Digin kestoikä

Aukot, sommittelu, salamat, akut jne.
Vastaa Viestiin
juhhe1
Viestit: 207
Liittynyt: Loka 26, 2003 15 : 17
Paikkakunta: Uusikaupunki

Digin kestoikä

Viesti Kirjoittaja juhhe1 »

Mikäs on keskimääräinen kestoikä digillä? siis kuvien määrä.
.:.Minolta DiMAGE Z1.:.
http://www.uusikaupunki.fi/~jusanta/
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
seppot
Viestit: 3846
Liittynyt: Tammi 16, 2003 15 : 19
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Digin kestoikä

Viesti Kirjoittaja seppot »

juhhe1 kirjoitti:Mikäs on keskimääräinen kestoikä digillä? siis kuvien määrä.
Ei muuta kuin ilmoituksia kehiin.
Kuka on onnistunut "ajamaan loppuun" digikameran. Jos on uitettu tai kolhittu rikki niin sitä ei lasketa. Noille kalliimmille vekottimille on ilmoitettu 50000 -150000 kuvan oletettua kestoa sulkimelle eli jos pokkarissa ei ole oikeaa suljinta niin onko ne ikiliikkujia?

Sepe

[alle 10000 kuvan kokemuksella 3 eri kameraa ollut]
--
jiiällä
Viestit: 435
Liittynyt: Tammi 11, 2003 21 : 02

Kestoikä

Viesti Kirjoittaja jiiällä »

Tuskinpa tuohon mitään "lopullista" vastausta pystyy saamaan. Monet ovat kuvanneet kevyelläkin kalustolla lyhyessä ajassa tuhansia, jotkut jopa kymmeniä tuhansia otoksia. Akut eivät kestä tuollaista menoa, mutta niitähän on helppo uusia. Kun kamerassa on hentoa mekaniikkaa on selvää, että varovaisella käsittelyllä on etunsa. Vanhimmat kamerat ovat päässeet museohyllyyn useimmiten ominaisuuksien jäätyä uudempiin nähden vaatimattomaksi - ei niinkään loppuunkulumisen vuoksi.
luola
Viestit: 947
Liittynyt: Helmi 01, 2003 1 : 36

Re: Digin kestoikä

Viesti Kirjoittaja luola »

seppot kirjoitti:
juhhe1 kirjoitti:Mikäs on keskimääräinen kestoikä digillä? siis kuvien määrä.
Ei muuta kuin ilmoituksia kehiin.
Osasto lienee nyt kyllä väärä (??vai onko) mutta tämä on askarruttanut minuakin. Olen tuonne sony osastolle aikonut laittaa pokkareista kyselythreadin, mutta on vielä jäänyt. Täytyykin toimia.

Eli: Oma on Sony P9 -pokkkari, 18 kk, 4000 kuvaa tuli täyteen uutenavuotena. Vielä kunnossa.

Tämä aihe on sinälläänkin kiinnostava, että kun täällä hyvin usein toistellaan, kuinka "ilmaista" digillä kokeilu ja laukominen on... niin.. väittäisinpä että täysin p-apuhetta. Itse en pidä ilmaisena sitä, jos joka räpäisyn hinnakis jää esim vanha markka. (jos vaikka omani leviää 6000 kuvan kohdalla, niin silloin tämä olisi totta)

Ja siis räpsäisyn; sehän ei tuolla em filosofialla suinkaan tarkoittaisi 6000 kunnollista kuvaa. Saatikka, että ne tuolla rahalla olisivat vielä tallessa, tai näkyvissä.

