Sivu 1/1

Uuden kameran opettelu

Lähetetty: Helmi 08, 2004 18 : 42
Kirjoittaja adapteri
Mr Raami sanoi tuolla jossain keskustelussa, että valokuvausintoa on turha latistaa sillä, että ensin lukee ohjekirjan ja opiskelee kameran toiminnot, ennenkuin uskaltaa kuvata mitään. Minä olen samaa mieltä. Kameraan voi tutustua juuri sen verran, että osaa panna automaatit päälle ja sitten vaan kokeilemaan. Sitten alkaakin se varsinainen opiskelu.

Minä ostin marraskuussa uuden kameran. Kohta olen kokeillut melkein kaikkia toimintoja. Otan vuorotellen jonkin asian kokeiltavaksi. Vilkaisen ohjekirjasta, mitä se tarkoittaa. Sitten otan kuvia ja kotiin tultuani katson kuvista, mitä opeteltavat toiminto on tehnyt. Ekat opiskeltavat asiat on yksinkertaista opetella. Sitten, kun pääsee pidemmälle, yhdistelmien määrä kasvaa. Minä olen nyt opettelemassa värien hallintaa. Kun yhdistää erilaiset valkotasapainon asetukset, eri herkkyysasetukset, yli- ja alivalotukset, kontrastisäädöt ym, ei yksi valokuvausretki riitäkään kaikkiin kokeiluihin.

Minä olen nautiskelija. Nautin valokuvaamisesta. En tee siitä tylsää opettelemalla kameran käyttöä tylsyyteen asti. Haluan kuitenkin tietää, mitä eri asiat kamerassa tarkoittavat. Toivottavasti heinäsirkkojen tuloon mennessä osaan käyttää kameraa. Silloin on varmaan 10 000 kuvaa otettu tuolla rungolla.

Onko tässä foorumissa ketään, joka opiskelisi ohjekirjan ja kameran kokonaan ennen ensimmäistä kunnon kuvausta? Moniko ei lue ohjekirjaa ollenkaan?

Re: Uuden kameran opettelu

Lähetetty: Helmi 08, 2004 18 : 57
Kirjoittaja tareone
adapteri kirjoitti: Onko tässä foorumissa ketään, joka opiskelisi ohjekirjan ja kameran kokonaan ennen ensimmäistä kunnon kuvausta? Moniko ei lue ohjekirjaa ollenkaan?
Minä luen ohjekirjan jokaisella eri kielellä. Tämä siksi, ettei pieninkään tiedonmurunen menisi hukkaan. Vaimoni pitää minulle pieniä pistekokeita ohjekirjasta. Portugalin osio on käännöskukkasineen vielä vähän hakusessa...

Hankin myös kamerasta yleensä räjäytyskuvat ja puran kameran osiin, jotta pääsisin täysin kiinni kameran sielunelämään. Sen jälkeen tulen tänne kiistelemään spekseistä ja muusta triviasta. Kuvaamaan en ole vielä kerennyt, mutta sekin päivä vielä koittaa.

Lähetetty: Helmi 08, 2004 19 : 03
Kirjoittaja Gillis
Luin itseasiassa 10deeni manuaalin, siitä syystä että odottelin objektiivia joka ei ollut tullu samassa paketissa.

Mutta muuten kyllä suosittelen manuaalin lukemisen, vaikkei sitä heti ensimmäiseksikään tee. Mutta muiden vaivaaminen turhilla kysymyksillä kun asian voisi tarkistaa manuaalista on lähinnä törkeätä.

Re: Uuden kameran opettelu

Lähetetty: Helmi 08, 2004 20 : 06
Kirjoittaja adapteri
tareone kirjoitti:Minä luen ohjekirjan jokaisella eri kielellä. Tämä siksi, ettei pieninkään tiedonmurunen menisi hukkaan. Vaimoni pitää minulle pieniä pistekokeita ohjekirjasta. Portugalin osio on käännöskukkasineen vielä vähän hakusessa...
Sinä narraat selvästi! Ei kamerasi ohjekirjaa edes ole julkaistu noin monella kielellä. Paitsi jos tarkoitit sitä pikaopasta, jossa ei ole kuin kuvia.

