Luettuna tuo kuulostaa omituiselta, ehkäpä parempi termi olisi "verojen maksun minimointi" tjsp.nikon-d40 kirjoitti:Verojen kierto laillisesti
Postiennakolla Ahvenanmaalta ? Halpa Nikon D300...
-
- Viestit: 1112
- Liittynyt: Helmi 17, 2003 14 : 40
- Paikkakunta: Helsinki
Verottaja on todennäköisesti toista mieltä ja katsoo toiminnan laajuutta.nikon-d40 kirjoitti: Mutta muuten olen sitä mieltä, että jos joku ostaa tavaraa vaikkapa englannista, halvan alvin maasta, alvin maksaen ja myy sitä Suomeen, suuriakin määriä, niin lailllistahan se on määristä huolimatta. Eli yritän sanoa sitä, että ei siitä liiketoimintaa tule määrien kasvaessa. Esimerkkinä vaikkapa marjanpoiminta: poimit ja myyt joko 10kg kesässä tai miljoona kiloa kesässä, ei toiminta edelleenkäänole liiketoimintaa. Eli yksityishenkilön ollessa kyseessä toimitusmäärien kasvaminen ei automaattisesti tee asiasta liiketoimintaa.
Marjanpoiminta on säädetty lailla verovapaaksi, joten se on huono rinnastus.
-
- Viestit: 34035
- Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05
Ei vaan erittäin hyvä, tarkoitushakuisuus on näissä olennaista.hsm kirjoitti:Verottaja on todennäköisesti toista mieltä ja katsoo toiminnan laajuutta.nikon-d40 kirjoitti: Mutta muuten olen sitä mieltä, että jos joku ostaa tavaraa vaikkapa englannista, halvan alvin maasta, alvin maksaen ja myy sitä Suomeen, suuriakin määriä, niin lailllistahan se on määristä huolimatta. Eli yritän sanoa sitä, että ei siitä liiketoimintaa tule määrien kasvaessa. Esimerkkinä vaikkapa marjanpoiminta: poimit ja myyt joko 10kg kesässä tai miljoona kiloa kesässä, ei toiminta edelleenkäänole liiketoimintaa. Eli yksityishenkilön ollessa kyseessä toimitusmäärien kasvaminen ei automaattisesti tee asiasta liiketoimintaa.
Marjanpoiminta on säädetty lailla verovapaaksi, joten se on huono rinnastus.
Waldo's Peoplen Waldo:
"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
-
- Viestit: 3031
- Liittynyt: Tammi 02, 2008 9 : 47
Niin mutta verohan on maksettu.hsm kirjoitti:Verottaja on todennäköisesti toista mieltä ja katsoo toiminnan laajuutta.
Eli kertaan: oletetaan, että punta pysyy heikkona vielä useita vuosia. Oletetaan myös, että I-B:n alvi pysyy matalana, vaikkapa nykyisenä 15%. Oletetaan myös, että I-B:n nettikaupat saavat vihdoinkin postikulunsa tänne Suomeen järkeväksi. Tällaisessa tilanteessa joku toimelias toimihenkilö tai vaikkapa opettaja saattaa innostua tekemään pientä businesta ostamalla tavaraa I-B:n nettikaupoista ja myymällä niitä Suomessa. Pienellä voitolla, mutta kun määrät on isoja, niin taskuunkin saattaisi jäädä jotain.
Mikä tuollaisessa toiminnassa saattaisi olla verottajaa kiinnostavaa? Ja vaikkapa olisikin, sehän on täysin laillista, alvit on maksettu, tosin Iso-Britanniaan, mutta mitä siitä. Saahan ihmiset, hyvänenaika, ostaa ja myydä tavaraa. Sehän on jopa suotavaa, tavara kierrättyy ja maailma pelastuu.
-
- Viestit: 34035
- Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05
No, ihan töissä joskus olleet ihmisetkin ovat huomannet että veroja maksetaan tulojen mukaan. Yrityksissä asia menee vähän samoin, vaikka erojakin on. Mutta kyllä verottaja on kiinnostunut ihmisten tuloista, ja yritysten voitoista. Jos olet tähän saakka saanut tuloveroitta tulosi, niin tuskin se onnistuu koko elämäsi.nikon-d40 kirjoitti: Mikä tuollaisessa toiminnassa saattaisi olla verottajaa kiinnostavaa? Ja vaikkapa olisikin, sehän on täysin laillista, alvit on maksettu, tosin Iso-Britanniaan, mutta mitä siitä. Saahan ihmiset, hyvänenaika, ostaa ja myydä tavaraa. Sehän on jopa suotavaa, tavara kierrättyy ja maailma pelastuu.
