D70 pärjäilee hyvin

Nikon D5500, Nikon D3300, Nikon D5300 jne.
torwinen
Viestit: 901
Liittynyt: Tammi 09, 2003 22 : 43
Paikkakunta: Brexit

Viesti Kirjoittaja torwinen »

JupJup kirjoitti:Mitä minä tuosta käännöksestä ymmärsin, niin sain käsityksen että blooming johtuisi siitä että tarpeeksi kirkkaissa olosuhteissa kamera lakaa käyttää mekaanisen sulkimen sijaan elektronista suljinta, ja elektroninen suljin taas ei pysty täysin estämään bloomingia jos joku kohde kuvassa on liian kirkas (silla kennohan valotuu suljinainaa pitemmän ajan, eli sen ajan kuin mekaaninen suljin on auki.)

Ohje käyttää nd-filttereitä tarkoitti kai sitä, että hitaammilla suljinajoila kameran suljin toimii mekaanisesti jolloin ylivuotoa ei sitten kai esiinny. Nd-filttereillä saadaan valoa vähemmäksi, jolloin samalla aukolla voi käyttää pitempää suljinaikaa) Saman vaikutuklsen tietysti saisi myös pienemmällä aukolla tai ehkä oienemmällä herkkyydellä.

Näin minä tuon käsitin. Mikähän on se suljinaika jollon elektroninen suljin astuu kuvaan? Olisiko jossain yli 125? (ilmeisestihän ainakin tuota lyhyemmät salamatäsmäysajat ovat elektronisella sulkimella aikaansaatuja)
Aurinkoisella säällä tulee ongelmia kun pitäisi pienentää aukkoa, mutta difraktio alkaa pehmentämään kuvia jos liikaa himmentää. Mieluummin silti pehmeitä kuvia kuin valuvia aurinkoja.

Marko
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
simos
Viestit: 502
Liittynyt: Tammi 26, 2003 18 : 41
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja simos »

piksi kirjoitti:eräässä vertailussa oli myös 30sek valotus täysin pimeässä, jolloin kuvan vasempaan yläkulmaan oli ilmestynyt violetteja kohinaisia palloja, kuulemma kennon läheisten transistorien syytä. jos joku d70 omistaja täällä foorumissa voisi tehdä saman testin niin tähänkin saisi selvyyttä, oliko kyseessä ammattitaidoton testaaja vaiko todella kameran ominaisuus
En ainakaan muutamalla testi"valotuksella" saanut aikaseksi mitään kohinaisia palloja...
http://wildkite.net/image/30sec.jpg

Simo
www.wildkite.net
JupJup
Viestit: 1480
Liittynyt: Tammi 14, 2004 22 : 05
Paikkakunta: Helsinki/Savonlinna

Viesti Kirjoittaja JupJup »

Kas kun elektronisella sulkimella varustetut perus-digikamerat eivät tuota vastaava blooming ongelmaa?
No, kuten sanottu, minähän vain spekuloin. Olisi kuitenkin kiva jos joku muukin yrittäisi arvailla/tietäisi teknisen selityksen.

Vertailussa perus digikameroihin on nimenomaan mekaanisessa sulkimessa suuri ero. Järjestelmäkameroissa on käytössä verhosuljin, digipokkareissa keskussuljin. Käytännössä tämä ero näkyy salamakuvauksessa kun verhosulkimen täsmäysaika on paljon hitaampi kuin sulkimen nopein aika, keskussuljin täsmäytyy ainakin lähes nopeimpaan aikaansa asti. Toinen asia missä se näkyy on, (luulen niin) järkkärien videokuvan puutteessa. Videoetsintä käytettäessä verhosulkimella varustetun järjestelmäkameran vasteaika olisi turhan iso: vaatiihan kuvan otto silloin kaksi sulkimen avaamista ja sulkemista, jos on tarkoitus kuitenkin käyttää mekaanista suljinta. (ja peilin liikuttelut siihen päälle) Keskussuljin on paljon verhosuljinta kevyempi ja ketterämpi laite sellaiseen. (toisaalta irto-objektiivien ja äärimmäisen lyhyiden valotusaikojen kannalta taas verhosuljin antaa enemmän mahdollisuuksia)

Käsittääkseni pokkareissa elektronista suljinta käytetään lähinnä videokuvauksessa ja etsinkuvan aikaansaamiseen. Ainakin omassa minoltassani mekaaninen suljin toimii siten, että se on normaalisti auki (kuva näkyy lcd-näytöllä, jolloin käytetään elektronista suljinta), mutta kun kuva otettaan, mekaaninen suljin menee ensin kiinni, sitten se aukeaa kuvan oton ajaksi, menee kiinni ja aukeaa uudestaan etsinkuvaa varten. Tämän kuulee sulkimen äänestäkin. Kaikki suljinajat aina 1/1000s asti (joka onkin maksimi) ovat mekaanisia. Käsittäkseni mekaanista suljinta käytetään kaikissa _vähänkin_ laadukkaimmissa digikameroissa juuri kuvanlaadun takia. Omassa minoltassanikin (s414) on etsinkuvassa (joka siis käyttää elektronista suljinta) aika paljon bloomigia, (siis jos kuvassa tarpeeksi kirkkaita kohtia, esim. hehkulamppu läheltä kuvattuna) ja itse asiassa muitakin virheita (samankaltaisia kuin joissain nikonin esimerkkikuvissa, eli kuvan reunassa värivirhettä, ym haloja), mutta lopullisessa kuvassa ovat nämä virheet poissa mekaanisen sulkimen käytön seurauksena.

