Wappu kirjoitti:Jos minulla on 17" putkinäyttö ja käytän siinä vuorotellen 800x600, 1024x768 ja 1280x1024 erotuskyvyn näyttötiloja, miten dpi/ppi-arvo voisi olla vakio?
Resoluution on pistemäärän ja sentti(tuuma)koon suhde.
Minusta Vappu on ihan oikeassa ja ajattelee asian järkevästi. Kun kuva on tiedostona PPI-arvolla ei ole mitään väliä. Ainoa kuvan koko on vaaka- ja pystypikselien määrä.
Vain skannauksessa ja tulostuksessa resoluutiolla (PPI-määrällä) on merkitystä. Molemmissa on kyse laitteen ominaisuudesta. Vaikka siinä tiedostossa lukee ihan mitä tahansa, niin tulostusresoluutio ei muutu (tietysti laitteessa voi olla erilaisia asetuksia).
Ennen skannausta tai tulostuksen jälkeen taas sitten puhutaan kuvan fyysisistä mitoista (m, cm).
Softalla voidaan muuttaa kuvapisteiden määrää: pienennetään laskemalla pisteitä "yhteen" tai suurennetaan laskemalla uusia pisteitä edellisten väliin. Tätä on yleensä tehtävä ennen tulostusta, jotta voitaisiin käyttää laitteen resoluutiota halutussa koossa. Homma voidaan tehdä osittain jo kuvankäsittelyssä, osittain sitten laitteen ajurissa. Tekniikasta riippuen tehdään myös väripikseleiden muuttaminein mustepisteiksi rasteroimalla tms.
Lisäksi olisi vielä huomioitava kaikissa vaiheissa värien määrä. Esim. tuossa vieressäni on aito 1200 PPI -tulostin, jos pikselit ovat vain mustia tai valkoisia. 600 PPI:llä saadaan jo paria harmaatakin.
Itse olen aina toivonut kunnollisia tietoja esim. mustesuihkuihin. Aina puhutaan vain DPI:stä, kun PPI ja saatavissa olevien värien määrä olisi paljon vertailukelpoisempaa.
Itsekin olen kypsynyt jollekin kuvanhaluajalle, joka osaa kyllä kertoa dpi-lukuja, mutta mitään arviota tarvittavan kuvan todellisesta koosta ei ole tullut. Usein on tehnyt mieli lähettää valmiiksi värieroteltu ja rasteroitu kuva 20000x20000 -kokoisena pakkaamattomana TIFF:nä.
Ja sitten vielä DPI ei ole PPI, vaikka Adobe koettaa sitä väittää. Vaikka sitä kuvaputkinäyttöä edessään voi tuijottaa läheltä ja huomata, että onhan siinä niitä pisteitä paljon enemmän kuin pikseleitä. Puhumattakaan musteruiskujen tulosteista.
Kuten jo eräät ovat maininneetkin paljastuu tässä keskustelussa alalla vallitseva sekasotku, joka on päässyt syntymään, kun dot-per-inch ja pixel-per-inch ovat menneet sekaisin. Kannattaa käyttää hakua ja katsoa aiheesta aiemmin kirjoitettuja lukuisia kirjoituksia.
Dpi-arvon ja sen avulla johdetun "kuvakoon" suhde on tietysti selvä. Kuva koostuu pikseleistä ja kun niitä kuvitellaan ripoteltavan joku määrä tuuman matkalle saadaan "dpi" - tai oikeastaan "ppi". Kiva luku ja kyllä sillä käyttöäkin on - lähinnä tulostukseen liittyvänä arviointivälineenä.
Varsinainen tieto kuvan informaation määrästä on ilmaistu pikseleinä, jotka ovat syntyneet esim. kameran tai skannerin tallentaessa kuvatiedostoa. Yksittäinen pikseli sisältää tiedon väristä ja valoisuusasteesta. Kuvatiedoston pikseli ei ole sama kuin kameran kennon pikseli (nehän ovat "yksivärisiä"). Alkuperäinen kuva on yksivärisistä pikseleistä saadun informaation interpoloitu tulos (pl. Sigma SD:t).
Näytön pikselit ovat väri- ja valoisuustiedon sisältäviä ja määrä on kiinni näytön asetuksista - esim. 1280x1024. Jos näytön vakio-72 dpi (ppi) olisi faktaa olisivat kaikki 1280x1024 näytöt kooltaan 17,8 x 14,2 tuumaa (45x36 cm).
Mikä se dot sitten oikein on? Se on se matriisikirjoittimen neulan iskemä tai mustavalkolaserin pienin värijauhemurunen tai mustesuihkarin mustepisara paperissa jne. Dpi-luvut ovat suuria. Tulostustarkkuus ilmaistuna väri- valaisuustiedon sisältävinä pikseleinä (ppi) onkin jo ihan eri juttu.
Olli R:n 1200 ppi:n tulostin on mitä ilmeisimmin 1200 dpi:n tulostin. Pixel ja dot eivät ole sama asia, kuten Olli R itsekin toteaa. Olli R on oikeassa toivoessaan parempia ja selkeämpiä tietoja - ppi olisi hyvä ilmoittaa myös printtereille.
jiiällä kirjoitti:Näytön pikselit ovat väri- ja valoisuustiedon sisältäviä ja määrä on kiinni näytön asetuksista - esim. 1280x1024. Jos näytön vakio-72 dpi (ppi) olisi faktaa olisivat kaikki 1280x1024 näytöt kooltaan 17,8 x 14,2 tuumaa (45x36 cm).
Väitänkin että kaikki 1280x1024 näytöt ovat kooltaan 17,8 x 14,2 tuumaa.
Jos olisi mahdollista saada "näytön mittakaavassa" viivotin esim. työpöydälle, se näyttäisi näytön mitoiksi juuri tuon. Mutta kun jokainen monitori tietysti säädetään käyttämään kuvaruudun suurinta mahdollista kokoa (tai sitten ei), lopputuloksena nuo mitat eivät enää ole samat ruudun päältä mitattaessa.
Eli kuva on tuon kokoinen, näyttö esittää sen "missä sattuu" koossa.