Juuri noin..., olen vain kovin epäilevä käsitteelle "vähitellen" puhuttaessa elekroniikasta ja etenkin puolijohteista, transistori, fetit jne. Niille on kovin tavanomaista ottaa itteensä hyvinkin aavistuksen omaisista hetkistä. Toki jossain nimellisjännitteen ja koestusjännitteen rajamailla liikuttaessa jotain mahiksia on, en vain luottaisi niihin sattumiin.... en tosin ole tutkinut kameran sisuksia ja kokeilu on kallista ;-)Skynet kirjoitti:Ei ei ei.... siis annetaan salaman kondensaattorin latautua täyteen, ja sitten mitataan jännite salamakengän napojen väliltä. Kun mittauksen tekee nykyaikaisella digitaalisella yleismittarilla, salama ei laukea. Eikä sitä salamaa ole tarkoituskaan laukaista tässä mittauksessa. Tarkoitus kun on vaan mitata se jännite, joka näkyy salamakengässä silloin kun salaman kondensaattori on latautunut. Mittaus kannattaa tehdä uusilla paristoilla (siis salamassa, ei yleismittarissa:).
Canonin kamerat kuulemma eivät kestä yli kuutta volttia. Ei mene kerrasta rikki, mutta ylijännite tekee tuhojaan pikku hiljaa.
Laukaistaessa salama, purkautuu kondensaattori, joka taas saa aikaan pulssin välähdysputken sytytysmuuntajassa ja niin seuraa välähdys. Tämän "laukaisukondensaatorin" jännete varautuu varsinaisen salaman latauksen yhteydessä ja saa (tutkimassani tapauksessa) lähes puolet salaman pääjännitteestä eli siinä 150V. Tämä jännite näkyy salaman johdon tökkelin navoista mitattaessa. Jos mittauksen tekee esim. oskilloskoopilla laukaisuhetkellä niin uskoisin johdossa käyvän vastakkaisen jännitepiikin, joille nykyaikainen laite saattaa olla hyvin allerginen. Varauksen teho, suuresta jänniittestä huolimatta, on varsin pieni. Varautunut kondensaattori on vain 150 nF. Ehkä lähteissä mainitut erilaiset jännitearvot johtuvatkin näistä eri hetkien mittauksista, uskoisin kuitenkin erojen johtuvan kuitenkin erilaisista mittareista - vanha yleismittari saattaa johtaa läpi niin paljon, että se kuormittaa mittauspistettä pienentäen mittaustulosta.
Optoerotin kannattaa rakentaa ja sen luonnollisin paikka on salaman sisällä - tarvitseehan sekin ulkopuolista sähköä ja sen saanee kätevämmin salaman pattereista/akuista.
Laite on kohtuullisen yksinkertainen, mutta ei ihan "jokapojan" juttuja, ainakin, jos salaman sisälle mennään, niin saa sieltä jo kunnon tällin, jossa on tuota tehoakin jo erilailla mukana, 1000 mikroF/300V.