Kas kun elektronisella sulkimella varustetut perus-digikamerat eivät tuota vastaava blooming ongelmaa?
No, kuten sanottu, minähän vain spekuloin. Olisi kuitenkin kiva jos joku muukin yrittäisi arvailla/tietäisi teknisen selityksen.
Vertailussa perus digikameroihin on nimenomaan mekaanisessa sulkimessa suuri ero. Järjestelmäkameroissa on käytössä verhosuljin, digipokkareissa keskussuljin. Käytännössä tämä ero näkyy salamakuvauksessa kun verhosulkimen täsmäysaika on paljon hitaampi kuin sulkimen nopein aika, keskussuljin täsmäytyy ainakin lähes nopeimpaan aikaansa asti. Toinen asia missä se näkyy on, (luulen niin) järkkärien videokuvan puutteessa. Videoetsintä käytettäessä verhosulkimella varustetun järjestelmäkameran vasteaika olisi turhan iso: vaatiihan kuvan otto silloin kaksi sulkimen avaamista ja sulkemista, jos on tarkoitus kuitenkin käyttää mekaanista suljinta. (ja peilin liikuttelut siihen päälle) Keskussuljin on paljon verhosuljinta kevyempi ja ketterämpi laite sellaiseen. (toisaalta irto-objektiivien ja äärimmäisen lyhyiden valotusaikojen kannalta taas verhosuljin antaa enemmän mahdollisuuksia)
Käsittääkseni pokkareissa elektronista suljinta käytetään lähinnä videokuvauksessa ja etsinkuvan aikaansaamiseen. Ainakin omassa minoltassani mekaaninen suljin toimii siten, että se on normaalisti auki (kuva näkyy lcd-näytöllä, jolloin käytetään elektronista suljinta), mutta kun kuva otettaan, mekaaninen suljin menee ensin kiinni, sitten se aukeaa kuvan oton ajaksi, menee kiinni ja aukeaa uudestaan etsinkuvaa varten. Tämän kuulee sulkimen äänestäkin. Kaikki suljinajat aina 1/1000s asti (joka onkin maksimi) ovat mekaanisia. Käsittäkseni mekaanista suljinta käytetään kaikissa _vähänkin_ laadukkaimmissa digikameroissa juuri kuvanlaadun takia. Omassa minoltassanikin (s414) on etsinkuvassa (joka siis käyttää elektronista suljinta) aika paljon bloomigia, (siis jos kuvassa tarpeeksi kirkkaita kohtia, esim. hehkulamppu läheltä kuvattuna) ja itse asiassa muitakin virheita (samankaltaisia kuin joissain nikonin esimerkkikuvissa, eli kuvan reunassa värivirhettä, ym haloja), mutta lopullisessa kuvassa ovat nämä virheet poissa mekaanisen sulkimen käytön seurauksena.
Muistelen muuten että olympuksen e-20 mallin nopeampia suljinaikoja kritisoitiin aikanaan kovasti (pidettiin jossain yhteydessä jopa hyödyttöminä) koska ne oli toteutettu elektronisella sulkimella. Mekaaninen suljin pystyi vain 1/650s aikoihin nopeimmillaan, ja siitä ylöspäin kuvanlaatu kärsi. Nikon d70:n kohtalonkysymys voikin olla, että milloin se alkaa käyttämään elektronista suljinta? Tuleeko elektroninen suljin kuvaan _aina_ mekaanista salamatäsmäyskaikaa nopeimmilla suljinajoilla, vai Käyttääkö kamera järkevästi, ilman salamaa kuvattaessa, aina mekaanista suljintaan, kunnes sen nopeus (ehkä jossain 1/2000-1/4000 tietämissä) loppuu. Tämä saattaa vaikuttaa kameran käyttökelpoisuuteen huomattavasti, mikäli olen oikeassa.