Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Pipoa voi löysätä, mutta aiheen tulee liittyä jotenkin valokuvaukseen.
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

saloma-3 kirjoitti: Maalis 15, 2023 9 : 24 Ja potilaan hoidontarpeen päättää poliittinen tekoäly. Mikä mahdollisuus hyvinvointialueille.
Poliittisella olisi vielä jonkinlaista/sekektiivistä moraalia, mutta puhdas ekonomistinen tekoäly on vaaraksi kaikille.

On vaikea ajatella miten tekoälyjen "luonnetta" voitaisiin valvoa ja asettaa rajoja. Kaipa siinäkin on nojattava puoluepoliittiseen päätökseen ja vaalien jälkeen iso osa älyistä on uudelleenohjelmoitava. :D
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Maffer
Viestit: 22631
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Nykyisen hallituksen olisi kylmästi voinut korvata tuollaisella ekonomisella politiikkamallillla. Ehkei olisi päässyt mitään tulon...eiku...vihreän siirtymää kansalaisten lompakosta dev/nulliin.
mattimi
Viestit: 868
Liittynyt: Elo 27, 2003 16 : 14
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja mattimi »

jaava kirjoitti: Maalis 15, 2023 9 : 26 Kaipa siinäkin on nojattava puoluepoliittiseen päätökseen ja vaalien jälkeen iso osa älyistä on uudelleenohjelmoitava. :D
Jenkeissähän on aina tehty näin. Huippuvirkamiehet on vaihdettu presidentin puolekannan mukaiseksi. Ei siihen ole tekoälyä tarvittu.
niffe
Viestit: 2158
Liittynyt: Marras 11, 2012 21 : 56

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja niffe »

Virkamiehistö edustaa demokraattisessa järjestelmässä jatkuvuutta. Sen vuoksi virkamiehistö on puolueetonta, eikä tiettyjen ammattikuntien edustajilla ole esimerkiksi mahdollisuutta asettua ehdokkaiksi vaaleihin.
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

Osaako Tekoäly Ajatella
Tekniikan Maailma / PETTERI JÄRVINEN
https://tekniikanmaailma.fi/lehti/5a-20 ... 6d4b8a-500
Minusta hyvin kirjoitettu tekoälyn taivalta koskeva artikkeli (myös neuroverkoista).
PETTERI JÄRVINEN kirjoitti:Termi ”tekoäly” (Artificial Intelligence, AI) syntyi vuonna 1956 Yhdysvalloissa Dartmouth Collegen kesäseminaarissa. Odotusten pettäessä tekoälystä tuli yleiskäsite, jolla alettiin kuvata kaikkea sitä, mitä tietokone ei vielä osannut tehdä.
2000-luvulla pelaajien uudet näytönohjaimet taipuivat tutkijoiden käsissä tekoälymallien pyörittämiseen. Oli vihdoin saatu työkalu, jolla pystyttiin laskemaan järkevässä ajassa neuroverkkojen miljardit laskutoimitukset.
PETTERI JÄRVINEN kirjoitti:Graafisella puolella toimintaperiaate on johtanut kiistoihin tekijänoikeuksista. Missä vaiheessa muiden tuottamien kuvien sekoittaminen ja yhdistely tuottaa itsenäisen teoksen ja pitäisikö siihen saada lupa tekijöiltä?
Tekstissä vastaavaa ongelmaa ei ole, sillä sanojen alkuperää on mahdoton tunnistaa.
Yksi uusimmista tekoälyohjelmista on ChatGPT
PETTERI JÄRVINEN kirjoitti:Marraskuun lopussa 2022 OpenAI avasi verkkoon ChatGPT-nimisen keskustelevan tekoälyohjelman (l. botin).
Botilta voi kysyä melkein mitä tahansa, ja sen vastaukset tulostuvat ikkunaan merkki kerrallaan, aivan kuin ihmisen kirjoittamina. Tekniikka, fysiikka, historia, ohjelmointi… mikään elämänalue ei ole botille vieras ja se ymmärtää myös suomea hyvin.
ChatGPT tuottaa vuolaasti tekstiä ymmärtämättä sen merkitystä. Ihmisen aivot luokittelevat älykkääksi kaiken, mikä pystyy tuottamaan sujuvaa tekstiä, koska näihin päiviin asti keskustelu on ollut mahdollista vain toisten ihmisten kanssa.
PETTERI JÄRVINEN kirjoitti:Se kirjoittaa runoja, menestyy pääsykokeissa, osaa ohjelmoida ja kirjoittaa tutkielmia opiskelijoiden puolesta. Mutta kuinka todellista koneen äly on?
Sujuvasti kirjoittava ChatGPT tuntuu aidolta, vaikkei se tiedä eikä ymmärrä yhtään mitään.

