Kameran kalibrointi

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
Nalho
Viestit: 959
Liittynyt: Marras 17, 2003 20 : 44
Paikkakunta: Kangasala

Kameran kalibrointi

Viesti Kirjoittaja Nalho »

Minkälaisia kokemuksia on kameran kalibroinnista tuolla X-Rite Color Checker kortilla. Onko se turhanpäiväistä touhua jota ilmankin pärjää aivan hyvin? Olen kuvitellut, että siitä pitäisi tehdä versiot kaikkia mahdollisia valaistustilanteita varten. Kuitenkin Martin Evening sanoo, että se tarvitsee tehdä vain kerran kutakin kameraa kohden?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Re: Kameran kalibrointi

Viesti Kirjoittaja ppotka »

Nalho kirjoitti:Minkälaisia kokemuksia on kameran kalibroinnista tuolla X-Rite Color Checker kortilla. Onko se turhanpäiväistä touhua jota ilmankin pärjää aivan hyvin? Olen kuvitellut, että siitä pitäisi tehdä versiot kaikkia mahdollisia valaistustilanteita varten. Kuitenkin Martin Evening sanoo, että se tarvitsee tehdä vain kerran kutakin kameraa kohden?
Ilman mitään negatiivisuutta: Jos et tiedä käytännössä esiin tullutta syytä kalibroida/profiloida, pärjäät ilman. ColorCheckerissä on liian vähän informaatiota kunnon profiilin tekemiseen, profilointiahan tässä tarkoittanet. ColorChecker sopii kuitenkin hyvin kameran kalibrointiin kuhunkin valaistustilanteeseen eli harmaatasapainon mittaamiseen. Evening on aivan oikeassa siinä, että kameralle riittää yksi profiilli, kunhan kamera kalibroidaan (mitataan harmaatasapaino) kussakin eri valaistustilanteessa. Profiilin tarkoitus on korjata kameran värintoistoa, ei säätää valaistuksia.

-p-
pekkapotka.com
Nalho
Viestit: 959
Liittynyt: Marras 17, 2003 20 : 44
Paikkakunta: Kangasala

Re: Kameran kalibrointi

Viesti Kirjoittaja Nalho »

ppotka kirjoitti: ColorChecker sopii kuitenkin hyvin kameran kalibrointiin kuhunkin valaistustilanteeseen eli harmaatasapainon mittaamiseen. Evening on aivan oikeassa siinä, että kameralle riittää yksi profiilli, kunhan kamera kalibroidaan (mitataan harmaatasapaino) kussakin eri valaistustilanteessa. Profiilin tarkoitus on korjata kameran värintoistoa, ei säätää valaistuksia.

-p-
Siinä kirjassa ei asiaa käsitelty noin yksinkertaisesti. Ensin kuvattiin kortti ja avattiin Photoshopissa. Sen jälkeen tehtiin reittikynällä reitti kaikista kulmaväreistä. Sitten ajettiin ACR calibrator skripti, joka oli haettu netistä Photosoppiin, josta saadut kalibrointiasetukset siirrettiin sinne ACR:n Camera Profiiliin ja tallennettiin. Sitten tulee se pointti. Eveningin mukaan voit käyttää näitä kalibrointiasetuksia kaikissa sillä samalla kameralla kuvatuissa kuvissa värit tulevat toistumaan paremmin kuin ennen. Mene ja tiedä sitten?
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Re: Kameran kalibrointi

Viesti Kirjoittaja ppotka »

Nalho kirjoitti: Siinä kirjassa ei asiaa käsitelty noin yksinkertaisesti. Ensin kuvattiin kortti ja avattiin Photoshopissa. Sen jälkeen tehtiin reittikynällä reitti kaikista kulmaväreistä. Sitten ajettiin ACR calibrator skripti, joka oli haettu netistä Photosoppiin, josta saadut kalibrointiasetukset siirrettiin sinne ACR:n Camera Profiiliin ja tallennettiin. Sitten tulee se pointti. Eveningin mukaan voit käyttää näitä kalibrointiasetuksia kaikissa sillä samalla kameralla kuvatuissa kuvissa värit tulevat toistumaan paremmin kuin ennen. Mene ja tiedä sitten?
Kirjoitin yleisemmin ICC-profiilien kannalta. Oikeat ICC-profiilit ovat ohjelmistoriippumattomia. ACR:n ja Lightroomin "Camera Calibration" on puolestaan täysin oma juttunsa. Voit luottaa Eveningiin, kokeileminen ei maksa kuin ColorCheckerin hinnan ja matkalla voi oppia yhtä sun toista väreistä.

-p-
pekkapotka.com
Vastaa Viestiin