vaisala kirjoitti:
Mitään taskukameraa en todellakaan etsi. Kamera tulee
omaan käyttööni ja pääasiassa luonto/maisemakuvaukseen.
OK, tuo onkin kameran mielestäni kameran vahvinta aluetta.
vaisala kirjoitti:
Virran kulutuksesta olen kyllä tietoinen. Jos Dimagen väritoisto
"poikkeaa totutusta", niin miten se on saanut arvosteluissa
ylistäviäkin arvosteluja. Eikö poikkavuus olekaan huono
asia?
Vika on siinä, että kameran käyttämä väriavaruus (likimain sama asia, kuin paletti, josta värit valitaan) on laajempi kuin yleisesti käytössä oleva sRGB. Itseasiassa 99,9% ohjelmista ei minkään muun päälle ymmärräkään ja ne käsittelevät Dimagellakin otettuja kuvia kuin ne olisivat sRGB -kuvia. Tämän seurauksena syvän siniset sävyt ovat aika hailakoita ja vihreä on ruskehtavaa. Lämpimissä sävyissä ero on aika pieni, joten lämminsävyisille (muotokuvat ym.) kuville ei yleensä tarvitse tehdä mitään.
Tältä näyttää suoraan kamerasta revitty kuva
http://www.pbase.com/image/5467791
Ongelman voi ratkaista monella tapaa. Helpoin on lisätä värikylläisyyttä kamerassa pari pykälää (COL+2) ja unohtaa koko homma.
"Oikea" tapa on muuttaa kuvat MinoltaRGB:stä sRGB -väriavaruuteen kameran mukana tulevalla ohjelmistolla nimeltä Dimage Viewer Utility, tuttavallisesti DIVU. Ikävä kyllä kyseinen ohjelma tykkää myös "parannella" kuvia muutenkin tekemällä niistä alkuperäistä tummempia ja kontrastikkaampia. Tässä on mallisuoritus
http://www.pbase.com/image/5467792
Onneksi Bryan Biggersin foorumilta löytyy nykyään ohjeet DIVUn puukottamiseen niin, että se jättää kuvan kontrastin rauhaan.
Kolmas tapa on käyttää erityistä ohjelmaa nimeltä Colorfix. Maksaa pari kymppiä, mutta antaa myös hyvät mahdollisuudet hienosäätää värejä ja kontrastia siinä sivussa. Mallisuoritus:
http://www.pbase.com/image/5469021
Neljäs tapa on käyttää Photoshoppia tai muuta väriprofiilien päälle ymmärtävää ohjelmaa. Tällöin pitää ladata kameran väritoistoa kuvaava profiili Minoltan webbisivuilta ja kertoa Photarille tms. että nämä kuvat ovatkin nyt tämmöisen profiilin mukaisia... joko muu saa kertoa yksityiskohdat, koska minulla ei ko. ohjelmaa ole.
http://www.pbase.com/image/5468738
Tämä "virallinen" profiili on mielestäni aika hyvä. Mallikuvan hailakkuus johtuu lähinnä siitä, että minimiin väännetty kontrastiasetus (-3) vähentää hieman värikylläisyyttäkin, mikä olisi pitänyt siis kompensoida (= COL +1).
Poikkeuksellisen väriavaruuden käyttö lienee useimpien mielestä riesa, mutta poikkeaviakin näkemyksiä on. Photoshoppaajaa homma ei taida nykyään (Minoltan julkistaman profiilin ansiosta) paljoa rasittaa, pakkohan kuvat on joka tapauksessa käyttää jonkin ohjelman läpi - jos ei muuten niin ainakin niiden skaalaamiseksi järkevämpään kokoon - ja jälkikäsittelyssäkin on hieman enemmän vapautta. 7i ja Hi runttaavat kuvat aina suoraan suppeampaan sRGB väriavaruuteen (ellei käytetä RAW -formaattia), joten se on siinä.
Dimage 7:n saamat hyvät arvostelut eivät ole mikään ihme. Väritoisto on varsin hyvä JOS väriavaruusmuunnos on ymmärretty tehdä ja on vielä onnistuttu välttämään DIVUn käyttöön liittyvät miinat.
Näitä väriprofiilijuttuja ynnä paljon muutakin käsitellään Bryan Biggersin webbisivustolla ja foorumilla
http://webpages.charter.net/bbiggers/DC ... ge_7_.html
vaisala kirjoitti:
Peruspaketti sisältäisi:
Kamera, ohjekirja, 16 megan kortti, piuhat ja 4 kpl NiMH-akkuja
+ laturi.
Mikä olisi siis tästä kokonaisuudesta sopiva pyynti?
-VilleV-
En oikein osaa sanoa, onko hinta järkevä, kun en ole paljoa kameroiden hintakehitystä viime aikoina seurannut. Muistikortti nyt ainakin pitää tuohon hankkia vielä päälle. 256 megaa on melkein minimi, pienemmistä ei tule kuin vihaiseksi.
Onko kameran firmware sattuimoisin päivitetty 2.x -versioon?
Marko
PS. Ja missä viipyvät Matin kommentit? Nämä värijutut ovat aika pitkälti subjektiivisia, koska täydellistä, virheetöntä ratkaisua ei ole (aina on värejä, joita ei saa esitettyä oikein näytöllä / tulostettua paperille) -> "oikea" menetelmä on se joka miellyttää omaa silmää eniten.
PSS. Käyttämässäni mallikuvassa taivaan pitääkin olla luonnottoman tumma ja voimakassävyinen, koska kuva on otettu polarisaatiosuodattimen kanssa kikkaillen.