Sivu 1/1

Salamaan virta muuntajasta

Lähetetty: Marras 19, 2008 1 : 16
Kirjoittaja Markku N
Kun manailin huonoja AA akkujani, tuli mieleen, että miksei laittaisi vanhaa muuntajaa virtalähteeksi vanhaan salamaan. Jännite, jota salama kaipaa on jossain 4,8V ja 6V välillä riippuen käyttääkö akkuja (1.2Vx4) vai paristoja (1.5Vx4).

Kaivelin vanhoja muuntajia/latureita ja löysin kaksi kandidaattia. Toinen oli vanha "perusmalli" Nokialaisen laturi ja toinen Sonyn joku vanha laturi (jostain vaimon laitteesta;). Nokia ilmoittaa olevansa 3,37V/350mA ja Sony 4,5V/550mA. Yleismittarilla jännitteita näytti riittävän kummassakin. Nokialla taisi olla jotain 8V ja Sonyllä suunnilleen saman verran. Salaman aiheuttamaa kuormaa on hieman vaikea määrittää eli lopullista jännitettä, joten otin varman päälle ja valitsin Sonyn... Power! (kummallakin salama latautuu ja toimii, sen verran testasin molempia, uskoisin, että Sonyllä latautuminen on nopeampaa).

Ei muutakuin salama auki ja tinaamaan johdot kiinni + ja - -napoihin. Johto etulevyyn tehdyn reijän kautta ulos ja liitin muuntajan ja salaman väliin, ettei aina tarvi kuljettaa muuntajaa mukana jos vaikka joskus akuissa riittäisi virta ja käyttäisi salamaa akuilla. Ja ei muuta kuin käyttämään...

Ja toimii hyvin! Kuitenkaan en rupeasi jekkulankavirityksiä laittamaan omaan 580ex2:een. Vanha salama ei paljon ole elektroniikasta kuullut, joten pieni mahdollinen ylijännite ei suuremmin haittaa. Uudemmissa salamoissa kärähtäneen elektroniikan haju ei ole mikään ruusuinen tuoksu...

Voisivat valmistajat suunnitella salamansa siten, että niistä löytyisi suoraan mahdollisuus verkkovirralle. Aika monet varmasti käyttävät salamoitaan myös "studiokuvauksissa" sisällä, jolloin säästyisi hyvinkin monelta akun vaihtamiselta...

Lähetetty: Marras 19, 2008 12 : 06
Kirjoittaja seppot
Testaa paljonko salaman latausaika on kun läpsäyttää täydellä teholla: akuilla ja ulkoisella virtalähteellä. Sen verran on havaintoa virrankulutuksesta, että Olyn E-10 ottaa noin 1,5A hetken aikaa kun sen oma salama latautuu. Yhden salaman olen myös rikkonut ulkoisella virtalähteellä leikkiessäni. Ei kestänyt elektroniikka harvakseltaan tapahtunutta väläyttelyä. Tosin tehonsäätö oli jo rikkoutunut vuosia aikaisemmin eli räpsähti aina täysillä. Virtalähteessä oli amppereita tarjolla kymmenkunta.

Lähetetty: Marras 19, 2008 15 : 34
Kirjoittaja jalakanen
Oon väsäilly samanlaisia. Uusimassa virityksessä muuntaja työntää 5,5 volttia ja ei tuolle Popularille ole siitä ollut haittaa. PElaa paremmin kuin tuollaisella nokian laturilla tehty versio. Tosin salamatkin on kovin vanhoja ja erilaisia.

Tuolla virityksellä noita tulee käytettyä apuvaloina. Patterihommat ei juuri itseäkään kiinnosta.

Lähetetty: Marras 19, 2008 18 : 27
Kirjoittaja Markku N
Juuri ladatuilla akuilla: n. 9s
Muuntajan kautta: n. 16s

Nämä ovat täydellä teholla. Vaihtoehdoista toinen (low) ajalla ei ole väliä, koska kummassakin tapauksessa salama on heti valmis.

Muuntaja saisi olla 6V ja jotain 0.6-1 A, jotta tehoja riittäisi. Tällaiseen projektiin ei viitsi lähteä kaupasta muuntajaa ostamaan varsinkin kun varauksessa on koko salamasetti...

Halusin testata toimiiko peruskotimuuntaja virtalähteenä salamalle. Toimii, mutta en tosiaan uskaltaisi modernimpaa salamaa pistää alttiiksi omille virheille ja virtapiikeille. Olisi kiva tietää, onko salamaa suunniteltaessa otettu huomioon pariston kapasitiivisia ja induktiivisia ominaisuuksia.

Lähetetty: Marras 19, 2008 18 : 43
Kirjoittaja seppot
Markku N kirjoitti:Juuri ladatuilla akuilla: n. 9s
Muuntajan kautta: n. 16s
------------
Olisi kiva tietää, onko salamaa suunniteltaessa otettu huomioon pariston kapasitiivisia ja induktiivisia ominaisuuksia.
Kiitos kun testasit. Tosin ei ole tarkoitus nyt rakentaa moista, mutta kiva tietää arvanneensa oikein :)
Jos salamassa on lisävirtapistoke valmiina niin voi tutkia minkä tehoisia paketteja siihen on tarjolla. Se antaa osviittaa mitä kaikkea on salaman suunnittelussa otettu huomioon. Siinä omassa minkä hajotin, Popular 30THB, oli töpseli lisävirralle, mutta siinä oli kolme nastaa minkä kytkennästä en saanut mitään tolkkua ja juotin piuhat suoraan paristokotelon puolelle. En tiedä oli tuolla syytä hajoamiseen, mutta epäilin virtalähteen antaneen sähköä liian avokätisesti ja siitä tuo ei tykännyt.

Lähetetty: Joulu 12, 2008 16 : 18
Kirjoittaja jujosaar
Sellainen pointti tähän väliin, että olkaapa varovaisia kun kytkette muuntajaa salamalaitteeseen!

Uudemmat salamat sisältävät tietotekniikkaa, joka ei tykkää siitä, että sinne sörkkää sisään mitä tahansa sähköä.

Tarkoitan, että vaikka muuntajan kyljessä lukee "6VDC 1,2A" mikä tarkoittaa, että sieltä pitäisi tulla puhdasta tasajännitettä 6Volttia ja virranantokyvyn pitäisi olla se 1200mA kuormassa, niin todellisuus saattaa olla se, että sieltä saadaan jopa 1,5 kertaisesti tuo jännite ja pahimmassa tapauksessa puoliaaltotasasuunnattuna häiriöineen päivineen tai kokonaan ilman tasasuuntausta ja kuorman kanssa heittelee mihin sattuu.

Eli jos kytkette, niin olkaa varmoja siitä, että muuntajasta tulee ulos vain tasasähköä ja mieluiten sulakkeen kanssa!