Sivu 1/1

Valokuvaus ammattina?

Lähetetty: Tammi 13, 2004 15 : 30
Kirjoittaja Flume
Millainen koulutus pitää hankkia, että pääsee valokuvausliikkeeseen töihin? Onko valokuvaajalle jokin oma ammatillinen tutkinto? Ilmeisesti jos lukee ammattikorkeakoulussa viestintää, voi erikoistua valokuvaukseen, mutta mitä muita väyliä on? Molemmat kiinnostavat, sekä työskentely liikkeessä että itse valokuvaus. Onko tällä foorumilla ammattivalokuvaajia?

Lähetetty: Tammi 13, 2004 15 : 33
Kirjoittaja adapteri
Mene lähimpään kiinnostavaan valokuvausliikkeeseen ja kysy oppisopimuskoulutusta. Toinen paikka kysyä sitä on tietysti työnvälitystoimisto. Valokuvausliike saa tuollaisessa tapauksessa edullisesti itselleen lisää työvoimaa työssä tapahtuvaa kouluttamista vastaan.

Lähetetty: Tammi 13, 2004 15 : 42
Kirjoittaja MattiH
Minun ymmärtääkseni oikeaa oppisopimuskoulutuspaikkaa (maksetaan palkkaakin ja tähtäimessä valokuvaajan ura) on hyvin vaikea löytää.

Re: Valokuvaus ammattina?

Lähetetty: Tammi 13, 2004 16 : 12
Kirjoittaja armih
Flume kirjoitti:Millainen koulutus pitää hankkia, että pääsee valokuvausliikkeeseen töihin? Onko valokuvaajalle jokin oma ammatillinen tutkinto? Ilmeisesti jos lukee ammattikorkeakoulussa viestintää, voi erikoistua valokuvaukseen, mutta mitä muita väyliä on? Molemmat kiinnostavat, sekä työskentely liikkeessä että itse valokuvaus. Onko tällä foorumilla ammattivalokuvaajia?
Tunnetuimmat oppilaitokset, joissa voi opiskella valokuvaajaksi ovat
Taideteollinen korkeakoulu Helsingissä
www.uiah.fi
ja
Lahden ammattikorkeakoulu
www.lamk.fi

Ja molempiin on tietysti vaikea päästä.

Lähetetty: Tammi 13, 2004 17 : 17
Kirjoittaja laite
MattiH kirjoitti:Minun ymmärtääkseni oikeaa oppisopimuskoulutuspaikkaa (maksetaan palkkaakin ja tähtäimessä valokuvaajan ura) on hyvin vaikea löytää.
Mulle tarjoiltiin juuri tuollaista kesän 2003 lopussa. Palkkaus olisi ollut ilmeisesti ~60% vakiotyöntekijän palkasta ja viikossa olisi ollut 4 päivää töitä ja 1 koulupäivä.
(kyseessä oli siis kamerakauppa ja myyjäksi hain).

Valokuvaamaan ei kauhean helposti kai pääse. Ensimmäinen mitä tulee mieleen, on paikallisen sanomalehden kesätyöntekijäksi hakeminen.

Itseäni ei kiinnosta lahti tai helsinki niin paljoa, että jaksaisin niihin lähteä hakemaan, mutta turun ammattikorkeakoulun valokuvauslinjan ennakkotehtävien julkaisua odottelen, jos vaikka ne saisi tehtyä.

http://www.valokuva.turkuamk.fi/

Lähetetty: Tammi 13, 2004 17 : 57
Kirjoittaja OskuK
laite kirjoitti: Valokuvaamaan ei kauhean helposti kai pääse. Ensimmäinen mitä tulee mieleen, on paikallisen sanomalehden kesätyöntekijäksi hakeminen.
Päinvastoin, valokuvaamaan pääsee helposti: perustaa toiminimen ja aloittaa ;-)

