Esimerkki ICC-profiilien käytöstä

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
jutaoja
Viestit: 175
Liittynyt: Tammi 10, 2003 15 : 39
Paikkakunta: Turku

Esimerkki ICC-profiilien käytöstä

Viesti Kirjoittaja jutaoja »

Huom! Varoitus kaikille ohjelmistosuunnittelijoille ja -kehittäjille: Seuraava esitys saattaa sisältää virheellistä tietoa sovellusohjelmien teknisestä toteutuksesta tai toiminnasta!

Tarkoitus on kertoa tavallisille sovellusten loppukäyttäjille, että mikäli omistaa laitteilleen sopivia ICC-profiileja niin ne kannattaa järjestelmään asentaa.

Voiko icc profiilia käyttää muissa ohjelmissa kuin photoshopissa?
Tässä kirjoituksessa en lainkaan puutu siihen, miten tehdään riittävän käyttökelpoinen ICC-profiili jollekin laitteelle, vaan tarkoitus on vain valaista profiilien käyttöä. Peruslähtökohtana on siis, että näitä omille laitteille sopivia ICC-profiileita jo jostain on saanut. Ne siis pitäisi vain ottaa jotenkin hyödyllisesti käyttöön.

Ei tarvitse olla Adoben tai Corelin ohjelmistojen käyttäjä, jotta ICC-profiilien hyödyntäminen onnistuisi, sillä Image Color Management ver 2.0 (ICM) eli värienhallinta-ominaisuus on jokaisessa Microsoft Windows 98, Microsoft Windows 2000 ja Microsoft Windows XP -käyttöjärjestelmässä. Näissä käyttöjärjestelmissä värienhallinta on siis sisäänrakennettu perusominaisuus, joka on kaikkien Win32-sovellusten käytettävissä.

International Color Consortium (ICC) -profiili on tiedosto, jossa kuvataan tietyn laitteen (kuten monitorin, skannerin tai printterin) värientoisto-ominaisuuksia. Microsoftin Color Management Module (CMM) käyttää näitä tiedostoja, jotta saavutetaan mahdollisimman järkevä tai riittävä (hyväksyttävissä oleva) värien vastaavuus eri laitteiden välillä. Värien vastaavuuden ei siis tarvitse olla "täydellistä" ollakseen hyödyllistä ja käyttökelpoista. Riittävän suuri vastaavuus väreissä usein riittää. Graafinen ala edellyttää tietenkin paljon tarkempaa vastaavuutta omissa prosesseissaan, mutta tavallisen käyttäjän tarpeet ovat siis asia erikseen.

--

Yksinkertaisimmillaan ja riittävällä onnella tilanne saattaa olla sellainen, että monitorin, skannerin ja printterin mukana tulee ko. laitteelle tehty ICC-profiili. Itselläni ainakin näin on päässyt käymään. Tällöin ei tarvitse muuta kuin asentaa profiilit järjestelmään sovellusten käytettäviksi. Seuraava koskee XP:tä.

Jokaisen Ohjauspaneelista löytyvän ja värienhallintaa tukevan laitteen Lisäasetus-lehdiltä jostain löytyy ICC-profiilin lisäysmahdollisuus. Toinen - mielestäni helpompi - tapa on valita väriprofiili Oma tietokone -ikkunassa. Profiili sijaitsee tavallisesti järjestelmän_pääkansio\System32\Spool\Drivers\Color -kansiossa. Napsauta profiilia hiiren kakkospainikkeella ja valitse Asenna profiili. (Jos profiili jo on asennettu, ensimmäisenä vaihtoehtona näkyy Poista profiili.) Lisäksi valitsin Ominaisuudet ja sitten Kytke laite -välilehti, jossa valitaan se laite, joka käyttää kyseistä profiilia. Tällä tavalla profiileihin voi kytkeä oikeat laitteet kätevästi yhdessä paikassa, eli siis siellä missä kaikki profiilit ovat, eikä tarvitse hakea laitteita erikseen Ohjauspaneelista.