-Kertokaas nyt pokkarienkin omistajat, minkä ovat kestäneet? Mitä on nyt mittarissa?
lm
trombi
Viestit: 1137
Liittynyt: Helmi 27, 2003 10 : 57

Re: Kestoikä

Viesti Kirjoittaja trombi »

jiiällä kirjoitti:Akut eivät kestä tuollaista menoa
Lithiumakuissa kyllä ikä vaikuttaa enemmän kuin latauskertojen määrä. Akku vanhenee piirongon laatikossa ihan samalla tavalla kahdessa vuodessa kuin käytössäkin.
Toivonen
Viestit: 750
Liittynyt: Maalis 24, 2003 17 : 53
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Toivonen »

Omalla otan sellaiset 500-1000 kuukaudessa. Tietääkseni ensimmäinen mikä tullee breikkaamaan on suljin (jotkut väittävät että sen ikä on n. 30 000). Sen saa kuitenkin korjattua huollossa.
Mikä sitten on sellainen vika että kameraa ei enää kannata korjata? Olisikohan kenno?
Eiköhän se kuitenkin kestä vähintäänkin 100 000 kuvaa. Ja jos kuvaa sellaisen 1000 kuvaa kuukaudessa kestää kamera vamaankin kymmenkunta vuotta.
Enemmänkin uskon että kameran kohteleminen aiheuttaa vian jota ei kannata enää korjata. Suorasti tai epäsuorasti. Esimerkiksi kovin kosteassa ilmassa, pakkasesta sisään ravaaminen ja muut aiheuttavat kamerassa sellaisia pitkä-aikaisia vaurioita, joista johtuen kamera voi lopullisesti rikkoutua ehkä vasta vuosien päästä.
Tomi Toivonen
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

Minulla on ollut digikameroita noin 10v. Ensimmäinen, jolla otin PALJON kuvia, oli Olympuksen joku pikkupokkari, vissiin 990 tai jotain siihen suuntaa. Minä otin sillä kahdessa vuodessa yli 10 000 kuvaa. Nyt se on ollut tyttärelläni melkein 3v ja hänkin kuvaa paljon. Hän käytti välillä sitä tiedostonumerointia, joka aloittaa aina alusta. Nyt hän on palannut taas jatkuvaan numerointiin, ja nyt hän on ylittänyt 7000 kuvaa. Kuvat ovat edelleen moitteettomia. Ainoastaan salama, sen sarana tai jokin sellainen, on totaalisen veltostunut. Kamera on ulkoisesti todella kuluneen näköinen.

Sen jälkeen minulla oli Olyn 2100UZi noin kaksi vuotta, 12000-13000 kuvaa. Siihen ilmestyi pari kolme juuttunutta pikseliä, jotka poistin sillä täällä esitetyllä menetelmällä. Kamera on edelleen käytössä perheessämme, vaikka ei minulla. Minusta TUNTUU, että evf:n kuva on jotenkin haalistunut, muuten kamera toimii kuin uutena. Jopa se kuvanvakaimen hyrrä on kunnossa.

Molemmilla kameroilla on kuvattu -20 asteen pakkasessa, saunassakin on otettu kuvia. Molemmat ovat olleet asuntoautoretkillä ja veneessä. Kamerat ovat meillä käyttöä varten. Hyvin ovat kestäneet.
M.B.
Viestit: 991
Liittynyt: Tammi 10, 2003 7 : 24
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja M.B. »

Toivonen kirjoitti:Tietääkseni ensimmäinen mikä tullee breikkaamaan on suljin (jotkut väittävät että sen ikä on n. 30 000). Sen saa kuitenkin korjattua huollossa.
Valmistajat kertovat kovin nihkeästi näitä elinikätietoja. Lisäksi kyseessä on aina tilastollinen suure, keskimääräinen elinikä. Vaikka valmistajan ilmoitus olisi 30 000, niin jossain kamerassa suljin rikkoontuu 1000 laukauksen jälkeen ja toisessa kestää 60 000. Muistaakseni halvemman pään (filmi)järkkäreille lupailtiin 15 000 - 20 000, mikä riittänee normaalille harrastajalle kymmeniksi vuosiksi. Digijärkkäreissä lienee sulkimet mitoitettu suuremmalle kuvamäärälle ja ammattimalleissa (myös filmi-) ovat lukemat aina olleet reilusti korkeammat.

