olympus sp-510uz

Minolta-digit, Olympus-digit (ei-järjestelmädigejä)
Vastaa Viestiin
woodstock
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 12, 2004 11 : 11

olympus sp-510uz

Viesti Kirjoittaja woodstock »

Hei

Sain otsikon mukaisen kameran lahjaksi. Vaikka olin uuden kameran hankkimisesta puhunut tuo tuli itselleni yllärinä. Itse en vain oikein tuollaista kameraa ollut suunnitellut.

Lähinnä olin katsellut Panasonicin 10x zoomilla olevia malleja ja Canonin S3:sta. Tuota olympusta en vielä kerinnyt paljoa räpeltämään, mutta auto-asetus tuntuu olevan ainakin sisäkäytössä käyttökelvoton. auto asetus säätää ISO 400:n joka aiheuttaa kohinaa aivan liikaa. Muutenkaan alustavan katselmuksen perusteella nuo ominaisuudet ei ihan ollut sitä mitä hain. Esim. sarjakuvaustoiminto oli mielestäni auttamattoman hidas ja 200 on maksimi käyttökelpoinen ISO arvo (ja maksimi arvo oli heitetty optimistisesti 4000:een?).

Onko foorumin lukijoilla kokemuksia näistä olympuksen kameroista? Mietin että kannattaako tuo pitää, vai laittaisiko sen samantein vaihtoon tuohon Canoniin. Lähes käyttämättömänä siitä voisi saada vielä hyvän hyvityksen. Netistä tuosta 510uz mallista ei paljoa tietoa löytynyt.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
HannuS
Viestit: 423
Liittynyt: Tammi 11, 2003 21 : 35
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja HannuS »

Ainakin yrittäisin paneutua lahjakameraan. Sillä saa ihan hyviä kuvia, jos vain opettelee ottamaan. Käyttöohje varmaankin tuli mukana. Sen kameran parhaita puolia on, että mahtuu vaikka taskuun ja yltää pitkälle. Optiikka on laadukas ja valovoimaakin piisaa.
woodstock
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 12, 2004 11 : 11

Viesti Kirjoittaja woodstock »

Juu, nyt kun on ollut aikaa paneutua ohjeisiin niin jälki parantui huomattavasti. Tuo auto-asetus ei kyllä oikein pelittänyt ulkonakaan, mutta käsisäädöillä alkoi syntyä hyvää jälkeä.

Muotoilultaan tuo on kyllä ihan hyvä, ja virrankulutus näyttää olevan kohdallaan. Oletin että akkusetillä ei montaa kuvaa otettaisi, mutta nuo näyttää kestävän pidempään kuin vanhassa pokkarissa.

Täytyy paneutua oikein kunnolla tuohon kuvaamiseen että oppii nuo kaikki asetukset, tavallisen digipokarin jälkeen nuo kaikki peruskäsitteetkin on hieman hukassa. Sillä tuo alun huono kuvanlaatu säikäyttikin kun ei osannut käyttää muuta kuin automaatti asetuksia.
saNppa
Viestit: 2715
Liittynyt: Tammi 24, 2004 18 : 10
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Re: olympus sp-510uz

Viesti Kirjoittaja saNppa »

woodstock kirjoitti:Tuota olympusta en vielä kerinnyt paljoa räpeltämään, mutta auto-asetus tuntuu olevan ainakin sisäkäytössä käyttökelvoton.
Hätä on ohi, jos vika on löytynyt. Äläpä siis käytä täysautomatiikka, jos se ei toimi toiveitesi mukaan. Koitapa puoliautomatiikkaa ja muista, että valkotasapainoakin saa säätää myös omatoimisesti. Kun hieman autat kameraa, tulokset paranevat.