Mieleen tulee heti useita ammatteja, joissa näin kyvykäs botti voisi korvata ihmisen.
Ja eikun kokeilemaan :D
Kaikki voi rekisteröityä ChatGPT:n käyttäjäksi, kunhan kertoo rekisteröitymisen yhteydessä puhelinnumeronsa. Vaatimus on epäilyttävä ja on saanut osan uteliaista jättämään koko homman sikseen. Todennäköisesti haluavat kuitenkin vain tilaston todellisesta kokeilijamäärästä.

ChatGPT botin osoite: https://chat.openai.com/
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

Alibaban Jack Ma ennusti 2017 robotin olevan 30 vuoden sisällä paras toimitusjohtaja.

Naispuolinen Tang Yu botti
Nyt tiettävästi ensimmäinen yritys on nimennyt toimitusjohtajakseen tekoälyn. Kiinalainen NetDgragon nosti tekoälybotin nimeltään Tang Yu tytäryhtiönsä toimitusjohtajaksi 2022.
https://muropaketti.com/mobiili/yritys- ... levaisuus/

NetDragonin osake on noussut viimeisen puolen vuoden aikana 10 prosenttia, ja yritys on menestynyt Hong Kongissa listattujen yritysten Hang Seng Indeksiä paremmin. (Johtuneeko tytäryhtiöstä ?)

NetDgragon uskoo tekoälyn olevan yritysjohtamisen tulevaisuus. He uskovat näin sitoutuvansa toimintatapojen muuttamiseen ja tekoälyn todelliseen omaksumiseen, joka ajaa tulevaa strategista kasvuamme. Heistä tekoälybotti lisää päätöksenteon ja riskienhallinnan tehokkuutta sekä auttaa ”varmistamaan oikeudenmukaisen ja tehokkaan työympäristön kaikille työntekijöille”.
Tang Yun kehittyessä, sen toivotaan johtavan avoimeen, interaktiiviseen ja läpinäkyvään johtamismalliin.

Koska ensimmäinen suomalainen tekälyyn perustuva toimitusjohtaja
Tässä on nyt selvä markkinarako pienelle suomalaiselle osakeyhtiölle, joka haluaa näkyvyyttä :D
Mä en usko kuitenkaan tekoälybottia hyväksyttävän kaupparekisteriin TJ:n kohdalle, kun Suomen laki asettaa vastuita TJ:lle (voiko TJ:ksi nimetä yhteisön?). Voiko bottia pitää vastuullisena lain silmissä mistään ... edes osittain. Ei ainakaan vielä vuonna 2023. Ainakaan se ei ole vielä luonnollinen henkilö. Eikä sille voi asettaa ragaistusta viranomaistaholta.

Loppukaneettina:
En mä pidä nykyisiä tekoälyn kehitysversioita kykenevinä toimitusjohtajan postiin. En myöskään mihinkään, missä sillä on valtaa ihmisiin nähden. Tekoälyn ehdotukset on hyväksytettävä aina ihmisellä/vastuun kantajalla. Toistaiseksi :D
mattimi
Viestit: 868
Liittynyt: Elo 27, 2003 16 : 14
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja mattimi »