Veikkaisin sulkimien kyllä kestävän keskimäärin muutamia kymmeniä tuhansia laukaisuja, joten hirveästi ei tarvitse säästellä. Tottakai netistä löytyy tarinoita muutaman tuhannen kuvan jälkeen lauenneista kameroista, mutta tämähän "kuuluu asiaan". Ei-järkkäripuolelta eräänlaista ennätystä pitänee hallussa Minolta 7Hi, jolla on tähän mennessä paukutettu varmaan yli 80 000 kuvaa (viime syksynä meni 60 000 rikki). Kamera toimii, mutta kahdesta lisäsalamasta on jo palanut välähdysputki loppuun. Että ei ole ilmaista digilläkään kuvaaminen.
Toivonen kirjoitti:Mikä sitten on sellainen vika että kameraa ei enää kannata korjata? Olisikohan kenno?
Peruspokkareissa takuuajan jälkeen melkein mikä vaan. Monissa kameroissa objektiivi ja kenno tuntuu (huoltokuvausten perusteella) olevan paketti, joka vaihdetaan kerralla ja hinta huoltotöineen on siksi 2/3 uuden kameran hinnasta tjsp. Olympus E-x0 -sarjaan on vaihdettu sulkimia, mutta tämähän ei ole pokkari ja sulkimen mitoitusikäkin on kameran luonteen ja hinnan huomioonottaen alakanttiin (valm. ilm. 20 000).
Toivonen kirjoitti:Enemmänkin uskon että kameran kohteleminen aiheuttaa vian jota ei kannata enää korjata. Suorasti tai epäsuorasti. Esimerkiksi kovin kosteassa ilmassa, pakkasesta sisään ravaaminen ja muut aiheuttavat kamerassa sellaisia pitkä-aikaisia vaurioita, joista johtuen kamera voi lopullisesti rikkoutua ehkä vasta vuosien päästä.
Täsmälleen. Keskustelufoorumien perusteella yleisin "kuolinsyy" taitaa olla kameran pudottaminen – "se vaan kuoli yllättäen eikä mennyt takuuseen kuoressa olleen klommon vuoksi" – tai objektiivin kolhaisu "pois jenkoilta". Elektroniikan tai sulkimen simahtaminenkin niittävät satoaan, mutta veikkaan silti käyttövirheitä olevan enemmän.
Leikkonen
Viestit: 46
Liittynyt: Elo 23, 2003 19 : 41

Viesti Kirjoittaja Leikkonen »

Entäs digikuvien kesto?

Onko lapsenlapsillamme välineitä, joilla saavat auki papan nuoruuden kuvat? 80 -luvun Wordstarilla tehtyjä tekstitiedostoja ei pysty enää millään avaamaan (varsinkin jos ovat tallennetut tuolle ns. lerpulle eli kuuden tuuman levykkeelle).

Miten käy digiformaatin?

Ei taida sadan vuoden päästä vintiltä löytyä muhkuraista kenkälaatikkoa täynnä kuvia vakavailmeisistä ihmisistä?
Gillis
Viestit: 699
Liittynyt: Tammi 09, 2003 22 : 38

Viesti Kirjoittaja Gillis »

Pokkarit rikkoutuvat lähinnä käyttäjän virheestä tms. jos digin laittaisi optimaalisiin olosuhteisiin kuvaamaan samaa kuvaa uudelleen ja uudelleen niin varmaan miljoonakin kuvaa menisi helposti rikki kun täysin mekaanisia osia on aika vähän.

Järkkärissä sittä suljin paukahtaay leensä jossain 50kkuvan kieppeillä...
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

Leikkonen kirjoitti:Entäs digikuvien kesto?

