No niin, ensimmäiset testit Valoilla tehty. Linkin muutamiin tuloskuviin löytää tämän pitkän stoorin alimmalta riviltä.
Filmi OM-1 runkoon laitoin ihan uuden mustavalkoisen 400 ASAn filmin, ja kuvailin höyrylaivatapahtumaa Mikkelissä.
Ostin 90-luvun saippuakotelon, Olympus Mju II. Tää on se malli, missä on 35mm valovoimanen ja laadukas kiintee linssi. Siinä oli myyjän laittama värifilmi sisässä, oli jonkun testikuvan ottanut. Kuvasin filmin täyteen.
Omasta kaapista löytyi 24+3 kuvan Agfan värifilmi. Se on ollut siellä kaapissa vuostuhannen vaihteen tienoilta, ainakin 20 vuotta. Sen rullasin Olympus XA-3 kameraan, 90-luvun saippuakotelo-pokkari sekin, kiinteellä 35 millin lasilla.
Sisko löys kaapistaan vanhan filmikameransa ja anto miulle sen. Olympus 700BF. 35-70 millin zuumi siinä. Ja siinäkin oli puoliks kuvattu filmi sisässä! Kuvasin täyteen. Filmin puolvälistä löyty kuvia hautajaisista. Vuodelta 2011... kamera ollu kaapissa sen jälkeen!
Nää filmikuvaamiset on tapahtunu tässä kesän aikana, ja kaikki 4 filmiä kävivät Mikkelin gurulla kehityksessä. Sain rullat kokonaisena takasin; jo noin kuukausi sitten...
Pari päivää sitten vihdoin laitoin digi-OM-1:n nokalle 60mm/2.8 makron, siihen yhteensä 110 milliä jatkoputkia, ja niitten eteen tuon VALOI easy35 "skannerin". Se on siis laatikko, missä on lovi viedä filmi läpi, ja takana valo. Valon kirkkautta voi säätää, ja valon väriä voi säätää. Tarkensin automaatilla, enkä vielä ottanu High Reso kuvausta käyttöön. Valoin mukana tulee 40mm putkia 5 kappaletta, ja yks 20mm ja yks 10mm, niillä haetaan sellanen mitta objektiivin ja tuon laatikon väliin, että kuva saadaan mahdollisimman tarkasti oikeen kokoseks digikennoon. Ja vielä mukana tulee monta erilaista supistusrengasta, millä putken saa objektiivin suodatinkierteeseen kiinni. Kamera ja tuo tötterö on mukavasti pöydällä, ei tarvi jalustaa, kirjotuspöytätyötä on tämä. Ja siis jonkinlainen makrolinssihän tuolla matkalla on oltava. Kaks 40mm, yks 20mm ja yks 10mm tuubi on hyvin tarkasti oikee kuvakulma m43 kennolle ja 60mm linssille. Aivan ohkaset siukaleet jääp kuvan reunoille kennolta käyttämättä, mutta ei kestä enää ottaa sitä 10mm pätkää pois, sitten jo jäis filmin ruutua kennon ulkopuolelle siivut.
Ite kuvaaminen on tuolla nopiata kun mikä; joitain sekuntteja menee filmin sököttämiseen siihen loveensa, mutta siirtäminen on tosi nopeeta, takatöllöltä näkee helposti, milloin ruutu on kohillaan. Muutamassa minuutissa lätkii 36 kuvan rullan digikennolle! Seuraava koe on kokeilla, saako käsitarkennuksella parempaa jälkeä? Autofocus kyllä naksahtaa aina kiinni ihan sekunnin osissa. Ohjeissa neuvottiin Valoin osalta valot täydelle, ja eri filmeille - B&W, värinega ja väriposit. erilaiset oletusarvot sille värinlämpötilan säädölle; nyt noudatin ohjetta enkä vielä testannut mitään. Aukoksi suositeltiin aika pientä, 5.6 - 8.0. En tehnyt vielä mitään kokeita tälläkään, ja kuvasin A asennolla, eli kamera arpoi ajat.
Tässä vaiheessa vois vielä testaille vähän erilaisilla aukoilla ja valotusarvoilla, tarkennuksella sekä sitä HR-kuvausta, pääseekö jotenkin parempaan tulokseen.
Mutta nyt siis oli neljän rullan kuvat melko nopsasti kameran muistikortilla. Paitsi että kaikki kuvat tietty negatiiveina, värit ja valot nurinpäin.
Imaisin netistä koekäyttöön Negative Lab Pro nimisen ohjelman, mikä on tehty Lightroomin kyljessä toimivaksi kääntäjäksi. 24 kuvaa saa koeversiolla tehdyksi, sitten joutuu ostamaan. Tein 133 kuvaa, vielä jäi kymmenen jäljelle tuosta 24:stä. Nimittäin samannäköiset kuvat voi tehdä Lightroomissa kopioimalla edellisen kuvan säädöt, se ei syö koevedoslukua...
Tämä oli nyt työvaihe, mistä minulla ei ollut mitään kokemusta ennestään. Aika arpomiseksi meni paikoitellen valkotasapainon hakeminen, ja oikeastaan kaikki säädöt. Kaikenkaikkiaan tässä prosessissa on paljon erehtymisen paikkoja; kuvaus filmikameralla, negatiivin kuvaus digikameralla, ja sitten kuvan convertointi positiiviksi sekä edelleen säätäminen LR:ssä. Jokaisessa vaiheessa voi kuvan pilata oikein helposti, ja jonkin verran tarvii harjoittelua, ennenkuin oikeat säädöt löytyvät. Jos löytyvät ollenkaan?
Tuossa Negative Lab Pro -ohjelmassa voi valkotasapainon perustan hakea LR:n valintakynällä ensin, samoin säätää kuvan reunat kohdilleen ensin, ja vasta sitten mennä sinne NLP:n puolelle. Siinä voi ensin kääntää kuvan positiiviksi, ja saa sitten oman valikon LR:n säädöille. Jos on suunnilleen samanlaista kuvannut rullan, ja saa yhden kuvan säädetyksi mieleisekseen, voin kuvitella, että loput voi lätkäistä sekunneissa samanlaisiksi.
Valmista tulosta voi tietysti säätää vielä sen jälkeen Lightroomissa, kun on tuonut kuvan pois sieltä Negative Lab Proon puolelta. Mutta nytpä siinä säätämisessä onkin haastetta yllinkyllin; LR säätää originaalikuvaa, ja sehän on negatiivi! Sen lisäksi, että kaikki säätövivut toimivat päinvastaiseen suuntaan, niiden vaikutus on muutenkin aivan eri kuin normaalisti. Esimerkiksi Lights ja Blacks suunnilleen vaihtavat paikkaa, ja suunnat muuttuvat päinvastaisiksi. Kaikki kontrastiin vaikuttavat säädöt ovat melko mysteerisiä vaikutukseltaan. Eli kannattaa yrittää säätää kuva valmiiksi siellä NLP:n puolella, ne sen puolen vivut tekevät sitä mitä niissä lukeekin.
Tällainen iltasatu tänään. Ja tässä linkki likkeriin tusinan kuvan kansioon, missä näkee sekä tuloksia että käytetyn kaluston. Jos joku on tänne asti jaksanut lukea, mikä osoittaa melkomoista kiinnostusta asiaan.
https://flic.kr/s/aHBqjASMH2
Jaakko