Sivu 1/1

Nikon D70s raw -työnkulku

Lähetetty: Marras 20, 2005 19 : 09
Kirjoittaja puijo
Olisin kysynyt minkälaista työnkulkua käytätte raw kuville.
Siis mitä teette kuvalle ja missä järjestyksessä jotta kuvasta
saisi parhaan mahdollisen.
Pikseli lehdessä oli juttua raw työnkulusta mutta siitä ei oikein saanut selvää vaihe vaiheelta etenemistä.

Lähetetty: Marras 21, 2005 9 : 38
Kirjoittaja Loitto
Minä teen peruskäsittelyn Nikon Capturessa, joka säilyttää kuvan NEF-muodossa. Järjestyksellä ei ole siinä väliä, koska muutokset talletetaan vain parametreina, kuvadatasta erillään. Sillä hoituu terävöitys unsharp maskilla ja rajaus, sekä tarvittaessa valkobalanssi, käyrä, värikylläisyys, suoristus ym.

Webbikäyttöön pienenöksen teen yleensä photoshopissa. NC:ssä peruskäsitellyn kuvan avaan PS:ssä 16-bittisenä, vaihdan väriprofiilin, pienennän, terävöitän taas unsharp maskilla, muutan 8-bittiseksi ja tallennan.

Lähetetty: Marras 21, 2005 9 : 46
Kirjoittaja emerik
Ahaa eli terävöität Nikon capturessa, itse olen tehnyt sen photarissa. Muuten suhkot samalla tavalla tapahtunut tuo käsittely karkiasti. Tosin tsekkaan eri curven toimivuutta kuvassa ja mahdollisesti photarin käännöstä myös nefistä, olettaen että kuva on harvinaisen onnistunut.

Neffin rinnalle pääsääntöisesti hyvistä kuvista talletan isot jpg joista teetätän myöhemmin ne valokuvat ja nettiä varten sitten teen pienet kuvat. Myös eri versiot kuvasta kun monesti aikaa myöten silmäily kertoo mikä toimii parhaiten.

Kaikkia kuvia en heti käännä vaan ne jää arkistoon odottamaan käännöstä, muutenkin kuvien kääntö ja editointi on hidasta ja tehdään silloin kun löytyy fiilistä. Tähän nojaten en suuria määriä kuviakaan ota. Tosiaan harrastuspohjalta menee koko juttu.

Lähetetty: Marras 23, 2005 17 : 04
Kirjoittaja timo_t
Onko teillä NC:ssä jotain perussettejä USM:ään mitä yleensä ajatte kuville ensin jä säädätte sitten siitä eteenpäin. Photarille löytyy paljonkin eri vinkkejä millä arvoilla USM kannattaa ajaa.

Lähetetty: Marras 23, 2005 17 : 53
Kirjoittaja puijo
Jotain vaihe vaiheelta listaaa olisin minäkin toivonut kuulevani.

Lähetetty: Marras 23, 2005 19 : 44
Kirjoittaja emerik
Ei ole perus asetusta terävöitykselle itsellä, paitsi nettikoossa johon tulee heitettyä vaikkapa 150,0.2,0. Kuhan ei pehmeältä näytä suurin piirtein.

Käytän normaalia terävöitystä photarissa ja yleensä silmä määräisesti määrittelen ettei rumalta näytä kun katson kuvaa 100-200%. Kun sen oikeaksi kuvaksi teettää niin se yllättävänkin pehmeäksi jää tai siis kestää yllättävän terävöitystä. Kuitenkin kuvan pitää näyttää normaalilta. En nyt osaa sanoa mutta voihan hyvin paljon optiikastakin riippua miten kuvaa jälkeen päin voi terävöidä? Kuvittelisin. NUo viimeiset lauseet nyt varauksella. :)

Se että minkälainen työnkulku on niin eihän se monestikaan ole samanlainen. Mutta jos kuva on nyt valmiiksi hyvä niin eihän siihen tarvitse muuta kuin katsoa sopiiko oikea valoitus siihen ja miten eri curvilla nyt toimii. Toimiiko kuva tummempana vai vaaleampana. Yleensä tyhjät vedetään ext compilla ja koetetaan katsoa ettei just mene puhkipalaneeksi, olettaen ettei sitten halua puhki. White balancella nyt tulee yleensä asetettua se värit kohdilleen. Näin capturella ja tietysti jotku tykkää varmasti batcilla vetää ison pinon samoilla asetuksilla kaikkiin kuviin. Itse mieluiten ne vähät kuvat tosiaan nysvään yksitellen.

Photarissa sitten teen rajauksen jos sikseen on tullut ja ehkä ne horisontin korjaukset ja plus terävöitys. Jos kuvasta rupean visioimaan jotain taide pläjäystä koe mielessä niin sitten se on ihan mitä onkaan.

