eesau kirjoitti:En vain ymmärrä miksi nämä isot kameranvalmistajat tekisivät tuon paljon markkinoidun FP-salama systeemin synkattuna mekaaniseen sulkimeen jos tuo toinen tapa olisi toteutettavissa?
Miten tuo nyt pitäisi ymmärtää, "jos tuo toinen tapa olisi toteutettavissa?"? Eikö ole mahdollista, että olisin ottanut kuvat missä salama valottaa koko kuva-alan valotusajalla 1/4000 s vai mitä tarkoitat?
Ken Rockwellin sivuilla on aiheesta lisää juttua.
Ei ole mahdollista jos mekaaninen suljin on käytössä ja käytetään normaalia X-täsmäystä.
Niin nopeita suljinlamelleja ei ole olemassa millään valmistajalla.
FP-salamahan toimii toisessa järjestyksessä: ensin syttyy salaman välähdyssarja jonka aikana suljin valottaa kuvan.
eesau kirjoitti:Tarkoitin vain sitä, että mikäli mekaaninen suljin on käytössä (ei siis kokonaan auki lukittuna käytön ajaksi) niin X-täsmäys aikaa nopeammilla suljinajoilla suljin ei ole kokonaisuudessaan auki millään hetkellä valotuksen aikana. Kuvatason yli "pyyhkäisee" valorako jonka koko vertikaalisuunnassa määrää todellisen valotusajan. Mikäli näillä valotusajoilla käytetään ei-FP salamaa eli normaalia X-täsmättyä salamaa on seurauksena kuva, jossa vain osan kuva-alasta salama voi valottaa.
Tietysti digikamerassa voi olla sähköinen "suljin" ja jos mekaaninen lukittaisiin auki niin ko. systeemi voisi toimia mikäli salama osaa syttyä oikealla hetkellä auenneeseen sähköiseen sulkimeen nähden.
En vain ymmärrä miksi nämä isot kameranvalmistajat tekisivät tuon paljon markkinoidun FP-salama systeemin synkattuna mekaaniseen sulkimeen jos tuo toinen tapa olisi toteutettavissa?
D80 rungossa valitsin automaattisen FP-salaman valikoista. Tällöin salaman synkronointisysteemi muuttuu käänteiseksi kun valotusaika saavuttaa X-täsmäyksellä maksimiarvonsa.
Tämä systeemihän on tuttu jo 80-luvun Olympuksista OM-707 ja OM-4Ti.
En käsitä noita Olympus juttujasi, mutta ei se mitään..
Tuossa Nikonissa jäädään siis siihen oikeaan synkka-aikaan, joka lienee 1/250s. Tälloin siis koko suljin on auki. Tätä nopeammat ajat hoidetaan katkaisemalla kennon virtaa.
FP-salamassa taas hoidetaan valotus strobona, jollon synkkaa nopeammat ajat saadaan käyttöön kun sitä valorakoa valaistaan välkyttäen koko sen sulkimen ajan, eli synkka-ajan. Joka siis on ruudun oikea valotusaika, tuota nopeampia aikoja saadaan kuvaan vain paikallisesti.
Näin juuri se FP toimii. Sehän on aika vanha juttu, Olympuksella se oli jo ammoisina aikoina käytössä. OM-707 taisi tulla markkinoille joskus 70-80 lukujen taitteessa. En nyt jaksa muistaa. Tämä nyt vaan tiedoksi niille nuorille jotka luulevat kyseessä olevan jotain uutta ja fiksua.
D70 Nikonissa ko. systeemiä ei taida olla. Siitähän tässä oli alun perin kai kyse?
eesau kirjoitti:D70 Nikonissa ko. systeemiä ei taida olla. Siitähän tässä oli alun perin kai kyse?
D70 ei osaa FP:tä. Se tuli selväksi jo ensimmäisen sivun alussa. Sen jälkeen on keskusteltu ihan muusta. Se on tosiasia, että D70 kanssa voi ottaa kuvia salaman kanssa ihan kaikilla suljinajoilla mitä kamerasta löytyy, on se mielestäsi mahdollista tai ei.
eesau kirjoitti: Tämä nyt vaan tiedoksi niille nuorille jotka luulevat kyseessä olevan jotain uutta ja fiksua.
Ei varmasti kuvittele että olisi uutta, tai edes kovin fiksua ;-)
Sehän ei tosiaan poista tosiseikkaa että kuva on otettu synkka-ajalla. Esim. liike siis pysäytetään paremmin normisalamalla kuin tuolla tehoakin tuhlaavalla purkkavirityksellä.
Siihen on tietysti paha ottaa kantaa onko tuo FP tarpeen vai ei. Itse en sitä ainakaan ole montaa kertaa tarvinnut. Se on kai kehitetty esim. tilanteisiin joissa halutaan käyttää salamaa täytevalona muotokuvissa kun isoa aukkoa tarvitaan taustan pehmentämiseen. Tällöin tuppaa menemään aika yli synkka-ajan.
eesau kirjoitti:D70 Nikonissa ko. systeemiä ei taida olla. Siitähän tässä oli alun perin kai kyse?
D70 ei osaa FP:tä. Se tuli selväksi jo ensimmäisen sivun alussa. Sen jälkeen on keskusteltu ihan muusta. Se on tosiasia, että D70 kanssa voi ottaa kuvia salaman kanssa ihan kaikilla suljinajoilla mitä kamerasta löytyy, on se mielestäsi mahdollista tai ei.
No jos voi niin voi. Mekaanisen sulkimen kanssa ei kuitenkaan taatusti voi.
eesau kirjoitti:Siihen on tietysti paha ottaa kantaa onko tuo FP tarpeen vai ei. Itse en sitä ainakaan ole montaa kertaa tarvinnut. Se on kai kehitetty esim. tilanteisiin joissa halutaan käyttää salamaa täytevalona muotokuvissa kun isoa aukkoa tarvitaan taustan pehmentämiseen. Tällöin tuppaa menemään aika yli synkka-ajan.
Sita tarvitaan kun tarvitaan, mutta monilla on siitä vääriä käsityksiä -että se tosiaan olisi joku nopea salama.