Onko lapsenlapsillamme välineitä, joilla saavat auki papan nuoruuden kuvat? 80 -luvun Wordstarilla tehtyjä tekstitiedostoja ei pysty enää millään avaamaan (varsinkin jos ovat tallennetut tuolle ns. lerpulle eli kuuden tuuman levykkeelle).

Miten käy digiformaatin?

Ei taida sadan vuoden päästä vintiltä löytyä muhkuraista kenkälaatikkoa täynnä kuvia vakavailmeisistä ihmisistä?
Juuri siirsin wordstarin tiedostoja nauhalta cd:lle. Tein niistä samalla txt-muotoiset versiot. Lerpulta ne siirtyivät korpulle kauan kauan sitten. Korpulta nauhalle -96. Lerput on muuten jäljellä, samassa laatikossa missä on vuoden 1972 reikäkortit ja vuoden 1978 reikänauha. Reikänauhalla on ohjelma, joka laskee pari aerodynaamista laskua, ja niitä on muuten TOSI vaikea lukea enää. Enkä millään enää jaksaisi johtaa yhtälöitä uudelleen.

Kyllä monella "osaajalla" kuvatiedostot siirtyvät cd:ltä dvd:lle muutaman vuoden päästä ja sitten dvd:ltä xyz:lle. Osalla digikuvaajista ne kuvat ovat 60 vuoden päästä vielä haalistuneilla papereilla albumissa.

Pitäisikin muuten varmaan perustaa yritys: " Digikuvien varmuuskopiointia ja tallennuspalvelua ". Moni nimittäin unohtaa tuon kokonaan. Haluaako joku kimppaan yritystä perustamaan?
Toivonen
Viestit: 750
Liittynyt: Maalis 24, 2003 17 : 53
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Toivonen »

Leikkonen kirjoitti:Entäs digikuvien kesto?
Onko lapsenlapsillamme välineitä, joilla saavat auki papan nuoruuden kuvat?
No siinä vaiheessa kun CD ei enää ole käytössä, meillä on käytössä tuo adapterin maintsema xyz-formaatti, josta olen luotettavalta taholta saanut tietää että sille mahtuu 500-1000 CD:llistä kuvia. Joten ei ole mikään ongelma siirtää uuteen formaattiin.
Unohtakaa hyvät ihmiset jo nuo jpg, raaka, digi yms. ei toimi enää sitten kun asutaan Marsissa!!!
Leikkonen kirjoitti:Ei taida sadan vuoden päästä vintiltä löytyä muhkuraista kenkälaatikkoa täynnä kuvia vakavailmeisistä ihmisistä?
Onneksi ei.
Tomi Toivonen
Leikkonen
Viestit: 46
Liittynyt: Elo 23, 2003 19 : 41

Viesti Kirjoittaja Leikkonen »

Arvasin, että saan heittämääni kysymykseen tuollaiset nokittamiskomenttit joita Toivonen ja adapteri tuossa edellä esittävät.

En todellakaan tarkoittanut sitä, etteikö erilaisissa formaateissa olevia tiedostoja saisi siirrettyä seuraavalle muodolle vaan tarkoitin vain arkipäivän todellisuutta. Ymmärrän, että on olemassa bittinikkareita, jotka sulavasti kuljettavat omaa tiedostohistoriaansa formaatilta toiselle.

Mutta kuinka moni vinyylilevyjen omistaja on polttanut suosikkiteoksensa Cd:lle tai millaista vauhtia vuosien aikana kerätyt VHS -tallenteet muuttuvat DVD -muotoon. Eli onko tämänpäivän digikuvat huomisen "viniyylilevyjä"?


