Sivu 1/1
Vanhojen Minolta objektiivien sopivuus uuteen Dynax 5:een.
Lähetetty: Loka 25, 2005 8 : 10
Kirjoittaja 2260
Omistan vanhan Minolta Dynax -filmijärkkärin parilla objektiivilla
28-80 ja 90-300. Toimivatko nämä myös uudessa digimallissa eli
Dynax 5:ssa vai kannaako unohtaa pelkkä rungon hankinta.
Lähetetty: Loka 25, 2005 14 : 39
Kirjoittaja Hahhi
Isot pojat ovat kertoneet, että jotkut vanhat Sigmat eivät pelaisi 5D:n kanssa.
Minoltan omien ja Tamronien kanssa ei kellään ole kait ollut mitään ongelmia.
Re: Vanhojen Minolta objektiivien sopivuus uuteen Dynax 5:ee
Lähetetty: Loka 25, 2005 23 : 52
Kirjoittaja N'Kognito
2260 kirjoitti:Omistan vanhan Minolta Dynax -filmijärkkärin parilla objektiivilla 28-80 ja 90-300. Toimivatko nämä myös uudessa digimallissa eli Dynax 5:ssa vai kannaako unohtaa pelkkä rungon hankinta.
Tietääksi lähestulkoon kaikkien Minolta AF -liitäntäisten objektiivien pitäisi toimia: kuten joku muukin ehti mainita muutama wanha Sigma ei toimi (ainakaan ilman päivitystä, jota ei kaikkein muinaisimmille edes kai enää ole tarjolla). Ja Anti-Shake ei toimi Minolta 3×-1× makron kanssa, mutta kyseinen objektiivi lienee aika harvinainen. Toisaalta, vaikka nuo objektiivi hyvin suurella todennäköisyydellä toimivat digitaali-Dynaxeissakin vallan mainiosti, kannattaa huomioida sekin seikka, että digirunkojen kuvakenno on 35 mm filmiä pienempikokoinen, joten objektiivien kuvakulma vastaa 1,5× pidempää polttoväliä eli objektiivisi vastaavat käytännössä 42-120 mm ja 135-450 mm filmikameroiden objektiiveja. Täten objektiivisi eivät ole mitenkään laajakulmaisia, joten esimerkiksi 5D:n mukana yleisesti kaupatun 18-70 mm kittiputken mukaanotto olisi ihan järkevää mikäli laajakulmaotokset yhtään kiinnostavat.
Kysymys Minolta -asiantuntijoille
Lähetetty: Loka 26, 2005 7 : 35
Kirjoittaja 2260
Kun kerran vanhat objektiivit sopivat, niin onko järkevä investointi hankkia Dynax 5 -runko. En ole tarkemmin perehtynyt uusiin Minolta malleihin, joten kannattaisiko harkita jotain muutakin vaihtoehtoa?
Re: Kysymys Minolta -asiantuntijoille
Lähetetty: Loka 26, 2005 11 : 55
Kirjoittaja N'Kognito
2260 kirjoitti:Kun kerran vanhat objektiivit sopivat, niin onko järkevä investointi hankkia Dynax 5 -runko. En ole tarkemmin perehtynyt uusiin Minolta malleihin, joten kannattaisiko harkita jotain muutakin vaihtoehtoa?
Tarkoitat kai 5D? Vai ajattelitko hankkia filmirungon? No, jos digijärjestelmän haluat, tällä hetkellä Konica Minoltalta löytyy tasan kaksi eri digirunkoa: 5D (uudempi ja edullisempi, mutta kooltaan pienempi ja käyttöliittymältään yksinkertaistetumpi, etsin ja LCD hieman heikompia) ja 7D (KM:n ensimmäinen digirunko, tukeva ja käyttöliittymässä monta nappia ja nuppia, jotka mahdollistavat kuvausasetusten jouhevan säädön nopeastikin ilman valikkojen salaamista). Kuvanlaadun puolesta kamerat lienevät lähes tasoissa, sillä kummassakin on samat 6 megapikseliä, AntiShake-vakain ja näihin käyvät samat objektiivit - erot löytyvät pääasiassa siis ulkomuodossa ja käyttöliittymässä. Hintaerokin on nykyisellään aika maltillinen, juuri tänään tämän sivuston uutisosiossahan kerrotaan TopShotin kauppaavan 5D:tä 18-70 objektiivin kanssa pakettihintaan 767 euroa ja 7D-runkoa 140 euroa kalliimmalla eli 927 euroon.
