Sivu 1/2
Kotitekoinen studiosalama
Lähetetty: Tammi 24, 2007 15 : 25
Kirjoittaja Trnquill
Näpersin talvi-iltojeni ratoksi kotitekoisen studiosalaman. Projektista löytyy infoa täältä:
http://www.fotoni.org/muut/salamaprojekti/
Pähkinänkuoressa:
-Rakennettu ATX-powerin metallikoteloon.
-Valoteho noin 300Ws. (1)
-Latausaika täydellä teholla alle 2 sekuntia.
-Neljä tehoasestusta: 1/4, 1/2, 3/4 ja 1. (2)
-Pieni ja kevyt välähdyspää ohjausvalolla.
-Kokonaishinta noin 100e.
(1) Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että studiosalamani tuottaa yhtä paljon valoa 1/4 teholla kuin Sigma 500 Super täydellä höökällä ammuttuna.
(2) Noista 3/4 on tietysti valokuvauksen kannalta hieman turha, koska se sijoittuu eri aukkoarvojen harmaaseen välimaastoon (verrattuna edelliseen ja seuraavaan tehoon, joiden välillä eroa on aina yksi aukko per askel).
Olen aikomuksissa jatkokehittää laitetta vielä hieman (esimerkiksi liitin välähdyspään johdossa voisi olla kiva... :D). Rakennan todennäköisesti myös salaman kondensaattorit lataavan osan uudestaan, jolloin valoteho nousee noin 400 wattisekuntiin. Mukava tehonlisäys noin 10 euron kustanuksiin nähden!
Re: Kotitekoinen studiosalama
Lähetetty: Tammi 24, 2007 16 : 21
Kirjoittaja ahz
Trnquill kirjoitti:Näpersin talvi-iltojeni ratoksi kotitekoisen studiosalaman. Projektista löytyy infoa täältä:
Hienoa, DIY touhu kunniaan. Voi olla ett' itselt'ni j'' tuo projekti tekem'tt' kovien j'nnitteiden takia, mutta t'ytyy harkita.
100e kuulostaa jo jonkinlaiselta hinnalta tarvikkeille, kun ei ole mit''n takuuta ett' jaksaisin ihan loppuunasti projektin vied'. Pit'' katsella jos tulee vastaa sopivaa k'ytetty' tavaraa.
Kiitos vaivann';st', asiallisesti dokumentoitu projekti.
Lähetetty: Tammi 24, 2007 16 : 36
Kirjoittaja fotom
Mainio projekti. Mitenkähän tuossa onnistuisi oleellisesti pienemmillä konkilla mutta huomattavasti korkeammalla jännitteellä välähdyspään käyttö? Tarkoituksena salaman teko jossa olisi jonkun verran valoa mutta tavoitteena mahdollisimman lyhytkestoinen välähdys (1/100 000 tms.). Valon värillä ei ole merkitystä.
Re: Kotitekoinen studiosalama
Lähetetty: Tammi 24, 2007 17 : 25
Kirjoittaja Trnquill
ahz kirjoitti:100e kuulostaa jo jonkinlaiselta hinnalta tarvikkeille
Niinpä, ei tämä rahallisesti kyllä järkevä veto ollut. Tuollaisen öbaut 300Ws laitteenhan saa vaikka Foto-Walserilta postikuluineen noin parilla sadalla. Ja niissä on käsittääkseni portaaton tehonsäätö ja optinen orja vakiona. Toisaalta konstruktio on niissä erilainen (kaikki elektroniikka välähdyspäässä, joka on tästä johtuen melko kookas ja painava) ja optisen orjan rakentaa itsekin alle eurolla... :) Mutta periaatteessa.
fotom kirjoitti:Mitenkähän tuossa onnistuisi oleellisesti pienemmillä konkilla mutta huomattavasti korkeammalla jännitteellä välähdyspään käyttö?
Kytkentää pitää muuttaa lataavan osan kannalta melko radikaalisti. Suora tasasuuntaus (kuten minulla) ei annan yli 310 voltin jännitettä. Reilun 600 voltin jännitteen saa tosin helposti, mutta tämä ei välttämättä ole vielä riittävän korkea jännite tarkoituksiisi. Jännitettä voi nostaa tästäkin "kertojalla" aina kilovoltteihin asti, mutta tästä minulla ei ole mitään tarkempaa tietoa.
