Sivu 1/1
Satunnainen testaaja
Lähetetty: Kesä 25, 2018 14 : 53
Kirjoittaja JL Anttola
Tervehdys!
Tein satunnaista laitetestiä; laitan tuloksia tähän, vaikka en tiedä, kiinnostaako ketään...
Lähtökohta oli, että olen Mikkeliin ajaessa aina katsellut Pursialan liittymän luona liikenneympyrässä olevaa taideteosta eli ruosterinkulaa. Kun Kenkäveron suunnasta lähestyy ympyrää, Hessburgerin torni jatkuu Naisvuoren vesitornina juuri rinkulan läpi. Halutun kuvan saa seisomalla kuvatessa keskellä tietä. Juhannusaamuna heräsin omia aikojani, ja kun ilta oli ollut niin kuiva, ettei ajokunnosta ollut pienintäkään epäilystä, jätin vaimon vetämään hirsiä, keräsin kamat autoon ja ajelin Mikkeliin. Auto piti parkkeerata Kenkäveron puolelle, ja tallasin ensin suunnitellulle kuvauspaikalle vain EPL6 ja 14-150 zuumi kädessä; selvitän ensin tarvittavan polttovälin ja vasta sitten valitsen kaluston. No sen verran oli liikennettä, että en jalustaa kuitenkaan keskelle tietä alkanut pystyttää... Otin testikuvat EPL:llä iA-asennossa. Millit huitelivat mieleisilläni rajauksilla 70 paikkeilla, ja varsinaiseksi objektiiviksi valikoitui Olympus m.Zuiko 75 mm prime. Kuvasin suunnilleen samoilta jalansijoilta vielä Mikkelin kaupunkikuvaan kauan kuuluneet viljasiilon ja myllyrakennuksen, kun ne ovat nyt purkupäätöksen saaneet, tilalle tulee kerrostaloja. Kenkäveron luona kävelin niitylle, ja kuvasin vielä yleiskuvaa Mikkelistä. Ensin kävin taas EPL:llä katsomassa tilanteen, sitten hain autosta EM1:n ja 75 millisen sekä nyt jalustankin.
Kokosin tähän kaksi testisarjaa: ensimmäisessä on EPL:llä ja turistizuumilla otetut kuvat ja EM1:llä ja kovasti kehutulla 75 millisellä otetut vertailtavina. Kaikissa ISO200, muut valotustiedot kuvien nimissä. Kaikki EPL kuvat iA-asennossa, EM1 kuvat aukon esivalinnalla ja yritetty parasta... tulokset näkyvissä.
Toisessa sarjassa on EM1 jalustalla, ja aukkoa kuljetettu kaksi piste kasista kahdeksaantoista, taas näkyy käytetty aukko kuvan nimestä.
Kaikki kuvattu RAW:nä, valaistuserot voivat johtua auringosta ja pilvistä, tai käsittelystä. Sen verran kova valo oli vaikka vähän pilviäkin taivaalla kulki, että varjoja on pitänyt nostaa, ja rajauksia on myös passailtu jossain vähän. Epelillä otettu niittykuva on yhdistetty kahdesta kuvasta LR:n Mergellä, muut ovat kaikki yhden valotuksen kuvia, eli ei mitään HDR:ä eikä Focus Stacking tai Bracketing-kikkailuja. Minun mielestäni maisemissa ja kaupunkikuvissa pienen kennon laajempi syväterävyysalue on pelkkä etu.
Tässä tulee linkit sarjoihin:
- kalustovertailu:
https://drive.google.com/open?id=1g3Mdy ... 6-1E4aWhKk" onclick="window.open(this.href);return false;
- aukkovertailu:
https://drive.google.com/open?id=1M_HFU ... _Oh0stGcNr" onclick="window.open(this.href);return false;
Tässä vielä linkki koko aamureissun saaliiseen:
https://drive.google.com/open?id=18h6sN ... HxGIIur50d" onclick="window.open(this.href);return false;
Ne kattoo, ketä kiinnostaa...
