Sivu 1/1
Paras lukemanne valokuvauksen opetuskirja?
Lähetetty: Syys 02, 2011 13 : 29
Kirjoittaja pulu81
Laitetaanpas tälläinen kysymys ilmoille, mutta asetaan ehdoksi, että vastaajalla täytyy olla vähintään 5 kirjaa luettuna, jotta arvioijalla olisi edes jonkinlaista vertailupohjaa.
Kirjan teemalla ei ole väliä, että käsitteleekö se kuvausta yleensä vai jotain tiettyä aihepiiriä(luonto-, muotokuvaus...jne), kunhan kirja on otsikon mukaan opetuspohjalta tehty, ettei pelkkä valokuva-albumi.
Halutessasi voi myös ilmoittaa kuinka monta(arviolta) opusta olet lukenut.
Lähetetty: Syys 05, 2011 8 : 42
Kirjoittaja itu
70-luvulla Hedgecoet ja yksi ruotsalainen luontokuvauskirjaklassikko (Ingmar Holmåsen), 80-luvulla valokuvauskilpailuopukset (NPCI). 90-luvulla tuli luettua vähän jotain filosofisempaa. 2000-luku on ollut taas valokuvakilpailukirjoja, kuvaajien tuotantoja sekä varsinaisesta kuvaajan työstä (myös työnkulusta) kertovia opuksia. Kirjoja on hyllyssäni muutamia kymmeniä.
Nämä ns. valokuva-albumit ovat henkilökohtaisesti tärkeitä, koska osa kuvaajista on hyviä joko kuvaamaan tai sitten opettamaan. Hyvistä kuvista ja lyhyistä taustoituksista olen saanut monesti enemmän irti kuin paljosta tekstistä ja latteista esimerkeistä. Perusteoria - varsinkin helpompi tekninen puoli - tuli aikanaan opeteltua nopeasti ja kuva-albumit ovatkin olleet minulle varsinaisia opiskelukirjoja ja inspiraation lähteitä.
Lähetetty: Syys 05, 2011 9 : 38
Kirjoittaja Mikael K.
Parhaan määrittely on vaikeaa koska kaikissa kirjoissa on jotakin sellaista mitä toisissa ei ole. Tietysti jo mainituissa on perusasiat hyvin kohdallaan. Ostin viimeksi Michael Freemanin kirjan
Parempia valokuvia, Suunnittele, sommittele & laukaise. Kirjassa käsitellään varsin mukavalla tavalla ihan perinteisiä maalauksia ja niiden sommittelua sekä sovelletaan niistä opittavia asioita valokuvaukseen. Samoin hänen ensimmäinen kirjansa,
Käytännön valokuvaus, on toimiva. Se on hieman syvällisempi kuin Hedgecoen kirjat.
Ostin joskus myös Kirk Tuckin kaksi kirjaa sarjassa
Minimalist Lightning. Niissä käsitellään salaman käyttöä niin ulkona kuin studiossakin. Molemmista löytyi uusia näkökulmia vaikka ne ovatkin olleet jo muualla esillä. Samaan sarjaan kuuluu myös suomalainen Mikko Niemelän kirja
Välähdyksiä vaikka se ei olekaan kuviltaan yhtä hyvä kuin Tuckin kirjat.
Samoin suosittelen Onni Ojan kirjaa
Pirtämisen taito. Se käsittelee piirtämällä tehtyjä kuvia mutta soveltuu sellaisenaan myös valokuvauskäyttöön. Samat asiat pätevät valokuvauksessakin vaikka väline on erilainen. Samoin muut taideopukset toimivat hyvin. Niissä on monesti käsitelty kaikkea maalaamiseen liittyvää mutta ne soveltuvat myös valokuvaamiseen. Esim. J. M. Parramónin
Vesivärimaalauksen kirja tai
Öljyvärimaalauksen kirja ovat hyviä.
Ehkä parhaita kirjoja ovat kuitenkin erilaiset romaanit. Niiden luoma mielikuvitusmaailma ja niistä irtoavat päänsisäiset kuvat todellisuuteen sovellettuina ovat kenties kaikkein hedelmällisintä antia valokuvauksen kannalta ajateltuna. Vain todellisuus luo rajat kaikkein villeimmille kuville. Tässä sarjassa
Philippe Halsmanin kuva Dalista on mielestäni loistava.