Salaman teho wattisekunneissa määräytyy suuurin piirtein kaavan (U^2 * C)/2 mukaan, jossa U on kondensaattorin jännite ja C sen kapasitanssi. Esimerkiksi 600 voltin jännitteellä 300Ws salamaan tarvittaisiin enää 1700uF konkka (minulla kondensaattori on 6000uF). Tosin nopeassa kuvauksessa salaman teho voisi olla järkevä pitää selvästi alle 100Ws:n. Voisin heittää hatusta vaikkapa arvon 50Ws (mihin tämä käytännössä riittää, enpä tiedä). Konkka olisi tällöin 300uF.
Mahdolliset jännitteet riippuvat salamaputkesta. Esimerkiksi tämän minulla nyt käytössä olevan putken maksimijännite on 700 volttia (eikä siis ihme, että valo on lievästi punertavaa 310 voltilla...). Putkia on ainakin 2000 voltin jännittelle, jolloin konkan (tai siis konkkien) koko olisi jo hyvin pieni ja välähdysaika ilmeisesti lyhyt.
Lähetetty: Tammi 24, 2007 22 : 48
Kirjoittaja -EeKe-
Jäljestä päätellen et tainnut käyttää lyijytöntä tinaa? :D
Kliffa rojekti, selkeät siistit kuvat. Tsemppiä jatkokehittelyyn.
Lähetetty: Tammi 24, 2007 23 : 14
Kirjoittaja Trnquill
-EeKe- kirjoitti:Jäljestä päätellen et tainnut käyttää lyijytöntä tinaa? :D
En. Mutta
erittäin reilua lämpöä! ;)
Lähetetty: Tammi 25, 2007 0 : 37
Kirjoittaja fotom
Tarkoitukseen sopiva värähtelypiiri jo löytyisikin konkan lataamiseksi lähemmäs 2000 volttia. Hidashan se lienee, mutta projektissani välähdys viidessä minuutissa on ihan tarpeeksi. Mistäs löytäisin tuollaisen 2kV kestävän putken? Mitä tehoon tulee, niin tuo 50Ws voi olla liikaakin, ainakin se on ihan tarpeeksi.
Lähetetty: Tammi 25, 2007 4 : 33
Kirjoittaja saNppa
Ne, jotka osaa, tekee!
Lähetetty: Tammi 25, 2007 10 : 07
Kirjoittaja hsm
fotom kirjoitti:Tarkoitukseen sopiva värähtelypiiri jo löytyisikin konkan lataamiseksi lähemmäs 2000 volttia. Hidashan se lienee, mutta projektissani välähdys viidessä minuutissa on ihan tarpeeksi. Mistäs löytäisin tuollaisen 2kV kestävän putken? Mitä tehoon tulee, niin tuo 50Ws voi olla liikaakin, ainakin se on ihan tarpeeksi.
Näitä korkeajännitelaitteita on aika vähän ja ne ovat yleensä hieman tehokkaampia, esim. 5000 J. Koska putkien pitää kestää suuria tehoja, ne ovat ehkä turhan arvokkaita tällaiseen projektiin.
Suomessa on jonkin verran käytössä englantilaisia Strobe-merkkisiä laitteita. Niissä tasovalot ja stripit on toteutettu suorilla, jopa 150 cm pitkillä välähdysputkilla, jotka eivät edes välähdä, näin muistelen joskus kuulleeni, tavanomaisella 700 V:n jännitteellä. Tavanomainen putkikin on neljän kierroksen, halkaisijaltaan n. 8 cm:n spiraali. Tuollainen laite latautuu täyteen 5000 J:n tehoon kolmessa sekunnissa.
Lähetetty: Tammi 25, 2007 10 : 12
Kirjoittaja Trnquill
fotom kirjoitti:Mistäs löytäisin tuollaisen 2kV kestävän putken?
Putkia löytää mistään tavattoman huonosti. Yleensä putkia netissä mainostavat firmat ovat putkien valmistajia, jotka eivät tietenkään myy tuotteitaan yksityisille tai pienissä erissä. Olen saanut tongittua esiin kolme paikka, jotka myyvät salamaputkia edullisemmin, kuin studiosalamoiden varaosina niitä myyät tahot (joissa hinta on usein humoristisesti jopa 100e tai yli!).