JL Anttola
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Kesä 25, 2018 23 : 47
Kirjoittaja MakaJu
Anna palaa vaan, kyllä ainakin minua Olympuksella laukovana tälläiset mukavat jutut ja testailut kiinnostaa. Kiitos kun jaksoit!
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Kesä 26, 2018 21 : 31
Kirjoittaja jopisalo
tervehdys.
Kyllä kiinnostaa täälläkin. Seuraavaksi seuraan koska myyntiin tulee läjä Olympuksen premium primejä, -vähän käytettyjä, muutama koekuva otettu...
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 02, 2018 15 : 43
Kirjoittaja iikkoo
Nyt tulee erilainen testaaja. JL kun opastanut, että saa Lr:n Mergellä monta kuvaa yhteen, niin nyt varmaan kuudetta kertaa piti taas yrittää. En ennen löytänyt tuota Mergeä, kuvittelin lopuksi, että kai sitten se on vain Lr:n kuukausimaksuissa. Vaan löytyihän se, vasemmassa ylärivissä olevaa Photoa klikkaamasta löysin Mergen.
Nyt sitten kolme panoraamaa kuvaa uudella Olyn M1 MII otetut kuvat, lasina 12-40 pröö. Eka on viisi pystykuvaa, muut vaakakuvia, toisessa neljä ja kolmannessa kaksi kuvaa. Kuvausuhde kaikissa 4:3
Onpas kätevä systeemi, kunhan läiskii pystykuvia. Jos noita klikkaa, saahan isompaa kuvaa ihmeteltävää ;)
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 02, 2018 16 : 36
Kirjoittaja jaava
iikkoo kirjoitti:Nyt sitten kolme panoraamaa kuvaa uudella Olyn M1 MII otetut kuvat, lasina 12-40 pröö. Eka on viisi pystykuvaa, muut vaakakuvia, toisessa neljä ja kolmannessa kaksi kuvaa.
Kiinnitin huomiota ekan kuvan Pitkänsillan kaiteen epäsäännöllisyyteen: toinen kivi on rikki.
Tuo johtunee kameran siirrosta, jolloin eri kuvissa lähellä olevat kohteet näkyvät eri paikoissa kauempana oleviin nähden. LR on ilmeisesti epätoivoisesti yrittänyt saada kuvien pikselit kohdalleen, mutta ainakin tuo kaiteen kivi on hieman epäonnistunut.
Tuota tuskin huomaa (jos ei ole näitä harrastanut), eikä kuva ole kovin iso. Mutta jos meinaat tehdä seinälle hieman isomman taulun (pikseleitähän näissä helposti riittää), niin saattaa olla tuokin kiusallinen.
Tähänkin on kyllä konstit olemassa:
Tällä kalustolla saa sekä pystysuuntaisen että vaakasuuntaisen kameran kierron sellaiseksi, ettei noita virheitä tule. Ja on siinä mukana kuvaamista helpottaviakin osia (horisontin tasaaja sekä vaakakulman indeksointi).
Kuvan laite on "Adlatus Gimbal Tripod Head" ja sen lisäksi tarvii erikseen ostaa kuvan z-akselikisko. Tää on ollut hyvä ja jämäkkä mun käytössä.
Monissa panoraamoissa lähikohteet on hyvä olla antamassa kuvalle "tuntua", mutta tällöin ei oikein voi kuvata käsivaralta.
PS. Vaikka kuvassa nyt lukee "Täyskennoisen optimi objektiivi 50mm", niin tokihan näitä kuvaa millä tahansa polttovälillä. Perspektiivi voi vaan sitten olla erikoinen.
Ja voi se olla sitä millä tahansa polttovälillä jos panoraama on riittävän isossa kulmassa: Joskus yritin saada kattavaa kuvaa (> 180 astetta) huoneesta, mutta aina oli joku särmä vinossa. Ei siinä auttanut edes Hughin panoraama-editori.
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 02, 2018 18 : 29
Kirjoittaja iikkoo
jaava kirjoitti:
Kiinnitin huomiota ekan kuvan Pitkänsillan kaiteen epäsäännöllisyyteen: toinen kivi on rikki.