Re: Uuden kameran opettelu

Lähetetty: Helmi 08, 2004 20 : 16
Kirjoittaja tareone
adapteri kirjoitti:
tareone kirjoitti:Minä luen ohjekirjan jokaisella eri kielellä. Tämä siksi, ettei pieninkään tiedonmurunen menisi hukkaan. Vaimoni pitää minulle pieniä pistekokeita ohjekirjasta. Portugalin osio on käännöskukkasineen vielä vähän hakusessa...
Sinä narraat selvästi! Ei kamerasi ohjekirjaa edes ole julkaistu noin monella kielellä. Paitsi jos tarkoitit sitä pikaopasta, jossa ei ole kuin kuvia.
Nyt olet kyllä erehtynyt, väitätkö muka, että olen lukenut pölynimurin käyttöohjetta? Tarkoittaako siis 1600 watteja eikä ISO-arvoa? Ohjekirjassa kyllä puhuttiin vaihdettavista filttereistä ja pölystä, mutta kuvittelin sen tarkoittavan kennon pölyongelmia ja UV-filtteriä. Etsinkin 10D:stä sitä sisäänkelaantuvaa sähköjohtoa pitkään. Onneksi en kysynyt täältä, olisi vähän nolottanut...

Lähetetty: Helmi 08, 2004 20 : 28
Kirjoittaja raamise
en halua vähätellä opiskelun ja tekniikan hallinnan tärkeyttä tai sitä, että kuvien jälkikäsittelyssä pitää saada ainakin perusteet hanskaan, jotta jälki alkaa näyttää hyvältä.

latistumisella tarkoitan sitä ilmiötä, että tekniikan puolen ylikorostuminen ja -arvostaminen vie kyvyn ottaa hauskoja, hetkellisiä ja itselle tärkeitä kuvia ilman liikaa varomista. kamera ei mene rikki vaikka sillä posauttelee rohekasti vähän ihmeellisempiäkin yritelmiä.

usein lopputulos ei heti vastaa toiveita, mutta opaskirjaa tavaamalla (espanjaksi vaikka) ja kokeilemalla jälki paranee, eikä digillä tule rahallisia tappioita vaikka ruutuja kertyy. aiheen valinta, haave lopputuloksesta, kuvaustilanteen näpräily, rajaus ja laukaisimen painaminen, loppu onkin historiaa (ainakin henkilökohtaisella tasolla).

pitää pistää vielä hymiö, vaikka olenkin haudanvakava tyyppi.

:)

Lähetetty: Helmi 08, 2004 20 : 41
Kirjoittaja adapteri
raamise kirjoitti:en halua vähätellä opiskelun ja tekniikan hallinnan tärkeyttä tai sitä, että kuvien jälkikäsittelyssä pitää saada ainakin perusteet hanskaan, jotta jälki alkaa näyttää hyvältä.
pitää pistää vielä hymiö, vaikka olenkin haudanvakava tyyppi.

:)
Jälkikäsittely? Mitä se on? Mineen suostu, minä haluan olla di-kuvaaja: ennen dia, nyt digi, jälkikäsittelyä saman verran. Digillä se muuten on aikas vaikeeta.

Nou hymiö, sanoo tosikko

Lähetetty: Helmi 08, 2004 21 : 07
Kirjoittaja raamise
adapteri kirjoitti: Jälkikäsittely? Mitä se on? Mineen suostu, minä haluan olla di-kuvaaja: ennen dia, nyt digi, jälkikäsittelyä saman verran. Digillä se muuten on aikas vaikeeta.

Nou hymiö, sanoo tosikko
alivalotuksen voi ainakin korjata levelsillä ja samantein säätää kontrastin. joskus voi korjata leimasimella naamaa, jos on pahat heijastumat (rasvaisessa) naamassa, kuvan kohde on iloisempi jos ei naama loista. poika taitaa kuvankäsittelyn paremmin, hän vaihtoi yhteen kuvaan kaverille korvan toiselta kuvassa olevalta, kun oli ikkunasta tuleva valo polttanut korvan ihan valkoiseksi. lopputuloksessa ei varmasti näe että ei ole oma korva, mutta oli se periaatteessa ruma temppu.
---
parempi on jos kuvat saa siedettäväksi kuvatessa, jälkikäsittely on ikävempää puuhaa kuin kuvien ottaminen

Lähetetty: Helmi 08, 2004 22 : 07
Kirjoittaja kedbu
Savun hälvettyä tarkistamme kytkennät!!!

Kamera käteen ja kokeilemaan mitä hassunnäköisistä napeista tapahtuu. Näin meni ensimmäiset 128mb. Sitten ohjekirja käteen ja rupesin pikkuhiljaa katsomaan mitä kaikkea kameralla pystyy tekemään. Pikkuhiljaa noin 6kk aikajaksolla opiskelin kameran käyttöä. Nyt olen siirtynyt kameran ohjekirjasta valokuvausoppaisiin, mitähän seuraavaksi?

