Olympuksen kompakteissa on periaatteessa keskussuljin, mutta käytännössä nuo lyhyet ajat tehdään kennon sähköisellä ohjauksella. Joten niissä voi periaatteessa käyttää mitä aikaa tahansa.
Jatko sitten kannattaa oikeasti ajatella.
Tuollaisen kameran oman tai ulkoisen salaman välähdysaika on luokkaa 1/400-1/40000 sekuntia. Se riippuu tarvittavasta valotehosta, sillä salaman antamaa valomäärää ohjataan välähdyksen pituudella, ei millään wattimäärällä tai vastaavalla.
Tyypillisesti kun salama on päävalona, käy itseasiassa niin, että kamera pitää suljinta auki ja jossain vaiheessa salama välähtää valottaen kohdetta. Tällä ajanjaksolla kertyy sinne kennolle se tarvittava valo. Suljinajalla ei ole juurikaan merkitystä. Jos et usko, niin kokeile, miten kaksi hämärässä salamalla otettua kuvaa eroaa, jos pidät aukon vakiona ja muutat suljinaikaa vaikkapa 1/60 ja 1/10 s.
Jos salamaa voidaan käyttää pienillä tehoilla, sen välähdys on nopeampi kuin mikään kameran suljinaika. Tällöin, jos sen valo riittää, ja ympäristöstä tulevan valon määrä on selkeästi pienempi, niin salamavalo "pysäyttää likkeen". Siis kohde näkyy kennolle vain sen välähdyksen ajan.
En tiedä luitko tuon antamani linkin, jossa kerrottiin miten verhosuljin toimii. Jos et, niin lue. Verhosulkimen ongelma on siis siinä, että se ei ole lyhyillä suljinajoilla kokonaan auki, eikä yksittäinen salaman välähdys valaise koko kennoa.
Salaman SLOW-moodi tarkoittaa sitä, että salamaa käytetään pitkän valotusajan kanssa. Kamera mittaa ensin vallitsevan valon, säätää valotuksen sen mukaisesti, mutta myös väläyttää salamaa valotuksen alussa tai lopussa. Tällöin saadaan ympäröivää valaistusta kuvaan mukaan ja salama varmistaa pääkohteen hyvän valaisun. Valotusaika voi olla hyvinkin pitkä - jotta ympäristöön ei tule liike-epäterävyyttä, niin kameraa on tuettava.
FP-moodi on tarkoitettu kirkkaaseen valoon täytesalamaksi. Siinä salamavalo ei välähdä kerralla vaan lyhyissä pulsseissa, strobona. Tällöin valaistaan koko se aika kun verhosuljin liikkuu kennon ohi. Eli salaman välähdys on pitempi kuin normaalisti, eikä tämä todellakaan auta liikkeen pysäyttämiseen.
Kun halutaan kuvata nopeaa liikettä, siihen käytetään salamaa. Se vaan on tarkemmin hallittavissa kuin mekaaninen suljin, ja tarjoaa samalla riittävästi valoa, jotta kuva saadaan yleensä otettua.
Tässä esimerkiksi vähän jytympi itse rakennettu laite hyönteiskuvaukseen:
http://users.skynet.be/fotoopa/laser_module1_E.htm
Ja tässä yleisesitys nopean liikkeen valokuvauksesta.
http://www.rit.edu/~andpph/text-hs-overview.html