Sivu 1/1

Järjestelmä kameran objektiivin harmaus?

Lähetetty: Helmi 10, 2004 0 : 42
Kirjoittaja makevw
Minulla on kaverilta lainassa canonin a1 järjestelmä kamera ja siinä canon zoom objektiivi fd 100-200mm 1:5.6 Mistä johtuu että kuvatessa näyttää niin harmaalta kaikki. en tiedä näkyykö kuvissakin. Todennäköisesti koska etsinhän näyttää objektiivin läpi. Lian mahdollisuutta ei voi kyllä sulkea pois. Olisi varmaan viisainta käyttää liikkeessä tuota objektiiviä. Mutta ajatteli kysyä jos jotain vinkkiä saisi ennen kuin vie liikkeeseen.

Lähetetty: Helmi 10, 2004 9 : 22
Kirjoittaja trombi
Opiskassasi voi olla kaikkien pelkäämää linssihometta!

Lähetetty: Helmi 10, 2004 9 : 42
Kirjoittaja laite

Hometa?

Lähetetty: Helmi 10, 2004 10 : 18
Kirjoittaja fangio
trombi kirjoitti:Opiskassasi voi olla kaikkien pelkäämää linssihometta!
Tämä sama tuli mieleen. Toivottavasti ei ole! Siitä on keskusteltu valokuva.netissä. (Vaatii kirjautumisen)
http://www.valokuva.net/forum/viewtopic ... linssihome

(Jos taas putken pinta on harmaa, niin silloin kyseessä saattaa olla monien pelkäämä L-sarjalainen)

Lähetetty: Helmi 10, 2004 10 : 30
Kirjoittaja makevw
Voisiko joku vähän kertoa tuosta linssihomeesta tarkemmin?

Lähetetty: Helmi 10, 2004 10 : 59
Kirjoittaja olli R
Hiukan voi saada huonosti filmikameravinkkejä näillä palstoilla.

Itselleni tuli mieleen, ettei kamera olisi jossain 'stopped down' -tilassa. Eli siis näyttäisi etsimessä kuvaa objektiivin oikealla aukolla. Normaalistihan tähtäysvaiheessa objektiivin aukko pidetään suurimmillaan ja vasta laukaistaessa aukko pienennetään asetettuun.

Ilmeisesti tuon voi tarkistaa muuttamalla aukkoa tähdättäessä. Jos etsinkuva himmenee samalla, niin olet tuossa 'stopped down' tilassa.
Manuaalista pitäisi löytyä lisää tietoa.

Kameran peili tai tähtäimen osat voisivat myös olla likaiset.

Lähetetty: Helmi 10, 2004 11 : 12
Kirjoittaja makevw
Kiitos kaikille vastanneille. Taidan käyttää liikkeessä touta objektiiviä. Se varmaan vain pölyä joka on tiukassa. ei ainakaan lähde puhaltamalla irti.

-olli R-
Kameran peili tai tähtäimen osat voisivat myös olla likaiset

Toisella objektiivillä kuva kirkas eli vika/lika on ilmeisesti juuri objektiivissä. Pitääpä kysellä liikkeistä puhdistuksen hintoja.

Lähetetty: Helmi 10, 2004 16 : 47
Kirjoittaja JupJup
Hei!

Pitää vielä sanoa sen verran, että jos sinulla ei ole kokemusta filmikameroista (tai optisella etsimellä varustetusta digijärjestelmästä), niin objektiivien valovoimen erot voi hyvin hämätä kun vertaa etsinkuvaa eri objektiiveilla. (varsinkin jos objektiivin valovoima on tosiaan vain tuo 5,6 kuten sanoit)