Hah, nämä "yleisnero-tekoälyt" on ilmeisesti luotu suuriin aineistoihin perustuvalla opetustekniikalla. Millähän tavoin ne pidetään ajan tasalla? Ei tunnu kauhean kivalta, jos meitä johtaisi tekoäly, jonka aineisto on kerätty esim 2022-luvun loppuun mennessä. Mainitsemillasi tempauksilla yritetään vain kerätä huomiota.
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

mattimi kirjoitti: Maalis 19, 2023 11 : 56 Hah, nämä "yleisnero-tekoälyt" on ilmeisesti luotu suuriin aineistoihin perustuvalla opetustekniikalla. Millähän tavoin ne pidetään ajan tasalla?
Jos neuroverkko on tyyppiä, joka voidaan kouluttaa, niin sen opetusaineisto on valittava huolella. Esimerkiksi suomenkielen opetus vaatii ison aineiston, mutta ei sitä päivittäin tarvitse päivitellä.
Minusta on hieman väärin kutsua pelkkää neuroverkkoa tekoälyksi. Mutta se on kuitenkin erittäin potentiaalinen osa/komponentti tulevia tekoälyjä, joissa on oikeasti ymmärrystä ja älyä.
Kun nykytietokoneet käyttää binääristä logiikkaa (nollia ja ykkösiä), niin seuraavaa astetta kutsutaan sumeaksi logiikaksi, jossa on kaikki nollan ja ykkösen välimuodot. Sumea logiikka sisältää neuroverkon osia ja niitä voi yleensä myös opettaa.
Esimerkiki tavallisen logiikan mukaan auto on parkeerattu tien reunaan tai sitten ei ole. Sumean logiikan mukkaan se voi olla myös melkein reunassa. Neuroverkolle voidaan opettaa mitä pidetään tien viereen parkkeeramisena.

Mutta ei tuolla sumealla logiikalla sanota olevan älyä (vaikka se kykenee välillä ällistyttäviin tehtäviin). Miksi siis neuroverkoissakaan olisi älyä - siis näissä nykyisenlaisissa.

Tulevaisuuden tekoälyillä tullee olemaan useita spesialisoituneita neuroverkkoja, mutta myös sumeaa logiikkaa ja ihan vaan näitä nykytietokoneiden kykyjä muhentaa tietoa. (imho)
mattimi kirjoitti: Maalis 19, 2023 11 : 56 Mainitsemillasi tempauksilla yritetään vain kerätä huomiota.
Tuon kiinalaisen yrityksen osalta kysymyksessä on minunkin mielestä näkyvyyden saaminen. Ei tekoälyn kehitysversioista vuonna 2023 ole vastuullisiin tehtäviin.
Timo Paukku HS kirjoitti:Pienen kärpäsen toukan täydellinen aivokartta valmistui 12 vuoden puurtamisen jälkeen – se auttanee myös tekoälyn kehittelijöitä
Mahlakärpäsen toukan aivoissa on 3 016 neuronia ja 548 000 yhteyttä. Hiiren aivokarttaan menee vielä vuosia.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000009450355.html
Mahlakärpänen osaa suunnistaa, haistaa ja punnita riskejä.
Olis mielenkiintoista nähdä mahlakärpäsen toukan aivotoiminta tietokoneella simuloituna.
Mä en osaa sanoa onko mahlakärpäsen toukalla tunteita tai itsetietoisuutta, mutta ilmeisesti hiirellä alkais jo olemaan.
Viimeksi muokannut jaava, Maalis 21, 2023 12 : 06. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Maffer
Viestit: 22631
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja Maffer »

GPT4 aineisto rajoittuu syksyyn 2021.
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

Microsoftin Bing "tekoäly"
https://www.is.fi/digitoday/art-2000009469556.html
Bing osaa keskustella luonnollisesti kuten ChatGPT "tekoäly". Bing osaa kommunikoida toistaiseksi vain englanniksi, se myös tunnistaa pornografiset sekä väkivaltaiset syötteet ja kieltäytyy toteuttamasta niitä.
Tänään se osaa jo luoda kuviakin (työkaluna Image Creator) ja sitä voi kokeilla itsekin (vaatii kirjautumisen Microsoft-tilillä).

