tft ja väritoistoongelmat

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
Lukka
Viestit: 379
Liittynyt: Tammi 29, 2003 19 : 29
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lukka »

pevelius kirjoitti:onkohan käytännössä tarpeen mitata skannerin dynamiikkaa, koska sillä skannataan käytännössä vain paperille litustettuja kuvia.
eri asia tietty jos haluat jostain syystä samaan aikaan skannata heijastimen ja mustalle paperille printatun kuvan.
No näinhän se tietenkin on.. Rupesin itsekin miettimään, mitä loppujen lopuksi tekisin tuolla tiedolla.
Vaan olisihan silti mukavaa tietää laitteen todelliset arvot.

Oma skannerini on tuo Epsonin 4870 ja olen joka tapauksessa varsin tyytyväinen sen laatuun.
Pääasiassa olen skannaillut sillä wanhoja 6x6 -negoja ja saanut niistä "irti" kohtuullisesti sävyjä.
Väri(paperi)kuvien skannailuun tein hiljattain ICC-profiilin, joka on osoittautunut verrattoman hyväksi.
(-menossa on jo 4. profiiliversio -ihan profiiliharjoittelun kannalta)


Autiokari kirjoitti:
Lukka kirjoitti:Muinoin esitit yhtä tapaa hahmottaa ja testailla d-kameran dynamiikkaa...
Dynamiikan arviointi pelkästään kohinan määrärästä ei enää ole ollenkaan tarkkaa kun lähes kaikissa laitteissa on ohjelmallista kohinasuodatusta. Tarvittaisiin siis siis varsin hyvälaatuinen, riittävän dynamiikan omaava testitargetti.

Kun laite ei suodata kohinaa niin sen dynaamisen alueen arviointi on varsin helppoa, etsitään se input taso jossa kohinan määrä on puolet ko input tasosta (tässä ainoastaan pitää varmistaa että tutkitaan lineaarista dataa).

Timo Autiokari
Skannerihan ei (ns. 0 (nolla) -asetuksilla varmaankaan suodata mitään kohinaa, jolloin data olisi varsin tutkiskelukelpoista, eikö?

Jos kaikesta huolimatta yrittäisi skannerin dynamiikkaa tutkailla -riittäisiköhän tuon Kodakin Q-60 targetin dynamiikka alkuunkaan lähteeksi ja minkälainen voisi olla työnkulku sekä miten arvioidaan luotettavasti input tasosta kohinan puolittuminen?
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Autiokari
Viestit: 773
Liittynyt: Tammi 28, 2003 8 : 36
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Autiokari »

Lukka kirjoitti:Jos kaikesta huolimatta yrittäisi skannerin dynamiikkaa tutkailla -riittäisiköhän tuon Kodakin Q-60 targetin dynamiikka alkuunkaan lähteeksi ja minkälainen voisi olla työnkulku sekä miten arvioidaan luotettavasti input tasosta kohinan puolittuminen?
Kyllä se Q-60 käy, kun ottaa riittävän monta tulosta niin voi käyrän perusteella sitten extrapoloida hieman. Eli:

1) avaa käsittelemäton, mieluiten 16-bit/c moodissa oleva, lineaari (gamma 1.0) raakakuva photoshoppiin. Jos kuva ei ole lineaarinen niin sitten (muunnetaan ensin 16-bit/c moodiin jos ei siinä jo ole) se on profiilimuunnettava, muunnos ei juurikaan huononna tuloksen tarkkuutta *kunhan* ei ole mitään Photoshop ditherointeja päällä. Skannerin tapauksessa tarvitsee siis skannata sen natiivilla pixeliresolla, jos skannaa pienemmällä niin skanneri keskimääräistää pikseleitä ja tulos on rankasti virheellinen.

2) Tee Rectangular Marque Tool:lla valinta Dmin patchin alueelle niin että suurin osa ko patchista on valinnan sisällä, mutta joka sivulla hitusen siitä on marssivien muurahaisten ulkopuolella.

3) Nyt lue Histogram tool:sta Mean ja StdDev arvot. S/N suhde on suoraan Mean/StdDev. (Histogram tool siis katsoo vain valinnan sisällä olevia pixeleitä)

4 Tee sama kaikille patcheille aina Dmax asti niin saat piirrettyä Excelillä käppyrän jonka avulla voi arvioida missä rajat ovat (mikäli siis Q-60:n dynamiikka ei riitä).

Photoshopissa kun on kaikenlasta aproximaatiota ym kikkailua niin kaikkein tummista patcheista ei saa sellaisenaan niin tarkkaa lukemaa kuin mitä kuvadatasta voi saada. Tämän voi kiertää niin että tummimpia patcheja mitatessa skaakaa ensiin kuvaa Levels dialogin RGB channel osion oikeanpuoleisella input levels sliderillä kirkkaammaksi (mutta tietenkin niin ettei mitattavan patchin mikään pixeli mene 255:ksi).

Timo Autiokari
Lukka
Viestit: 379
Liittynyt: Tammi 29, 2003 19 : 29
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lukka »

Moi Timo!
Kiitos ohjeistasi, otan ja kokeilen niitä vielä.. täytyy ihan suosiolla antaa alkava/alkanut hiihtolomaviikko ensin mennä.

Sen mitä ohjettasi luin, luulen että joudun vielä esittämään muutamia lisäkysymyksiä, mutta niistä myöhemmin.
Vastaa Viestiin