Vanha kuvaputkinäytön kalibrointi

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
LoikkaHe
Viestit: 201
Liittynyt: Marras 06, 2003 20 : 27

Vanha kuvaputkinäytön kalibrointi

Viesti Kirjoittaja LoikkaHe »

Kalibroin juuri useamman vuoden vanhaa vanhaa kuvaputkinäyttöni (Samsung SyncMaster 959NF). Olen ollut tyytyväinen monitoriini, jota olen kalibroinut säännöllisesti.

Näyttää siltä, että Samsung on tullut tiensä päähän. Kohdassa jossa Eye-One pyytää asetamaan Brightness-säätimen 100%, niin monitorista loppuu säätö, eikä Eye-Onen kalibrointimittari ole lähelläkään optimia.

Edelleen värejä säädettäessä punainen ja sininen säätö ovat pohjassa (100), ainoastaan vihreä on säädettävissä (60). Ja värien kaikki kalibrointimittarit ovat aivan vasemmassa reunassa (ilmeisesti tuon Brightness-säädön puutteen vuoksi). Pystyn kyllä nostamaan vihreän säätöä siten, että vihreä asettuu optimiin, mutta minun päättelyni mukaan, lopputulos ei ole hyvä. Eikö värien tulisi olla tasapainossa? Eye-Onen mukaan lopputulos on 87,5 cm/m2 (tavoite 100).

Ihme ja kumma on se, että kuvat näyttävät ruudulla kuitenkin hyviltä ja aika lähellä vastaavia tulosteita.

No tämän pitkähkön alustuksen jälkeen varsinainen asiani koskee monitorin mekaanista "tehdassäätöä" vai miksi sitä kutsuisi. Tietääkö kukaan onko mahdollista nostaa monitorini Brightness-säätöä monitorin sisältä jotenkin? Entä punainen ja sininen? Voiko niitä jotenkin nostaa mekaanisesti?

Vai onko parempi hankkia uusi monitori?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
M.B.
Viestit: 991
Liittynyt: Tammi 10, 2003 7 : 24
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja M.B. »

Käsittääkseni monitoreissa on sisällä potikat, mistä kirkkautta voi vääntää lisää. Mutta tämän sammakon pääongelma on maksimikirkkauden rajaaminen, tieten tahtoen, liian alhaiseksi, ilmeisesti matalien säteily/sähkökenttä -arvojen tai pienen tehonkulutuksen saavuttamiseksi. Voi olla, että tuo rajoitinsysteemi pitäisi kanssa saada deletoitua. Ainakin omassa monitorissani homma meni niin, että valikoiden säädöistä kirkkautta nostettaessa tämä rajoitin iski päälle jossain 80 % asetuksen tienoilla eli ruuvattaessa lisää hönkää, kuva yhtäkkiä muuttuikin hieman tummemmaksi (rajoittimen aktivoituessa) ja tästä eteenpäin ei enää asetuksen muutos 80->100 % vaikuttanut yhtää mitään, kirkkaus pysyi vakiona.

Sääli, muuten hyvä (geometria, täysin tasainen ruutu jne.) monitori on pilattu tällä. Omakin monitorini häpeää parhaillaan nurkassa, kun kyllästyin liian himmeän kuvan kanssa taisteluun. Hämärässä ympäristössä OK, mutta itse en aina haluaisi vedellä verhoja kiinni, että voi edes sähköpostit tarkistaa.

Monitorissa on muuten videokuvan katseluun tarkoitettu "buustausmoodi", joka nostaa kuvan kirkkautta huomattavasti? Oletko kokeillut tätä? Toki tässä on se vika, että ko. toiminto pitää käydä aina uudelleen ja uudelleen aktivoimassa, jokaisen virran kytkennän jälkeen sekä parin tunnin välein, koska monitori palaa automaattisesti omaa, himmeään, olomuotoonsa.
Pan
Viestit: 1464
Liittynyt: Elo 23, 2004 17 : 13

Viesti Kirjoittaja Pan »

Ainakin mun aiemman näytönohjaimen ATI:n ajureista sai myös lisää kirkkautta, kun vielä käytin putkinäyttöä. Ja juuri tuolla Eye-Onella. Silloinen putki oli Sony W900 (1920*1200), jota kaipaan hiukan vieläkin.
tkuhmone
Viestit: 123
Liittynyt: Touko 30, 2006 12 : 14
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tkuhmone »

minulla on myös käytössä vanhaputki näyttö, kalibroutuna Spyderilla.... Lisäsin pikkuisen maksimikirkkautta säädön yhteydessä.

Oman monitorini "huoltovalikosta" pääsee säätämään lisää kirkkautta. Siellä on mm "Red amp" / "green amp" / "blue amp"-säädöt. em. säätöjen suhteilla toisiinsa, saa värilämpötilan myös kohdalleen (spyderin avustuksella).

Riippuu tietenkin monitorityypistä, kaikista CRT näytöistä ei saata tälläistä spesiaalivalikkoa löytyä....
Vastaa Viestiin