Tuo johtunee kameran siirrosta, jolloin eri kuvissa lähellä olevat kohteet näkyvät eri paikoissa kauempana oleviin nähden. LR on ilmeisesti epätoivoisesti yrittänyt saada kuvien pikselit kohdalleen, mutta ainakin tuo kaiteen kivi on hieman epäonnistunut.......
Joo, enpä edes huomannut, kun innoissani lykkäsin kuvat tännekin. Kokeilin nyt huvikseni paikat spot rem.. , mutta eihän se onnistu noin isossa osassa. Pieniä määriä voi korjailla, muttei noin.
Sinulla on hieno systeemi! Olisi kiva hankkia tuollainen.
Nyt, kun huomasin olevani jo he#v%tin vanha, ja kyllästyin valokuvakamojen raahaamiseen niin olkapäillä, repussa, taskuissa, lentokoneessa jne, joten myin jopa
Spegen aikoinaan kovasti arvostaman
Canon L-lasit ja muutkin
Kanuunat, luovuin suosiossa valokuvakapteeni-arvonikin, ja ostin kevyemmän kranaattiheittimen, voihan olla, että se onkin sitten peräti vain kertakäyttösinko.
Tähän asti olen kovin tyytyväinen tuohon kranaattiheittimeen, 6 kk leikittyä EM5 ja vaihdettuani 5 pv sitten Em1 MKII, paitsi, jotakin puuttuu, se Kanuunan kermainen bokeh. Kaikkea ei voi saada ;-)
Tuossa uudessa on nappulat ovat minulle sopivat ja EM5:ssä vain hyvin hiukan oppineeni tuntuisi , että sama systeemi M1 Mk2 pelaa samalla lailla. Mulla on isohkot kädet, mutta tähän ei enää kaipaa otekahvaa, mikä mulla oli edellisessä.
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 02, 2018 19 : 24
Kirjoittaja jaava
iikkoo kirjoitti:Joo, enpä edes huomannut, kun innoissani lykkäsin kuvat tännekin. Kokeilin nyt huvikseni paikat spot rem.. , mutta eihän se onnistu noin isossa osassa. Pieniä määriä voi korjailla, muttei noin.
Muistan oman innostukseni ensimmäisten panoraamojen kanssa:) Sitten kun kuvia alkoi olla useita kymmeniä per panoraama ja tiedostokoko laskettiin gigatavuissa, alkoi into ainakin suurempiin määriin hiipua. Kuvaaminen on vähän kuin noilla isommilla kameroilla - kohdetta on mietittävä ja harkittava piitkään - kuukausia, jos ei vuosia:))
Nyt on tekeillä maisemataulu, ollut jo vuoden. Mutta edelleen puuttuu kohde, vaikka hyvin tiedän mitä siihen haluan. Mä olen jo kuvaillut useita ehdokaskohteita käsivaralla ja kun löydän sen oikean, niin sit lähtee mekaniikka mukaan:))
iikkoo kirjoitti:
Sinulla on hieno systeemi! Olisi kiva hankkia tuollainen.
Olen ollut hyvin tyytyväinen.
Kannattaa olla tarkkana mitä ostaa. Markkinoilla on kaikenlaisia muovirimpuloita ja toisaalta ylihintaisia värkkejä - hintahaitari on laaja.
Toi mun Adlatus on kiinalainen, mutta laatu on erinomainen, eikä siinä ole muoviosia.
iikkoo kirjoitti:Nyt, kun huomasin olevani jo he#v%tin vanha, ja kyllästyin valokuvakamojen raahaamiseen niin olkapäillä, repussa, taskuissa, lentokoneessa jne, joten myin jopa Spegen aikoinaan kovasti arvostaman Canon L-lasit ja muutkin Kanuunat, luovuin suosiossa valokuvakapteeni-arvonikin, ja ostin kevyemmän kranaattiheittimen, voihan olla, että se onkin sitten peräti vain kertakäyttösinko.
