Sivu 1/2

Ukkos-salamalaukaisin

Lähetetty: Huhti 08, 2008 7 : 14
Kirjoittaja petrus
Onko joku tehnyt itse? Siis myös päiväsaikaan toimiva? Pitkä valotusaika yöllä toimii jotenkuten, mutta ei päiväsaikaan. Kaupallinen on olemassa, mutta maksaa yli 340USD + modifioitu lankalaukaisin, joten DYI voisi olla ihan mielenkintoinen ratkaisu.
Aiheesta lisää http://www.lightningtrigger.com/

Lähetetty: Huhti 09, 2008 21 : 30
Kirjoittaja jujosaar
http://www.diylive.net/index.php/2007/0 ... otography/

Tuossa on yksi vaihtoehto. Tosin kyllä tekisin itse joko mikrokontrollerilla tai komparaattori-konkka-LDR -kytkennällä joka olisi säädettävissä.

Yksi tietty olisi orjapiiri, johon rakentaisi säädettävän herkkyyden. Jos kerran mun sigman salama nappaa stroboon joka on huoneen toisessa päässä, niin kait sen saa riittävän herkäksi lähellä olevia luonnonsalamoitakin varten? Kukas niitä kaukana olevia muutenkaan kuvaisi? :D

Tietty jos LDR- tai IR-ilmaisin ei ole riittävän herkkä, niin voisi rakentaa paraboloidipeilin, joka kerää salamasta tulevat valonsäteet. Sitten kun vielä säätää piirin oikein ja pistää bulbin päälle, niin saa mielenkiintoisesti filmille koko valokaaren. Tai näin ainakin teoriassa.

Lähetetty: Huhti 09, 2008 23 : 17
Kirjoittaja garfield
Ja nyt kun tällaisen vanhan orjasalaman saa 50:llä eurolla niin jää odottelemaan jonkun viisaan modausta siitä salamalauksimeksi :-) Orjasalama pitää siis modata niin, että väläyksen sijaan se laukaisee kameran ottamaan kuvan. Tämä tietenkin vain slave-asennossa, muutenhan salamaa pitää pystyä käyttämään entiseen malliin ;-)

Lähetetty: Huhti 09, 2008 23 : 22
Kirjoittaja jujosaar
Jaa? Vaikuttaa pahasti haasteelta! :D

Ainoa vika vaan, että täällä suomenmaassa noita ukkoskelejä on pirullisen harvassa ja vain kesäisin joten pystyisikö joku kertomaan miten rakentaa luotettava testitilanne?

Vai pitääkö tässä houkutella joku naapurin mukuloista lennättämään leijaa yömyöhällä voimalinjojen viereen?

Lähetetty: Huhti 09, 2008 23 : 27
Kirjoittaja nivalainen
Etsiydy läheiseen koulun fysiikan luokkaan, pyydä opettajalta influenssikone lainaan (jossa siis saadaan sähköpurkauksia menemään kahden elektrodin välillä), pimennä huone ja siinä testipenkki?

Lähetetty: Huhti 10, 2008 6 : 31
Kirjoittaja fotom
Vaihtoehtoja:

-Modataan piraattifirmiksellä canonin pokkariin liiketunnistustoiminto ja annetaan pokkarin räpsiä itse kuvansa.
-Jos orjasalaman kennon herkkyys riittää, on sen modaaminen kameran ohjaamiseksi mitä suurimmalla todennäköisyydellä melko triviaali tehtävä. Ensin pitää selvittää salaman kantajännite jonka jälkeen laitetaan kantajännite ohjaamaan pientä relettä jossa luonnollisesti diodi suojaamaan salamaa.
-Kolmas vaihtoehto on muokata tällä palstalla esiin tuotu soundtrigger -kytkentä siten että pietzon tilalle tulee riittävän nopea valotrankku mutta tämä vaatii hyvin todennäköisesti jonkinsortin linssiä eteensä valoa keräämään.

Testissähän voi käyttää normikuvaamiseen tarkoitettua salamaa jolla läpsäyttää valoisalla etumaastoa valoisammaksi ja katsoo toimiiko ohjainlaitteet. Mutuahan tämä kuitenkin on.

Lähetetty: Huhti 10, 2008 7 : 03
Kirjoittaja petrus
Juu, jujusaaren vaihtoehto modata orjasalama laukaisijaksi on mielenkiintoinen vaihtoehto. Olisin odottanut että joku olisi jo tämän tehnyt! Ongelma on rakentaa laukaisin joka on riittävän nopea laukaisemaan kameran ettei salama ehdi sammua ennen kuvan ottamista. Onhan kameran laukaisuviive jo lähes puolet salaman kestosta.

