Sivu 1/1

DIY: monokromaattista valoa

Lähetetty: Tammi 13, 2008 0 : 54
Kirjoittaja fotom
Tämä ei nyt ihan suoranaisesti ole itserakenneltua, mutta menköön nyt kuitenkin omaviritelmien joukkoon kun on hieman erilainen sovellus. Jos oikein haluaa saada aikaiseksi tosi kummalliset värit, voi kikkailla normaalivalon sijaan monokromaattisella valolla. Ja mikä olisikaan kapeamman spektrin omaava valonlähde kuin laser.

Seuraavissa kuvissa on tuupattu nippu lasereita valkoiseen sateenvarjoon joka on seinällä killuvasta taulusta reilun metrin päässä.

Kuva

Laserit on sohittu eripuolille varjoa jottei syntyisi kovin teräviä varjoja. Luonnollisesti hyvin suuri osa valosta karkaa ympäri huonetta ja hyötysuhde jää kohteen valaisun kannalta erittäin huonoksi. Asetukset ISO400, f4, 1/15

Kuva

Tässä sitten jo tutuksi tullut kuva pöllön poikasista joista toinen syö muistaakseni roadkill -tikkaa. Kuva otettu hieman toisenlaisilla asetuksilla: ISO400, f4, 1/5

Alla pöllökuva normivalossa:

Kuva

Ylläolevissa kuvissa käytetyt neljä laseria ovat 50mW vihreitä. Seuraavassa kuvassa on vain yksi laser jonka valoa on hyödynnetty paremmin. Kameradataa: ISO400, f4, 2s

Kuva


Ja sitten varoituksen sanasia. Ylläolevat laserit eivät ole markettikamaa ja sekunnin sadasosan kestoinen sohaisu silmään riittää viemään näön pysyvästi. Mutta kuten moni muukin vaarallinen asia varoen käytettynä voi tuoda valokuvauksen puolelle täysin uusia mahdollisuuksia. Esim. erittäin terävät varjot syntyvät tällaisella oikein helposti.

Lähetetty: Tammi 13, 2008 1 : 02
Kirjoittaja Ekke
Heh.. tulee hienon näkösiä ku säätää noiden valkotasapainoa.. ootko koittanu rawin valkotasapainon säätöä? :)

Lähetetty: Tammi 13, 2008 1 : 18
Kirjoittaja fotom
Monokromaattinen valo, siinä ei kovin paljoa valkotasapainoa säädellä:

Kuva

Vasen kuva 2000 kelviniä ja oikea 8000.



edit: meni muuten 2000 viestin raja rikki jotta paukahti..

Lähetetty: Tammi 14, 2008 9 : 57
Kirjoittaja Trnquill
Lähes samoilla linjoilla on LEDien valo. Erityisesti kupoliin ottaa pikkuhiljaa yleistyvät LED PAR-valaisimet, joita käytetään esiintymislavojen valaistukseen pienen tehonkulutuksen, pienen koon ja erinomaisen värien säädeltävyyden vuoksi. Kuvassa tuollaisella vehkeellä tuotettu valo näyttää jokseenkin hirveältä ja valkotasapainoa ei tosiaankaan säädetä senttiäkään suuntaan eikä toiseen. Toisin, kuin kuumien valojen kanssa (vaikka niiden edessä siis olisikin värikalvo).

Valkotasapainon ongelmien lisäksi noissa on myös muita erikoisuuksia. Vehkeissä ei ole valkoisia ledejä, vaan kolmea perusväriä vierivieressä. Valkoista saadaan siis polttamalla näitä kaikkia yhtäaikaa samassa suhteessa, muiden värien tuottaminen onkin hieman monimutkaisempaa. Koska LEDit eivät himmene kuten hehkulamput, pitää osavärien määrää säädellä kontrolloimalla yksittäisten värien paloajan suhdetta. Eri perusvärejä siis vilkutellaan siinä suhteessa, kuin miten niitä halutussa värissä esiintyy. Esimerkiksi tiettyä liilaa saadaan vehkeistä ulos polttamalla sinisiä ja punaisia yhtäaikaa, mutta sinisemmän liilaan siirryttäessä tulee sinisten ledien palaa enemmän, kuin punaisten. Ledejä voidaankin polttaa esimerkiksi vuorotellen, vaikkapa 2/3 sykliä sinistä ja 1/3 sykliä punaista. Näin saadaan hitaalle ihmissilmälle siniviolettia valoa.

Esimerkki LEDien sijoittelusta koituvasta "ongelmasta" (makukysymys, onko tuo rumaa vaiko hienoa):
Esiintyjän takaa kurkkaa LED PAR

Esimerkki välkyttelystä, huomaa erityisesti lavan yhtenäinen violetti valo mutta liikkuvien kohteiden (etenkin solistin kädestä lentävän mikrofonin) moniväriset vanat:
Lava valaistu pelkillä LED PAR:eilla 1/5s, 3,5

Lähetetty: Tammi 14, 2008 13 : 22
Kirjoittaja Palaios
Mikä paha tossa valossa on? Jääpä kuumien valojen hotspotti poies.