Profiilin asentaminen muokkaa rekisteriä ja tuo sen värienhallintajärjestelmän käyttöön. Tällöin väriprofiilit välittävät laitteen väriominaisuudet värienhallintajärjestelmään. Oikean väriprofiilin kytkeminen kaikkiin julkaisutyökaluihin (skanneri, monitori, printteri) varmistaa värintoiston tasalaatuisuuden omassa "julkaisuprosessissa".

Lisätietoja löytyy käyttöjärjestelmän Ohje ja tukipalveluista kirjoittamalla hakusanaksi värienhallinta.

--

Mitä hyötyä profiilien asentamisesta sitten on?

Suljetussa järjestelmässä (tietokoneeseen kytketty skanneri ja tulostin, tilanne monesti kotikäyttäjillä juuri tällainen) saavutetaan melkoisen suuri värien vastaavuus. Skannaamasi valokuva näyttää (oikein säädetyltä) monitoriltasi vastaavalta kuin alkuperäinen, ja se myöskin tulostuu väritulostimestasi alkuperäisen kaltaisena ilman mitään erityistä säätämistä kuvankäsittelyohjelmassa. Hyöty piilee juuri siinä, että ei pitäisi olla väliä, millä ohjelmalla kuvan skannaat tai tulostat. Jälki on aina samanlaista. Eikä käyttäjän tarvitse osata käyttää väriprofiileita, sillä ohjelmisto yleensä huolehtii profiilinmuunnoksista, kun kuva tuodaan skannerilta näytölle tai lähetetään edelleen printterille. Pääsääntöisesti kaikki käyttämäsi ohjelmat käyttävät tämän jälkeen värienhallintaa hyväkseen.

Mihin sitten enää tarvitaan ohjelmia, jotka nimenomaisesti tukevat ICC-profiilien käyttöä?

Kotitulostuksessa ja edellä kuvatun kaltaisessa suljetussa järjestelmässä ei periaatteessa mihinkään. Värienhallintaa laajasti tukevia ohjelmia tarvitaan siinä vaiheessa, kun halutaan, että värit ovat mahdollisimman vastaavat eri järjestelmien välillä. Esimerkkinä IFI:n tulostuspalvelun käyttö. Tällöin voidaan siis vapaasti tehdä muutoksia sellaistenkin profiilien välillä, joita itsellä ei varsinaisesti ole käytössä.

Kiinnostuitko asiasta ja haluat lisätietoja?

Kannattaa aloittaa International Color Consortiumin kotisivuilta osoitteesta http://www.color.org

Toisin kuin voisi luulla, noilla sivuilla asiaa ei mystifioida vaan esitys on erinomaisen selkeää, paikoin jopa "rautalangasta vääntämistä".

Ainakin kannattaa katsoa FAQ
http://www.color.org/faq.html

sekä kaikki linkit täältä
http://www.color.org/info_profiles2.html

Itse olen kahlannut sivut läpi. Lukeminen vie tunteja mutta kannattaa. Värienhallinta ei asiana ole enää sen jälkeen mitenkään ihmeellinen. Sen jälkeen pystyy itse aika hyvin arvioimaan, minkä tasoista värienhallintaa elämäänsä kaipaa vai kaipaako mitään.

--

Itse tutustuin aikanaan värienhallinta-aiheeseen ensimmäisen kerran Corelin ohjelmien käytön yhteydessä. Asia selvisi "kertavilkaisulla" eikä ollut mitenkään ihmeellinen. Saattoi kyllä johtua Corelin erittäin loistavasta ja intuitiivisesta Color Management -valikosta, josta kuva tässä:

Kuva

Kyseessä on siis todellakin ohjelman erittäin onnistunut värienhallinnan säätöpaneeli, vaikka näyttääkin opaskirjan esimerkkikaaviolta. Käyttöön ei ohjekirjoja tarvitse. Hiirellä nuolia klikkaamalla valitaan ne kohteet, joiden halutaan profiileita käyttävän. Punainen nuoli osoittaa, että värinhallinta on käytössä ko. välillä valittuun suuntaan. Laitteen kohdalla olevasta alaspudotusvalikosta valitaan, mitä profiilia laite käyttää. Laitteen kuvaa klikkaamalla aukeavat lisäasetukset. Ja mikä parasta, erilaisia profiili- ja muunnosmalleja voi tallentaa, jolloin vaihto käy tosi nopeasti.