Waldo's Peoplen Waldo:
"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
-
- Viestit: 999
- Liittynyt: Tammi 09, 2004 15 : 20
- Paikkakunta: Rauma
- Viesti:
Ehkäpä verottajaa kiinnostaisi se, että vuotuisen myynnin ylittäessä 8500 euroa, pitää jokaisesta tavaran myynnistä saatavasta eurosta pulittaa 22% arvonlisäveroa ja riippuen toiminnan luonteesta saadusta voitosta pääoma tai ansioveroa.nikon-d40 kirjoitti: Mikä tuollaisessa toiminnassa saattaisi olla verottajaa kiinnostavaa? Ja vaikkapa olisikin, sehän on täysin laillista, alvit on maksettu, tosin Iso-Britanniaan, mutta mitä siitä.
-
- Viestit: 3031
- Liittynyt: Tammi 02, 2008 9 : 47
En tunne asiaa, mutta tuo edellä kirjoittamasi viittaa jonkin sellaisen tarvikkeen myyntiin, jonka on itse tehnyt, vaikkapa saunan jakkara tai patalappu.JackRabbit kirjoitti:Ehkäpä verottajaa kiinnostaisi se, että vuotuisen myynnin ylittäessä 8500 euroa, pitää jokaisesta tavaran myynnistä saatavasta eurosta pulittaa 22% arvonlisäveroa ja riippuen toiminnan luonteesta saadusta voitosta pääoma tai ansioveroa.
Tekstissäni mainittu valkokaulustyöläinen tai opettaja harrastaa osto/myyntitoimintaa, josta maksaa jo alvia (ostamastaan tuotteesta). Eli valtio (Iso-Britannia tässä tapauksessa) saa veronsa. En vieläkään tajua, miksi pitäisi toiminnasta ryhtyä maksamaan jotain alvia vielä päälle (tai muuta yritystoiminnan veroa). Nimittäin kun alveja maksetaan, niistä suoritetaan ensin vähennyksiä. Em. valkokaulustyöntekijä tai opettaja ei mitään vähennyksiä suorita. Hän vaan hankkii särvintä leivän päälle hyödyntämällä osto- ja myyntimaan valuuttojen ja alvien eroja.
Jos joku kuvittelee, että ollaan hairahduttu aiheesta niin, ei, nyt ollaan asian ytimessä. Tosin joku ahvenanmaalainen valkokaulustyöntekijä tai opettaja on toiminnassaan saattanut jättää ostomaan alvin maksamatta.
-
- Viestit: 7019
- Liittynyt: Syys 08, 2008 17 : 13
- Paikkakunta: Tupos
- Viesti:
Miksei jokainen yhden miehen toiminimi vain toimi tällä tavalla, mikäli kyse on tuotteiden maahantuonnista ja jälleenmyynnistä? Kun siitä voitosta pitää maksaa sitä veroa. Se lienee verrattavissa palkkaan se voitto, josta siitäkin maksetaan verot. Ei se ALV ole ainoa asia, josta valtio rokottaa likimain kaikkea kaupankäyntiä.nikon-d40 kirjoitti:En vieläkään tajua, miksi pitäisi toiminnasta ryhtyä maksamaan jotain alvia vielä päälle (tai muuta yritystoiminnan veroa).
-Sale
Hirmuinen hintaposliini ja armoton murska-arvostelija.
-
- Viestit: 999
- Liittynyt: Tammi 09, 2004 15 : 20
- Paikkakunta: Rauma
- Viesti:
Niin tässähän tämä ydin on. Verottajan mukaan osto- ja myyntitoimintaa ei voi harrastaa toisin kun valokuvaamista. Jos ostaa tavaraa ja myy sitä eteenpäin on se liiketoimintaa, josta pitää maksaa vero. Mikäli myynnin vuotuinen määrä ylittää tuon 8500 euroa tulee myyntiä harjoittavan henkilön hakeutua arvonlisäverovelvoliseksi.nikon-d40 kirjoitti: Tekstissäni mainittu valkokaulustyöläinen tai opettaja harrastaa osto/myyntitoimintaa, josta maksaa jo alvia (ostamastaan tuotteesta). Eli valtio (Iso-Britannia tässä tapauksessa) saa veronsa.