Salamassa on orjatunnistin, salama on nopea ja salaman laukaisupiirin tilalle tarttis saada kameralaukaisin. Ei pitäisi olla mahdoton ajatus.

Lähetetty: Huhti 10, 2008 7 : 15
Kirjoittaja fotom
Peililukituksen kautta dslr saattaisi hyvinkin ennättää mukaan. Täytyypä seuraavalla salamointikelillä laittaa orja terassille kilpaa lätkyttämään isompiensa kanssa.

Lähetetty: Huhti 10, 2008 7 : 21
Kirjoittaja Fr0Z
Joskus tulin noita salama-laukaisimia katteltua... Vastaan tuli kahdenlaisia... kameran päälle sijoitettavia, jotka räpsii kameraa vaikka salama välähtää rajatun kuvan ulkopuolella. Toinen malli oli sellainen joka sijoitetaan kameran etsimen kohdalle ja havainnoi kameran läpi. Tällöin kuviin tulee enemmän salamoita, koska havainnointi alue pienenee.

Hylkäsin kuitenkin idean alkaa tuollaista havittelemaan. Useassa lähteessä oli maininta että ensimmäiset pikku salamat jäävät kuvasta pois... Aika moni oli myös sitä mieltä että "hienommat" salamakuvat syntyy edelleen lankalaukaisimella kun saadaan koko salama tallennettua pitkällä valotuksella jne...

edit: tuolla http://www.lightningtrigger.com/ sivustolla on aika hyvin kameroista noita viiveitä taulukoitu.

Lähetetty: Huhti 10, 2008 7 : 32
Kirjoittaja petrus
Fr0Z kirjoitti:Aika moni oli myös sitä mieltä että "hienommat" salamakuvat syntyy edelleen lankalaukaisimella kun saadaan koko salama tallennettua pitkällä valotuksella jne...
Saa, mutta ei päiväsaikaan....

Lähetetty: Huhti 10, 2008 7 : 43
Kirjoittaja Trnquill
petrus kirjoitti:Ongelma on rakentaa laukaisin joka on riittävän nopea laukaisemaan kameran ettei salama ehdi sammua ennen kuvan ottamista.
Eikö valoon reagoivien triggereiden juju salamakuvauksessa perustu siihen, että salama lyö aina "kaksi kertaa" samaan paikkaan? Ensin välähtää esisalama, sitten pääsalama. Piiri aktivoituu esisalamasta ja kamera tallentaa pääsalaman. Tämän vuoksi piirin testaaminen millä tahansa välähtävällä ei onnistu täydellisesti. Ehkä TTL-salamalla onnistuisi?

Erittäin kiinnostava vaihtoehto optiselle triggerille on radiotaajuustriggeri. Salama nimittäin aiheuttaa valon ja äänen lisäksi häiriön myös radiotaajuuksille. Tämä kuuluu radiovastaanottimissa raksahduksena. Kun triggerin vastaanotin on viritetty sellaiselle taajuudelle, jossa ei ole mitään liikennettä, laukaisee salaman luoma piikki kameran. Tässä siis äänitriggerin mikrofonin tilalla on radiovastaanotin.

Lähetetty: Huhti 10, 2008 8 : 08
Kirjoittaja OskuK
Leijasta piuha suoraan kameraan, varmasti kamera laukeaa ;-)

Lähetetty: Huhti 10, 2008 8 : 20
Kirjoittaja jujosaar
OskuK kirjoitti:Leijasta piuha suoraan kameraan, varmasti kamera laukeaa ;-)
Puhut vähän mutta asiaa. Eli voisihan niitä salamia metsästää ukkosenjohdattimella johon kytkentä.. tietty riittävällä vaimennuksella.

Lähetetty: Huhti 10, 2008 15 : 34
Kirjoittaja pera8x
eikös tohon touhuun vaan riitä pelkkä "flash trigger" taikk miksikä sit nyt sanotaankaan. siis valosta reagoiva laukasin. siihen vaan sellanen piiri, että voi herkkyystasoa säätää. sit vaan kokeileen, millon ottaa ja millon ei..