Kuvassa olevaa asetusta käytän, kun haluan nähdä ruudulla, miltä kuva näyttää IFI:n tulostamana. Näyttö siis simuloi IFI:n tulostinta. Itselläni eroa ruudulla näkyvän ja paperikuvan välillä ei oikeastaan ole. Suurimmat erot taitavat tulla siitä, että näytön lasi vähän kiiltää mutta paperikuva on mattapintainen.

Jos näytön, skannerin tai printterin profiili on jo järjestelmään asennettuna ohjelmien käytettäviksi, kuten itselläni, ei profiilia tietenkään enää saa lisätä toista kertaa kuvankäsittelyohjelman värienhallinnassa. Vahingolle ei kyllä juuri jää sijaa, sillä tuon kaksinkertaisen profiilin lisäyksen kyllä huomaa heti, jos sen sattuu vahingossa tekemään. Sen verran paljon värit vääristyvät.

Corelin värienhallinta-valikon nähtyään ja varsinkin sitä hetken käytettyään on aika vaikea ymmärtää niitä, joille ei värienhallinnan yksinkertainen perusidea tahdo aueta.

Toteutuksen laadun ja tarkkuuden määräävätkin sitten jokaisen omat tarpeet.
Viimeksi muokannut jutaoja, Joulu 02, 2003 18 : 51. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
"Work less, consume less, live more."
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Janne K
Viestit: 32
Liittynyt: Tammi 10, 2003 22 : 29
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Janne K »

Kyllä sovellusohjelman täytyy Windowsissa kytkeä värinhallinta päälle kutsumalla SetICMMode-funktiota.
jutaoja
Viestit: 175
Liittynyt: Tammi 10, 2003 15 : 39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja jutaoja »

Janne K kirjoitti:Kyllä sovellusohjelman täytyy Windowsissa kytkeä värinhallinta päälle kutsumalla SetICMMode-funktiota.
Esitystäni ei ollut tarkoitettu C/C++ ohjelmoijille vaan "tauno tavallisille", joten terminologian käyttö oli epätarkkaa. Myönnän että alkuperäinen korjaamaton versio sisälsi virheellisen kuvauksen värienhallinnan teknisestä eli ohjelmistojen välisestä toiminnasta. Sisällytin mm. käsitteeseen Windows ICM:ia käyttävät laiteohjaimet, vaikka nämä eivät ole käyttöjärjestelmän osia. Huonosti valitulla ja virheellisellä termillä käyttöjärjestelmä oli tarkoitus tehdä ero grafiikka- ja kuvankäsittelyohjelmien profiilinlisäys mahdollisuuteen. Windows ei tietenkään "itsestään" käytä ICM 2.0:aa ellei joku sovellusohjelma, laiteajuri, kalibrointityökalu tai CMM niin tee. Foorumi huomioon ottaen tuo tekninen puoli ei kuitenkaan ollut kirjoittamani pääsisältö.

"On a fundamental level, almost any application should be able to adjust color automatically so that its output looks the same on different monitors and printers. ICM 2.0 provides a set of functions to deliver this kind of color management that is transparent to a user and requires little overhead in the application.

On a higher level, ICM 2.0 provides additional functions that deliver more complex and controllable color management. Graphics and desktop publishing applications need these additional capabilities to let their users work precisely with consistent color across many devices throughout a production process."


Tarkoitukseni oli vain kertoa, että päästäkseen hyötymään ICC-profiileista ja värienhallinnasta ei tarvitse olla käytössä sellaista grafiikkaohjelmaa, joka tukee ICM 2.0:n uusia lisätoimintoja ("functions that implement color management outside of device contexts"). Vaikkei siitä käyttämästään grafiikkaohjelmasta löytäisikään mahdollisuutta simuloida painokoneen tulostusta näytöllä, niin eiköhän kaikki kuva-, kuvankäsittely-, grafiikka-, tulostus- yms. ohjelmat nykyaikana kuitenkin käytä värienhallintaa ja ICM:ia hyväkseen, jos vain järjestelmästä löytyy laitteelle sopiva profiili asennettuna..?