Kantsii ttv se action plugi aloittelijan asentaa ja siinä on hyviä pieniä ohjelmia joilla voi hyvin päästä alkuun. Myös joskus tulee kysyttyä irkissä miten toinen on tehnyt asian ja koettaa sitten siinä omaksua itselle jutun. Tietysti kuvista saa hyviä ideoita, ainakin itsellä tuo editointi on tullut ihan pikku hiljaa ja siinä on parasta että koko ajan kehittyy ja se on oma maailmansa. Foorumilla (ei tällä) on sitten hyvä esitellä niitä omia harjoitus tuotoksia ja ehkä saaha kommenttia. Mut nyt menee ohi aiheen. Ja olen pahoillani etten osaa sen tarkemmin selittää työnkulkua. :/

Lähetetty: Marras 24, 2005 0 : 14
Kirjoittaja Loitto
Olen NC:ssä tallettanut perusterävöitykseksi 100-2-0. Vertailen sitä terävoittämättömään ja säädän tarvittaessa.

Lähetetty: Marras 30, 2005 12 : 05
Kirjoittaja Ilanen
Itse hoidan rawien käsittelyn Rawshooter Essentials 2005:llä.
Avaan koko kansion auki kyseiseen ohjelmaan ja käyn diashown avulla läpi kaikki otokset jossa sitten lajittelen kuvat tärkeysjärjestykseen. (Ohjelmassa on välineet tätä varten, ei tarvitse kuin merkata kuva ja se siirtyy tiettyyn kansioon)

Tämän jälkeen alan käymään tärkeimmät kuvat läpi. Terävöitän kuvia jos ne sitä tarvitsevat ja muutenkin kaikki kuvat saavat jollain tavalla yksilöllisen käsittelyn. Rawshooterissa teen kuville perussäädöt, jonka jälkeen yleensä konverttaan ne .jpegiksi ja jatkan photoshopilla jos tarve on (mustavalokoisuus,mahdolliset muut tehosteet)

Rawshooter Essentials 2005 on täysin ilmainen ja itse suosittelen tätä ohjelmaa kaikille joita kiinnostaa sujuva työnkulku :)

http://www.pixmantec.com/products/rawsh ... tials.html

Lähetetty: Marras 30, 2005 13 : 23
Kirjoittaja olli R
Ehkäpä edellisistäkin vastauksista jo käy ilmi, että mitään suoraviivaista toimenpidelistaa ei välttämättä ole. Valokuvan säätö riippuu paljon itse kuvasta ja sen käyttötarkoituksesta.

Itse säilytän Raw-kuvat alkuperäisinä. Kun tarvitsen kuvan johonkin käyttötarkoitukseen, aloitan useimmiten käsittelyn taas Raw-versiosta. Poikkeuksena ehkä suurta kuvankäsittelyä Photarissa vaatineet kuvat, josta on tallessa TIFF tai PSD.

Itse käytän Photarin Raw-konvertteria. Minulle etuna on se, että sillä voi avata useimpien kameramallien raw-tiedostot, vaikka eniten tietenkin tulee oman Canonin kuvia käpisteltyä.

Jos haluan yhdestä kuvaerästä useamman kuvan, niin selaan kuvia browserilla (näyttää esikatselut myös raw-kuvista), ja valitsen kuvan käsiteltäväksi.

Konvertterissa säädän värilämpötilan, vaalean ja tumman pään, sekä keskialueen valoisuuden. Kontrastia usein käyttötarpeen mukaan.

Terävöityksen pidän nollassa, kohinanpoistoa säädän riippuen kuvan laadusta, useimmiten nollassa, jos on kuvattu pienillä herkkyyksillä. 16-bittisenä sitten suoraan photariin.

Photarissa rajataan, hienosäädetään valotusta sekä värejä ja tehdään tarpeelliset korjaukset.
Viimeiseksi koon säätö ja lopulta terävöitys. Mitään vakioarvoja ei oikein ole. Yleensä tulee katsottua 50% tai 100% koossa, voimakkuutta paljon, mutta ei haloiksi asti, sädettä vain sen verran että kuva näyttää terävältä lopullisessa koossa.

Raw-konversio ei ole koneellista työtä, jos sellaista haluaa, niin kannattaa kuvat JPEG:iä. Toisaalta Raw:n avulla saa kuvaansa suurimman mahdollisen korjausvaran, jota sitten pitää käyttää sen mukaan mitä itse tarvitsee. Prosessia voi kyllä nopeuttaa, varsinkin silloin kun on kuvattu useampia kuvia samoilla asetuksilla samoissa olosuhteissa. Tällöin voi kuvia konvertoida kopioimalla asetukset yhdestä kuvasta.

Lähetetty: Joulu 01, 2005 17 : 23
Kirjoittaja tem
NC:ssä valkotasapaino, valotuksen säätö, LCH:n viritystä ja USM 50-5-4. Jos kuvassa on kohinaa, mutta muuten ansaitsee paremman jatkokäsittelyn niin USM pois päältä tässä vaiheessa.

