elmar kirjoitti: ↑Huhti 27, 2021 13 : 02
AnHa kirjoitti: ↑Huhti 26, 2021 23 : 43Nk. "kaupunkiluonto" on ihan pilipalia niihin pääsuuntiin, miten ihminen tämän pallon ohutta ihmiselle itselleen soveltuvaa kerrosta muovaa ja samalla muuttaa vähemmän suotuisasti. Hyvin harva eläin- tai kasvilaji ehtii sopeutua kaupunkikuvaan sitä mukaa, mitä näiltä muuta ympäristöä muovaamme.
En ota kantaa muiden poliittiseen hurmokseen, kukin ajatelkoon ja tehköön kuten lystää, mutta faktat ovat nämä:
- Helsingin alueella (
215 km²) kasvaa yhteensä noin 2200 putkilokasvilajia, Lapissa (= Lapin maakunta
100 500 km²) noin 1000 putkilokasvilajia.
- Helsingissä tavataan noin 61 nisäkäslajia, Lapissa noin 32 nisäkäslajia.
- Helsingissä on havaittu 12 matelija- ja sammakkolajia sekä vesialueilla yli 60 kalalajia, Lapissa 5 matelija- ja sammakko- sekä 19 kalalajia.
- Hyönteislajeja on mahdoton laskea, mutta Helsingissä on tehty havaintoja noin 12000 eri lajista, Lapissa noin 8000 lajista. (Suomen Lajitietokeskus)
- Helsingissä tavataan säännöllisesti noin 380 lintulajia vuodessa, Lapissa noin 250 lintulajia.
Maailman biodiversiteettihotspotit ovat eteläisillä leveyspiireillä. Alleviivaat tätä pohjois-etelägradientin eroavaisuuksia. Jos lisäksi vertaat 3. Lintuatlasselvityksen ruutujen selvitysastetta, huomaat saman eron asuttujen ja harvaanasuttujen alueiden välillä: Helsinki tunnetaan huomattavan hyvin. Tämä koskee esimerkiksi hyönteisiä.
Sen sijaan tieteellinen konsensus on se, että maailman maapinta-alasta tulisi suojella
kokonaan ihmisen toiminnalta 1/3–1/2 biodiversiteetin katoamisen estämiseksi. Tämän vuoksi "Lappi" on kiinnostava. Urbanisoituminen ja siten myös Helsinki edustaa biodiversiteetin katoamista.
Kolmanneksi se, että Helsingissä tavataan säännöllisesti vaikkapa susi, maakotka, muuttohaukka ja lohi ei tarkoita, että Helsinki olisi millään tavalla oleellinen näiden lajien kannalta. "Lappi" sen sijaan on.
Ei ole mikään salaisuus, että boreaalinen vyöhyke eli pohjoinen havumetsävyöhyke on lajistollisesti köyhä.
Sen sijaan se on
erittäin merkittävä maapallon ilmaston kannalta sekä hiilinieluna että albedona. Muutokset maapallon jääkaapissa vaikuttavat suoraan esim. tropiikkiin: maailman valtamerten lämpenemisen seurauksena päiväntasaajanalajit siirtyvät pohjoista kohti, koska merivesi kuumenee niille sopimattomaksi. "Lappi" vs. Helsinki keskustelu ei ole mistään järkevästä näkökulmasta kysymys bongattujen lajien määrästä tai nichebiotoopeista betoniviidakon keskellä.
elmar kirjoitti: ↑Huhti 27, 2021 13 : 02
Lappi on laaja, mutta biotoopeiltaan huomattavan yksipuolinen ja lajeja siksi vähän. Pinta-alaltaan pienen Helsingin luonnon kutsuminen "pilipaliksi" on kovin mustavalkoista ajattelua, koska se ei sitä ole. Toki Helsingin (ja muun Suomen) uhanalaisten lajien määrä on noussut kymmenessä vuodessa, mutta lukujen muutos johtuu osin myös ympäristötietoisuuden lisääntymisestä ja siitä johtuvasta uhanalaisuuskriteerien kiristymisestä, kuin vain pelkästään ihmisen negatiivisesta toiminnasta ja kaupungistumisesta.