Joo, ei tuota mun systeemiä viitsi ottaa sunnuntaikävelylle mukaan. Tuskin edes nuoremmat, testosteronin sekoittamat, kuvaajat. Mutta auton perässä se menee kohteen lähelle helposti.
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 02, 2018 21 : 43
Kirjoittaja iikkoo
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 03, 2018 18 : 03
Kirjoittaja JL Anttola
Hienoja kuvia tulee uutukaisella, pitäsköhän...
Ainakin kuukausimaksullisella LR:llä kun likkaa aktiiviseksi yhden panoraamaan tulevan kuvan ja sitten control-nappi alhaalla likkaa alarivin pikkukuvista muutkin panoraamaan tulevat kuvat vaaleiksi, ja sitten likkaa sen ensimmäisen kuvan päällä hiiren oikealla napilla, tulee sellainen valikko ruutuun, missä tuo Merge on keskivaiheilla, ja siitä voi valita panoraaman. Näin olen itse oppinut toimimaan, en tiedä onko se suorin tie.
Mites tietäjät, missä kohtaa on kamerassa tai objektiivissa se pyörähdystaso, missä pitäisi tulla vähiten tuota virhettä? Onko se objektiivin ulommainen linssi, kennon taso, vai kussakin objektiivissa sen sisällä mahdollisesti objektiivikohtainen tai jopa polttovälikohtainen taso? Siis jos millin tarkasti yrittäisi gimbalilla laittaa yhdistämisen mahdollisimman ongelmattomaksi... Kameran lähellä olevat kohteet ovat kuitenkin ne, joissa yleensä tuo virhe lyö silmille, ja nimenomaan tuollaiset suorat viivat. Sisäkuvissa varmaan vaikein saada kaikensuuntaisia linjoja kohdalleen, ja taas mitä lähempänä ollaan normaali-millejä, sitä vähemmän ongelmia, eli siis m43:lla noin 25 millin polttovälillä.
Vielä noista iikkoon kuvista mieleen tullut kysymys biologiaa ja tekniikkaa tunteville. Onko betoniautojen lisääntymisprosessi jotenkin sama kuin kissoilla?
JL Anttola
PS. iikkoo kaipas kanuunan bokehia; eiköhän se kauppias ois ihan vapaaehtosesti luopunu uusista 17-25-45/1.2 Primeistä, kun ainakin valmistaja niitä varsinaisiksi bokeh-ihmeiksi mainitsee...
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 03, 2018 20 : 58
Kirjoittaja iikkoo
JL Anttola kirjoitti:.....
Mites tietäjät, missä kohtaa on kamerassa tai objektiivissa se pyörähdystaso, missä pitäisi tulla vähiten tuota virhettä? Onko se objektiivin ulommainen linssi, kennon taso, vai kussakin objektiivissa sen sisällä mahdollisesti objektiivikohtainen tai jopa polttovälikohtainen taso? Siis jos millin tarkasti yrittäisi gimbalilla laittaa yhdistämisen mahdollisimman ongelmattomaksi... Kameran lähellä olevat kohteet ovat kuitenkin ne, joissa yleensä tuo virhe lyö silmille, ja nimenomaan tuollaiset suorat viivat. Sisäkuvissa varmaan vaikein saada kaikensuuntaisia linjoja kohdalleen, ja taas mitä lähempänä ollaan normaali-millejä, sitä vähemmän ongelmia, eli siis m43:lla noin 25 millin polttovälillä.
Vielä noista iikkoon kuvista mieleen tullut kysymys biologiaa ja tekniikkaa tunteville. Onko betoniautojen lisääntymisprosessi jotenkin sama kuin kissoilla?
JL Anttola
PS. iikkoo kaipas kanuunan bokehia; eiköhän se kauppias ois ihan vapaaehtosesti luopunu uusista 17-25-45/1.2 Primeistä, kun ainakin valmistaja niitä varsinaisiksi bokeh-ihmeiksi mainitsee...