Pari vuotta sitten käytin aktiivisesti ja innokkaasti Olyn UZ-kameraa (750), ja ainoastaan todella hankalat kuvaustilanteet pakottivat minut järkkäreihin. Muutoin se oli loistokamera ja tuskin tuotekehitys on mennyt väärään suuntaan... paitsi, että ovat tollot ottaneet siitä salamakengän pois. Sekin on kovassa käytössä.
objektiivinen puoliharrastelija
Nappe1
Viestit: 1393
Liittynyt: Heinä 08, 2005 0 : 03
Paikkakunta: Kotka / Savitaipale

Viesti Kirjoittaja Nappe1 »

Täälläkin on varsin tyytyväinen UZ-sarjan Olyn omistaja. (vielä toistaiseksi ainakin vajaan viikon.) Itselläni on C-765UZ, jonka parhaina puolina voi sanoa heti suoraan nykymittapuunkin mukaan valovoimaista optiikaa (joka muuten on vielä tuossa 2. vuotta uudemmassa Sp-510uz:ssakin lähestulkoon sama.) ja melko mutkatonta käyttöä. (Tosin eroaa valtavirrasta, mutta totuttelun jälkeen varsin ok.)

Automaattia ei tosiaan paljon kannata käyttää, mutta P-ohjelma toimii ainakin omassani varsin loistavasti. Lisäksi kun määrittää noihin nuolinäppäimiin pikavalinnoiksi ISOn, Mittaustyypin (ESP/piste/multipoint) ja macron, alkaa asetustenkin säätäminen luonnistua ihan kohtuullisesti.

Lisävarusteista suosittelen paljon ulkona kuvaavalle ehdottomasti Raynoxin tai Olyn omaa suodinsovitinta ja Pyöröpolarisaatiota. Omani ainakin on herkkä valottamaan taivaan helposti ylitse ja heijastumillekkin se tuntui olevan herkkä lapin maisemia kuvaillessa. Lisäksi tuo putkimallinen sovitin antaa lisää tilaa mistä ottaa kunnon ote kuvatessa. (olettaen että käyttää EVF:ää, eikä ruutua. Ruudun kanssa ei täydellä zoomilla tule kyllä mitään, kunnon tuki kun puuttuu, eikä vakaajaa ole.)

Suurin miinushan tuossa kilpailijoihin nähden on vakaajan puute. Kenno kyllä kohisee suurilla herkkyyksillä, mutta sitä se tekee lähes kaikilla muillakin (poislukien Fuji.)
saNppa
Viestit: 2715
Liittynyt: Tammi 24, 2004 18 : 10
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja saNppa »

Nappe1 kirjoitti:Lisäksi kun määrittää noihin nuolinäppäimiin pikavalinnoiksi ISOn, Mittaustyypin (ESP/piste/multipoint) ja macron, alkaa asetustenkin säätäminen luonnistua ihan kohtuullisesti.
Noiden näppäimien ohjelmoitavuuden olinkin jo unohtanut. Loistava piirre Olyssa. Varmaan löytyy muiltakin merkeiltä. Ison vaihto oli myös itselläkin, A/S/M-vaihdon lisäksi, joka nopeutti hommaa reippaasti.
objektiivinen puoliharrastelija
woodstock
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 12, 2004 11 : 11

Viesti Kirjoittaja woodstock »

Tuossa 510:ssä ei ole kuin 1 ohjelmoitava nappi joka on kameran päällä power-napin vieressä, tai sitten mulla meni ohjekirjassa jotain pahasti ohi silmien.

Ihmetyttäisi kyllä jos tuossa oltaisiin otettu takapakkia. Tuon P-ohjelman olen itsekkin huomannut käyttökelpoiseksi kun en vielä ole kaikkien säätöjen kanssa ihan sinut.
Nappe1
Viestit: 1393
Liittynyt: Heinä 08, 2005 0 : 03
Paikkakunta: Kotka / Savitaipale

Viesti Kirjoittaja Nappe1 »

woodstock kirjoitti:Tuossa 510:ssä ei ole kuin 1 ohjelmoitava nappi joka on kameran päällä power-napin vieressä, tai sitten mulla meni ohjekirjassa jotain pahasti ohi silmien.

Ihmetyttäisi kyllä jos tuossa oltaisiin otettu takapakkia. Tuon P-ohjelman olen itsekkin huomannut käyttökelpoiseksi kun en vielä ole kaikkien säätöjen kanssa ihan sinut.
minkäsnäköiset menut tuossa on ? Voihan se olla että Oly on taas vaihteeksi pistänyt koko menujärjestelmän uusiksi.