Lähetetty: Syys 05, 2011 21 : 15
Kirjoittaja olli R
Täytyy yhtyä edellisiin kirjoittajiin näiden valokuva-albumien merkityksestä. Perusteosten lukemisen jälkeen, toisten kuvien ja työtapojen seuraaminen antaa paljon ajatuksia. Itse pidän erityisesti retrospektiivisiä kirjoista, joissa on haettu kuvaajan elämän, ajatuksien ja näkemyksen vaikutusta syntyneisiin kuviin.
Jos niitä perusoppaita pitää mainita, niin varmaan Veikko Rinteen Valokuvaajan niksikirja ja Jussi Aallon Kohteena ihminen ovat potkineet eniten harrastusta alkuun. Nykyaikaisemmista Freemanin kirjat ovat olleet eniten omaan makuuni.
Albumeista eniten selattu edelleen on Diane Arbusin retrospektiivi: Revelations.
Hyllyssä on varmaan 10 erilaista perusopasta ja luettu lisäksi useampi kymmenen (jos lasketaan kuvankäsittelykin mukaan). Valokuvakirjoja hyllyssä liian vähän ja luettu melko paljon.
Lähetetty: Marras 20, 2011 22 : 14
Kirjoittaja Apexi
Suositelkaa jotain valokuvauskirjaa, lähinnä semmosta " valokuvauksen ABC", joku järkkärikirja. Kun noita valokuvauskirjoja tuntuu olevan aika paljon myynnissä..
Lähetetty: Marras 27, 2011 13 : 28
Kirjoittaja janu5
Itse tykkäsin tosta:
Scott Kelby: Suuri digikuvauskirja
paljon asiaa viihdyttävästi ja selkeästi esitettynä(halolla päähän), hienoja kuvia.
Lähetetty: Marras 27, 2011 14 : 33
Kirjoittaja Mikael K.
janu5 kirjoitti:Itse tykkäsin tosta:
Scott Kelby: Suuri digikuvauskirja
paljon asiaa viihdyttävästi ja selkeästi esitettynä(halolla päähän), hienoja kuvia.
Jos asiatyyli miellyttää niin Scott Kelbyn jenkkihuttu saa naapurit kauhistumaan. Ostin itselleni hänen kirjoittamansa Lightroom-opaan. Se on kyllä selkeä mutta asian voisi ilmaista vielä joustavamminkin. Nyt se on vain kevyttä jenkkihuumoria miljoonan alaotsikon alla. Jos digikuvauskirja on tehty samalla tyylillä niin kannattaa varautua sen seinään heittämiseen hermojen menettämisen myötä. Lyhyen asian lukemiseksi pitää selata sivukaupalla turhia vitsejä läpi informaation löytämiseksi. Kirja ei ole televisiosarja kevennyksineen, joka on suunnattu lukutaidottomille. Sen pitäisi olla kompaktisti pakattu tietoteos, josta on helppo löytää etsimänsä. Tässä on suurin Kelbyn kompastuskivi lukemani perusteella. Toivottavasti digikuvauskirja on parempi tässä suhteessa.
Lähetetty: Marras 27, 2011 18 : 39
Kirjoittaja janu5
Millä tavalla se jenkkihuumori eroaa muusta huumorista?
Lähetetty: Marras 27, 2011 19 : 34
Kirjoittaja Mikael K.
janu5 kirjoitti:Millä tavalla se jenkkihuumori eroaa muusta huumorista?
Oikeastaan ilmaisin itseäni huonosti. Kirjan huumori on samankaltaista kuin valmiiksi nauretuissa TV-ohjelmissa tai yleensä jenkkisarjoissa. Asiaa on viisi minuuttia ja mainoksia 10 min. Muuten katsoja muuttuu hermostuneeksi, kun asiaa on liikaa. Kirjassa - kirjoitan siis Lightroom oppaasta - on sama ongelma. Juttu on höyhenen kevyttä ja asiaa on pilvenhattaroiden välissä vain nimeksi. Tietysti tämä on liioitellusti ilmaistu sen vuoksi, että ongelma näkyisi. Tästä syystä kirja on kuitenkin raskas lukea, kun asia pitää kaivaa sokeripölyn alta esiin.
Lähetetty: Marras 27, 2011 20 : 36
Kirjoittaja olli R
Henkilökohtaisesti olen Kelbystä samaa mieltä, paksusta kirjasta jää vihkon verran käteen. Mutta monet kyllä tykkäävätkin, lienee vähän oman maun mukaisesti.
Ehkä ei ihan perusteos, mutta antaa todellisia valmiuksia järkkärin valotuksen säätöön: Freeman: Valo - aika, aukko & herkkyys
Lähetetty: Joulu 05, 2011 21 : 54
Kirjoittaja Mikael