Digikuvan kehitysongelma

Aukot, sommittelu, salamat, akut jne.
Vastaa Viestiin
pete72
Viestit: 7
Liittynyt: Huhti 15, 2003 23 : 48
Paikkakunta: Kuopio

Digikuvan kehitysongelma

Viesti Kirjoittaja pete72 »

Miten pitäisi toimia, kun olen vienyt kehitettäväksi digikuvani ja kehitetyissä 10X13 kuvista on leikkaantunut osa kuvasta pois? Monet kuvat ovat menneet pilalle, koska en ole käsittänyt, että tämä digikuva ei kehitykkään sellaiseksi, kun se näkyy kameran näytöltä tai photoshopissa. Miten minun pitäisi toimia, jota saisin kuvat niin kuin olen ne kuvannutkin?

Minolta dimage 7i
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
skv
Viestit: 455
Liittynyt: Huhti 29, 2003 12 : 38

Viesti Kirjoittaja skv »

Kerrohan oletko tehny mitään muutoksia kuviin? Tuollaisia vikoja tulee ainakin sellaisessa tilanteessa että kuvasuhde on väärä.
Hoki
Viestit: 47
Liittynyt: Heinä 03, 2003 20 : 15

Viesti Kirjoittaja Hoki »

Kuvat voit palauttaa ja pyytä tehdä ne oikean kokoiseksi. Ilmeisesti 7i:n kennokoon suhde on 10x15 eikä digeissä tavallinen 10x13.

Se että kuvista ei tullut sellaisia kuin ne näyttää kameran näytöllä johtuu monista asioista. Käytännössä kaikkia kuvia joutuu kuvantekovaiheessa käsittelemään. Digikuvia yleensä vaalennettaan. Jos olet kuvannut jotakin erikoistehostetta käyttäen, niin silloin kannattaa kuvia jättäessä mainita siitä ja sanoa, että eivät yritä korjailla värejä niissä kuvissa. Yksi syy on myös se, että kameran pienellä ruudulla ei välttämättä näe kunnolla värejä eikä sitäkään, että onko kuva edes tarkka.

Kuvien käsittely tapahtuu käsin, niin virheitä tapahtuu. Mutta jos kuvia ei käsiteltäisi ollenkaan vaan tulostettaisiin sellaisena kuin ne tulevat, niin keskimääräisellä kuvaajalla yli puolet kuvista olisi pilalla. Suurin osa olisi liian tummia.
Canon Ixus 400
pete72
Viestit: 7
Liittynyt: Huhti 15, 2003 23 : 48
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja pete72 »

En ole tehnyt kuviin mitään muuutoksia. Photarissa kuvat näyttävät oikein hyville mutta kun vien ne kehitettäväksi yleensä kuvasta puuttuu muutama kiusallinen millimetri. Joskus nuo millimetrit ovat pois kuvattavan henkilön päästä ja se ei ole oikein hyvä juttu:)

Vien tänään koenkuvia kehitettäväksi 10x13 ja 10x15 kokoon, niin katsotaan miten eri liikkeet niitä sitten onnistuvat kehittämään. Palaan vielä asiaan. Kiitos kommenteista !
MattiH
Site Admin
Viestit: 6388
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

Minoltan kuvasuhde on 4:3 eli siis juuri tuo 10x13 cm. Usein kuvien tekeminen paperikuviksi ei kuitenkaan ole aivan tarkkaa, reunoista voi jäädä jotain puuttumaan. Näinhän ei tietenkään kuuluisi olla.

Itse olet toiminut aivan oikein, kysymykset olisi syytä osoittaa kuvat valmistaneeseen liikkeeseen. Oletko ottanut kuvat tarkimmalla kuvakoolla eli siis 2560 x 1920? Kuvasuhteet pysyvät alemmillakin pikselimäärillä melkein samoina. Oletko varma, ettet ole itse muuttanut kuvien kokoa (tai siis sivujen suhdetta)?
barcoder
Viestit: 1111
Liittynyt: Kesä 29, 2003 18 : 37
Viesti:

Viesti Kirjoittaja barcoder »

...minun D7i:ni puskee kyllä ihan normaalin digikameran tapaan 2560x1920 muotoisia kuvia eli, jos muutan kuvan 10 cm korkeaksi, saan leveydeksi 13,33 cm eli minulla kuvista rajatuisi pois vain tuo vähän reilu kolme milliä leveydestä.
MattiH
Site Admin
Viestit: 6388
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

Korjaus aikaisempaan eli Minoltan kuvasuhdehan eli ole ihan tarkasti 1.30, vaan yksi ja yksi kolmasosa eli siis 1.33333333...

Jos halutaan pitää leveys samana eli 2560 pikselinä, niin leikkautumisen estämiseksi korkeus on muutettava 1969 pikseliin. Toisinpäin sitten jos korkeus pidetään 1920 pikselissä, niin leveys pitää muuttaa 2496 pikseliin. Tämä siis nopeasti päässälaskettuna.