Olisi nimittäin aika kurja ohjelma, ellei näin tekisi...

"In general, software vendors whose products deal with color input or output and hardware vendors of color peripherals will find ICM 2.0 a key technology for simplifying the delivery of successful products."

Lainaukset MSDN Library
"Work less, consume less, live more."
Janne K
Viestit: 32
Liittynyt: Tammi 10, 2003 22 : 29
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Janne K »

jutaoja kirjoitti: Esitystäni ei ollut tarkoitettu C/C++ ohjelmoijille vaan "tauno tavallisille", joten terminologian käyttö oli epätarkkaa.
Minun täytyy selvästikin muotoilla sanottavani uudelleen vähemmän teknisesti:

Kirjoituksestasi saa käsityksen, että kun esim. näytön profiili on asianmukaisesti asennettuna, kuvat näkyisivät kaikissa ohjelmissa profiilin mukaan korjattuina. Näin ei ole; profiili on käytössä vain jos sovellusohjelma osaa kauniisti pyytää.
jutaoja kirjoitti: ...eiköhän kaikki kuva-, kuvankäsittely-, grafiikka-, tulostus- yms. ohjelmat nykyaikana kuitenkin käytä värienhallintaa ja ICM:ia hyväkseen, jos vain järjestelmästä löytyy laitteelle sopiva profiili asennettuna..?
Pelkään pahoin että tämä on toiveajattelua.
jutaoja
Viestit: 175
Liittynyt: Tammi 10, 2003 15 : 39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja jutaoja »

Janne K kirjoitti:Kirjoituksestasi saa käsityksen, että kun esim. näytön profiili on asianmukaisesti asennettuna, kuvat näkyisivät kaikissa ohjelmissa profiilin mukaan korjattuina. Näin ei ole; profiili on käytössä vain jos sovellusohjelma osaa kauniisti pyytää.
Kyllä kyllä. Asentamalla profiilit järjestelmään antaa käyttämilleen ohjelmistoille mahdollisuuden värienhallintaan. Koska olen positiivisesti asioihin suhtautuva luonteeltani niin haluan uskoa, että nykyaikaiset kuvankäsittely- ja grafiikkaohjelmistot useammin tuota mahdollisuutta käyttävät kuin ovat käyttämättä. Siksi asentaminen kannattaa vaikkei värienhallinnasta sen enempää olisi kiinnostunut. Tämä on kirjoitukseni viesti.

Huomautuksesi oli kyllä ihan paikallaan. Kirjoittaessani en tosiaankaan ajatellut etteivät kaikki ohjelmistot välttämättä toimikaan odotetulla ja toivotulla tavalla.
"Work less, consume less, live more."
Janne K
Viestit: 32
Liittynyt: Tammi 10, 2003 22 : 29
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Janne K »

jutaoja kirjoitti: Kirjoittaessani en tosiaankaan ajatellut etteivät kaikki ohjelmistot välttämättä toimikaan odotetulla ja toivotulla tavalla.
Tätähän voi itse testailla:

1) Aseta näytölle profiili, joka on reilusti pielessä
2) Avaa kuvia kaikkiin käyttämiisi ohjelmiin. Jos kuvat näkyvät OK, ohjelma ei käytä profiilia.
Autiokari
Viestit: 773
Liittynyt: Tammi 28, 2003 8 : 36
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Autiokari »

jutaoja kirjoitti:Asentamalla profiilit järjestelmään antaa käyttämilleen ohjelmistoille mahdollisuuden värienhallintaan. Koska olen positiivisesti asioihin suhtautuva luonteeltani niin haluan uskoa, että nykyaikaiset kuvankäsittely- ja grafiikkaohjelmistot useammin tuota mahdollisuutta käyttävät kuin ovat käyttämättä.
Se on ikävä kyllä pikkuruinen vähemmistö nykyaikaisista kuvankäsittely- ja grafiikkaohjelmistoista jotka ovat värihallittuja vielä. Ja jotkin niistäkin tekevät sen väärin.
Timo Autiokari http://www.aim-dtp.net
anttikarhu
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 19, 2003 19 : 20
Paikkakunta: Ylöjärvi

