T71 kirjoitti: ↑Helmi 19, 2023 19 : 29
Onkohan missään sellaista koostettua opusta eri maista, että miten tulee toimia valokuvauksen kanssa?
Joissakin erillisissä paikoissa on mm selfiekeppien käyttö kielletty (museot ja mm Disneyn huvipuistot) ja aikanaan Saudi-Arabiassa kiellettiin jopa kamerapuhelimet kokonaan, koska ne oli jonkun mielestä saatanan keksintö heidän naisien salakuvaamista varten. Tietyissä maissahan sillä kuvan kohteella (tai sen aviomiehellä) on myös ihan omat "tekijänoikeutensa", joten mitä vaan ei saisi kuvata, saati julkaista. Joskus on jopa käynyt niin, että kuviin tekijänoikeutensa tägännyt innokas turisti on löytänyt seuraavalla reissulla itsensä likaisesta sellistä yhdessä paikallisten vuohivarkaiden kanssa, kun on tyhmyyksissään mennyt julkaiseman sopimattomia matkakuvia.
Kirjastosta lainassa.
Valokuvan lait - Missä saa kuvata ja mitä julkaista? Pirkko Pesonen. 226 sivua. 2019. Toiminut Suomen Journalistiliiton lakimiehenä. Luennoinut valokuvauksen juridiikkaa opiskelijoille 18 vuoden ajan. Jne.
https://shop.edita.fi/lakitieto/tuote/valokuvan-lait 63 euroa. Digiversio 57 euroa.
Kaivelin kirjasta parista kohtaa tietoja muutamasta maasta. Ei kovin 1-selitteistä. Mutta sentään jotain.
1. Tekijänoikeus ja valokuvaaminen. Sivut 92 ja 93.
-
Ranska. Rakennuksia ja julkisia veistoksia ei saa kuvata ilman lupaa, jollei tekijän kuolemasta ole kulunut yli 70 vuotta. Luvan hinta per päivä 100 euroa - tuhansia euroja. Eiffel-tornia voi kuvata päivällä, mutta ei illalla ja yöllä (valaisulla on tekijänoikeus).
--- yksi poikkeus, ns. panoramavapaus. Yksityiset henkilöt voivat kuvat julkisella paikalla olevia teoksia yksityiseen käyttöön perhepiirissä. Näiden kuvien jakaminen someen voidaan tulkita kaupalliseksi käytöksi. Juridinen riski.
--- myös julkistetusta teoksesta voi ottaa lyhyitä lainauksia lehdistöön tai ns. arvosteluun, pitää olla asiallinen yhteys.
-
Saksa. Rikoslaki kieltää henkilökuvien levittämisen ja julkaisun ilman henkilön suostumusta. Poikkeuksena "aikalaishistoriaan" kuuluvat eli julkisuuden henkilöt.
2. Valokuvan käyttö ja julkaiseminen. Oikeus omaan kuvaan. Sivut 177 - 183
-
Ruotsi. Elinkeinonharjoittaja ei saa käyttää toisen nimeä ja kuvaa markkinoinnissa ilman suostumusta. Tämä laki on ollut voimassa yli 40 vuotta. Ja tulkintaa on ratkottu oikeusteitse. Avaintulkinta on kaupallinen toiminta.
--- loukkaavien kuvien ottaminen on kriminalisoitu. Vastaa Suomen salakatselua.
-
Norja. Tekijänoikeuden mukaan henkilöllä on oikeus omaan kuvaan. Henkilökuva voidaan julkaista. Jos ajankohtainen, yleinen merkitys. Jos henkilö vähemmän merkityksellinen kuin kuvan sisältö. Jos kyse on yleisestä julkisesta tapahtumasta, joka herättää yleistä kiinnostusta. Siis jos julkaisutarve on suurempi kuin tarve henkilön suojaamiseen.
--- yksityiselämään kuuluvan kuvan julkaisu on suojattu Norjassakin.
-
Itävalta. Henkilökuvaa ei saa käyttää mainoksessa ilman lupaa. Yksityiselämä on suojan alla. Ainakin perhe-elämä, terveys ja sukupuolielämä. Yksityiselämää suojataan myös julkisessa tilassa. Kukin tapaus ratkaistaan yksittäin.
-
Iso-Britannia. Oikeutta omaan kuvaan ei ole suojattu kirjoitetussa laissa. Sovelletaan Euroopan ihmisoikeussopimusta (kuvan ottaminen ja julkaisu). Oikeustapaus: 250 vieraan hääjuhlat, pariskunta oli myynyt yksinoikeudella kuvat lehdelle. Toinen lehti julkaisi kuvat luvatta. Oikeus 3-2, hääkuvat olivat luottamuksellisia.
-
Ranska. Yksityiselämän suojaan kuuluu myös oikeus omaan kuvaan. Pitää olla henkilön suostumus kuvan ottamiseen ja erikseen vielä julkaisuun. Kuvattavaksi suostuminen ei merkitse julkaisulupaa.
--- Poikkeuksina ajankohtaiset tapahtumat, julkisuuden henkilöt tehtävissään ja historialliset aiheet. Rikoslaissa sanktiot vain yksityisiin tiloihin. Ohjeistuksen mukaan tarvitaan lupa myös julkisessa paikassa yksilöityyn kuvaamiseen.
--- Kuvasuoja koskee kaikkia. Ennen kuvan julkaisua on esitettävä selvitys, missä ja milloin, ja pyydettävä levittämiseen yksilöity suostumus. Yleislupa ei riitä. Eikä ole väliä, onko kuva otettu julkisella vai yksityisellä paikalla. Lupa tarvitaan erityisesti silloin, kun henkilö on kuvasta tunnistettavissa yksinään. Rangaistus 1 - 2 vuotta vankeutta.
-
Saksa. Henkilökuvia ei saa levittää ja julkaista ilman suostumusta. Rikoslaki suojaa tavallisen ihmisen elämää ei julkisuuden henkilöä. Aikalaishistoriaan kuuluvat julkisuuden henkilöt on jaettu eri ryhmiin.