Skannatun asiakirjan korjailu

Kuvankäsittelyä, mitä vain
jappari
Viestit: 40
Liittynyt: Maalis 02, 2003 18 : 25

Skannatun asiakirjan korjailu

Viesti Kirjoittaja jappari »

Kun skannaan jonkin "asiakirjan" niin kaikki paperin rypyt ja taitokset kopioituvat myös. Millä näistä pääsisi helpoiten eroon ?

Mitä ovat skannerin säädöissä

1. Gamma
2. Highlight
3. Shadow

ja miten ne vaikuttavat ?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
seppot
Viestit: 3846
Liittynyt: Tammi 16, 2003 15 : 19
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Skannatun asiakirjan korjailu

Viesti Kirjoittaja seppot »

jappari kirjoitti:Kun skannaan jonkin "asiakirjan" niin kaikki paperin rypyt ja taitokset kopioituvat myös. Millä näistä pääsisi helpoiten eroon ?

Mitä ovat skannerin säädöissä

1. Gamma
2. Highlight
3. Shadow

ja miten ne vaikuttavat ?
Jos menee samaan tapaan mitä olen ymmärtänyt noin yleensä niin:

Gamma säätää kuvan yleistä kirkkautta
Hightlight asettaa kuvassa näkyvän kirkkaimman kohdan valkoiseksi eli R,G,B 255,255,255 Pitää kai pipetillä asettaa.
Shadow asettaa mustan kohdalleen, R,G,B 0,0,0 ja pipetillä kai.

Sepe
--
jiiällä
Viestit: 435
Liittynyt: Tammi 11, 2003 21 : 02

Skannaus

Viesti Kirjoittaja jiiällä »

Se mitä keinoja kannattaa käyttää on kiinni siitä minkälainen alkuperäinen asiakirja on. Koneella selkeästi kirjoitettu dokumentti vaiko isoäidinäidin saama lyijykynällä kirjoitettu ja vaivoin luettavissa oleva kirje. Kokeiluja tarvitaan. Esim. järkevän resoluution valinta ei ole itsestään selvää (tiedostokoko/laatu/korjailtavuus). Menettelyyn vaikuttaa myös mikä on skannauksen tarkoitus - historiallisen dokumentin arkistointi, uudelleen tulostus, weppiin vain mikä ?

Peruskonsti on, että läpikuultavan dokumentin (päälle/taakse) laitetaan musta paperi estämään toisen puolen tekstin näkymistä läpi. Ryppyinen kohde pitää saada mahdollisimman suoraksi, jolloin taitoksien yms. aiheuttamia varjoja tulee vähemmän.

Selkeä dokumentti kannattaa lukea tilassa "black and white". Resoluutio sopivaksi ja asetuksista treshold kohdalleen. Vanhan epäselvän ja sävyiltään vaihtelevan kirjeen skannaus ei ehkä onnistu mustavalkotilassa. Harmaasävyin skannattaessa saadaan enemmän vivahteita talteen, mutta samalla tulee myös sitä mitä ei haluttaisikaan saada. Skannausohjelman/driverin valikoista etsitään histogramminäyttö ja jo siinä vaiheessa tutkitaan pipetillä lähinnä kuvan vaaleita alueita ja säädetään yläraja originaalin vaaleimman kohdan mukaiseksi. Tummat osat ovat usein jo valmiiksi "mustia" skannerin näkemässä valoisuusasteikossa.

Gammalla ei säädetä valoisimman ja tummimman kohdan arvoa vaan niiden välinen alue tummenee tai vaalenee. Vapaasti aseteltavalla korjauskäyrällä saa valoisuuserojen suhteita säädettyä vieläkin tarkemmin. Leikkaamalla vaaleimpia sävyjä saadaan "paperi" katoamaan kuvasta, mutta liiallisuuteen vietynä katoavat myös hennoimmat kirjainten osat ja jälki saattaa muuttua rosoiseksi.

Tahriintuneen/kirjavan alkuperäisen - esim. vanhan postikortin skannaus voi olla hankalaa ja manuaalinen kuvankorjailu kohta kohdalta saattaa olla tarpeen - aikaa saa menemään melkoisesti !
Vastaa Viestiin