Auttakaa "maalaista" Tulostus ei lähelläkään näytö

Viesti Kirjoittaja anttikarhu »

Puhutaan ympäristöstä:
Kamera: Minolta Z1
Kun kuvat siirretty tietokoneelle ja avataan kuvankäsittelyssä, niin niiden (print prewiew/color management / Source Space) Document Source Space on sRGB IEC61966-2.1

Näyttö: Samsung SyncMaster 171N
värienhallinta asetettu: AdobeRGB1998

Kuvankäsittely: Elements2
värienhallinta: asetettu (print prewiew/color management /print space profile) Adobe RGB (1998)

Tulostin: Epso Stylus Photo 830
värienhallinta asetettu: AdobeRGB 1998

Mitä vielä pitää että saan tulostimesta edes lähelle saman sävyisiä kuvia kuin mitä näen näytöllä ?
Canon G12
laite

Re: Auttakaa "maalaista" Tulostus ei lähelläkään n

Viesti Kirjoittaja laite »

anttikarhu kirjoitti:Mitä vielä pitää että saan tulostimesta edes lähelle saman sävyisiä kuvia kuin mitä näen näytöllä ?
Aseta tulostimen profiiliksi tulostimen oma profiili. kuvankäsittelyvaiheen lopuksi konvertoit kuvan adobe RGB:stä -> tulostimen profiilin mukaiseksi (photoshopissa image -> mode -> convert to profile...) ja tämän jälkeen tallennat kuvan + tulostat.

adobe RGB:n väriavaruus on printterin väriavaruutta huomattavasti laajempi jolloin tulostuksista tulee luultavimmin oudon sävyisiä.
anttikarhu
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 19, 2003 19 : 20
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Auttakaa "maalaista" Tulostus ei lähelläkään n

Viesti Kirjoittaja anttikarhu »

laite kirjoitti:
anttikarhu kirjoitti:Mitä vielä pitää että saan tulostimesta edes lähelle saman sävyisiä kuvia kuin mitä näen näytöllä ?
Aseta tulostimen profiiliksi tulostimen oma profiili. kuvankäsittelyvaiheen lopuksi konvertoit kuvan adobe RGB:stä -> tulostimen profiilin mukaiseksi (photoshopissa image -> mode -> convert to profile...) ja tämän jälkeen tallennat kuvan + tulostat.

adobe RGB:n väriavaruus on printterin väriavaruutta huomattavasti laajempi jolloin tulostuksista tulee luultavimmin oudon sävyisiä.
Kiitokset vinkistä !

Tulostimen profiilina on nyt alkuperäinen EE199__1.
Koska käytössäni on kutekin photoshopin karvalakkiversio (Elements2 )- en löytänyt tuota konvertointitoimintoa ohjelmasta.

Onko mahdollista käyttää tuota kirjoittimen profiilia myös näytössä ja Elementsissä - tietysti voisin kokeilla - mutta nyt alkaa jo värit ja paperit loppumaan näitä säätöjä tehdessä. Eikä muuten ole kaukana ettei tuo Epsoni saa siipiä alleen ja lennä ikkunasta.
Canon G12
laite

Viesti Kirjoittaja laite »

Näytön profiiliksi joko näytön oma profiili tai sitten ei ollenkaan profiilia.

Minkälaista jälkeä tuo printteri tekee nyt? tuleeko kuvista punasävyisiä tai puuttuuko niistä jotain sävyjä?
anttikarhu
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 19, 2003 19 : 20
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja anttikarhu »

laite kirjoitti:Näytön profiiliksi joko näytön oma profiili tai sitten ei ollenkaan profiilia.