Alv-velvollinen yrittäjä maksaa kaikesta myymästään tavarasta alv:n (pysytään noissa kameroissa, niin ei tule sekaannusta) 22%. Koska kyseessä on arvonlisävero, saa kauppias vähentää ostohinnasta maksamansa alv, eli tuolta brittilästä ostamastaan tuotteesta sen 15%, joka EU:n sisäkauppasäännöksen mukaan automaattisesti vähennetäänkin kauppiaan toimesta, alv-rekisteröityneen ostaessa tavaraa.
-
- Viestit: 3031
- Liittynyt: Tammi 02, 2008 9 : 47
Ette nyt ymmärtäneet, mitä ajoin takaa.OskuK kirjoitti:Vai on liiketominnan ainoa vero ALV? Heh.
Sale kirjoitti, että "voitosta maksetaan verot". Kyllä kyllä, mutta mitä on voitto tässä tapauksessa? Voiton tekemiseen liittyy myös kuluja, jotka sen voiton määrittelevät. Miten kyseisen valkokaulustyöntekijän/opettajan toiminnassa määritellään kulut? Silloinhan käsittääkseni pitäisi ottaa kantaa mm. tuntipalkkoihin, sähköposti- ja puhelukuluihin, joita kukaan ei tiedä, koska toiminta ei ole liiketoimintaa (jossa seurataan tarkasti kyseisiä kuluja). Kysymys kuuluukin, missä vaiheessa tällainen osto/myyntitoiminta sitten muuttuu liiketoiminnaksi, jos muuttuu? Kuka määrittelee milloin voittoa on tullut tarpeeksi? Miten siinä vaiheessa määritellään voitto? Kuka sen määrittelee? Miten se määritellään? Miten saadaan selville, mitä kyseinen henkilö on ostanut ja myynyt? Miten valkokaulustyöntekijän/opettajan aika otetaan huomioon? Minkä arvoista on hänen vapaa-aikansa? Jne.
Ihan aikuisten oikeasti, jos ostomaahan maksetaan alvi, niin ei kai tällaisesta toiminnasta voi tulla sellaisia "voittoja", josta verottaja aikuisten oikeasti olisi kiinnostunut? Luulisi verottajalla olevan tärkeämpääkin tekemistä? Muistakaa, että nyt on kyse Manner-Suomessa toimivasta henkilöstä, joka joutuu osto- tai tulomaan alvit (ja mahdolliset tullit) maksamaan.
-
- Viestit: 3031
- Liittynyt: Tammi 02, 2008 9 : 47
Jos myyn käytetyn autoni, täytyykö minun hakeutua arvonlisäverolliseksi?JackRabbit kirjoitti:Mikäli myynnin vuotuinen määrä ylittää tuon 8500 euroa tulee myyntiä harjoittavan henkilön hakeutua arvonlisäverovelvoliseksi.
(tosin, tekee tiukkaa, saanko siitä tuon 8500eur, luultavasti en)
(( mutta saatan myydä toisenkin autoni, ne yhdessä, saatan saada tuon 8500 ))
((( taloani en ole ajatellut myydä )))
-
- Viestit: 999
- Liittynyt: Tammi 09, 2004 15 : 20
- Paikkakunta: Rauma
- Viesti:
Jos olet ostanut sen myyntitarkoituksessa, niin kyllä. Jos se taas on ostettu omaan käyttöön ja sitä on siinä myös käytetty niin ei. Jos taas ostat omaan käyttön kuukausittain auton ja myyt vanhan voitolla, niin sitten saattaa verottaja tehdä päätöksensä puoleen toiseen.nikon-d40 kirjoitti: Jos myyn käytetyn autoni, täytyykö minun hakeutua arvonlisäverolliseksi?
Verottaja tuon verotarkastuksen perusteella määrittää. Mikäli kyseessä on selkeästi ollut ansiotarkoitus ja omaehtoisesti ei ole veroja maksettu niin ne sitten peritään jälkikäteen korotettuina ja viivästyskorolla.
