Sivu 1/1

Millä ammattimainen lintukuvaaja elää?

Lähetetty: Helmi 29, 2004 11 : 39
Kirjoittaja Wappu
Katsellessani hienoja lintujen kuvia www.lintukuva.fi heräsi mieleeni kysymys, voiko Suomessa tosiaan elättää itsensä lintuja kuvaamalla? Millaiset kaupalliset markkinat lintu- ja luontokuville yleensä on? Ketkä niitä ostavat?

Lähetetty: Helmi 29, 2004 18 : 51
Kirjoittaja veshut
Varesvuon tasoisia pelkästään lintuihin erikoistuneita luontokuvaajia on Suomessa tasan muutama. Itse en laske Varesvuon kanssa samaan joukkoon kuin Dick Forsmanin. He eivät pyri "taiteellisuuteen" kuvissaan vaan pitäytyvät tiukasti lintujen dokumentoinnin tiellä jossa lajituntemuksella ja teknisellä osaamisella on iso osansa. Taiteelliseen tulokseen pyrkiviä kuten myös teknisesti heikompilaatuista jälkeä tekeviä onkin sitten useampia ;-).

Moitteettomaan kuvanlaatuun ei pääse jos ei ole mahdollisuutta tehdä työtä kokopäivätoimisesti. Mitä laadukkaampi kuva sen helpompi sitä on myydä, kuvien ostajia ei yleisesti kiinnosta kuvan taiteeliset arvot vaan sen selkeys ja "helppous". Tekninen täydellisyys myy erittäin hyvin.

Kuvia ostavat ne jotka tarvitsevat kuvia linnuista: lintu- ja luontokirjojen tekijät, ympäristöjärjestöt, lintu- ja luontolehdet, sanoma- ja aikakauslehdet, mainostoimistot, kuvapankit jne.

Luontokuvaajilla on myös tapana julkaista parhaita otoksiaan erilaisten teemojen alla värikkäinä kuvakirjoina. Parhaat opukset myyvät yllättävän hyvin jolloin kuvaaja tienaa kirjan teostopalkkioilla kohtalaisesti.

Luontokuvaajan arkeen kuuluu myös eriasteiset esitelmät ja kuvashow:t. Mitä asiantuntevampi esitelmöitsijä jolla on lisäksi huippukuvia, sen kysytympi "tähti" hän on eri foorumeille ja esiintymispalkkio lasketaan luonnollisesti aplodien mukaan.

Parhaat kuvaajat osallistuvat lisäksi ahkerasti ympäri maailmaa järjestettäviin lukuisiin valokuvauskilpailuihin joissa menestymällä saa mukavan lisätienestin palkintorahoina.

Maailmassa on noin 9000 lintulajia joista täällä pohjolassa tavataan n. 400, jotka lähes kaikki ovat sieltä arimmasta ja värittömimmästä päästä. Mistä tahansa esim. Etelä-Amerikan maasta lajeja löytyy jo parisen tuhatta, jolloin kuvattavaa löytää huomattavasti helpommin kuin täällä meillä. Ei voi kun nostaa hattua näille meidän huippukuvaajille heidän työstään, niin vaikeaa se on :-).

Lähetetty: Helmi 29, 2004 19 : 36
Kirjoittaja jiii
Niillä on luultavasti ymmärtävä vaimo.

Lähetetty: Helmi 29, 2004 20 : 06
Kirjoittaja Urho
Näyttääpä siis siltä että suurin osa lintukuvaajista elää kauranjyvillä ja auringonkukan siemenillä (jotka on kerätty ruokintapaikoilta). Tai sitten niillä on joku toinen työ.

Lähetetty: Helmi 29, 2004 20 : 09
Kirjoittaja Wappu
veshut kirjoitti:Moitteettomaan kuvanlaatuun ei pääse jos ei ole mahdollisuutta tehdä työtä kokopäivätoimisesti. Mitä laadukkaampi kuva sen helpompi sitä on myydä, kuvien ostajia ei yleisesti kiinnosta kuvan taiteeliset arvot vaan sen selkeys ja "helppous". Tekninen täydellisyys myy erittäin hyvin.

