zach kirjoitti: Kun vertaa canonin 700mAh akkua niihin 2700mAh pikkupattereihin on otettava huomioon niiden nimellisjännite ja jännitteen ja sähkövirran vaikutus tehtyyn työhön.
Ladattavan sormipariston nimellisjännite on 1.2V kun taas canonin akut ovat muistaakseni jotain luokkaa 7.2V.
[tehty työ]=[sähkövirta]*[jännite]
joten siis nämä 6 paristoa on kytkettävä sarjaan. Toisinsanoen sama virta kulkee jokaisen pariston läpi, ja kasvanut sisäinen resistanssi syö hyödynnettävissä olevan työn varsin hyvin. varsin hyvin. canonin akut voidaan kytkeä rinnan jolloin akkujen jännite pysyy samana ja kapasiteetti lisääntyy. myös sisäinen resistanssi pienenee joten virtaa ei häviä kytkentöihin yhtä paljon. Ja paristojen ilmotettuihin kapasiteetteihin kannattanee suhtautua varauksella.
Tuollainen 700 mAh 7,2 V akku rakennetaan kytkemällä 6 kpl 1,2 V 700mAh kennoja sarjaan. Eli sisäisestä vastuksesta verattuna sormiakkuihin ei pysty paljon päättelemään tämän perusteella. Kapasiteetti jää auttamatta pienemmäksi verrattuna kytkentään jossa on 6 kpl 1,2 V 2700 mAh sormiakkuja sarjassa. Jos jollain on ollut huonoja kokemuksia sormiakuista, niin epäilen, että syynä on ollut yksi tai useampi rikkinäinen tai huonosti ladattu kenno. Uudet kennot saattavat vaatia 5 lataus ja tyhjennyskertaa ennenkuin ne alkavat päästä lähelle nimelliskapasiteettiään. Itse käytän laturia, jossa on automaattinen virkistystoiminto ja kennojen kapasiteetin mittaus. Varsin kätevää huonojen kennojen spottaamiseen ja uusian käyttämättömien akkujen "herättämiseen".
Akkujen rinnankytkentä on aina arveluttavaa, koska jos niiden jännite on keskenään erilainen, niin korkeamman jännitteen omaava akku alkaa lataamaan matalammassa jännitteessä olevaa akkua. Virtaa rajoittaa vain akkujen sisäinen resistanssi, joka on pieni, eli virrasta tulee pienelläkin jännite-erolla suuri ja pahimmassa tapauksessa akut ylikuumenevat. Ennen rinnankytkentää akkujen jännite pitäisi tasata kytkemällä niiden väliin vastus, jolloin jännite-ero tasaantuu kohtuullisella virralla.