Onko joku oikeasti pohtinut tätä ajatusta? (ts aikaisemmassa viestissäni esittämääni ajatusta?)
laite

Viesti Kirjoittaja laite »

Leikkonen kirjoitti:Mutta kuinka moni vinyylilevyjen omistaja on polttanut suosikkiteoksensa Cd:lle tai millaista vauhtia vuosien aikana kerätyt VHS -tallenteet muuttuvat DVD -muotoon. Eli onko tämänpäivän digikuvat huomisen "viniyylilevyjä"?
Miksi noi pitäisi siirtää uudempaan formaattiin? levysoitin on keksitty vinyyleille ja videonauhurilla voi katsella noita nauhoitettuja ohjelmia vaikka kuinka kauan :)

Ainoat varmuuskopiot olen teettänyt omista musiikkijutuista, nuo löytyvät cd:ltä ja sitten kahden koneen kovalevyltä (sekvenssidata) ja mp3 muodossa nuo löytyvät netistä. Täytyisi kyllä ottaa taas varmuuskopiot kaikesta "tärkeästä" datasta ja poltella raw-formaatissa olevat kuvat cd:lle.
Toivonen
Viestit: 750
Liittynyt: Maalis 24, 2003 17 : 53
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Toivonen »

Leikkonen kirjoitti:Arvasin, että saan heittämääni kysymykseen tuollaiset nokittamiskomenttit joita Toivonen ja adapteri tuossa edellä esittävät.
Ei noi mitään nokituskommentteja olleet. Asialliset vastaukset kysymykseen. Sillä tuo oli kysymyksen "järkevä" osa.
Leikkonen kirjoitti:Mutta kuinka moni vinyylilevyjen omistaja on polttanut suosikkiteoksensa Cd:lle tai millaista vauhtia vuosien aikana kerätyt VHS -tallenteet muuttuvat DVD -muotoon. Eli onko tämänpäivän digikuvat huomisen "viniyylilevyjä"?
Tässä kysymyksessä taas ei mielestäni ole mitään järkeä.
Kaikki tämän päivän formaatit ovat joskus huomisen "vinyylilevyjä". Joten vastaus on kyllä.

No mitä tämä sitten tarkoittaa, mitä me tällä tiedolla tehdään?

Ei tuossa kysymyksessä sen enempää miettimistä ole.
Loogisesti ajattelimme että pohdiskelit kysymystä tämän takana. Kuinka meidän tulisi tämän "vinyyleiksi" muuttumisen vuoksi menetellä?
Tomi Toivonen
Ari
Viestit: 800
Liittynyt: Tammi 10, 2003 7 : 26
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Digin kestoikä

Viesti Kirjoittaja Ari »

luola kirjoitti: Olen tuonne sony osastolle aikonut laittaa pokkareista kyselythreadin, mutta on vielä jäänyt. Täytyykin toimia.
Miksi Sony -osastolle?
Onko Sony ainoa digipokkari tai digikamera yleensä?

Sieltä sitä kyselyä tuskin löytää muut, kuin Sonyn omistajat.
Tämäkin paikka lienee oikeampi, tai sitten suoraan "Kyselyt" -osastolle.

-
* Canon EOS 1D Mark III *
* Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM *
* Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM *
* Ex: Canon EF 500mm f/4 L IS USM *
* http://photo.digitalfinland.net *
luola
Viestit: 947
Liittynyt: Helmi 01, 2003 1 : 36

Re: Digin kestoikä

Viesti Kirjoittaja luola »

Ari kirjoitti:
luola kirjoitti: Olen tuonne sony osastolle aikonut laittaa pokkareista kyselythreadin, mutta on vielä jäänyt. Täytyykin toimia.
Miksi Sony -osastolle?
Onko Sony ainoa digipokkari tai digikamera yleensä?

Sieltä sitä kyselyä tuskin löytää muut, kuin Sonyn omistajat.
Tämäkin paikka lienee oikeampi, tai sitten suoraan "Kyselyt" -osastolle.