Muistelen muuten että olympuksen e-20 mallin nopeampia suljinaikoja kritisoitiin aikanaan kovasti (pidettiin jossain yhteydessä jopa hyödyttöminä) koska ne oli toteutettu elektronisella sulkimella. Mekaaninen suljin pystyi vain 1/650s aikoihin nopeimmillaan, ja siitä ylöspäin kuvanlaatu kärsi. Nikon d70:n kohtalonkysymys voikin olla, että milloin se alkaa käyttämään elektronista suljinta? Tuleeko elektroninen suljin kuvaan _aina_ mekaanista salamatäsmäyskaikaa nopeimmilla suljinajoilla, vai Käyttääkö kamera järkevästi, ilman salamaa kuvattaessa, aina mekaanista suljintaan, kunnes sen nopeus (ehkä jossain 1/2000-1/4000 tietämissä) loppuu. Tämä saattaa vaikuttaa kameran käyttökelpoisuuteen huomattavasti, mikäli olen oikeassa.
torwinen
Viestit: 901
Liittynyt: Tammi 09, 2003 22 : 43
Paikkakunta: Brexit

Viesti Kirjoittaja torwinen »

JupJup kirjoitti: Muistelen muuten että olympuksen e-20 mallin nopeampia suljinaikoja kritisoitiin aikanaan kovasti (pidettiin jossain yhteydessä jopa hyödyttöminä) koska ne oli toteutettu elektronisella sulkimella.
E-20n elektronisen sulkimeen kohdistunut kritiikki johtui siitä että pystysuuntainen resoluutio puolittui elektronisen sulkimen ollessa käytössä.
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse20/page11.asp

M.
JupJup
Viestit: 1480
Liittynyt: Tammi 14, 2004 22 : 05
Paikkakunta: Helsinki/Savonlinna

Viesti Kirjoittaja JupJup »

Ok. Niinhän se olikin. Eli jostain syystä tuollaista rajoitusta oli tarvittu. Nyt jää arvailtavaksi että oliko syynä vain se, että sensoria ei olisi saanut muuten luettua tarpeeksi nopeasti, vai olisikohan kysessä ollut tuon nikon d70 tyylisen ongelman rajoittaminen?

Miten muuten on: onko missään kamerassa ollut käytössä täysiresoluutioista ja nopeaa elektronista suljinta? Minusta kun edelleenkin vähänkin paremmissa pokkareissa on mekaaninen suljin. (kaikkia en ole käynyt läpi kylläkään) ...ja jos on, esimerkiksi suurilla suljinnopeuksilla, niin onvatko elektroniset ajat ongelmattomia noin yleisesti ottaen?

edit: Onko täällä käytössä joku automaattinen sensurointi? -t-a-r-v-i-t-t-u- sana näyttääkin ilmestyvän foorumille sanana utti, vaikka tarkistin vielä kirjoittaneeni sen oikein?
piksi

Viesti Kirjoittaja piksi »

simos kirjoitti:En ainakaan muutamalla testi"valotuksella" saanut aikaseksi mitään kohinaisia palloja...
http://wildkite.net/image/30sec.jpg
otitko kohinanpoiston pois päältä ja nostit isoa? tällaisilla asetuksilla kuulemma on dpreviewissä saatu niitä kohinaisia violetteja palloja kuvaan.
trombi
Viestit: 1137
Liittynyt: Helmi 27, 2003 10 : 57

Viesti Kirjoittaja trombi »

Automaattisensurointi toimii, koska sitä on ilmeisesti tarvittu...
jiiällä
Viestit: 435
Liittynyt: Tammi 11, 2003 21 : 02

Sensurointi

Viesti Kirjoittaja jiiällä »

Tää on nyt ohvitopiikkia : Olen myös huomannut automaattisensuroinnin olevan päällä. Olisikohan niin, ettei saitti hyväksy sanoja, joissa sattuu olemaan osana samat kirjaimet kuin eräässä "jalkovälisanassa" .... mitähän muuta on estetty ?
simos
Viestit: 502
Liittynyt: Tammi 26, 2003 18 : 41
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja simos »

piksi kirjoitti:
simos kirjoitti:En ainakaan muutamalla testi"valotuksella" saanut aikaseksi mitään kohinaisia palloja...
http://wildkite.net/image/30sec.jpg
otitko kohinanpoiston pois päältä ja nostit isoa? tällaisilla asetuksilla kuulemma on dpreviewissä saatu niitä kohinaisia violetteja palloja kuvaan.
Empäs muista oliko päällä...testailin noita ja jossainvaiheessa vielä testaan lisää, kunhan mielenkiintoo ja aikaa riittää. Nyt kuvaillaan ja tutkitaan muita ominaisuuksia.

edit: Tutkiskelin kuvatietoja ja näkyihän tuo kohinanpoisto olleen päällä...että silleen...

Simo
www.wildkite.net
Vastaa Viestiin