IR modaus

Kaikenlaiset DIY-projektit, rakentelut jne. ***Uusi*** 12.1.2008
Vastaa Viestiin
petrus
Viestit: 292
Liittynyt: Marras 15, 2003 19 : 54
Paikkakunta: Vantaa

IR modaus

Viesti Kirjoittaja petrus »

Tarkoitus olisi muuttaa digijärkkäri IR-versioksi. Onko tietoa mistä kennon suojalasi on hankittu, vai onko tilattava ulkomailta? mm tästä linkistä hyvät ohjeet miten itse saa modauksen tehtyä. Täältä saan myös suojalasin jos en lähempää löydä.
http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/c ... ctions.htm
certum est quia impossible est.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Luulen että Teknofokus (www.teknofokus.fi) voisi tuollaisen järjestää. Kysehän lienee normaalivaloa suodattavasta mutta IR:ää läpäisevästä filtteristä.

Ihan vain varmistelen, että huomasithan ohjeen olevan Canon D60:lle, eikä Canon 60D:lle. Nykyrunkojen rakenne voi olla aika erilainen.

Olen kyllä nähnyt modauksia jossa tuo hotmirror on pelkästään poistettu, ja optiikan edessä on sitten käytetty joko IR-läpäisevää tai IR-suodattavaa filtteriä eri tarpeen mukaan. Kamerasta tulee vähän monikäyttöisempi. Tosin automaattitarkennnus alkaa toimia virheellisesti.
petrus
Viestit: 292
Liittynyt: Marras 15, 2003 19 : 54
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja petrus »

Hämäävää mutta näin on, siis vanhasta rungosta on kysymys. Canon olisi voinut muuttaa merkintöjään, mutta elämän tässä vaiheessa olen huomannut että turha haukkua tuulimyllyjä, helpompi on sopeutua ja yrittää olla tarkkana.
certum est quia impossible est.
vostok
Viestit: 612
Liittynyt: Huhti 04, 2007 13 : 38

Viesti Kirjoittaja vostok »

En ole kuullut että kennon eteen laitettavia IR-filttereitä saisi muualta kuin lifepixelistä. Tosin olen noita modausjuttuja seurannut lähinnä tähtikuvauksen näkökulmasta, jossa IR ei ole tärkeää, ainoastaan vedyn syvän punainen 650nm emissioviiva.

Helpoin tapa lienee pelkästään ottaa IR-blokki pois ja käyttää IR-suodinta obiskan edessä. Laittamalla blokkerin tilalle kaikkia aallonpituuksia läpäisevän samanpaksuisen lasinpalan voinee hieman pelastaa autofokusominaisuuksia (tosin monella röörillä IR tarkentuu silti eri paikkaan kuin näkyvä valo).

Omassa tähtikamerassani on kenno ihan paljaana ja IR:ää ja UV:tä leikkaava, mutta normaalia blokkeria enemmän punaista (siis sitä vedyn väriä) päästävä suodin on muotoiltu istumaan rungon ja objektiivin väliin, EF-S -linssien persauksille tarkoitettuun kuoppaan. Suotimen saa myös irti (joskaan se ei ole ihan kentällä suoritettava operaatio) mutta silleen olen kokeillut vähän IR-kuvaustakin 58mm suotimella ja hienosti toimii.

Peilikotelon edessä oleva lasinpala muuttaa vähän optista polkua ja aiheuttaa fokusasteikon siirtymistä, mutta AF-linssit toimivat silti hyvin koska sekä AF-anturit että sopivan määrän eteenpäin siirretty kenno ovat kummatkin lasin takana. Esimerkiksi peleng ottaa kuitenkin melkoiset herneet nenään heti takaelementissä kiinni olevasta lasista ja ääretön siirtyykin makroalueelle. :)
artur
Viestit: 3531
Liittynyt: Huhti 24, 2003 15 : 41
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja artur »