Lähetetty: Huhti 10, 2008 15 : 50
Kirjoittaja fotom
Trnquill kirjoitti: Erittäin kiinnostava vaihtoehto optiselle triggerille on radiotaajuustriggeri. Salama nimittäin aiheuttaa valon ja äänen lisäksi häiriön myös radiotaajuuksille. Tämä kuuluu radiovastaanottimissa raksahduksena. Kun triggerin vastaanotin on viritetty sellaiselle taajuudelle, jossa ei ole mitään liikennettä, laukaisee salaman luoma piikki kameran. Tässä siis äänitriggerin mikrofonin tilalla on radiovastaanotin.
Periaatteessa PMR-radiopuhelimen kuulokelinjaan tyristoriliipaisu ja homma on siinä. Helppo ja varmatoiminen. Vielä kun heittää yhden potikan sekaan niin saa herkkyydensäädön. Tietenkin puhelimen kohinasalpa pitää kytkeä pois kun muuten tulee viivettä.

Lähetetty: Huhti 10, 2008 18 : 09
Kirjoittaja petrus
Periaatteessa PMR-radiopuhelimen kuulokelinjaan tyristoriliipaisu ja homma on siinä.
Jos se olisi noin helppoa - se olisi jo tehty. Ei toimi - väitän kunnes joku laittaa kokeiltu ja toimiva kytkis nähtäväksi.

Lähetetty: Huhti 10, 2008 22 : 05
Kirjoittaja fotom
petrus kirjoitti:
Periaatteessa PMR-radiopuhelimen kuulokelinjaan tyristoriliipaisu ja homma on siinä.
Jos se olisi noin helppoa - se olisi jo tehty. Ei toimi - väitän kunnes joku laittaa kokeiltu ja toimiva kytkis nähtäväksi.
Tein itseasiassa pari vuotta sitten erään laitteen on/off -ohjauksen siten että heti kun PMR -radio kuuli jotain, liipaisi signaali tyristorin päälle. Tämä ei vaatisi mitään muuta kuin herkkyyden säädön ja homma olisi siinä.

Lähetetty: Huhti 11, 2008 7 : 00
Kirjoittaja petrus
Pysyn kannassani.

Lähetetty: Huhti 11, 2008 7 : 17
Kirjoittaja fotom
petrus kirjoitti:Pysyn kannassani.
Siitäkö ettei PMR -puhelin voi ohjata kameraa vai ettei PMR-puhelin kuulisi salaman tuomaa häiriöpulssia? Loppupelissä kummastakaan ei ole suoranaista kokemusta, eli mainitsemani PMR-puhelinohjaus ei ohjannut kameraa mutta on/off -tiedon se antoi ja kyllä sillä kameraa voi ohjata.
Mitä taas tulee salaman aiheuttamaan häiriöön ja sen hyödyntämiseen, menen tuon asian suhteen teorialinjalla spekuloiden.

edit: salaman lyönnin ennustaminenkaan ei ole täysin mahdotonta, ainakaan ajallisesti. Vuosia sitten eräs ystäväni harrasti LA-radiokikkailua ja kämpässään oli suurehko kattoantenni. Ukkosella kun kytki yleismittarin DC-mittauksella antennin ja maan väliin, nousi jännite ennen salamaa kuuden voltien paikkeille ja mittaria seuraamalla pystyi "ennnustamaan" muutaman sekunnin tarkkuudella koska salama välähti. Tässä tietenkin salaman voimakkuus ja etäisyys vaikutti asiaan ja luonnollisesti salaman iskupaikka oli "ennustuksen" ulkopuolella.
Jos joku haluaa ylläolevaa testiä hyödyntää, niin olkaa hyvä vain.

Lähetetty: Huhti 11, 2008 7 : 28
Kirjoittaja petrus
Minä sen sijaan haen käytännössä toimivaa ratkaisua, ratkaisu joka olisi kokeiltu, testattu ja toimivaksi todettu. En epäile yhtään ettei PMR radio ja monimuukin laite kuulisi ukkosen aiheuttamia häiriöitä, todellisia häiriöitä tai johdannaishäiriöitä. Tai muita kuin ukkosen aiheuttamia häiriöitä.

Lisäksi salaman lyhyt kesto asettaa vaatimuksia ohjaavan laitteen suhteen. Ei ole mitään järkeä ottaa kuvia tyhjästä kun laukaisupulssi ohjaavasta laitteesta herättää kameran liian myöhään. Jos salaman aiheuttamaa häiriö kulkee liian pitkiä harhareittejä, pulssi saapuu kameralle auttamattomasti myöhässä.