1)
PhotoAr, jonka mainitsen tekstissänikin. Suurin jännite 700V, joten unohdetaan tämä.
2)
Conrad, tuote numero 581577 - I5. Maksimijännite 650V, joten ei apuja täältäkään. Postikulut Conradilta Suomeen on reilut parikymppiä, joten putkelle tulee hintaa melko runsaasti. Minimitilaus 50e.
3)
TEC/WEST on ainut "suuri" toimittaja, joka myy yksityisille. Heillä on valikoimissaan
MFT-250, joka on suunniteltu nimenomaan 2kV jännitteelle. Normaali salamateho järkevät 270Ws. Hinta voi olla kova, kun jo paljon pienempi 315V rengassalamakin maksaa $35 ilman toimituskuluja.
Lähetetty: Tammi 25, 2007 11 : 48
Kirjoittaja fotom
Saa nähdä saako aikaiseksi tämän ikuisuusprojektin hoidettua sähkösalamoilla vaiko jollain muulla tapaa. Nopea välähdys on kevään kuluessa silti tulossa..
Lähetetty: Maalis 14, 2007 21 : 13
Kirjoittaja juhpa
Mihinkä tuo 50Ws teho riittäisi? Voisiko sillä ampua läpi valkoisesta sateenvarjosta, vai?
Lähetetty: Maalis 15, 2007 9 : 00
Kirjoittaja Trnquill
juhpa kirjoitti:Mihinkä tuo 50Ws teho riittäisi? Voisiko sillä ampua läpi valkoisesta sateenvarjosta, vai?
Esimerkiksi. Kompaktisalamoiden teho huitelee jossain 50Ws maisemissa, osa yli osa alle. Eli kyllähän tuo riittää vaikka mihin, varsinkin sisällä pienessä studiossa (tai olohuoneessa) ja digilla hieman koreammilla ISOilla. Vaikka heijastettaisiinkin tai ammuttaisi varjon läpi.
Lähetetty: Maalis 15, 2007 18 : 07
Kirjoittaja juhpa
Laittelin siulle Trnquill sähköpostia tästä salamasta. Katselin nyt uudelleen noita linkkejäsi ja olin lukenut ensimmäisellä kerralla väärin. Miulla olisi lämmin autotalli studiotilana, jossa valkeat seinät. Tilan pituus on kuusi metriä. Kuvittelin, että tuo pienempi salamaputki oli vain 50Ws putki, mutta se olikin 100Ws putki. Tuon teho riittää taatusti minun tarpeisiini. Eikä taida herkkyytäkään joutua nostamaan.
Pystyisinkö alentamaan tuota konkkien jännitettä? Ei tarvitsisi välttämättä 310V kuormittaa noita konkkia...
Lähetetty: Maalis 15, 2007 18 : 42
Kirjoittaja Trnquill
juhpa kirjoitti:Pystyisinkö alentamaan tuota konkkien jännitettä? Ei tarvitsisi välttämättä 310V kuormittaa noita konkkia...
Tottahan toki tuokin onnistuu, mutta vaatii lisäelektroniikkaa. Tasasuuntaus on todella helppo ratkaisu, kun yksinkertaisimmillaan siihen tarvitaan vain se yksi diodi. Mikäli jännitettä haluaa muuttaa tuosta ~310 voltista johonkin suuntaan, vaaditaan merkittävästi monimutkaisempi kytkentä. Jotain siis tuon minun
salamaprojekti2:sen suuntaan. Konkkien kuormittamisesta ei kannata huolehtia. Jos ne on speksattu 350 voltille (tai 450 voltille, kuten toiset konkat mailissasi), ne myös kestävät sen ja ylikin. Toinen juttu on sitten toki tehon säätö: jos kokonaistehoa on liikaa, ehkä helpoin tapa säätää sitä on jännitteen laskeminen (olettaen että käytössä on versio2:sen kytkentä, jossa jännitteen säätö onnistuu pelkkiä zenereitä vaihtamalla).