Huhujen mukaan ensi vuonna olisi Konica Minoltalta tulossa pari uutta digirunkoa eli ilmeisesti 7D:n päivitys (olkoonkin mallinimi sitten mikä tahansa) ja todennäköisesti mallinimellä 9D tuleva huippumalli. Kuvanvakain on varmasti edelleen molemmissa ja todennäköisesti luvassa on ainakin lisää megapikseleitä. Villeimmät arvailut ehdottavat 9D:hen myös täydenkoon (siis 35 mm filmiruutua vastaavan) kuvakennon. Ja sitten KM:n ja Sonyn yhteistyösopimuksen johdosta on jossakin vaiheessa luvassa myös Sonylta luvassa digijärjestelmäkameroita, joissa on Minolta AF-objektiivibajonetti.
Re: Vanhojen Minolta objektiivien sopivuus uuteen Dynax 5:ee
Lähetetty: Loka 26, 2005 19 : 38
Kirjoittaja M.B.
N'Kognito kirjoitti:Anti-Shake ei toimi Minolta 3×-1× makron kanssa, mutta kyseinen objektiivi lienee aika harvinainen.
Tämä menee lähinnä hiustenhalkomiskategoriaan, koska AS ei muutenkaan ole kovin hyödyllinen huikeilla suurennossuhteilla. Isoja kohteita kuvattaessa kameran kääntö asteen verran on paljon pahempi juttu kuin kameran siirto sivusuunnassa millimetrin verran. Niinpä AS todellisuudessa taisteleekin kiertoliikkeitä vastaan. Makrokuvauksessa, kun kohteiden koko mitataan millimetreissä, pääosaan nouseekin kameran sivuttaisliikkeet, mitä vakaajan kulmanopeuden muutoksia mittaavat anturit eivät edes havaitse!
Toinen, KM omillakin sivuilla mainittu poikkeus on Minoltan 16 mm
kalansilmäobjektiivi. Tähän on syynä kalansilmälle ominaiset vääristymät kuvan reunoilla - kohde piirtyy erilaisena riippuen sen sijainnista optiikan keskipisteeseen.
Edit: krijoitusvihreitä korjattu + 16 mm tyyppi oikeaksi
Re: Vanhojen Minolta objektiivien sopivuus uuteen Dynax 5:ee
Lähetetty: Touko 20, 2006 17 : 57
Kirjoittaja Lizz
N'Kognito kirjoitti:2260 kirjoitti:, vaikka nuo objektiivi hyvin suurella todennäköisyydellä toimivat digitaali-Dynaxeissakin vallan mainiosti, kannattaa huomioida sekin seikka, että digirunkojen kuvakenno on 35 mm filmiä pienempikokoinen, joten objektiivien kuvakulma vastaa 1,5× pidempää polttoväliä eli objektiivisi vastaavat käytännössä 42-120 mm ja 135-450 mm filmikameroiden objektiiveja. Täten objektiivisi eivät ole mitenkään laajakulmaisia, joten esimerkiksi 5D:n mukana yleisesti kaupatun 18-70 mm kittiputken mukaanotto olisi ihan järkevää mikäli laajakulmaotokset yhtään kiinnostavat.
Kiitos tiedosta minunkin puolestani! Olen itsekin vanhalla optiikalla liikenteessä ja ostamassa objektiiveihini sopivaa digirunkoa. On vain aika vaikeaa löytää näitä Minoltan runkoja, jotain Canonin runkoja olisi kyllä saatavissa vaikka miten paljon. :/
Mutta nyt kysyn, koska olen tyhmä: Millaista objektiivia tuo käytännössä tarkoittaa? Ilmeisesti sen voi siis ostaa yhdessä tuon rungon kanssa, mutta jos ei saa, niin millainen objektiivi silloin kannattaa ostaa? Minulla harkinnassa 5D tai 7D, filmijärkkärirunkoni on Dynax 5. Objektiiveja on kaksi, eli 28-80 ja 75-300. Olen kyllä jo kaipaillut näihinkin hieman laajakulmaisempaa putkea. :D
Re: Vanhojen Minolta objektiivien sopivuus uuteen Dynax 5:ee
Lähetetty: Touko 20, 2006 19 : 31
Kirjoittaja M.B.
Lizz kirjoitti:Mutta nyt kysyn, koska olen tyhmä:
Ei ole tyhmää ottaa asioista etukäteen selvää....
Lizz kirjoitti:Millaista objektiivia tuo käytännössä tarkoittaa?
Minoltan kittiobjektiivi vastaa kuvakulmaltaan 1,5*17 - 1,5*70 = 26-105 mm objektiivia kinokamerassa. Se siis kattaa aika mukavan polttovälialueen laajakulmasta pikkuteleen.
Lizz kirjoitti:Ilmeisesti sen voi siis ostaa yhdessä tuon rungon kanssa, mutta jos ei saa, niin millainen objektiivi silloin kannattaa ostaa? Minulla harkinnassa 5D tai 7D, filmijärkkärirunkoni on Dynax 5. Objektiiveja on kaksi, eli 28-80 ja 75-300. Olen kyllä jo kaipaillut näihinkin hieman laajakulmaisempaa putkea. :D
Kitti on halpa rungon kylkiäisenä ostettuna, satasen luokkaa. Se ei kuitenkaan ole juurikaan laajakulmaisempi kuin 28-80 filmirungossa, joten joudut ostamaan laajakulman vielä erikseen.
