mvuori kirjoitti:Vain Canonilla on oikeus jaella ohjelmistojaan, muunnella niitä ja jaella muunneltuja versioita.
Mielenkiintoinen kysymys, josta on keskusteltu jo useamman vuoden.
Ensinnäkin noita versioitahan jaellaan .ru -loppuisesta domainista, eli Venäjältä. Heidän tekijänoikeuslakinsa on jotain, mistä en tiedä mitään.
Suomen lakien mukaan:
- Jakelu on täysin Canonin oikeus.
- Muuntelu sensijaan on sallittu. Muunnoksen jakelu on vaikea kohta.
Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404
Tietokoneohjelmia ja tietokantoja koskevia erityissäännöksiä (3.4.1998/250)
25 j § (24.3.1995/446)
Joka on laillisesti hankkinut tietokoneohjelman, saa valmistaa ohjelmasta sellaiset kappaleet ja tehdä ohjelmaan sellaisia muutoksia, jotka ovat tarpeen ohjelman käyttämiseksi aiottuun tarkoitukseen. Tämä koskee myös virheiden korjaamista.
Se, jolla on oikeus käyttää tietokoneohjelmaa, saa valmistaa ohjelmasta varmuuskappaleen, jos se on tarpeen ohjelman käytön kannalta.
Se, jolla on oikeus käyttää tietokoneohjelmaa, saa tarkastella, tutkia tai kokeilla tietokoneohjelman toimintaa niiden ideoitten ja periaatteiden selvittämiseksi, jotka ovat ohjelman osan perustana, jos hän tekee sen ohjelman tietokoneen muistiin lukemisen tai ohjelman näyttämisen, ajamisen, siirtämisen tai tallentamisen yhteydessä.
...
25 k § (24.3.1995/446)
Ohjelman koodin kopioiminen ja sen muodon kääntäminen on sallittua, jos nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä sellaisten tietojen hankkimiseksi, joiden avulla voidaan saavuttaa yhteentoimivuus itsenäisesti luodun tietokoneohjelman ja muiden ohjelmien välillä, ja seuraavat edellytykset täyttyvät:
1) nämä toimenpiteet suorittaa lisenssinhaltija tai muu henkilö, jolla on oikeus käyttää ohjelman kappaletta, taikka heidän lukuunsa henkilö, jolla on siihen oikeus;
2) yhteentoimivuuden saavuttamisen kannalta tarpeellinen tieto ei aikaisemmin ole ollut helposti ja nopeasti 1 kohdassa tarkoitettujen henkilöiden saatavilla; sekä
3) nämä toimenpiteet rajoittuvat niihin alkuperäisen ohjelman osiin, jotka ovat yhteentoimivuuden saavuttamisen kannalta tarpeen.
Tietoja, jotka on saatu 1 momentin säännösten nojalla, ei saa näiden säännösten nojalla:
1) käyttää muuhun tarkoitukseen kuin itsenäisesti luodun tietokoneohjelman yhteentoimivuuden aikaansaamiseen;
2) antaa muille, ellei se ole tarpeen itsenäisesti luodun tietokoneohjelman yhteentoimivuuden kannalta; eikä
3) käyttää ilmaisumuodoltaan huomattavassa määrin samanlaisen tietokoneohjelman kehittämiseen, valmistamiseen tai markkinoille saattamiseen taikka muuhun tekijänoikeutta loukkaavaan toimeen.
300D:lle tehdyt muutokset eivät ole oleet minkään teknisen kopiosuojauksen poistoja, joista sitten on omia määräyksiä.
Nythän muuteltua koodia jaetaan täytenä firmware-pakettina ja se on todennäköisesti laitonta. Jos muutosten tekijät jakaisivat muutokset pelkkinä ohjeina muutoksen tekoon, niin he voisivat olla hyvinkin turvassa. Sen verran olen tuota keskustelua seurannut, että varsinaisessa muutoksessa on tehty vain alle 10 tavun vaihto.
K-momentti on hankala sikäli, ettei nyt kyseessä ole toisen ohjelman yhteensopivuuden varmistamisesta. Sensijaan voidaanko puhua virheiden poistamisesta? Erilaisia korjauksia ohjelmiin levitetään paljon muidenkin kuin valmistajan toimesta - varsinkin eri turva-aukkojen tukkimiseksi.
No, kukin miettiköön itse, mitä haluaa asian suhteen tehdä. Minusta Canon tekisi viisaasti, jos toimittaisi firmware-päivityksen, jossa tuon FEC:n voisi asettaa.