Niin, taidan jatkossa tyytyä nykyiseeni Olyn bokehiin, oikeastaan kun nuo klasit heitän pois nokaltani, niin jo on bokehia ;)
Tuosta pyörähdystasosta sun muusta taitaa Jaava (ks edellä) aika paljon? Hän saattaa olla enemmän Kameralaukun sivuilla.
Noista kissoista, epäilenpä, että kissojen lisääntyminen on tavanomaista plussapuolella verrattuna betoniautoihin; vaikka rakentaminen lisääntyi, betoniautotkin kasvoivat ja betonin hidastumistaidot -kehittyivät...
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 04, 2018 12 : 11
Kirjoittaja jaava
JL Anttola kirjoitti:Sisäkuvissa varmaan vaikein saada kaikensuuntaisia linjoja kohdalleen, ja taas mitä lähempänä ollaan normaali-millejä, sitä vähemmän ongelmia, eli siis m43:lla noin 25 millin polttovälillä.
Oikeastaan kaikissa kuvissa missä on riittävän iso kuvakulma. Erityisesti kun kulma menee yli 180-astetta. Niin ja kuvassa on suoria linjoja, jotka muuttuvat kaareviksi, eikä suorakulmiot ole enää suorakulmioita.
JL Anttola kirjoitti:Mites tietäjät, missä kohtaa on kamerassa tai objektiivissa se pyörähdystaso, missä pitäisi tulla vähiten tuota virhettä? Onko se objektiivin ulommainen linssi, kennon taso, vai kussakin objektiivissa sen sisällä mahdollisesti objektiivikohtainen tai jopa polttovälikohtainen taso? Siis jos millin tarkasti yrittäisi gimbalilla laittaa yhdistämisen mahdollisimman ongelmattomaksi... Kameran lähellä olevat kohteet ovat kuitenkin ne, joissa yleensä tuo virhe lyö silmille, ja nimenomaan tuollaiset suorat viivat.
Jokainen objektiivimalli on omanlaisensa. Zoomeihin joutuu jopa hakemaan jokaiselle käytetylle polttovälille omat panoraamapään asetukset (kameran paikka x-, y- ja z-akselilla, jotka aiemmassa kuvassa on nimettyinä).
Asetusten haku on yksinkertainen prosessi:
Objektiivin sisällä on "nodal point" (kts kuva), joka pitää saada säädettyä kääntöakseleiden x ja y risteyspisteeseen.
- Haetaan objektiivin paikka x- ja y-suunnassa:Objektiivi vaakasuoraan ja keskitetään sen optinen akseli x- ja y-kääntöakselien risteyskohtaan (kuvassa esitetty nodal point) säätämällä kameran paikkaa (x- ja y-akseleilla).
- Haetaan objektiivin paikka z-suunnassa: Katsotaan paikka jossa on lähietäisyydellä pystysuora oksa, puunrunko, heinänkorsi yms. (Mä pistän välillä vain oman sormen kameran eteen pystyyn, ja katson sillä) ja riittävällä etäisyydellä taustaa, johon em. korren sijaintia voi verrata (yksityiskohtia joihin nähden liikkeen näkee helposti).
- Käännetään panoraamapäätä (kameraa) sivuille. Jos korren paikka taustaan nähden muuttuu, niin kameran paikkaa z-akselilla (nodal slider) on säädettävä. Tätä jatketaan kunnes korsi pysyy paikallaan taustaan nähden.
Sama prosessi voidaan tehdä vertikaalisuunnalle (pitää saada vaan eteen vaakatasossa oleva korsi ja kääntää kameraa pystysuunnassa).
Jos kohdat 2 ja 3 ei tuota tulosta, niin kohdassa 1 on tullut virhettä.
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 04, 2018 13 : 46
Kirjoittaja jaava
Tässä on eräs kamera+objektiivi pystykuvausasennossa säädetty kohdalleen tuolla mun panoraamapäällä:
Noi asetuksethan voi kirjoittaa ylös (varsinkin jos purkaa kuljetukseen) ja pitää kameralaukussa tai merkitä suoraan noihin slidereihin, niin ei tarvi joka kerta erikseen hakea niitä.