Tuossa vanhassa nuolten keskellä olevaa ok:ta näpäyttämällä tuli ruudulle "kehämenu", jossa oli neljään (vai kolmeen?) suuntaan muokattavat pikavalinnat. Nuo kolmen (tai neljän, yksi saattoi olla lukittu pääsyksi varsinaiseen jättimenuun.) valinnan tapahtumat sai määriteltyä jostakin asetusvalikon syövereistä. (en kuollaksenikaan enää muista lonkalta että mistä sieltä.)


...Ja nyt kun muistelen tuttavalle porukalla rippilahjaksi ostettu SP-350 kameran menua, niin todennäköisesti näin on tehtykin. Jos ei muusta syystä niin ihan vaan sen kunniaksi että Camedia mallisto jäi taakse ja µ-Digital / SP mallisto tuli sitä korvaamaan. C-sarjan kameroissa ihan ensimmäisiä lukuunottamatta oli lähes identtinen käyttöliittymä, joten totuttelu pokkarista (esim C-350Z) kompaktiin (esim. C-8080Z tai C-770UZ) ei vienyt kauan aikaa, vaikka ominaisuussetti oli noissa aivan eri luokkaa.

Olyn manuskat ovat muuten aina jättäneet toivomisen varaa. ensimmäisessä digipokkarissani (C990-Zoom) manuaali ei kertonut sanallakaan miten TIFF tila saadaan päälle. Tämän opin sitten kantapään kautta noin 1.5 vuotta kameralla kuvattuani. C765UZ:n kohdalla taas ilokseni eräänä kirkkaana kesäaamuna löysin kamerasta valotuksen haarukoinnin monipistemittauksen yhteydessä. Tätäkään ominaisuutta ei Oly ollut pahemmin rummuttanut sen enempää esitteissä, kuin manuskassakaan.

Experimentoi. :) menuista löytyy Olylla yleensä kivoja yllätyksiä, ihan vaan koska manuaali ei paljon peruskuvaamista enempää ominaisuuksiin syvenny.
UnskiV
Viestit: 1283
Liittynyt: Maalis 18, 2003 20 : 37
Paikkakunta: Luvia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja UnskiV »

Kun minullakin on ollut monta Olympusta ja pari on vieläkin käytössä, niin otan myös kantaa.

Alkuperäiseen kysymykseen: Tuskin vaihtoa kannattaa harkita, Olyn kamerat ovat yleensä parempia, kuin niiden maine. Minulla on Olyjä ollut 7 vuotta ja yhtään mallia en moiti huonoksi.

Tuo mitä "Nappe1" kertoi pitää paikkansa. Ensinnäkin käyttöohjeeseen kannatta tutustua useita kertoja ja siihen alkuperäiseen Enkunkieliseen. Sieltä tosiaankin löytyy yllätyksiä.

Vaikka olen kuvannut jo pari vuotta Olyn järkkäreillä, niin vieläkin joskus kuvaan pokkarilla C-8080 UW. Pidän sitä erinomaisena kamerana, enkä aijo siitä luopua. Pikanäppäinten sijoittelu ei vain ole mieleeni, niiden toiminta kyllä. Kamerassa on kolme erilaista oletustilaa, kahdeksan omien asetusten talletustilaa, yksi ohjelmoitava painike ja jotakin muutkin ekstraa. Pitää vain tutustua kameraan, jotta löytää kaikki käyttökelpoiset asiat.

Niin ja wepisivuillani voi tutustua Olympuksen kuviin aina C-2020 mallista alkaen, jokaisesta kuvasta löytyy tieto, millä kuvattu, järkkärikuvista myös objektiivi.
UnskiVee
woodstock
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 12, 2004 11 : 11

Viesti Kirjoittaja woodstock »

Nuo manuaalit oli kyllä hieman pettymys, pikaopas oli paperilla ja advanced manual oli pelkästään cd:llä pdf muodossa. Täytyy tulostella se paperille kun ehtii.

Tuo menu rakenne ilmeisesti sitten poikkeaa entisestä, ok nappi antaa sellaisen "pikavalikon" josta löytyy iso asetukset, kuvausmoodi ja pari muuta asetusta. Varsinainen valikko on sitten erikseen menu-napin takana.
Vastaa Viestiin