Kuvien luonti
Image Creator perustuu OpenAI:n DALL-E 2 -teknologiaan ja sen rajoitukset ovat voimassa myös Bingissä.

IS/Tuomas Linnake kirjoitti:LUOTUIHIN kuviin liittyy kuitenkin kaksi isoa kysymystä: Mitä niillä saa tehdä ja kenen omaisuutta ne ovat?
Microsoft antaa vastauksia käyttöehdoissaan. Yhtiön mukaan kuvia saa käyttää mihin tahansa lailliseen, henkilökohtaiseen ja ei-kaupalliseen tarkoitukseen. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Microsoft ei takaa, etteikö luotu sisältö saattaisi rikkoa jonkun ulkopuolisen tahon oikeuksia, jos ja kun käyttäjä kuviaan hyödyntää vaikkapa verkkosivuillaan.

Tekoäly käyttää kuvien synnyttämiseen valtavaa laaria opetusaineistoa, ja ei ole selvää, ovatko kaikki antaneet luvat kuviensa käyttöön tekoälyn opettamisessa.

Microsoft varaa myös oikeuden käyttää luotua sisältöä omiin tarkoituksiinsa, vaikka ei vaadi sille omistusoikeutta. Jokaisessa kuvassa on pieni Bing-logo merkkinä siitä, millä tavalla kuva on toteutettu.
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

Googlen Bard "tekoäly"
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ ... parit:b370
Bard on julkaistu eilen (22.3.2023) rajatulle testijoukolle.
OpenAI:n ChatGPT ja Microsoftin Bing ehtivät siis edelle.

Bardin kehityksestä vastaava johtaja Eli Collinsin mukaan numerot tuottavat Bardille vielä vaikeuksia.
Tosin kaikki 3 tekoälyä ovat vaikeuksissa kompakysymyksen kanssa: kumpi painaa enemmän, viisi naulaa höyheniä vai viiden naulan käsipaino?
Bardin vastaus: Viittä naulaa höyheniä ei ole olemassa, mutta jos olisikin, höyhenet painaisivat saman verran kuin yhden naulan käsipaino.

Bardilta on myös kysytty, kuinka kauan aikaa kuluu, ennen kuin Google päättää sulkea Bardin kokonaan.
Bard vastaa Googlen sulkeneen Bardin tiistaina 21. maaliskuuta.

Bard ei taida osata tehdä vielä kuitenlaan kuvia.
PHy
Viestit: 492
Liittynyt: Tammi 26, 2019 20 : 49

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja PHy »

Ropakantaa suoltava tekoäly ja kuva- ja videoväärennykset saattavat myös olla pelottava ase tulevaisuudessa, ainakin pöljän kansanosan (suurin osa) manipuloimiseen. Kuka tai mikä takaa uutisoinnin oikeellisuuden jos feikkiälyille ei saada selviä pelisääntöjä?

Vaalivideo:
https://youtu.be/as-P_ZqGRRk

Venäjä ja Ukraina ovat solmineet rauhan tänään:

Kuva
Maffer
Viestit: 22631
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Siksi on luotava valitettavasti joku lohkoketju kaikille kameran ottamille kuville josta voi todentaa autenttisuuden. Kannattaa olettaa tästä keväästä eteen päin että kaikki kuvat on feikkiä kunnes toisin todistetaan. Esim. VLK-kisa tulee sulkea kunnes autenttisuus voidaan varmentaa.

Sony tällaista lohkoketjujumppaa viritteli jo. Ongelma pätee myös videoihin.