-
- Viestit: 53
- Liittynyt: Tammi 18, 2009 13 : 59
Pääperiaate on, että kaikki luonnollisen henkilön tulot ovat veronalaisia. Sitten on säädetty erilaisia poikkeuksia, joilla osa tuloista on vapautettu verosta (kuten mm. jo edellä mainittu marjanpoiminta).
Myös yksityishenkilön saamat myyntivoitot ovat pääsääntöisesti veronalaista tuloa. Asiasta vero.fi -sivuilla:
"Luonnollisen henkilön ja kuolinpesän omaisuuden myynnistä tai vaihtamisesta syntyvä voitto (luovutusvoitto) on veronalaista pääomatuloa. Pääomatulojen veroprosentti on 28 %.
Luovutusvoittoa tai –tappiota voi syntyä kiinteistön ja irtaimen omaisuuden luovutuksesta. Irtainta omaisuutta ovat esimerkiksi asunto- ja muiden osakeyhtiöiden osakkeet, sijoitusrahaston rahasto-osuudet ja muut arvopaperit sekä irtaimet esineet.
...
3. Tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksesta saatu voitto on verovapaata tuloa, jos
– omaisuus on ollut verovelvollisen omassa tai hänen perheensä käytössä ja verovuoden aikana saadut luovutusvoitot ovat yhteensä enintään 5000 euroa. Tämän määrän ylittävä osa on veronalaista tuloa."
Lähde: http://vero.fi/nc/doc/download.asp?id=655;58445
Ja sitten, kun verottaja tulkitsee toiminnan olevan laajuudeltaan ammatinharjoittamista, astuukin mukaan kuvioon melkoinen joukko muita säädöksiä ja velvoitteita.
Myös yksityishenkilön saamat myyntivoitot ovat pääsääntöisesti veronalaista tuloa. Asiasta vero.fi -sivuilla:
"Luonnollisen henkilön ja kuolinpesän omaisuuden myynnistä tai vaihtamisesta syntyvä voitto (luovutusvoitto) on veronalaista pääomatuloa. Pääomatulojen veroprosentti on 28 %.
Luovutusvoittoa tai –tappiota voi syntyä kiinteistön ja irtaimen omaisuuden luovutuksesta. Irtainta omaisuutta ovat esimerkiksi asunto- ja muiden osakeyhtiöiden osakkeet, sijoitusrahaston rahasto-osuudet ja muut arvopaperit sekä irtaimet esineet.
...
3. Tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksesta saatu voitto on verovapaata tuloa, jos
– omaisuus on ollut verovelvollisen omassa tai hänen perheensä käytössä ja verovuoden aikana saadut luovutusvoitot ovat yhteensä enintään 5000 euroa. Tämän määrän ylittävä osa on veronalaista tuloa."
Lähde: http://vero.fi/nc/doc/download.asp?id=655;58445
Ja sitten, kun verottaja tulkitsee toiminnan olevan laajuudeltaan ammatinharjoittamista, astuukin mukaan kuvioon melkoinen joukko muita säädöksiä ja velvoitteita.
-
- Viestit: 3031
- Liittynyt: Tammi 02, 2008 9 : 47
Mutta yksityshenkilökin voi vähentää myyntivoitosta kulut? Eli jos ostan I-B:sta kameran, jonka hinnaksi lasketaan toimituskuluineen esim. 1000EUR ja myyn sen samantien (syy: väri ei miellyttänyt) hintaan 1200EUR, niin kaipa voin ajatella, että tuo 200EUR ei edes vastaa kallista aikaani, joka on kulunut kameran hankkimiseen? Eli weppisurffaus, puhelut, sähköpostit, asian pohdinta, yms., eli tavallaanhan koko hankinta meni tappion puolelle, eikä minun tarvitse ilmoittaa kenellekään verottajalle?HatoZ kirjoitti:Myös yksityishenkilön saamat myyntivoitot ovat pääsääntöisesti veronalaista tuloa.
-
- Viestit: 34035
- Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05
-
- Viestit: 999
- Liittynyt: Tammi 09, 2004 15 : 20
- Paikkakunta: Rauma
- Viesti:
Toi on aika monitahoinen juttu, mutta todennäköisesti ei voi.nikon-d40 kirjoitti: Mutta yksityshenkilökin voi vähentää myyntivoitosta kulut?