Tyhmä kysymys ja off-topic vielä, mutta onko ihmisen silmässä joku IR-filtteri? Miksi kenno tarvitsee sellaista?
mvuori
Viestit: 2725
Liittynyt: Marras 29, 2003 13 : 50

Viesti Kirjoittaja mvuori »

olli R kirjoitti:Olen kyllä nähnyt modauksia jossa tuo hotmirror on pelkästään poistettu, ja optiikan edessä on sitten käytetty joko IR-läpäisevää tai IR-suodattavaa filtteriä eri tarpeen mukaan. Kamerasta tulee vähän monikäyttöisempi. Tosin automaattitarkennnus alkaa toimia virheellisesti.
...Tosin myös manuaalitarkennus ja manuaalisommittelu tulevat mahdottomaksi IR-päästävän suotimen kanssa, koska sen ollessa objektiivin edessä etsimestä näkyy vain mustaa...

Tällöin pitää sommitella ja tarkennella ilman suodinta ja sitten ruuvata se paikoilleen. Joihinkin kuvausaskareisiin se sopii, joihinkin taas ei. Joka tapauksessa se on tarpeettoman hankalaa, varsinkin jos modauksen kohteena on vanha ja halpa kamera, jonka ei ole enää tarpeen olla monikäyttöinen.
Matti Vuori
vostok
Viestit: 612
Liittynyt: Huhti 04, 2007 13 : 38

Viesti Kirjoittaja vostok »

artur kirjoitti:Tyhmä kysymys ja off-topic vielä, mutta onko ihmisen silmässä joku IR-filtteri? Miksi kenno tarvitsee sellaista?
Tavallaan. Ihmisen silmä ja perinteinen filmi ovat herkkiä vain näkyvälle valolle eikä infrapuna aiheuta niissä mitään reaktiota. CCD- ja CMOS-kennojen herkkyys sensijaan ylettyy pitkälle infrapunaan.

Siksi digikameroiden kennojen edestä pitää suodattaa infrapuna pois, jos halutaan normaalilta näyttävä kuva. Ja siksi ne jotka haluavat epänormaaleja kuvia, ovat huonommassa asemassa.
artur
Viestit: 3531
Liittynyt: Huhti 24, 2003 15 : 41
Paikkakunta: Tuusula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja artur »

Kiitos vastauksesta :)
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

artur kirjoitti:Tyhmä kysymys ja off-topic vielä, mutta onko ihmisen silmässä joku IR-filtteri? Miksi kenno tarvitsee sellaista?
Ikävä esimerkki ir-valosta silmässä on aurinkolasien kanssa saadut silmävauriot. Jotkut aurinkolasit suodattavat vain näkyvää valoa. Silloin pupilli hiukan laajenee. Oikein kirkkaissa olosuhteissa (lumella, merellä, hiekkarannalla) silmään pääsee silloin infrapunaa ja silmä voi vaurioitua pahastikin, vaikka häikäisyä ei ole. Syy on siis silmän ir-suotimen puutteessa ja siinä, ettei sellaista ole halvoissa aurinkolaiseissakaan.
pinhole
Viestit: 71
Liittynyt: Heinä 29, 2004 22 : 14
Paikkakunta: Kauniainen

aurinkolaseista vielä

Viesti Kirjoittaja pinhole »

Muistanko oikein, että lasilinssi on ir-turvallisuuden suhteen paljon parempi, kuin muovi (jota useat polaroidut lasit ovat)?
"The early bird gets the worm, but the second mouse gets the cheese"
asm
Viestit: 2235
Liittynyt: Heinä 06, 2004 11 : 41
Paikkakunta: Siuntio
Viesti:

Re: aurinkolaseista vielä

Viesti Kirjoittaja asm »

pinhole kirjoitti:Muistanko oikein, että lasilinssi on ir-turvallisuuden suhteen paljon parempi, kuin muovi

Et.
*********************
spesialisti
gmail(at)sakari.fi
Vastaa Viestiin