Lähetetty: Tammi 13, 2004 18 : 01
Kirjoittaja laite
OskuK kirjoitti:
laite kirjoitti: Valokuvaamaan ei kauhean helposti kai pääse. Ensimmäinen mitä tulee mieleen, on paikallisen sanomalehden kesätyöntekijäksi hakeminen.
Päinvastoin, valokuvaamaan pääsee helposti: perustaa toiminimen ja aloittaa ;-)
Niinjoo, käyhän se niinkin.
Itselläni ei kuitenkaan ole uskallusta ainakaan tässä vaiheessa lähteä perustamaan mitään valokuvausfirmaa, mielummin sitä harrastelee kaikessa rauhassa ja katselee, jos vaikka hakeutuisi johonkin alan koulutukseen.

Lähetetty: Tammi 13, 2004 18 : 09
Kirjoittaja OskuK
laite kirjoitti:
OskuK kirjoitti:
Päinvastoin, valokuvaamaan pääsee helposti: perustaa toiminimen ja aloittaa ;-)
Niinjoo, käyhän se niinkin.
Itselläni ei kuitenkaan ole uskallusta ainakaan tässä vaiheessa lähteä perustamaan mitään valokuvausfirmaa, mielummin sitä harrastelee kaikessa rauhassa ja katselee, jos vaikka hakeutuisi johonkin alan koulutukseen.
Se on kyllä ihan järkevää, osata sitä mitä tekee työkseen, mutta ei lehtikuvaajaksi oteta edes kesällä harjoittelijoita, vaan niitä jotka ovat jo alan koulussa. Sensijaan voisit kyllä päästä tuuraajaksi, viikonloppukuvaajaksi, niistä on usein pulaa ja silloin pelkkä näyttö kyvyistä riittää.

Lähetetty: Tammi 14, 2004 0 : 35
Kirjoittaja ^Nanook^
Itseä kyllä kiinnostaisi pistää pystyyn joku toiminimi. Sen perustamisesta on kyllä ollut puhetta koulussakin, mutta ne opit on jo unohtuneet ja materiaali hävinnyt. Mistähän löytyisi lisäinformaatiota tuohon? Ainut mikä arveluttaa on kirjanpito =)

yrityksen perustaminen

Lähetetty: Tammi 14, 2004 9 : 18
Kirjoittaja keppana
^Nanook^ kirjoitti:Itseä kyllä kiinnostaisi pistää pystyyn joku toiminimi. Sen perustamisesta on kyllä ollut puhetta koulussakin, mutta ne opit on jo unohtuneet ja materiaali hävinnyt. Mistähän löytyisi lisäinformaatiota tuohon? Ainut mikä arveluttaa on kirjanpito =)
Kannattaa kysäistä paikallisesta työvoimatoimistosta, onko järjesteillä jotain teempapäivää asian tiimoilta. Turussa on Job Cafen tiloissa ainakin ollut koko päivän kestävä "seminaari", johon opiskelujeni puolesta osallistuin. Siellä oli paikalla eri viranomaistahoja (mm. verokarhu) ja yrittäjiä kertomassa asioista ja materiaalia yksityisyrittäjyydestä syydettiin prosyyrikaupalla. En tiedä vastasiko tapahtuma kaikkiin kysymyksiini, mutta en sitä nyt ihan tarpeettomanakaan pitänyt. Kaipa sen päivänsä voisi kuluttaa huonomminkin.

Lähetetty: Tammi 14, 2004 11 : 04
Kirjoittaja Urho
Kyseleppä työkkäristä tai paikallisilta aikuiskoulutusoppilaitoksista yrittäjäkursseja. Löytyy jopa sellaisia joita voi suorittaa muun päivätyön ohessa.