Minkälaista jälkeä tuo printteri tekee nyt? tuleeko kuvista punasävyisiä tai puuttuuko niistä jotain sävyjä?
Kiitos pitkämielisyydestä !

Säädöt tehty - ovat vihertävän sävyisiä - ja kovin rakeisia
Kuvien resoluutio on 300 dpi - joten eikös senkin pitäisi riittää ?

Eniten häiritsee edelleenkin tuo outo sävy kuvissa - kun tulostan jotain valmiita dokumentteja (word/pdf/tai nettisivuja) niin niissä värit on OK.

Ei kai auta muuta kuin säätää ja säätää - ainakin vielä uskon että vika on kuitenkin tässä tuolin ja näppiksen välissä
Canon G12
laite

Viesti Kirjoittaja laite »

Kokeileppa ajaa printterin testitulostus läpi. tuli mieleeni, että vanhempieni luona tuollainen epson teki samanlaista värivirhettä kesällä, silloin oli joku väreistä loppu.
anttikarhu
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 19, 2003 19 : 20
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja anttikarhu »

laite kirjoitti:Kokeileppa ajaa printterin testitulostus läpi. tuli mieleeni, että vanhempieni luona tuollainen epson teki samanlaista värivirhettä kesällä, silloin oli joku väreistä loppu.
Testi OK - ja sekä musta- että värikasetit vaihdettu, kirjoitinpää kohdistettu, ajettu suuttimien putsaus.
On varmasti parasta että puran tämän paketin = asennan sekä Elements2:n että kirjoittimen uudelleen..... ja laitan nuo profiilit neuvojesi mukaisesti.
Canon G12
jutaoja
Viestit: 175
Liittynyt: Tammi 10, 2003 15 : 39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja jutaoja »

Pikaohje:

1. Jos näytön ajuriin on asennettu joku profiili niin poista se kokonaan. Kalibroi näyttö Leukun sivuilla olevien ohjeiden mukaan:

http://www.leuku.fi/set6_opastus/s6_suo ... et_set.htm

2. Tulostimen ajuriin taas asennat tulostimen mukana mahdollisesti tulleen profiilin.

3. Lataa Adoben sivuilta Ignore Exif Color Space Utilities -niminen koodinpätkä ja aja se. Se mahdollistaa digikamerakuvien näyttämisen Elementsissä ilman värivirhettä.

http://www.adobe.com/support/techdocs/2f032.htm

4. Käynnistä Elements ja valitse Edit -> Color Settings -> Full color management ja klikkaa OK.

5. Avaa digikamerakuva ja säädä mieleiseksi. [Kokeile: Quick Fix -dialogista valitse Auto Color -> Apply (jos värit menevät aivan poskelleen niin paina Undo ja unohda tämä vaihe) ja Auto Focus -> Apply ja OK.]

6. Avaa Print Preview... ja valitse Show More Options. Muuta Outputin tilalle Color Management ja Print Space -kohtaan laitat profiiliksi Printer Color Management.

7. Tulostetun kuvan pitäisi olla riittävän lähellä näytöllä näkemääsi.

-

8. Kerro miten kävi - pidän peukkuja! :-)

9. Huomaa, että Full color management -tilassa käsittelet kuvaa AdobeRGB-väriavaruudessa. Tallenna kuva myöhempiä tulostuksia varten Save As... -komennolla ja liitä kuvaan mukaan icc-profiili (AdobeRGB) laittamalla ruksi kyseiseen kohtaan. Jos haluat käsittelemäsi kuvan weppiin tai ruudulla katseltavaksi valitse ensin Edit -> Color Settings... ja Limited color management. Kuva on nyt sRGB-väriavaruudessa ja voit tallettaa sen Save As... -komennolla. Liitä mukaan sRGB-profiili laittamalla taas ruksi kyseiseen kohtaan.

Profiili (sRGB ja AdobeRGB) on vain noin 3 kt joten sen lisääminen ei juurikaan lisää tiedostokokoa.

