Polttoväli on kyllä objektiivin ominaisuus, mutta sitähän ei oikeasti käytetä mihinkään. Vaan käytössä on polttovälilukeman vastaavuus tiettyyn kuvakulmaan. Esim. 28mm objektiivi mielletään laajakulmaksi, koska se on kinokameroissa sitä. 28mm on pienellä kennokoolla olevassa kamerassa jo pitkä teleobjektiivi.SuperDrive kirjoitti:Kuinka moni ihmisistä todella ymmärtää jotain asteita? Sinänsä mikä tahansa mittari on hyvä, kunhan se on ihmisille tuttu. Jos minä saisin aloittaa puhtaalta pöydältä niin ensinnä käyttäisin kuvan leveyttä lävistäjän sijaan. Sitten merkitsisin 36 mm kinovastaavuutta ykkösellä ja siitä sitten pidempiä vastaavasti eli 72 mm olisi kaksi jne. Laajakulmille sitten voisi olla vastaavasti. Idea olisi, että luku kertosi etäisyyden ja kuva-alan suhteen.Planari kirjoitti: Molemmissa voisi lukea esim. 50°/f1.4. Olisi paljon selkeämpi ja informatiivisempi merkintä kuin 30mm/f1.4 + tieto APS-C kennosta ja sen croppikertoimesta + tieto kinovastaavan kuvakulmasta.
Myös merkintä 48mm(EFL)/f1.4 poistaisi yhden laskutoimituksen.
Joka tapauksessa nämä kaikki arvot ovat noin arvoja, että pilkkua ei niiden kanssa kannata viilata. :)
Tosin järjestelmäkameroissa kun sama objektiivi käy erikokoisiin kennoihin, on polttoväli selkein tapa ilmaista, koska se on nimenomaan objektiivin ominaisuus.
Myöskään polttoväli 300 mm ei ole 0,3 m, vaan keskipitkä teleobjektiivi, jossa kapea kuvakulma.
Asteiden käyttö helpottaisi myös kompaktikameroiden ostamista. Objektiivista näkisi suoraan, minkä kuvakulma-alueen se kattaa. Nyt on kahta saman kokoluokan kameraa suhteellsen työläs verrata keskenään. Objektiivissa ilmoitettu esim. 6,3...18,9 mm on täysin hyödytöntä tietoa, kun kennokokoa ei tiedä.