Luontokuvaajilla on myös tapana julkaista parhaita otoksiaan erilaisten teemojen alla värikkäinä kuvakirjoina. Parhaat opukset myyvät yllättävän hyvin jolloin kuvaaja tienaa kirjan teostopalkkioilla kohtalaisesti.
Teosto-palkkiot kuuluvat kaiketi vain muusikoille, ei tekstien eikä kuvien tekijöille.

Vaan tuollainen tekninen täydellisyys mahtaa vaatia paitsi paljon aikaa, myös kalliit laitteet. Siksikin ihmetyttää, voiko tuollaisella elää.

Miten ylipäätänsä kuvien tarve on muuttunut? Joku ammattilainen voisi kommentoida tätä. Toisaalta kuvallinen viestintä kaipaa koko ajan lisää kuvallista aineistoa, mutta toisaalta myös tarjonta on räjähtänyt ja digitekniikan ansiosta aiemmin vain ammattilaisten ulottuvilla olleet tulokset ovat nyt ainakin tekniikan puolesta harrastajankin ulottuvilla. Sen luulisi laskevan hintoja.

Lähetetty: Helmi 29, 2004 20 : 17
Kirjoittaja veshut
Wappu kirjoitti:Teosto-palkkiot kuuluvat kaiketi vain muusikoille, ei tekstien eikä kuvien tekijöille.
Kirjan tekijä on kirjailija joka saa jokaisesta myydystä kirjasta tekijänpalkkion.
Wappu kirjoitti:Miten ylipäätänsä kuvien tarve on muuttunut? Joku ammattilainen voisi kommentoida tätä...
Et usko että niitä ei ole Suomessa kuin muutama? Arvaa pyörivätkö he digicamera.netissä vastailemassa kysymyksiin? Luulenpa että ovat nytkin piilokojussa valmistautumassa aamun kuvauksiin :-)))).

Lähetetty: Helmi 29, 2004 20 : 17
Kirjoittaja laite
Wappu kirjoitti:aiemmin vain ammattilaisten ulottuvilla olleet tulokset ovat nyt ainakin tekniikan puolesta harrastajankin ulottuvilla. Sen luulisi laskevan hintoja.
hmmm, kyllä mä oon aina elänyt siinä uskossa, että kaupasta saa sitä velviaa ja sensiaa ostettua vaikka ei olisikaan ammattilainen :o

näin on käsittäkseni ollut aina, mutta toisaalta olen kyllä niin nuori etten tiedä noista 80 lukua edeltäneistä tapahtumista.

Lähetetty: Helmi 29, 2004 20 : 19
Kirjoittaja laite
veshut kirjoitti:
Wappu kirjoitti:Teosto-palkkiot kuuluvat kaiketi vain muusikoille, ei tekstien eikä kuvien tekijöille.
Kirjan tekijä on kirjailija joka saa jokaisesta myydystä kirjasta tekijänpalkkion.
Tjoo, nyt väännetään taas periaatteessa turhista asioista. teosto hoitaa tosiaan musiikkipuolen kopiosto, kuvasto jne palvelut hoitavat sitten noita kirjallisen puolen tekijänoikeuspalkkioita.

teoston, kuvaston ja kopioston sivuilta löytyy lisäinfoa ja linkit muihin firmoihin.

Lähetetty: Helmi 29, 2004 20 : 27
Kirjoittaja veshut
laite kirjoitti:Tjoo, nyt väännetään taas periaatteessa turhista asioista. teosto hoitaa tosiaan musiikkipuolen kopiosto, kuvasto jne palvelut hoitavat sitten noita kirjallisen puolen tekijänoikeuspalkkioita...
Heh, sori väärä lafka. "Tekijänoikeus" olisi ollut parempi sana ;-).

Lähetetty: Helmi 29, 2004 20 : 32
Kirjoittaja laite
veshut kirjoitti:Heh, sori väärä lafka. "Tekijänoikeus" olisi ollut parempi sana ;-).
hehe, samoja asioita noi hoitaa eikä noiden toiminta ole todellakaan kovin selvä muille kuin niille ihmisille jotka noiden firmojen kanssa joutuvat asioimaan