Biotoopit ovat erilaisia. Esimerkiksi lähes 100% kaikista Suomen valtion alueella sijaitsevista luonnontilaisista suo- tai metsäalueista sijaitsee "Lapissa". Kaikki edes jollain tavalla hyvin yhdistyneet, eheät, kattavat ja pirstoutumattomat alueet sijaitsevat "Lapissa". Eliökunnan mittaaminen puhtaasti numeerisesti laji- tai yksilömäärinä on vanhakantaista. Eräs esimerkki tästä on riistakantojen hoito, joka perustuu numeerisiin kanta-arvioihin, mutta on muuttanut eläinlajien monimuotoisuutta. Esimerkkejä ovat vaikkapa hirvi ja metsäpeura. "Lapin" määritteleminen biotoopeiltaan yksipuoliseksi on karkea virhe.
elmar kirjoitti: ↑Huhti 27, 2021 13 : 02
Näissä asioissa usein ohitetaan oleelliset seikat ja tilalle tarjotaan tunnepitoista utopiaa, maailmaa ennen ihmistä. Tiukkapipoisin luonnonsuojeluporukka puuhastelee jokseenkin merkityksettömien detaljien parissa, mutta vaikenee täysin ympäristön laatuun ennen, nyt ja tulevaisuudessa eniten vaikuttavasta asiasta:
tällä boltsilla on aivan liikaa ihmisiä. Afrikan väestö nelinkertaistuu ja koko maapallon tuplaantuu jo tällä vuosisadalla. Tätä asiaa ei voi ratkaista mitenkään inhimillisin keinoin.
Kukaan tässä keskustelussa ei tarjoa maailma ennen ihmistä. Vain sinä tarjoat. Luonnollisen luonnon palauttamisen tarve on tämän hetken tieteellinen konsensus. Viittaat epämääräiseen "luonnonsuojeluporukkaan", joka vaikenee täysin "boltsimme liiallisest ihmismäärästä". Kirjoitan esimerkiksi kirjassani Pohjoinen (s. 208) sanantarkasti "Ihmisiä on yksinkertaisesti liikaa jalanjälkeemme nähden."
elmar kirjoitti: ↑Huhti 27, 2021 13 : 02
Lähtölaskenta on jo alkanut ja tulevaisuuden kuumin trendi tulee olemaan ruma taistelu hupenevista varoista. Liito-oravien paapomisilla tai sähköautojen dissaamisilla ei ole merkitystä isossa kuvassa. Niillä tyynnytetään huonoa omatuntoa ja ikäänkuin tehdään jotain "oikealta" näyttävää. Netti on siihen täydellinen kanava, miljoonat mielipiteet ovat monille kuin "faktoja", oli ne miten harhaisia hyvänsä.
AnHa kirjoitti: ↑Huhti 26, 2021 23 : 43Jos haluaa katsoa sitä vallitsevaa todellisuutta ja näyttää realismia, täytyy astua pois "luontokuvan" raameista ja näyttää se luonto, missä ihmisen kädenjälki näkyy ja kovaa. Kun vaikkapa VLK:ssa "suomalaisen luonnon on oltava kuvan pääaihe", todellisessa suomalaisessa luonnossa pääaihe on lähes aina väistämättä ihmisen jälki.
Näin on, mutta en löydä sulta yhtään tuohon ajatteluun viittaavaa kuvaa, siksi tuo muiden "väärin kuvaama luonto" kuulostaa vain sanahelinältä >
https://www.instagram.com/antti_arctic/ . Joukossa on muutama hyvä ruutu, mutta pääosin niitä samoja Hornöyan lunneja, Lapin ruskamaisemia, tykkypuita jne. kuin meillä muillakin turisteilla.
Instagram ei ole kanava, johon jaan materiaalia ilmaiseksi. Tämä on minulle työ, enkä jaa sitä ilmaiseksi. Turha kilpailla somessa suosiosta, koska kuten sanantarkkaan toteat "Netti on...täydellinen kanava, miljoonat mielipiteet ovat monille kuin "faktoja", oli ne miten harhaisia hyvänsä." Kukaan ei katso kuvan taakse, kuva kulutetaan sekunnissa ja vain pörrölutuinen myy. Tämä koskee myös luontojournalismia Suomessa, joka ostaa nättejä kuvia. Instatilini ei kerro mistään.
Jos haluat keskustella luontokuvasta, toistaiseksi ainoa aiheen ammattilehti on Luontokuva. Toisin kuin moni muu media, Luontokuva uskaltaa näyttää luontokuvaa, joka on monelle "konservatiiviselle" (suora lainaus eräästä lehdestä) kuvatoimitukselle vähän liian erilaista luontokuvaa.
Lue enemmän luule vähemmän. Voit aloittaa vaikka mainitsemastasi "muiden "väärin kuvaamasta luonnosta"".
https://www.vihrealanka.fi/juttu/väärin-kuvattu-luonto
PS: Tamron on varmasti aivan soiva tele 😆