ptkala0 kirjoitti:
tn1krr kirjoitti:
ptkala0 kirjoitti:
Kysymys kuuluu: mistä ne patentit sitten tuleva jos Nikonilla tilataan vain Sonyn listakamaa?
Tähän on jo vastattu, sieltä D4, D5 jne. suunnitteluprosesseista. Edelleen, jokin murto-osa patenteista realisoituu tuotteisiin vaikka joku IBM paukuttaa tuhansia patentteja per vuosi; osa jopa sensorien alueella.
Voinemme siis todeta että koska on suunnitteluprosessi niin niitä sensoreita suunnitellaan.
Sieltä tosiaan tulee niitä patentteja ja IPR'iä, myös niille alueille joilla Sonyllä on IPR.
Tämähän on todettu monta sivua sitten.
Jos esim. google patenttihakuun laittaa "Canon CMOS" perään minkä tahansa avainsanan (ADC, dark current, noise, gain...) niin patentteja löytyy niin paljon että selaaminen on suorastaan kyllästyttävää. Silti Canon huomattavista resursseistaan huolimatta on reaalimaailman sensoreissa selkeästi jäljessä melkein kaikessa (DR, lukunopeus, noise) paitsi aivan korkeimpien ISO:jen kohinassa ja tämä on peilittömässä paljon suurempi ongelma kuin peilivehkeessä.
Jotkut IPR:t ovat sitten keskeisiä ja merkittävällä osalla ei tee yhtään mitään (ihan omia kokemuksia aiheen tiimoiltakin löytyy). Alunperin Aptinan kehittämä ja patenttien ristiinlisenssoinnissa Sonylle saatu "dual analog gain switch" paransi Sonyn FF-sensoreiden kohinoita yli puoli stoppia ISO 640 jälkeen ilman mitään tradeoffeja sensoreiden muuttuessa samalla nopeampilukuisiksi sekä DR:n parantuessa tai pysyessä vakiona. Kyseinen IPR on myös vastuussa oikeastaan ainoasta mitattavasta kuvanlaatuparannuksesta D850:ssä vs D810.
ptakala0 kirjoitti:
Sensoritekniikka ei ole tässä mielestäni se iso kysymys vaan kisan ratkaisee muut asiat.
...
Mutta todennäköisesti kisan ratkaisee kuitenkin ne 200 miljoonaa maailmalla jo olevaa EF - ja F- lasia.
Tässä yllä on se kiva ristiriita. "sensorit ei ratkaise vaan olemassaolevat DSLR-lasit". Kuitenkin DSLR-lasien järkevä toiminta (AF jarkevällä tasolla eri valaistusolosuhteissa, tulinopeus+seuranta, mahdollisimman viiveetön etsin) vaatii juuri sitä bleeding edge sensoritekniikkaa etenkin lukunopeuden osalta.
Jos sensoria luetaan esim. 1/12-1/15 sek nopeudella (suunnilleen mihin EOS R pystyy) täydellä resolla vaikka 5 fps:llä on luvassa viivettä ja tökkimistä etsimeen kun pitkälti yli 40% ajasta EVF-päivityksiin (tai AF/valotuksensäätöön) ei yksinkertaisesti ole dataa tarjolla ja sensorin pienten PDAF-pisteiden ikävä epätarkkuus pitäisi päinvastoin kompensoida nopealla sampläyksellä ja repiä dataa jolla EF/F-laseja saisi komennettua optimaalisesti. Täysin eri haasteet siis kuin peilivehkeissä ja sensori keskeisessä roolissa noiden ratkaisussa.
Lienee epäloogista olettaa, että DSLR:ien vahvuuksiin tottuneet käyttäjät nyt suosiolla noista ominaisuuksista luopuvat. Parempi seuranta, viiveetön etsin jne. ovat olleet lasivalikoiman ohella asia, jossa peilivehkeet ovat murskanneet ensimmäisten sukupolvien peilittömät.
mremonen kirjoitti:
Tässä mielessä sen viimeisen pisaran puristaminen ulos kennotekniikasta ei välttämättä ole se markkinaosuuksia jakava ratkaisu, vaan pitäisi tuoda jotain uutta, jolla saataisiin uutta porukkaa käyttäjiksi. Jos elossa meinaa pysyä.
Parhaan mahdollisen DR:n jne. puristaminen ei varmasti ratkaise sen enempää kuin tähänkään asti, muutenhan Canon olisi jo tehnyt Nokiat. Uusia käyttäjiä tuskin tulee millään tempulla ainakaan nettopositiivista määrää kun porukkaa siirtyy kameraluureihin.
Kennon muut ominaisuudet kuten lukunopeus ja kohinat nopeassa luvussa sitten ratkaisevat aika monta juttua ja voivat vaikuttaa keskeisesti siihen mitä uutta AF:n, hahmontunnistuksen, videon jne. osalta voidaan tarjota.