Optinen etsin ei voi säätää kuvan kirkkautta ja kontrastia aina samanlaiseksi kuten digikameran näyttö tekee, vaan se todellakin näyttää erivalovoimaisilla objektiiveilla erilaiselta; mitä enemmän valoa sitä enemmän valoa. Tietysti muutkin objektiivin ominaisuudet näkyy, objektiivin valovoima vaikuttaa valaistuksesta riippumattakin. Tähyslasista (siis siitä lasista johon etsimen kuva piirtyy objektiivista tullessaan) riippuen kuva voi heikkovalovoimaisela objektiivilla olla hyvinkin "harmaa" tai "rakeinen" tai mitä vaan (siis tähyslasin kuvio saattaa alkaa näkymään, jotkut lasit voivat näyttää ikäänkuin "hiekkapuhaletuilta". vanhempien kameroiden tähyslasit ovat usein tuollaisia. Uudemmissa on etsitty lisää kirkkautta mutta vanhat taitavat tosiian olla hiekkapuhallettuja)

Jos objektiivi näyttää huolimattomastikin läpikatsottuna puhtaalta (kamerasta irrallaan) niin syy on todennäköisimmin vaan valovoimassa.

Tarkemmin valoavasten eri kulmista ja suunnista katsoen voi sitten etsiä tahroja, roskia, pölyä, hometta, höyryä ja kaikkea muuta, mutta useinkaan pienet pölyt ja jopa sumentumat linssien reunoilla eivät vielä näy etsimessä ja välttämättä kuvassakaan.

Lopuksi: Vaikka etsinkuva olisikin harmaa, niin objektiivi voi siitä huolimatta olla kunnossa ja tuottaa hyviä kuvia kun vaan valottaa oikein.

Lähetetty: Helmi 11, 2004 0 : 15
Kirjoittaja makevw
Minä itse tuossa pyyhin linssiä kun siinä näkyi likaa ja sain sen puhtaaksi tai ainakin puhtaammaksi. Kuva etsimen keskellä kirkastui jonkun verran. (alue jolta mitaa valotuksen) Ympäriltä on edelleen kuin katsoisi verhon lävitse. Mutta se taitaa olla sen objektiivin ominaisuus. Valovoima on tosiaan tuo 5,6. no tulos nähdään kun saan filmirullan täyteen ja kehitettyä sen. Kiitos vastanneille. Aihe ei kyllä varsinaisesti tänne kuulunut, mutta kun on noita juttuja lukenut niin on tullut sellainen kuva että paljon täälläkin entisiä/edelleen filmille kuvaajia. Nyt on kyllä itseäkin ruvennut kiinnostaan valokuvaus enemmän kuin ennen.

Kaikkien pelkäämä LINSSIHOME

Lähetetty: Helmi 22, 2016 11 : 54
Kirjoittaja rekomet650
Terve kaikille! Laitan tässä ohjeen linssihomeen tuhoamisesta linssin pinnalta.Kyseessä on Carl Zeiss Vario Sonnar linssi jonka ensimmäisen linssiparin sisälle oli tullut paha homesaastunta syytä en tiedä.Asiaa tuntevien mukaan ei voi tehdä mitään. Mutta sanonta hätä keinot keksii pätee tähänkin. Linssin irroitus jonka jäjkeen uuni n.50 astetta n. 2 tuntia jolloin linssit lämpiää kunnolla ,senjälkeen n.100 astetta n.5-6 tuntia ja ihme on tapahtunut! linssi on puhdas! Kuva on jälleen terävä ja selvä verrattuna saastuneen linssin kuviin.Kannattaa kokeilla ennen kuin investoi uuteen satoja euroja.Lämpötilassa täytyy olla varmaan varovainen kun niissä on käytetty liimaa kokoonpanossa ,yksittäinen linssi sietää varmaan korkeitakin lämpötiloja[/img]

Lähetetty: Helmi 22, 2016 12 : 30
Kirjoittaja tonskulus
Miksei sitä obiskaa voi vaan irroittaa kamerasta ja katsoa onko se samea vai ei? Näkeehän sen kuitenkin kun läpi katsoo.

Jos sameus ei ole objektiivissa niin sitten se voi tulla likaisesta peilistä, tähyslasista tai etsimen linsseistä mutta silloin sameus ei näy kuvissa kuitenkaan.