Jos jokin ei toimi tai et ymmärrä jotain, valitse mieluummin Edit -> Color Settings... ja No color management kuin että yrität arpoa profiileja (mahdollisesti kalibroimattomalla näytöllä). Tulos saattaa olla ihan OK näinkin.
"Work less, consume less, live more."
anttikarhu
Viestit: 8
Liittynyt: Loka 19, 2003 19 : 20
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja anttikarhu »

jutaoja kirjoitti: 8. Kerro miten kävi - pidän peukkuja! :-)
Tervehdys,

Kiitoskset ohjeista, olen nyt muutaman päivän poissa epsonin äärestä - mutta kerron tuloksista kun olen saanut vietyä ohjeesi käytäntöön.
Canon G12
JaniM
Viestit: 38
Liittynyt: Elo 01, 2003 9 : 45
Paikkakunta: Porvoo

Profiili ja tilaus??

Viesti Kirjoittaja JaniM »

Eli tajusinkohan oikein??
Tilanne: tilaan paperikuvia vaikka fotonetistä.
Kamera: Dimage 5
Käpistin: PSElements 2

Näytössä ei ole profiilia, kalibroitu Leukun mukaan.
Kuva avataan, väriavaruus Dimage 7.
Säädetään kuvaa ja tämän jälkeen Save As. Liitetäänkö tällöin Fotonetin profiili kuvaan ja kuvien lähetys Fotonettiin.

Vai pitäiskö toi profiili olla käytössä jossakin muualla kohtaa?
Rautalankaa kyllä tarttis.
MattiH
Site Admin
Viestit: 6388
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Profiili ja tilaus??

Viesti Kirjoittaja MattiH »

JaniM kirjoitti:Eli tajusinkohan oikein??
Tilanne: tilaan paperikuvia vaikka fotonetistä.
Kamera: Dimage 5
Käpistin: PSElements 2

Näytössä ei ole profiilia, kalibroitu Leukun mukaan.
Kuva avataan, väriavaruus Dimage 7.
Säädetään kuvaa ja tämän jälkeen Save As. Liitetäänkö tällöin Fotonetin profiili kuvaan ja kuvien lähetys Fotonettiin.

Vai pitäiskö toi profiili olla käytössä jossakin muualla kohtaa?
Rautalankaa kyllä tarttis.
PSElements 2 ei tue icc-profiileita.
JaniM
Viestit: 38
Liittynyt: Elo 01, 2003 9 : 45
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja JaniM »

No, minkä takia sit pystyy valitsemaan tai lisäämään profiilin tallennettaessa (Save As)?
Kun ei käytetä mitään värihallintaa, niin tällöin ohjelma lisää näytön profiilin, suppeammalla antaa oletukseksi sRGB ja täydellä Adoben.
Onko tuolla täpillä silloin mitään virkaa edes periaatteessa?
Tämä vähän sekoittaa.
No täytyy kattoa millasia kuvia huomenna tulee, kun testailin noita eri vaihtoehtoja.
jutaoja
Viestit: 175
Liittynyt: Tammi 10, 2003 15 : 39
Paikkakunta: Turku

Re: Profiili ja tilaus??

Viesti Kirjoittaja jutaoja »

MattiH kirjoitti:PSElements 2 ei tue icc-profiileita.
Kyllä tukee, ohjelmassa on värienhallinta.

Noita Apply Profile ja Convert To Profile -toimintoja ei kyllä ole, eli sellaisen kuvan, jossa ei ole mitään profiilia, profiiliksi pitää valita joko sRGB tai AdobeRGB jos värienhallintaa haluaa käyttää. Käsiteltyyn kuvaan voi liittää käyttämänsä profiilin mukaan tai siinä voi säilyttää kuvassa valmiina olleen profiilin (muun kuin sRGB tai AdobeRGB).

Tulipas sekavasti sanottua..!? Eli siis PSE2.0 on värihallittu ohjelma, joka ottaa huomioon kuvan, näytön ja tulostimen profiilin. Profiilimuunnosta esim. IFI:n profiiliin ei voi tehdä, vaan kannattaa käyttää AdobeRGB:tä.
"Work less, consume less, live more."
Vastaa Viestiin