D70 vs 20D

Nikon D5500, Nikon D3300, Nikon D5300 jne.
Reijol
Viestit: 349
Liittynyt: Tammi 16, 2003 12 : 38
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja Reijol »

R300R kirjoitti: CMOS-kenno kuluttaa vähemmän virtaa josta seuraa, että lämpiää vähemmän kuin CCD-kenno. Lämpö aiheuttaa kohinaa, jota on kompensoitu CCD-kennojen jäähdytyksellä (tähtikuvauskamerat), kuten Loitto kertoo.
On aivan sama lämpökohinan suhteen, millä teknologialla kenno on tehty, mitä alhaisempi kennon lämpö, sitä vähemmän kohinaa, siksi jäähdytys. CCD-kennon herkkyys on luonnostaan CMOS-kennoa parempi => lyhyemmät valotusajat ja pienempi vahvistus => pienempi kohina.
R300R kirjoitti: Joten tuo Reijon kommentti ei kerro mitään normaalikameroiden kennojen kohinasta, käyttäähän Nikonkin CMOS-kennoa huippukamerassaan;)
Kennovalmistajia on maailmalla vähän, ja kukin kameravalmistaja käyttää sitä kennoa mitä parhaaksi näkee, valinnan pääkriteerinä on taatusti joku muu kuin valmistusteknologia, esim. hinta, koko ja megapikkelssit. Mainosmiehet sitten vaan keksivät tästä teknologiasekasotkusta jotain iskevää, esim CMOS-teknologiaa kannattaa ylistää koska sillä on halvempi tuottaa enemmän pikkelssejä.

Canonin 20Da:ssa ei ole muuta tähtikameraa kuin poistettu IR-suodin, heillä vaan ei ollut oikein muutakaan aihiota mistä tehdä sellainen.

Harrastelijathan modaavat omat tähtikameransa webbikameroista, näistä aihioiksi kelpuutetaan ainoastaan CCD-kennoiset ylivoimaisen herkkyytensä ansiosta. Mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla tietysti toinen, varmasti kehitys kohdistuu tällä hetkellä lähinnä CMOS-teknologiaan sen halpuuden takia.

-Reijo-
-Reijo-
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Fr0Z
Viestit: 3964
Liittynyt: Maalis 27, 2003 20 : 15
Paikkakunta: Jyväskylän kupeessa...
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fr0Z »

Loitto
Viestit: 1440
Liittynyt: Helmi 01, 2005 21 : 56
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja Loitto »

Eipä ne tähtikameratkaan muuten mitään käsittämättömän hintaisia vehkeitä ole. Muutamalla tonnilla saa jo ihan käyttökelpoisen. Jos joku haluaa niihin tutustua, niin vaikkapa osoitteesta http://www.sbig.com/ löytyy.
Nipsu
Viestit: 705
Liittynyt: Tammi 10, 2003 19 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nipsu »

Loitto kirjoitti:20Da on hieman tähtikuvausystävällisemmäksi viilattu tavallinen järjestelmäkamera, ja suunnattu justiin suht halvalla putkella takapihallaan sihtailevalle kevyelle tähtiharrastajalle, joka kuvaa muutakin. Vakavammat harrastajat hankkivat tähtikuvaukseen tehdyn CCD-kameran, jossa on kennon jäähdytys, eikä mitään blurraus- ja värifilttereitä. Ne ovat siis mustavalkoisia, värikuvat tehdään valottamalla kukin osaväri erikseen filtterillä.
Juujuu. Tuolla on vertailtu 2000 euron hintaista 20Da:ta 8000 euron hintaiseen SBIG STL-11000 'kevyeeseen harrastelijakameraan' ;-)
http://www.lrgb.com/20daImages.html

Kuvista nähdään että kun 20Da:lla otetaan yksi 300 sekunnin valotus niin kuvasta tulee jonkinverran huonompi kuin SBIG:n 4800 sekuntia punaisella + 4800 sekuntia sinisellä + 4800 sekuntia vihreällä otetusta kuvasta. Jokainen voi itse päätellä kumpi on mukavampi vehje työskennellä.. Jos raaskisi ottaa kolme 300 sekunnin valotusta 20Da:lla (värifilttereillä) ja yhdistää ne samalla tavalla kuin SBIG:n kolme 4800 sekunnin otosta päästäisiin jo aika lähelle laadullisesti. Sitten kun otetaan huomioon että tuollainen hyvän kuvan mahdollistama keli (hyvä seeing ja transparency) saattaa kestää vain parikymmentä minuuttia niin 20Da:n lähes 50x!! pienemmät valotusajat ovat tähtikuvaajille mannaa. Tuosta kamerasta kyllä kuullaan jatkossa tähtikuvauksen osalta kunhan tieto ja omistajamäärä lisääntyy.

P.S.
Niin ja tuolla SBIG:llä ei sitten mitään muuta pystykkään kuvaamaan kuin taivasta..

P.S.II
http://www.astropix.com/HTML/M_DAP/M009/M009.HTM
kohdat 6 ja 7 ovat aika 'tylyjä' tähtikuvauksen kannalta..
Darkness is faster than light
http://huphoto.smugmug.com
Rockford
Viestit: 7316
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rockford »

Nipsu kirjoitti:Jos raaskisi ottaa kolme 300 sekunnin valotusta 20Da:lla (värifilttereillä) ja ...
Mitenkäs tuo toimii kun siinä kennossa (kai?) kuitenkin on ne värifiltterit paikoillaan? Luulisi vaan äkkiseltään että noin ei ole mitään järkeä tehdä kuin värifiltterittömällä kennolla, mutta minähän en näistä oikeasti tiedä mitään.
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
Nipsu
Viestit: 705
Liittynyt: Tammi 10, 2003 19 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nipsu »

Rockford kirjoitti:
Nipsu kirjoitti:Jos raaskisi ottaa kolme 300 sekunnin valotusta 20Da:lla (värifilttereillä) ja ...
Mitenkäs tuo toimii kun siinä kennossa (kai?) kuitenkin on ne värifiltterit paikoillaan? Luulisi vaan äkkiseltään että noin ei ole mitään järkeä tehdä kuin värifiltterittömällä kennolla, mutta minähän en näistä oikeasti tiedä mitään.
No, tuskin olisikaan ellei sitten nuo tähtikuvauksessa käytettävät filtterit sisällä samalla joitain muitakin suodatuskomponentteja kuin värit (esim. poistavat samalla joitain katulamppuaallonpituuksia?). En minäkään noista *oikeasti* mitään tiedä =).

Muutetaan tuo edellinen 3x filttereillä ihan vaan 3x300sek. (tai vaikka 10x300 sek) ja käytetään jotain stacker ohjelmaa kuvien yhdistämiseen, niin saadaan tarkennettua ja lisättyä tuota informaatiota verrattuna vain yhden valotuksen käyttämiseen. Ollaan edelleenkin kaukana SBIG:n 240 min valotuksista..
Darkness is faster than light
http://huphoto.smugmug.com
Vastaa Viestiin