Ei sitä valkotasapainoa kannata sormet ruvella säätää, kun sen on valomies tahallaan siirtänyt ulkoavaruuteen. Värit on osa fiilistä, esityksessä.

Lähetetty: Tammi 14, 2008 14 : 08
Kirjoittaja Trnquill
Palaios kirjoitti:Ei sitä valkotasapainoa kannata sormet ruvella säätää, kun sen on valomies tahallaan siirtänyt ulkoavaruuteen. Värit on osa fiilistä, esityksessä.
Valkotasapainoa tulee usein säädettyä toisenlaisen fiiliksen hakemiseksi tai puhkipalamisen estämiseksi. Ettei homma menisi aivan reproamiseksi... (sisäpiiripiikki).

Ja olin näemmä puhunut edellisen postauksen viimeisimpään kuvaan potaskaa; solistin selkää valaisevat tavalliset kuumat valot, keltaisen suotimen läpi. Ensimmäisessä kuvassa kuumaa valoa onkin sitten enemmän, ainoat kuvassa näkyvät LED-valaisimet ovat nuo tuolla lavan reunassa.

Lähetetty: Tammi 14, 2008 14 : 14
Kirjoittaja fotom
Yli 3mW lasereiden käyttö suomessa:

Käytännössä paristokäyttöisiä "pointtereita" ei yli 3mW tehoisina saa suomessa yksityishenkilö käyttää lainkaan. Yli 1mW paristolasereita ei lasketa "leluiksi". Ensi vuonna 3mW pointterit poistuvat kokonaan ja suomessa saa myydä yksityishenkilöille ainoastaan 1mW kynälasereita/lasertähtäimiä. Suurempitehoiset paristokäyttöiset ovat hyväksytty ainoastaan ammattikäyttöön. Lisäksi laserlaite on oltava hyväksytty ja mahdollisen "kiinantuliainen" täytyy hyväksyttää Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työsuojeluosastolla. Käytännön mittaukset ja tarkastukset suorittaa Työterveyslaitos. Hyväksyntä edellyttää tiettyjä mittauksia (mitataan mihin teholuokkaan laser menee ja säteileekö se mm. ir-alueen valoa), sekä seuraavia turvalaitteita:

-mekaaninen suljin jolla estetään lasersäteen pääsy ulkomaailmaan
-verkkovirtalähteen virtakytkin lukittavissa avaimella
-virtalähteen toimintaa osoittava merkkivalo

Mikäli hyväksyttyä laserlaitetta, joka ylittää tehon 5mW, käytetään yleisötilaisuudessa, tulee Säteilyturvakeskuksen tarkastaa tila ja laserin liikeradat. Yleisö ei saa altistua säteilylle missään olosuhteissa. On myös mahdollista saada lupa liikuteltavaan laserlaitteistoon jonka turvallisuutta seurataan pistokokein. Mikäli yleisötapahtuma on ulkona, täytyy laserin käytöstä tiedottaa Finnavialle vähintään kolmea vuorokautta aiemmin.

Yksityiskäyttöön on mahdollista hankkia suurempia, kuin ykkösluokan lasereita, mikäli laserlaite on verkkovirralla toimiva, suomessa hyväksytty laite. Ohessa Stukilta saatuja toimintaohjeita:

Varotoimenpiteitä suunniteltaessa on tärkeää varmistaa laserin turvallisuusluokka ja kaikkeen lasertyöskentelyyn tulee valita mahdollisimman pienitehoinen laser. Työskentelyssä on suositeltavaa noudattaa seuraavia yleisiä varotoimenpiteitä:

1. Lasersädettä ei saa suunnata ihmistä kohti.
2. Säteen asettamista silmien tasolle on vältettävä.
3. Laserin käyttöalueella ja/tai laseriin kiinnitettynä ja sinne johtavilla kulkureiteillä on oltava turvallisuusluokan mukaiset, selvästi nähtävät varoituskilvet.
4. Laserin käyttöalueella työskentelevä on koulutettava tuntemaan laitteiston ominaisuudet, turvatoimenpiteet, varoitusmerkit ja suojautumisen (esim. suojalasien käytön) tarpeellisuus.
5. Kun laseria ei käytetä, on säde sammutettava.
6. Laserin säätölaitteiden on sijaittava siten, ettei laserin säätö eikä käyttö vaadi altistumista luokan 1 ja 2 emissiorajan ylittävälle säteilylle.

On huomattava, että hyvin heijastavasta pinnasta (esim. lasi ja metalli) heijastunut säde on lähes yhtä vaarallinen kuin laserista suoraan tuleva säde. Tämä koskee myös vinosti silmään tai iholle tulevaa sädettä. Sen sijaan säteen sivusta katsominen on vaaratonta.



Summasummaarum: Jos haluaa käyttää studio-olosuhteissa voimakasta laseria esim. monokromaattisen valon tuottamiseksi, täytyy hankkia verkkovirralla toimiva hyväksytty laser ja suojalasien hankkiminen on suotavaa.