nomad kirjoitti:
-- Sitäpaitsi puhe "lahjakkuudesta" ja muista ylivertaisista syntymäominaisuuksista sotii sitä vastaan, että ihminen on muuttuva ja oppimiskykyinen eläin. --
Tässä on hyvä pointti. Hyväksi ei tulla yhdessä yössä vaikka olisi lahjoja vaikka mihin. Hyväksi tuleminen vaatii työtä, työtä ja työtä. Lahjakkuudesta tietysti on apua mutta sitä on periaatteessa kaikilla ihmisillä. Tosin tässä suhteessa on myös eroja. Tunnen muutaman muusikon, joista toiset ovat parempia säveltämään ja toiset soittamaan. Joiltakin pitäisi riistää instrumentti kädestä ja antaa muita töitä. He ovat tehneet koko ikänsä töitä ja harjoittaneet taitojaan mutta silti heidän lahjakkuuksissaan on eroja.
Lahjakkuus ilman työtä sen kehittämiseksi ei auta mitään. Sillä voi selvitä arkipäivän tilanteista mutta tiukan paikan tullen pelkkä lahjakkuus ei riitä. Lahjoja pitää hioa ja kasvattaa, niin että niistä on iloa tiukan paikan tullen. Montako kahvilafilosofia tunnette, jotka ovat lahjakkaita mutta ovat juuttuneet omiin ympyröihinsä hinkkaamaan samoja kuluneita juttuja kesät talvet?
Luovuuden suhteen koulutuksesta on apua. Se auttaa karistamaan turhat luulot harteilta ja tuo realismia omaan touhuiluun. Siinä vaiheessa, kun näkee omia töitään parempia töitä niin ymmärrys omien lahjojen luonteesta kasvaa ja samalla snobi taiteilija-asenne toivottavasti muuttuu realistiseksi nöyryydeksi.
Samalla voi mahdollisesti oppia sen, että ne kovimmat jätkät ovat tehneet oikeasti aivan tavattomasti töitä sen suhteen millaista jälkeä heiltä syntyy. Tällä en tarkoita sitä, että kaikki olisivat välttämättä edes käyneet kouluja mutta he ovat silti hioneet lahjansa virtaviivaisiksi ja toimiviksi. Monille koulutuksesta on apua mutta taiteissa on aina oman tiensä kulkijoita, jotka avaavat muille reittejä.