Jos nyt lähtisin rakentamaan uutta salamaa näillä taustatiedoilla, rakentaisin suoraan tuon versio 2:sen mukaisen laitteen. Oli jännite mikä tahansa. Siinä kun on "integroituna" latauksen katkaiseva kytkös, joka estää putken palamisen välähdyksen jälkeen suoraan verkkovirrasta.
Lähetetty: Maalis 15, 2007 20 : 10
Kirjoittaja juhpa
Konkkien lähtöhinta eBayssa 22 kappaleen pakettina 5$.
Olisiko muita kiinnostuneita tee-se-itse salaman rakentajia? Ajattelin, että jos voisi hankkia jonkun kanssa kimppaan noita konkkia pilkka hintaa rapakon takaa. Jos kinnostuineita löytyy pistäkää YV:tä. Viikonloppuna lähtee miulta tilaus siihen suuntaan.
Trnquill: ajattelin nyt kahta 1000uF 450V konkkaa kytkeä sarjaan, jotta saan täyden tehon. Puoliteho vain yhdellä konkalla. Voisinko vielä laittaa kytkimen taakse zenerin, jolla pudotan jännitettä sillein, että teho olisi vain neljännes? Vai onko parempi kytkeä silloin kaksi konkkaa sarjaan?
Lähetetty: Maalis 15, 2007 20 : 22
Kirjoittaja Trnquill
juhpa kirjoitti:Konkkien lähtöhinta eBayssa 22 kappaleen pakettina 5$.
Mihin mahtaa nousta... noh, sen näkee sitten. Mitähän tuolle läjälle on postikulut? Aikamoinen mälli!
Olisiko muita kiinnostuneita tee-se-itse salaman rakentajia?
Minua kyllä kiinnostaisi. Ei siis ihan juuri nyt varsinaisesti rakkennus, mutta varastoon voisin noita konkkia haluta. Riippuen tottakai hinnasta.
Trnquill: ajattelin nyt kahta 1000uF 450V konkkaa kytkeä sarjaan, jotta saan täyden tehon. Puoliteho vain yhdellä konkalla. Voisinko vielä laittaa kytkimen taakse zenerin, jolla pudotan jännitettä sillein, että teho olisi vain neljännes? Vai onko parempi kytkeä silloin kaksi konkkaa sarjaan?
Hmm, kiinnostava ajatus. Miksipä ei jännitteenkin laskeminen onnistuisi! Mutta tuossa pitää sitten pitää mielessä salamaputken pienin välähdysjännite ja pysytellä sen paremmalla puolella. Sekin lienee huomion arvoinen seikka, että salaman väri kellertyy (marginaalisesti) jännitteen laskiessa. Värissä saattaa näkyä muutoksia, kun tuossa jännitettä pitäisi pudottaa lähes 100 volttia.
Itse kytkisin ehkä toisen konkan sarjaan.
1/4 = kaksi sarjassa
1/2 = yksi
1/1 = kaksi rinnan
Lähetetty: Maalis 15, 2007 20 : 30
Kirjoittaja juhpa
Pistin mailia konkista. Olisi todella hyvä, jos saisi tuon läjän jaettua. Tarvitsisin itse siis kahdeksan konkkaa. Pari voisi olla varastossa varmuuden vuoksi...
Lähetetty: Maalis 25, 2007 11 : 16
Kirjoittaja kuva_nro99
Asiallinen projekti. Onnistuisiko tuon salaman teko pelkästään tuolla salamaputkella? Siis jättäisi pois kokonaan tuon hehkulampun tuosta välähdyspäästä. Áinut vain, että tarkennuksessa saattaisi tulla ongelmia. Mutta se ei ole olennaista osaltani.
Lähetetty: Maalis 25, 2007 21 : 17
Kirjoittaja Trnquill
kuva_nro99 kirjoitti:Onnistuisiko tuon salaman teko pelkästään tuolla salamaputkella? Siis jättäisi pois kokonaan tuon hehkulampun tuosta välähdyspäästä.
Tottahan toki! Hehkulamppu on mukana vain helpottamassa valon suunnan ja varjojen muodostumisen hahmottamista. Ilman noita voi tottakai pitää yllä aivan normaalia huonevalaistusta, että tarkennus ja mallin ohjaus olisi ylipäätään mahdollista.