, jotkut taas eivät ole moksiskaan.
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

Kuvanvakain perustuu (objektiivissa) hyrrään. Hyrrähän pysyy "samassa tasossa" vaikka sitä liikuttaisi. Objektiivissa joku linsseistä pysyy kuvattavaan kohteeseen nähden suorassa vaikka muu osa objektiivista liikkuu. Se kumoaa tuon liikkeen ja tavallaan poistaa objektiivin liikkeestä aiheutuvaa epäterävyyttä.

Hyrrillä on sellainen(kin) ominaisuus kuin prekessio. Jonkun sellaisen ilmiön voimasta hyrrän akseli kiertää pientä ympyrää, jos hyrrää ei yritetä liikuttaa. Kun objektiivi on todella tukevasti jalustalla, se ei liiku. Silloin sen hyrrän liike alkaa näkyä. Liike on pieni, mutta saattaa näkyä kuvassa.

Minulla oli (perheessä se on vieläkin) kamera, jossa oli kuvanvakain objektiivissa. Kuvasin sillä joskus tähtiä jalustalta. Muutaman sekunnin valotusajalla tähti oli pikselin kokoinen, jos kuvanvakain oli poissa päältä. Jos kuvanvakain oli päällä, tähdestä tuli rengas, halkaisija noin kolme pikseliä. 16 sekunnin valotusajalla ja teleksi zoomattuna mukaan tuli tietysti tähden näennäisliikkeestä aiheutuva viiru. Viirun paksuus oli ilman kuvanvakainta pikseli, kuvanvakaimella noin kolme.
askomiko
Viestit: 202
Liittynyt: Heinä 09, 2004 19 : 23
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja askomiko »

Canuunilla vanhan mallisia IS-linssejä ei pidä käyttää IS päällä jalustalla, mutta uudemmat tajuaa olevansa jalustalla ja käyttävät silloin IS:ää eri tavalla. Vanhantyyppisiä oli ainakin 70-300, 300/4L ja 28-135 -putket.
---
Vastaa Viestiin