--

Artikkelin tynkä missä GPT4:n väitetään olevan jopa 3.5:sta huonompi höpöjuttujen suhteen. Liekö opetusmateriaali mennyt 3.5:n jälkeen jo niin poskettomaan suuntana että mallikin hajosi :O

https://www.newsguardtech.com/misinform ... arch-2023/
mattimi
Viestit: 868
Liittynyt: Elo 27, 2003 16 : 14
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja mattimi »

Maffer kirjoitti: Maalis 23, 2023 15 : 52 Kannattaa olettaa tästä keväästä eteen päin että kaikki kuvat on feikkiä kunnes toisin todistetaan.
Minusta se on ollut oletus tähänkin saakka. Suurimmalla osalla kuvia ei ole mitään väliä onko se feikki vai ei, muut asiat ratkaisevat. Niillä, joiden kohdalla totuusarvolla on merkitystä, lähtökohtana täytyy olla aina, että kuva on mahdollisesti manipuloitu.
Pan
Viestit: 1464
Liittynyt: Elo 23, 2004 17 : 13

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja Pan »

Maffer kirjoitti: Maalis 23, 2023 15 : 52VLK-kisa tulee sulkea kunnes autenttisuus voidaan varmentaa.
Eikä jo nykyisin vaadittava RAW ole riittävä menettely?
Maffer
Viestit: 22631
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Ei kyll omasta mielestäni ole. Canonin RAWeille esim. oli jaossa githubissa sarjallistaja jolla sai tehtyä RAWin melkein mistä vaan lähtökuvasta. Foorumin haullakin varmaan löytyy tästä viestejä.
©pjm
Viestit: 6447
Liittynyt: Huhti 30, 2015 10 : 08

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja ©pjm »

PHy kirjoitti: Maalis 23, 2023 14 : 32 Venäjä ja Ukraina ovat solmineet rauhan tänään:
Nyt se o todistettu, Putin selvästi sairas, nuppi punainen mutta kätönen liki harmaa. 😁
hkoskenv
Viestit: 4483
Liittynyt: Elo 15, 2010 13 : 19

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja hkoskenv »

Pan kirjoitti: Maalis 24, 2023 17 : 50
Maffer kirjoitti: Maalis 23, 2023 15 : 52VLK-kisa tulee sulkea kunnes autenttisuus voidaan varmentaa.
Eikä jo nykyisin vaadittava RAW ole riittävä menettely?
Sehän vain lisää dramatiikkaa, kun voittaja voi aina vaihtua kabinetissa vielä kisan jälkeen.

Eikö tuo lohkoketjutekniikka ole laskennallisesti raskas ja käy aina vain raskaammaksi, kun todennettavia tietoja tulee enemmän? Jos kryptorahojen määrä on rajoitettu olikoko se kymmeniin miljooniin ja niiden käsittely on merkittävä ympärstöhaitta jo nyt, niin kymmenen miljoonaa kuvaa tulee varmaan päivässä jokaiselle valtamerkille. Tuskin monikaan alkaa maksamaan siitä tai laittaa tietokonettaan jauhamaan yön yli todistaakseen kuvien aitoutta. Todistelut on tehtävä muilla tavoilla - niin kuin jo viimeiset sata vuotta.
Hannu
Maffer
Viestit: 22631
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Ei ole vaihtoa kryptografialle tässä.
jaava
Viestit: 2043
Liittynyt: Joulu 27, 2004 16 : 41
Paikkakunta: Espoo

Re: Tulevat vuodet tekoälyn kanssa

Viesti Kirjoittaja jaava »

Suomalainen ohjelmistotalo IPRally aikoo rakentaa yleispätevän tekoälyn
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ ... parit:b7f9
Aika raflaava otsikko :D

IPRallyn kehittämä ohjelmisto on patenttien hakuun kehitetty työkalu; tekoäly mukailee patenttiasiantuntijan ajatuskulkua. Sovellus tarjoaa sekunneissa käyttäjälle relevantteja patentteja kymmenien miljoonien patenttien joukosta. (Tälle on todella markkinarakoa)
Yhtiön kehittämä ratkaisu hyödyntää graafipohjaisia neuroverkkoja, jotka soveltuvat hyvin patenttien kaltaisen teknisen datan käsittelyyn.

Alkuperäisen vision mukaisesti he rakentavat kuitenkin yleispätevää tekoälyä, jonka avulla voidaan ratkoa ongelmia jo tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-prosessien alkuvaiheessa.

Montako prosenttia tästä hypetyksestä (yleispätevä tekoäly) on yrityksen nimen tekemistä tunnetuksi.
Vastaa Viestiin