Koska henkilö ei ole hankkinut varta vasten sitä tavaraa myyntiä varten, niin siihen myyntitapahtumaan ei voida laskea noita kuluja. Toki niin se menee, että myyntihinta-hankintahinta=myyntivoitto, josta maksetaan se vero. Sitten tietenkin, jos verottaja katsoo, että myyntitoiminta ylittää ammattimaisen toiminnan kriteerit, voi vähentää nuo muutkin kulut.
Verottajan kanssa noi hommat menee aika usein ikävästi mutu-tuntumalla. Verottaja lätkäisee mielivaltaisesti veron ja yrittäjän tehtävänä on yrittää etsiä joku syy, ettei sitä tarvisi maksaa.
-
- Viestit: 999
- Liittynyt: Tammi 09, 2004 15 : 20
- Paikkakunta: Rauma
- Viesti:
-
- Viestit: 53
- Liittynyt: Tammi 18, 2009 13 : 59
(Edit: JackRabbit näköjään ehtikin jo, mutta kun kertaus kuulema on jne...)nikon-d40 kirjoitti:Mutta yksityshenkilökin voi vähentää myyntivoitosta kulut? Eli jos ostan I-B:sta kameran, jonka hinnaksi lasketaan toimituskuluineen esim. 1000EUR ja myyn sen samantien (syy: väri ei miellyttänyt) hintaan 1200EUR, niin kaipa voin ajatella, että tuo 200EUR ei edes vastaa kallista aikaani, joka on kulunut kameran hankkimiseen? Eli weppisurffaus, puhelut, sähköpostit, asian pohdinta, yms., eli tavallaanhan koko hankinta meni tappion puolelle, eikä minun tarvitse ilmoittaa kenellekään verottajalle?
Voittoahan on se, mitä jää jäljelle, kun myyntihinnasta vähennetään hankintahinta ja muut kulut (ainakin elinkeinotoiminnassa eli ammatinharjoittajalla).
Se onkin sitten mutkikkaampi kysymys, mitä ovat ne kulut, jotka verottaja hyväksyisi vähennettäväksi yksityishenkilön myydessä käyttöesinettään. Esim."kallis aikasi" tai "asian pohdinta" eivät ole sellaisia kuluja.
Kulut osoitetaan kuiteilla tai muulla luotettavalla selvityksellä; verottaja siten hyväksyy ne tai ei, ja lopullisesti asia ratkotaan oikeusasteissa. En tiedä, hyväksyisikö verottaja mitään mainitsemistasi kuluista kuluiksi, jos olet myymässä omaan käyttöösi alunperin hankkimaasi esinettä, koska kulujen voidaan katsoa syntyneen tuosta omaan käyttöön hankkimisesta, ei kohteen myynnistä. Ostajan kanssa kommunikoinnista ja ostajalle lähettämisestä syntyneet kulut saattaisivat mennä kuluina.
Mutta ken tietää... (Veroneuvonnasta voi kysyä, mutta sieltä saatu suullinen ohje ei ole verottajaa sitova, eli joku toinen verohenkilö saattaa tulkita asian toisin.)
-
- Viestit: 3031
- Liittynyt: Tammi 02, 2008 9 : 47
Joo, arvelinkin, että koneisto jyrää tässä pienen särvintä leivän päälle yrittävän palkansaajan.
Mutta ei se mitään, Iso-Britanniasta halvalla hankkimaani elektroniikkaa ja optiikkaa on tarkoitus käyttää sen verran paljon ja pitkään, etten ajatellutkaan mitään voittoa tekeväni, kunhan saan omani pois.
Pari reppua hankin voittomyyntitarkoituksessa, mutta kokonaismyyntimäärästä 8500eur jään vielä kauas.
Toisaalta, vuosihan on vasta alussa eikä sitä tiedä millaista häränpyllyä valuuttakurssit vielä heittelevät...
Mutta ei se mitään, Iso-Britanniasta halvalla hankkimaani elektroniikkaa ja optiikkaa on tarkoitus käyttää sen verran paljon ja pitkään, etten ajatellutkaan mitään voittoa tekeväni, kunhan saan omani pois.
Pari reppua hankin voittomyyntitarkoituksessa, mutta kokonaismyyntimäärästä 8500eur jään vielä kauas.
Toisaalta, vuosihan on vasta alussa eikä sitä tiedä millaista häränpyllyä valuuttakurssit vielä heittelevät...