Toisaalta kuvat ei ole kovin tarkasti 10 x 13 cm Kun kerran digikuvista on kyse, niin esim. IFI:llähän valotuskoko on 10 x 13.3 cm! Näissä digikuvissahan kannattaisi suoraan optimikokoon skaalata kuvat eli muuttaa pikseleinä 1330 x 1000 pikselin kokoon. Isommasta kuvasta ei ole hyötyä, pelkkää haittaa, kun IFI:n päässä kuva kuitenkin piennetään tuohon kokoon.
Viimeksi muokannut MattiH, Elo 27, 2003 21 : 19. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
skv
Viestit: 455
Liittynyt: Huhti 29, 2003 12 : 38

Viesti Kirjoittaja skv »

Jos käytät Photoshopia niin lisäsin juuri Photoshop Helpiin ohjeet miten photarilla voi cropata kuvat helposti haluttuun kokoon.

Linkki sivuille tässä alla.
Gillis
Viestit: 699
Liittynyt: Tammi 09, 2003 22 : 38

Viesti Kirjoittaja Gillis »

Kyllä dimage 7x sarjassa on kuvasuhteena 4:3 kuvasuhde.

Mutta jos oikein tarkkoja ollaan niin 10x13 kuvan koko ei ole tasan 100x130mm vaan 102x135,5 (ainkin näin on fotonetti.comin mukaan). Tällöin kuvasta pitäisi rajautua millimetri pari, jota itse en ole kyllä vielä koskaan huomannut. joten jos muunat kuvasuhteen 1,328:aan niin kuvat pitäisine tulla millimetrilleen oikein, mutta eikös kannattaisi kyllä mielummin sommitella uudelleen kuvaa ottaessa jos kyse on millistä tai kahdesta?

Eri asia on sitten jos rajaat kuvaa photoshopissa, ymmärtääkseni tämä on suuri ongelma digilabbiksilla kun uudet kameraomistajat rajailevat kuvia täysin "mielivaltaisesti", ja sitten tullaan ja valitetaan kun jossain on valkoinen sivu tai jostain on leikattu "pää poikki".

Kysehän voi olla myös kehittämön tekemästä mokasta.

sitten väreihin ja kuvien tummuuksiin, tämä on toinen syy miksi monet kehittämöt eivät halua että asiakkaat muutelevat kuviaan, koska jos näytön asetukset ovat väärässä ja lisätään kauheasti valoisuutta kuvaan ja sitten se tulostetaan niin asiakas tulee päivän kuluttua valittamaan että kuva on ihan palanut... jos on pakko editoida kannattaa käyttää icc-profiileja joita löytyy kaikilta kolmelta suurimmalta nettikehittämöltä IFI, Fotonetti.com ja Efoto.

Mutta yleinen sääntö on se että ellet tiedä mitä teet editoi kuvaa niin vähän kuin mahdollista.
trombi
Viestit: 1137
Liittynyt: Helmi 27, 2003 10 : 57

Viesti Kirjoittaja trombi »

Ifi ainakin varoittaa, että valotuksen jälkeisen leikkauksen seurauksena kuvan jokaiselta reunalta rajautuu noin 0,5-1 mm, joten lopullisen kuvan koko on hieman valotuskokoa pienempi.
jruots
Viestit: 260
Liittynyt: Elo 22, 2003 8 : 41
Paikkakunta: Masala
Viesti:

Re: Digikuvan kehitysongelma

Viesti Kirjoittaja jruots »

pete72 kirjoitti:Miten pitäisi toimia, kun olen vienyt kehitettäväksi digikuvani ja kehitetyissä 10X13 kuvista on leikkaantunut osa kuvasta pois? Monet kuvat ovat menneet pilalle, koska en ole käsittänyt, että tämä digikuva ei kehitykkään sellaiseksi, kun se näkyy kameran näytöltä tai photoshopissa. Miten minun pitäisi toimia, jota saisin kuvat niin kuin olen ne kuvannutkin?

Minolta dimage 7i
Tilasitko kuvat Ifiltä ? Kyselin asiaa Ifiltä kun huomasin saman asian joku aika sitten. Tässä tulee Ifin vastine kysymykseeni:

"Pahoittelemme tilannetta. Syynä marginaaleihin ovat
nykyiset leikkurimme sekä niihin liittyen valotuslaitteiden
ohjelmistot. Näiden myötä osaan kuvista saattaa
tosiaan satunnaisesti jäädä valkeaa marginaalia.

Asiasta on ilmoitettu laitteiden valmistajille, mutta
valitettavasti tilanteeseen ei vielä olla saatu korjausta.
Olemme myös ryhtyneet tutkimaan muita vaihtoetoisia
leikkurimalleja.

Virheellisiä kuvia ei tarvitse pitää, sillä postimyynnissä
on aina automaattinen oikeus kaupanpurkuun.
Halutessanne voitte palauttaa valitsemanne kuvat
laskun ja pienen viestin kera takaisin meille, jolloin
puramme kaupan palautettujen tuotteiden osalta.
Lähetyksessä voi käyttää Ifin pussia."
pete72
Viestit: 7
Liittynyt: Huhti 15, 2003 23 : 48
Paikkakunta: Kuopio

Kuvien kehittämisestä 10x13 muodossa

Viesti Kirjoittaja pete72 »

Kiitos avustanne ja vastauksistanne. Kuvaan jatkossa kuvat siten, että joka laitaan jää muutamia millejä tyhjää tilaa. Tuon jälkeen pääsen tästä osittaisten kuvien ongelmasta ihan varmasti. Jostain merkillisestä syystä eräät valokuvaliikkeet( ei IFI) leikkaavat hieman kuvaa kehityksessä tai sitten digikameran kuva ei ole saman suuruinen 10x13 kuin kehittämön käyttämä paperi.
Vastaa Viestiin