Sivu 1/1

YLE: Mitä lehtikuva kertoo?

Lähetetty: Maalis 04, 2006 22 : 12
Kirjoittaja oulaL
Yleisradion ohjelmasarjassa Julkinen sana oli 23.01.06 aiheena lehtikuvaus. Haastateltavina ovat valokuvaajat Natalia Baer ja Markku Niskanen.

Ohjelmassa luodaan pikakatsaus tämän päivän lehtikuvamaailmaan. Elämme teknologista murroskautta, jossa media joutuu jatkuvasti hakemaan omaa paikkaansa. Myös lehtikuvan asema ja yhteiskunnallinen merkitys on muuttumassa.

Lehtikuvaajat ovat selvästi jakautuneet kahteen ryhmään, sanoo Natalia Baer. Omat ryhmänsä muodostavat autenttisuutta ja dokumentaarisuutta kunnioittavat konservatiivit sekä digiaikaan kasvaneet nuoret, joille visuaalisuus on melkeinpä kaikki kaikessa. Vanhan ja uuden yhteentörmäys ei ole siis pelkästään nettiforumien lieveilmiö, vaan se on arkipäivää myös kuvalehtien toimituksissa. Mutta onko uutiskuvan pullonkaula, manipulointi vain siirtynyt paikasta toiseen? Se mikä tehtiin ennen kuvaustilanteessa, tehdään nyt digipimiössä, tekniikka on tässäkin tullut ihmisen tilalle.

Ohjelmassa puhutaan lisäksi tämän päivän lehtikuvaan littyvistä haasteista, kuten kaupallistumisesta. Myyntituloja tavoittelevat aikakausilehdet ovat rakentamassa viihteellistä kiiltokuvatodellisuutta, jossa arkisille kuville ei ole sijaa, toisin sanoen kuvat "tästä elämästä" ovat katoamassa. Lisämaustetta soppaan tuovat julkkikset ja poliitikot, jotka rakentavat imagoaan hyvinkin määrätietoisesti, mikä näkyy mm. henkilökuvien pelkistymisenä.

Poliittinen uutiskuva on ylempien tahojen kontrollissa. Markku Niskasen mukaan esimerkiksi talousuutisten kuvat kuvaavat yhä enemmän talouden päättäjiä, eivät niinkään päätösten seurauksia tai tuloksia. Lehtikuvaajan tehtävänä ei enää ole tulkita asioiden syy- ja seuraussuhteita lukijaa varten.

Myös liikkuvan kuvan valta-asema tuottaa ahdinkoa lehtikuvalle. Nykyajan ihmiselle valokuvan totuusarvo ei enää riitä, vaan kaikki missikisoista luonnonkatastrofeihin halutaan nähdä videolta - ja mieluiten tietysti livenä. Veriset pommikuvat eivät turtuneita lukijoita hetkauta, mutta onko tabuja silti vielä olemassa?

Millä lukija saataisiin jatkossakin herätettyä? Mikä on lehtikuvan lisäarvo suhteessa televisioon?


- Oula Lehtinen

Kuuntele YLE:n nettiradiosta, mitä lehtikuva kertoo:
http://www.yleradio1.fi/yhteiskunta/jul ... 4250.shtml