Barrel-ilmiön poisto Photarilla?

Kuvankäsittelyä, mitä vain
veshut

Barrel-ilmiön poisto Photarilla?

Viesti Kirjoittaja veshut »

Selaillessani ensimmäisellä digikamerallani otettuja vanhoja kuviani, tuli mieleen josko muutamasta saisi vielä jotain irti ennen deletoimista?

Voiko Photoshopilla (tai jollain siihen sopivalla plugilla) poistaa halvan kameran objektiivin aiheuttama ns. barreloituminen kuvan reuna-alueilla?

Skew- tai perspective-komennolla linjat saa kyllä "suoriksi", mutta miten korjata linjojen käyryys?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
mikko
Viestit: 2334
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 29
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikko »

theimagingfactory tekee plugin:ä deballizer en muista onko se maksullinen mutta ainakin kokeilla saa 30 päivää ja korjailla kuvia.
MattiH
Site Admin
Viestit: 6388
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

Olympuksen kameroiden mukana tulevassa Camedia-softassa on automaattinen tynnyrivääristymän (barrel distortion) korjaus.

Ilmainen PhotoGenetics hoitaa saman asian
http://www.photobox.co.uk/static.html?n ... neticsfull

Andromedalta löytyy maksullinen Lens Doc
http://www.andromeda.com/

Dpreview selitetään tynnyrivääristymä

Ilmainen Panorama Tools ja PTgui (kannattaa käyttää ilmaista PTAssembleria)
http://philohome.free.fr/barrelpers/barrelpers.htm

Yksi monista ohjeista Panoramatoolsin käyttöön
http://epaperpress.com/pano/
PTlens, Panoramatoolsin add-on (tynnyri- ja tyynyvääristymä)
http://epaperpress.com/ptlens/

Vielä yksi ohje Panoramatoolsiin
http://homepage.dtn.ntl.com/j.houghton/horizons.htm
Viimeksi muokannut MattiH, Tammi 23, 2003 15 : 11. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
veshut

Viesti Kirjoittaja veshut »

Kiitos tiedoista. Tuo Andromedan Lens Doc vaikuttaa juuri siltä mitä etsin.
jiiällä
Viestit: 435
Liittynyt: Tammi 11, 2003 21 : 02

Panoramatools/PTLens vs. kaupalliset ohjelmat

Viesti Kirjoittaja jiiällä »

Kokeilin tuota Panaramatoolssia sen varsinaiseen tarkoitukseen eli panoraamojen tekoon. Ohjelman yhteydessä käy aika selvästi ilmi mitä eroa on kaupallisilla ohjelmilla ja harrastelijoitten tekeleillä.

Ehkä kaupalliset ohjelmat (esim. Canon Photostich, ArcSoft Panorama Maker) ovat liiankin pelkistettyjä ja omat puutteensa niissä on. PT:n käyttö on mielestäni kuitenkin turhan hankalaa. Jo monivaiheinen asennuskin oli hassu. Kaikki kunnia tietysti tekijöille, kun ovat nähneet paljon vaivaa ja tehneet perusteellista työtä. Ohjeitakin on yritetty laatia.

En kuitenkaan saanut pienellä yrittämiselläkään yhtään tyydyttävää tulosta. Osa panoraamoista oli jopa täysin epäonnistuneita (pystykuvat). Kaupallisilla ohjelmilla vastaavista kuvista syntyi käyttökelpoiset lopputulokset ilman mitään sähläämistä "minuutissa".

PTLenssistäkään ei ole juuri hyötyä vääristymien korjaukseen, jos omaa kameramallia ei ole tuettuna (suurinta osaa ei tueta). Kaipa korjaukset voi rakentaa itsekin, mutta siinä vaaditaan käyttäjältä ehkä jo liikaa.

Mielestäni huomio kiintyy ihan vääriin asioihin, jos joutuu turaamaan kömpelöiden ohjelmien ja viritelmien kanssa. Kuvien käsittely, järjestely ja arviointi vie huomattavan paljon aikaa, eikä sitä mielestäni ole järkevää hukata epäoleellisuuksiin. Voihan olla, että joidenkin mielestä on haastavaa käyttää aika ohjelmien tutkimiseen ja virittelyyn.
MattiH
Site Admin
Viestit: 6388
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

Et kokeillut näitä apuohjelmia, joita on tehty helpottamaan Panoramatoolsin käyttöä? Siis väliin tulee graafinen käyttöliittymä, jota on huomattavan paljon helpompi käyttää...
jiiällä
Viestit: 435
Liittynyt: Tammi 11, 2003 21 : 02

PT käyttöliittymä

Viesti Kirjoittaja jiiällä »

Käytin toki PT Assembleria. Koin käytön siltikin hitaaksi ja hiukan ongelmalliseksi. Eräästä vaikeasta aiheesta sain aikaan paremman lopputuloksen kuin kaupallisilla ohjelmilla. Vaikealla tarkoitan korkealta paikalta alaviistoon pystykuvina kuvattua moniosaista maisemaa.

Latasin Andromedan Lens Doc plugin ja se on melkoisen suoraviivainen käytettävä. Yksittäisten kuvien korjailussa se on ookoo. Valmiiksi tehdyt ja banaaneiksi vääristyneet laajat panoraamatkin oikenevat, mutta eivät täysin. Yhdistäessä syntynyt virhe on joskus liian suuri. Kun kuvat on ensi oiottu LensDoc-plugilla tulee esim. Photostichillä vaikeistakin alkuperäisistä hyvä lopputulos. Mikä sitten on helpointa ja nopeinta tai riittävän laatuista on tietysti hyvä kysymys.

Lens-Docista on demoversio (josta ei voi tallentaa) http://www.andromeda.com/info/getdemo.html
Vastaa Viestiin