Käsitykseni mukaan ei. Mutta tuot hyvin esiin myös sen, että ihmiskunnan on opittava myös, mitä sillä kaikella tiedolla on eettistä tehdä. Nythän tiede laskennallisesti osoittaa, että päinvastoin ihmisen pitäisi jättää suuria alueita täysin ihmistoiminnan ulkopuolelle, jolloin esimerkiksi susilauman elämän "virittäminen" optimiksi ihmisen näkökulmasta ei tulisi kyseeseen, koska aina jää jotain huomioimatta, mikä saattaa potkaista takaisin.Maffer kirjoitti: ↑Helmi 08, 2022 13 : 18 Onko vielä mallinnettu eläimiä koneoppimisella? Eli tehty vaikka se AI-Susi jonka avulla voisi mallintaa miten jauhelihapihvien levittely metsään vaikuttaa lopputulemaan? Koska nyt jos näin tehtäisiin, voisi selvittää optimaaliset haaskapaikat (joilla siis pysyisi levinneisyys suht luonnollisena) ja sallia kojutouhu jossain määrin ettei elinkeino paskoonnu muutamalta paikalliselta.
Mitä ihmisyyttä tunnen ennustan päinvastoin, että jossain vaiheessa tulee tappajadroneja, jotka ovat optimoitu poistamaan luonnosta sinne kulloisenkin poliittisen suuntauksen mukaisesti kuulumattomia eläimiä.Maffer kirjoitti: ↑Helmi 08, 2022 13 : 18
AI-Susi myös ratkaisisi ongelmat sen suhteen ettei ne popsi liikaa pässejä suihinsa. Voitaisiin ennustaa missä ja milloin peto napsahtaa laitumelle, jolloin olisi jo valmiina karkoitussysteemit juuri oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Ainakin jollain todennäköisyydellä.
Ihminen ei näistä kuvioista selviä päättelemällä miten homma tulisi ratkaista. Sen sijaan esim. seuraavilla syötteillä koneoppinut susimalli voitaisiin vaikkapa saada tuottamaan järkeviä tuloksia kotieläintappioiden osalta:
- kotieläinlauman koko
- kotieläinlauman yksilöiden sijainti kullakin ajanhetkellä
- maastonmuodot ja muut laitumen sijainnissa vaikuttavat luonnolliset tekijät
- ihmisten / koneiden ja muiden pelotteiden sijainnit kullakin ajanhetkellä
- keinotekoisen ruokinnan sijainnit
Mikäli myös kotieläintyypistä olisi sopiva koneoppimismalli olemassa, voisi sopivalla päättelyllä laskeskella todennäköisyyksiä optimaaliseen torjuntaan ilman tappamista. Maastoon voisi pudotella lihapalleroita droneilla aina kun uhka kasvaa laitumen suunnalla.
Mutta siis pohjimmiltaan kysymyksesi ovat ihan hyviä. Uskon siihen, että mallintaminen voi ratkaista monta tutkimuskysymystä, mutta en ole sitä mieltä, että mallintamalla olisi järkevää kiristää vielä hieman enemmän tuottavuuden mutteria samaan aikaan, kun lavennetaan monimuotoisuutta.