Yleensä en ohjekirjaa käteeni ota. Joskus olisi todella viisasta tutustua eri laitteiden manuaaleihin mutta sitä en jotenkin osaa, en kuitenkaan ole vielä rikkonut ainuttakaan laitetta.

Lähetetty: Helmi 09, 2004 8 : 08
Kirjoittaja karipulkka
Luin 300D:n ja 10D:n manuskat kertaalleen läpi ennen ostopäätöksen tekoa, että tiesin kumpaan päädy. Sitten kun kamera tuli, olen manuskaa joskus erehdyksessä vilkaissut.

Lähetetty: Helmi 21, 2004 18 : 59
Kirjoittaja aKooKoo
En ymmärrä alkuunkaan niitä tyyppejä, joille tuntuu olevan suorastaan kunnia-asia pitää manuaalit muovikääreissään. Minusta on lähinnä ääliömäistä tuskailla jonkun ongelman kanssa tuntikausia, kun asian voisi selvittää hetkessä manuaalia lukemalla! Miksi hitossa pitää tuhlata aikaa sellaiseen pähkäilyyn? Kyllä tässä elämässä riittää ratkottavaksi sellaisiakin ongelmia, mihin ei löydy vastauksia ohjekirjoista.
Vai onko kyse siitä, että ko. tyypit eivät ymmärrä lukemaansa...?

Lähetetty: Helmi 21, 2004 19 : 53
Kirjoittaja Filvas
Aika riemullisesti olen tuon Nikonin jokaisen säädön opetellut eikä siihen ole manuaalia tarvittu. Tai itse asiassa kerran tuli mieleen sen katsominen, mutta kun en löytänyt kuin tuon francophone version niin en vaivautunut toistaitoisella ranskallani tuota kääntämään. Sekin ongelma selvisi kuitenkin omalla painollaan. :)

"Savun hälvettyä avaamme manuaalin ja tarkastamme kytkennät..."

Lähetetty: Helmi 26, 2004 2 : 39
Kirjoittaja parkerkane
Mutta eikös se mene niin että "ohjekirjat on vain naisille ja lapsille" :)

(olen sit lapsi) :P

Lähetetty: Helmi 26, 2004 4 : 53
Kirjoittaja saNppa
Vaihdettuani kameran pari kuukautta sitten, alkoi taas uuden opettelu ja ennen kaikkea totuttelu. Reilun kuukauden ajan pidin paksumpaa manuskaa mukana just-in-case ja monesti siihen joutuikin turvautumaan, mutta aina se tieto sieltä löytyi. Eipä ollut turhaan mukana. Välillä sitä tulee selailtua ihan muuten vaan, jos vaikka löytyisi jotain, mitä ei ole aiemmin huomannut tai tiennyt.

Lähetetty: Helmi 26, 2004 8 : 34
Kirjoittaja trombi
Kyllähän se manuaali kertoo hyödyllistäkin asiaa.
Esim F80:n manuaali sanoo, että kun etsimessä lukee "HI", on käytettävä ND-filtteriä. Meikähän olisi vain luullut, että kamera on ilahtunut nähdessään minut. :)

Lähetetty: Maalis 03, 2004 8 : 21
Kirjoittaja grrl
Ei mitään ohjekirjoja! Tai no, jossain vaiheessa sitten...

Ensin räpsitään ja hankitaan tuntumaa kameraa ja sitten, kun aika on valmis voi ruveta opiskelemaan joitain juttuja ohjekirjasta. Mutta selailen kyllä ohjekirjan läpi jo alkuvaiheissa, että tietää sitten, mistä tietoa löytyy.

Mähän osaan kaikkea käyttää heti ekalla... ;)

Lähetetty: Maalis 03, 2004 9 : 34
Kirjoittaja adapteri
Nykyään nuo digit ovat aika monipuolisia (liian??). Kyllä niillä varmaan kuvan saa otetuksi vaikka heti, ilman ohjekirjan katsomistakaan. Kuitenkin niiden monipuolisten erikoisominaisuuksien opettelu vie aikaa. Varsinkin, jos haluaa todella ymmärtää, mitä ne asiat tekevät. On muuten aika vaikea testailla, miten kuvaan vaikuttaa eri olosuhteissa, kun kameran säädöistä valitsee "lisää kontrastia", puoli aukko ylivalotusta, väriavaruus sRGB2, terävöitys medium ja kohinanpoisto automaatilla. Tai onko tuolla nyt niin väliä. Ei ne kuvat kuitenkaan parane, jossei kuvaajaa vaihdeta.