Nettiin / kymppikuviksi meneville NC:ssä vielä kooksi 1500x1000 ja tallennus srgb jpg:nä.

Enemmän käsittelyä vaativat talletan NC:ssä argb tiffinä ja tarvittaessa NoiseNinja ja sitten Photoshoppiin, jossa terävöitys lopuksi käyttökohteen ja koon mukaan.

Dpreviewssa oli D2X:lle seuraavat NC:n USM ohjearvot, jotka näyttävät suht järkeviltä muillekin malleille eli vain thresholdia kasvatetaan kohinan lisääntyessä.
ISO 100-200: 50, 5, 4
ISO 400: 50, 5, 8
ISO 800: 50, 5, 12
HI 1: 50, 5, 20

Linux

Lähetetty: Joulu 04, 2005 22 : 34
Kirjoittaja pekkal
Siirryin vähän aikaa sitteen Linuxiin kun en viitsinyt konetta vaihtaessani maksaa taas kerran Windows:sta. Mepis-jakelussa tulee GIMP mukana, ja kun klikkaa UFRAW:n niin ao. ohjelma asentuu automaattisesti ja D70:n RAW-tuki toimii.

Työnkulku on seuraava:
(1) Avaa NEF-file GIMP:stä, UFRAW käynnistyy
- (aseta profiilit: D70)
- säädä valkotasapaino
- säädä valotus
- säädä käyrä jos tarpeen
- säädä värikylläisyys
- muuta en yleensä
(2) Loput GIMP:ssä Photoshopin tapaan

Lähetetty: Joulu 04, 2005 23 : 04
Kirjoittaja napakettu
Tosi hienoa että porukka alkaa käyttämään linuxia myös täällä näkyvästi!

Kohinanpoisto Linuxissa

Lähetetty: Joulu 11, 2005 21 : 37
Kirjoittaja routsikka
Hienoa nähdä debianistina muitakin linuxin käyttäjiä täällä ;)

Millä tavalla olette hoitaneet kohinanpoiston? Gimpissä? Jotain hyviä skriptejä/filttereitä aiheesta?

Re: Kohinanpoisto Linuxissa

Lähetetty: Joulu 14, 2005 22 : 15
Kirjoittaja jrajaniemi
routsikka kirjoitti:Hienoa nähdä debianistina muitakin linuxin käyttäjiä täällä ;)

Millä tavalla olette hoitaneet kohinanpoiston? Gimpissä? Jotain hyviä skriptejä/filttereitä aiheesta?
Gimpissä on Suotimet->Paranna->Despeckle, joka poistaa hivenen kohinaa. Mutta huomattavasti parempi on Dcam Noise 2.0 scripti, joka löytyy netistä...

DCAM

Lähetetty: Joulu 25, 2005 12 : 38
Kirjoittaja pekkal
jrajaniemi kirjoitti:
routsikka kirjoitti:Hienoa nähdä debianistina muitakin linuxin käyttäjiä täällä ;)

Millä tavalla olette hoitaneet kohinanpoiston? Gimpissä? Jotain hyviä skriptejä/filttereitä aiheesta?
Gimpissä on Suotimet->Paranna->Despeckle, joka poistaa hivenen kohinaa. Mutta huomattavasti parempi on Dcam Noise 2.0 scripti, joka löytyy netistä...
Yritin asentaa Dcam Noisea, mutta en aivan onnistunut - sain herjoja puuttuvista tiedostoista. Ohjeet ovat vain RPM-paketoinnille - osaako joku sanoa mitä Debian-ympäristölssä pitäisi tehdä?

PekkaL

Re: DCAM

Lähetetty: Joulu 25, 2005 21 : 11
Kirjoittaja jrajaniemi
pekkal kirjoitti:
jrajaniemi kirjoitti:
routsikka kirjoitti:Hienoa nähdä debianistina muitakin linuxin käyttäjiä täällä ;)

Millä tavalla olette hoitaneet kohinanpoiston? Gimpissä? Jotain hyviä skriptejä/filttereitä aiheesta?
Gimpissä on Suotimet->Paranna->Despeckle, joka poistaa hivenen kohinaa. Mutta huomattavasti parempi on Dcam Noise 2.0 scripti, joka löytyy netistä...
Yritin asentaa Dcam Noisea, mutta en aivan onnistunut - sain herjoja puuttuvista tiedostoista. Ohjeet ovat vain RPM-paketoinnille - osaako joku sanoa mitä Debian-ympäristölssä pitäisi tehdä?

PekkaL
Imutteleppa se dcamnoise2-0.63.c lähdekoodi kotihakemistoosi ja anna sen jälkeen konsolissa komento:

Koodi: Valitse kaikki

gimptool  --install dcamnoise2-0.63c
Niin se asentuu ihan automaagisesti, jos vain tarvittavat kääntäjät on koneeseen asennettu. Mulla on Ubuntu Breezy koneena.