PS. Kuten kuvasta näkyy, niin tuo z-akselin slideri (Nodal Slider) on melkoisen riippuvainen objektiivin koosta. Jos se on liian pitkä, niin jää helposti vinjetoimaan objektiivin eteen, ja liian lyhyestä taas saattaa loppua säätövarat.
Mulle on riittänyt 2 erilaista.
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Elo 08, 2018 17 : 25
Kirjoittaja JL Anttola
Kiitokset jaavalle selvityksestä. Kuten arvelinkin, tuo nodal point ei ole eri objektiiveillä sama, ei edes zoomilla eri milleillä. Tuskin tuolla tarkkuudella koskaan panoraamoja tulen itse kuvaamaan, mutta jonkinlainen ymmärrys tai arvelu asiasta nyt on. Jos kohteessa ei ole mitään aivan lähellä, eikä mitään geometrisiä muotoja, eivät virheet tule yhtä helposti näkyviin. Eli maisemapanoraamoja syntyy käsivaralta kuten tähänkin asti. Kiinteistövälittäjälle nuo voisivat olla tarpeellisia tietoja, jos joku heistä jaksaisi asiaan sillä tasolla perehtyä. Tai edes ymmärtäisivät kääntyä ammattilaisen puoleen.
JL Anttola
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Loka 23, 2018 16 : 22
Kirjoittaja iikkoo
Tuota noin, kun kirkkaassa valossa räpsii 60 euron hyvin kevyen 40-150 zuumilla ja sitten toisella kerralla räpsii 14-kertaa kalliimmalla 40-150 zuumilla, joka painaakin aika lailla enemmän (kuitenkin hyvin kohtuullisesti) tulee mieleen, olikohan taaskaan ollut järkeä ;-D
Noissa kuvista on ekaksi edukkaasti ostettu ja sitten seuraava kuva arvokkaammalla zuumillla kuvattu. Tietysti eri päivinä jne, mutta kuitenkin... Sitten ne viimeiset neljä on vain sillä Prööllä kuvattu.
Noista klikkaamalla pääsee pienempään resulaatiokuviin, ja jos kiinnostaa, täyskuvat on täällä:
https://rekki.kuvat.fi/kuvat/Olympus%20 ... t%20kuvat/" onclick="window.open(this.href);return false;
Muoks. Huti tuli, tässä toiseksi viimeinen kuva ei olekaan 60 € zuumi, vaan 12-40 pröö. No, olkoon näin.
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Loka 23, 2018 20 : 36
Kirjoittaja Jospa
Minulla oli tuon proon rinnalla tuo pimeämpi puolivuotta.
Onhan tuota pimeämpää zoomia kehuttu hyvässä valossa hinta-laatusuhteeltaan erinomaiseksi.
Kuvissasi olen näkevinäni saman eron mitä omissa testailuissa tuli esille. Hyvässä valossa ei suurta eroa ole.
Kun mennään hämärämpään ja liikkuviin kohteisiin eroa alkaa syntyä proon eduksi.
Samoin tarkennusnopeus on proossa parempi. Telejatkeen käyttö oli oikeastaan se minkä takia tuon proon ostin.
Tuohon 5.6 zoomin saa kiinni Olyn tälle ja parille muulle zoomille suunnitellun lähilinssin.
Tämä kombo on yllättävän hyvä lähikuvauksessa.
Vaihdoin 5.6 zoomin Panan 14-140 2 malliin. Tätä olen käyttänyt reissuissa, kun mukaan otetaan yksi objektiivi. On mielestäni vielä pykälää parempi, kuin Olyn 40-150 4-5.6 zoom. Sekä laajempi.
Re: Satunnainen testaaja
Lähetetty: Loka 23, 2018 21 : 23
Kirjoittaja JL Anttola
Lepposat kelit vielä Tuusulanjärvellä; meillä Saimaa hyvä ettei jo jäähän vejä... mikäs tuolla on tollasessa valossa kuvaillessa!
JL Anttola