Lähetetty: Tammi 14, 2004 16 : 39
Kirjoittaja Speedlite
http://www.yrittajat.fi/ on aika hyvä sivusto, josta kannattaa etsiä ensin tietoa. Toiminimen perustaminen maksaa 60 euroa ja jos kuvausta haluaa tehdä työkseen, on hyvä aloittaa toiminimellä jossa on paljon vähemmän (taloudellisia) velvoitteita kuin esim. osakeyhtiössä.

Lähetetty: Tammi 14, 2004 20 : 30
Kirjoittaja ExC
Lähistöllä lienee uusyrityskeskuksia jotka auttavat pykäläviidakon jne. kanssa hyvin mielellään. Taitaa maksaa hieman, mutta mikä nyt ei maksaisi. Kyseisten keskusten kautta saa myös jo pitempään alalla olleilta yrityksiltä neuvoja jne.

Suosittelen.

http://www.uusyrityskeskus.fi

Lähetetty: Tammi 15, 2004 11 : 06
Kirjoittaja trombi
Ei sitä kirjanpitoa tarvitse suinkaan itse tehdä. Kun aluksi kuittimäärä on pieni, ei tule kauhean kalliiksikaan käyttää ammattilaista. On fiksua ottaa yhteyttä kirjanpitäjään, joka a) tietää yritysasioista ja voi neuvoa yrittäjää byrokratian viidakoissa b) tekee työn pykälien mukaan, sillä aikaa kun itse keskityt siihen, minkä paremmin osaat.

Sen sijaan yrittäjäksi ei suinkaan kannata lähteä, jos joku maksaa jostain palkkaakin. Yrittäjänä yksikään sentti, lati, penni tai almu ei ole varma. Nykyisin järjesttetään paljon "Haluatko yrittäjäksi?" -kursseja ja infopäiviä, joissa ikään kuin houkutellaan ihmisiä yrittäjiksi ja pois yhteiskunnallisen turvaverkoston piiristä. Mielestäni se on jopa hiukan vastuutonta. Kannattaa tarkasti miettiä ja laskea, ettei kuole nälkään ja että selviää laskuistaan, ennen kuin rupeaa yrittäjäksi.

Lähetetty: Tammi 15, 2004 15 : 13
Kirjoittaja ^Nanook^
Tiedän kyllä yksityisyrittäjän riskit ja tuskan jos aikoisi sillä täysin itsensä elättää. Näin alkuunsa en ole kuvitellutkaan siitä tehdä pääelantoa. Häätyy vain keskustella verottajan kanssa, että mitä se tykkää... luultavasti tykkää niin paljon ettei mitään jää käteen :-D

Rahan vastaanottaminen olisi virallisilta tahoilta vain "paljon" helpompaa jos olisi edes jonkinlainen tmi. Nykyään melkeinpä mieluummin antaa kuvat ilmaneestä...

Lähetetty: Tammi 15, 2004 17 : 48
Kirjoittaja Speedlite
Jos sinulla on normaali palkkatyö ja tulojen saaminen ei ole välttämätöntä, niin kauan kun et nosta tuloja toiminimeltä itsellesi tmi:n menoja enempää, ei pitäisi olla ongelmaa. Voit laittaa kaikki tietokone-, kamera- ja muut laite- ja materiaalihankinnat toiminimen piikkiin. Kun saat tuloja, voit nostaa maksimissa menojen verran rahaa toiminimeltä ennen kuin verottaja kyselee verotuksen perään. Koska varsinkin alussa toiminimellä ei ole varoja, maksat luultavasti kuitenkin kaikki hankinnat omasta pussista lainaamalla rahaa toiminimelle. Koska nämä rahat on lainattu, myöhemmin tulojen ilmestyttyä toiminimi maksaa rahat luonnollisesti takaisin, eikä se ole palkkatuloa. Alv-verotus on sitten asia erikseen... suuria edustuskuluja ja muuta toimenkuvaan kuulumatonta verottaja ei katso hyvällä ja jos asioita joudutaan soveltamaan, verottajan kanta on aina se oikea.