Reilua laajakulmaa (cropista huolimatta) tarjoaisi vaikkapa Sigma 10-20 tai Tamron 11-18, jota myydään myös KM:n brändillä, mutta kovemmalla hinnalla. Molemmissa kiusaa telepään lyhyys eli niiden kuvakulma-alue on välilllä superlaajakulma...laajakulma. Croppikerroin tekee puolestaan 28-80 millisestä normaali...teleobjektiivin, joten kuvaustyylistä/tarpeistasi riippuen saatat joutua vaihtamaan objektiiivia usein ja/tai jäät kaipaamaan miedompaa laajakulmaa, siis likimain kinokameran 35 millistä digijärkkärissä vastaavaa 24 mm polttoväliä.
Kun otetaan vielä huomioon seuraavat seikat:
- superlaajakulmat maksavat 500 euroa +/- merkistä riippuen
- Sonyn odotetaan julkistavan Minoltan AF-objektiivikiinnitykseen kanssa yhteensopiva digijärkkärin + objektiivivalikoiman kesäkuussa
- markkinoille on tulossa lisää objektiiveja, jotka polttovälialueensa puolesta istuvat vanhoja 28-XXX -zoomeja paremmin digikameroihin, esim. Tamron 17-50/2,8
... voi olla ihan viisasta tyytyä ensi hätään kittiin. Viidelle sadalle eurolle kun voi "yllättäen" löytyä muitakin käyttökohteita, kuten kittiä valovoimaisemman objektiivin tarve, "matkazoomin", esim. 18-125 (vastaa 27-188 mm kinokamerassa) tarve jne.
Lähetetty: Touko 20, 2006 21 : 29
Kirjoittaja Lizz
Kiitos, mukavaa että joku jaksaa vääntää rautalangasta aloittelijalle..:)
Voi olla että tuo runko nielee rahani toistaiseksi, ettei nyt mihinkään superobjektiiveihin ole varaa pieneen hetkeen, mutta kiva silti suunnitella etukäteen millaista putkea on hankkimassa, että tunnistaa sellaisen jos sellainen osuu sitten yhtäkkiä edulliseen hintaan silmään. :)
Harmillista tosiaan, että tätä runkoa tuntuu olevan aika vähän myynnissä. 5D:tä löytyisi enemmän, en sitten tiedä pitäisikö ostaa se. Eräällä tutullani on 7D ja hän on siihen kuulemma enemmän kuin tyytyväinen. Olen jokseenkin aloitteleva kuvaaja näin harrastusmielessä vaikka olenkin kuvannut koko ikäni, mutta on alkanut vähän tuntua että tämä harrastus saattaa vaikka viedä mukanaan...
Lähetetty: Touko 24, 2006 0 : 12
Kirjoittaja N'Kognito
Lizz kirjoitti:Harmillista tosiaan, että tätä runkoa tuntuu olevan aika vähän myynnissä.
KM:n kameratuotteiden heikohko saatavuus on oikeastaan aika ymmärrettävää kun kerran yhtiö on tässä keväällä luopunut kamerabisneksestä.
Lizz kirjoitti:5D:tä löytyisi enemmän, en sitten tiedä pitäisikö ostaa se. Eräällä tutullani on 7D ja hän on siihen kuulemma enemmän kuin tyytyväinen.
Itsellänikin on 7D enkä vaihtaisi pois. Mutta vaikka 5D:tä onkin monessa mielessä yksinkertaistettu, on silläkin omat etunsa: parannettu ohjelmisto ja nopeampi kortille tallennus ovat kiistattomia etuja. Pienempi koko ja keveys voidaan laskea myös eduiksi, vaikka kaikkien mieleen nämä eivät olekkaan.
Jos hankinnalla ei ole mahdoton kiire, yksi vaihtoehto voisi olla odotella kesällä markkinoille tulevia Sonyn Alpha-järjestelmäkameroita, joissa valtaosa tekniikasta pitäisi olla yhteensopivaa [Konica] Minoltan järjestelmäkameroiden kanssa. Toki tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa mihin hintaluokkaan Sonyn ensimmäiset julkistukset tulevat.
Lizz kirjoitti:Olen jokseenkin aloitteleva kuvaaja näin harrastusmielessä vaikka olenkin kuvannut koko ikäni, mutta on alkanut vähän tuntua että tämä harrastus saattaa vaikka viedä mukanaan...
Digitaalijärjestelmä monesti tuo kuvausharrastukseen lisäpotkua, vaikka saattaakin samalla ajaa varustelukierteeseen...