-
Ehheh, ei onnistu, et saa tuolla provosoitua :)
Syy on yksinkertainen, ei toki käynyt viestistäni ilmi. Tottakai ensinnäkin siksi, että minulla sattuu olemaan Sony, ja siksi erityisesti kiinnostaa juuri sen oletettava jäljellä oleva käyttöaika. Toinen syy sitten se, että kestokysymykset täällä on ollut melko pelkästään järkkäreitä koskevaa, ja siinäkin eniten Canonia.
- Sekin vielä, että kuten tästäkin threadista huomaat, kaikkea ihan mukavaa on rönsyilllyt, muttei enää kovinkaan paljon kaipaamaani tietoa kuvatuista määristä ja kestosta.
- Kysely -osastoa tosiaan olen miettinyt, mutta jos katsot itse, niin se on ehkä varattu foorumin omille äänestys -aiheille.

- Minusta aihe olisi vaan älyttömän hyvä. Ei varmaan pro - ja lähes pro -väelle, mutta juuri pokkariporukan kannalta olisi aika mainiota saada kerättyä todella ensikäden tietoa minkä väärtejä näinkin kalliit vehkeet käytössä ovat.
- Tuosta löytämisestä senverran, että tunnustan käyttäväni "uudet viestit" -toimintoa; ei täällä hullukaan enää jaksaisi muuten kaikkea klikkailla esiin, vaikka haluisikin seurata keskusteluja monipuolisesti. Ja tuo toiminne on sitten siitä metka , että näyttää kaikkien alueitten uudet, joista sitten vain valitsee otsikon mukaan kiintoisat.... tai noh, ihan miten itse kukin nyt vaan lystää!

- Mutta kyllä, olen kovin miettinyt uskaltaisinko ehdottaa Matille tätä aihetta seuraavaksi kyselyn/äänestyksen aiheeksi.
Eli kamerasi, ikä (kameran), kuvien määrä, mahdolliset ongelmat ja milloin tulivat.
Ja siis kestomielessä, eli kuvausvälineesi -osio oli jo, turha toistaa sitä, vaan pokkareista esim ilmoittautuvat mukaan vain vaikka yli 3000 kuvatut ja sen alle olevista vain jo ennen sitä hajonneet. Tai jotakin sinnepäin.
lm
Toivonen
Viestit: 750
Liittynyt: Maalis 24, 2003 17 : 53
Paikkakunta: Helsinki

Re: Digin kestoikä

Viesti Kirjoittaja Toivonen »

luola kirjoitti:Toinen syy sitten se, että kestokysymykset täällä on ollut melko pelkästään järkkäreitä koskevaa, ja siinäkin eniten Canonia...
Pitää paikkansa.
Johtuu luultavasti siitä että esim. tuo Canonin 10D on ollut vasta vuoden verran markkinoilla ja silti löytyy laitteita joilla on kuvattu useita kymmeniä tuhansia, jollei yli sata. Järkkärit ovat usein niin kovassa käytössä että niistä näkee helpommin kuinka kauan laite fyysisesti kestää.
Pokkarit ovat useimmiten enemmän tai vähemmän näppäilykäytössä ja jos vuodessa tai kolmessa tulee pari-, kolmesataa kuvaa, ei tällä perusteella paljon tehdä johtopäätöksiä laitteen kestävyydestä. Onhan toki poikkeuksiakin. Pokkareita jotka ovat kovassakin käytössä. Mutta nämä henkilöt harvemmin pitävät yllä nettisaittia, nettipäiväkirjaa tai muuten kertoilevat suurelle yleisölle kokemuksia kamerastaan. Valitettavasti.
Pokkareissa on vaihtuvuus myös suurempi, käsittely useimmiten vaihtelevaa, kuljetellaan taskussa yms.

Kysely voisi olla hyvä tapa saada jotain tietoa pokkareistakin, tosin useamman kuin kahden vuoden ikäisistä kameroista palautetta tulisi varmaankin erittäin vähän.
Tomi Toivonen
Vastaa Viestiin